Samsung esitteli Galaxy S21 -älypuhelinmallistonsa huippukolmikon Galaxy S21:n, Galaxy S21+:n ja Galaxy S21 Ultran jo alkuvuodesta 2021, ja vuoden 2022 alussa markkinoille saapuneen Galaxy S21 FE 5G:n on kuvailtu sisältävän huippumalliston parhaat puolet raikkaassa, kompaktissa paketissa.
Samsung Galaxy S21 FE 5G onkin hyvin samankaltainen kuin aiemmat Galaxy S21 -puhelimet. Se on tehokas ja nopea, mutta toisaalta seuraavan sukupolven huippupuhelimet paremmalla suorituskyvyllä ovat jo pian tulossa.
Samsung Galaxy S21 FE 5G on kuitenkin yhä vakuuttava kattaus kehittyneitä ominaisuuksia. Qualcommin tehokas Snapdragon 888 -piiri, laadukas 6,4-tuumainen 120 hertsin Dynamic AMOLED 2X -näyttö ja hyvä kamerakokoonpano tekevät Galaxy S21 FE 5G:stä kiinnostavan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Galaxy S21 FE julkaistiin suoraan Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla, ja Samsung on luvannut sille tutun kattavan päivitystuen. Esimerkiksi tietoturvatuen on määrä jatkua vuoden 2026 alkuun saakka, ja Android-versiopäivityksiä pitäisi olla luvassa kolmin kappalein (Android 13, 14 ja 15).
Suomessa Galaxy S21 FE 5G:n suositushinnat ovat 779 euroa (6+128 Gt) ja 849 euroa (8+256 Gt). Värivaihtoehdot ovat musta grafiitti, valkoinen, oliivinvihreä sekä violetti laventeli.
Samsung Galaxy S21 FE 5G:n tekniset tiedot
- 6,4 tuuman ja 120 hertsin virkistystaajuuden tasainen Dynamic AMOLED 2X -näyttö 2340×1080 pikselillä (401 PPI), 240 hertsin kosketustunnistus, Corning Gorilla Glass Victus -näyttölasi
- Näytönalainen optinen sormenjälkilukija
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kolme takakameraa
- 12 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,76 tuuman kennolla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin kiinteätarkenteinen 123 asteen ultralaajakulmakamera 1/2,8 tuuman kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin 3x optisen zoomin automaattitarkenteinen telekamera 1/4,4 tuuman kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 1/2,8 tuuman kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 888 / Samsung Exynos 2100 -järjestelmäpiiri markkina-alueesta riippuen (Euroopassa Snapdragon 888)
- 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä (USB 3.2 Gen 1)
- 4 500 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella ja 15 watin langattomalla latauksella, langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus
- Mitat 155,7 x 74,5 x 7,9 millimetriä ja paino 177 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne (jopa 1,5 metrin syvyys 30 minuuttia)
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana One UI 4 -ohjelmistoa
Hyvää Samsung Galaxy S21 FE 5G:ssä
- Käyttötuntuma. Galaxy S21 FE on verrattain kompakti, laadukkaan tuntuinen ja nopea. Puhelimen käyttö on todella mukavaa, ja 6,4 tuuman näytöllään ja kohtuullisen pienillä reunuksilla puhelin tuntuu kädessä jopa pieneltä.
- Hyvät kamerat ja erinomainen näyttö. Galaxy S21 FE:n takakameroiden laatu on mainiota niin valokuvissa kuin videoissakin. Vangittuja maisemia on mukava katsella erinomaiselta AMOLED-näytöltä, joka on riittävän tarkka, nopea 120 hertsin virkistystaajuudella ja tarpeeksi kirkas valoisiinkin olosuhteisiin.
- IP68-luokitus ja langaton lataus mukana. Muiden Galaxy S21 -sarjan puhelinten tavoin myös Galaxy S21 FE on IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis ja tukee langatonta latausta. Nämä ovat vielä vahvuuksia useampiin kilpailijoihin verrattuna.
- Oiva ohjelmisto. Android-laitteet tarjoavat erilaisia ohjelmistoja, ja Samsungin One UI lienee ainakin monipuolisimpia. Android 12:een perustuva One UI 4 on täynnä toimivia, arkea helpottavia jippoja, vaikka osaa Googlen Android 12:een esittelemistä uudistuksista Samsungin ohjelmistossa ei nähdäkään. Android 12 on kuitenkin lähtökohtaisesti plussaa Galaxy S21 FE:n myyntiintulon yhteydessä.
- Päivitystuki. Samsung lupaa kärkimalleilleen, joihin myös Galaxy S21 FE lukeutuu, kolme käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Galaxy S21 FE:n pitäisi saada siis vielä Android 13, 14 ja 15 sekä tietoturvapäivityksiä vuosien 2025-2026 taitteeseen asti.
Huonoa Samsung Galaxy S21 FE 5G:ssä
- Hinta. Suositushinnaltaan (779 euroa tai 849 euroa muisteista riippuen) Galaxy S21 FE on suoraan sanottuna liian kallis. Näillä hinnoilla rahalle saa parempaakin vastinetta, mutta kun Galaxy S21 FE:n hinta on matalampi, muuttuu se houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi.
- ”Vanhentunut” teknologia. Samsung Galaxy S21 FE:n julkaisu viivästyi jopa kuukausilla muun muassa komponenttipulan takia, ja tammikuussa 2022 julkaistu älypuhelin on teknisesti vuoden 2021 tasolla. Tämä ei suinkaan tarkoita, että teknisissä ominaisuuksissa olisi jotakin vikaa, mutta erityisesti hintaan suhteutettuna tilanne on hankala ja kevät 2022 tuo jo markkinoille paljon uutta tehokkaampaa tarjontaa – niin Samsungilta itseltään kuin kilpailijoiltakin. Tämä on myös toki toinen tapa todeta, että Galaxy S21 FE:lle sopiva hinta olisi satoja euroja sen suositushintojen alapuolella.
- Akun latausnopeus. Galaxy S21 FE tukee pikalatausta Samsungille tyypillisellä 25 watin teholla, joka nykymittapuulla jää jo hitaanpuoleiseksi lukuisiin kilpailijoihin verrattuna. Laturia ei myöskään toimiteta mukana puhelimen myyntipakkauksessa.
- Muovikuoren laatutuntuma varauksin. On pitkälti makuasia, miellyttääkö lasinen vai muovinen takapinta enemmän. Korkeassa hintaluokassa muovin käyttö on kuitenkin jokseenkin harvinaista, ja asiasta on hyvä mainita. Laatutuntuma on kaikesta huolimatta erinomainen, ja Galaxy S21 FE:n kylkiä kiertävä runko on totutusti alumiinia näytön pinnan ollessa kestävintä Gorilla Glass Victus -lasia.
- Ei muistikorttipaikkaa. Edeltäneissä Galaxy S20 FE -malleissa muistikorttipaikka vielä oli, mutta Galaxy S21 FE:stä se on jäänyt pois. Lisäksi esimerkiksi 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei myöskään ole.
Toimiva kattaus vuoden 2021 huipputekniikkaa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy S21 FE 5G on julkaisunsa yhteydessä monella tavalla mielenkiintoinen älypuhelinuutuus. Edeltäjämalli Galaxy S20 FE sai aikanaan osakseen runsaasti positiivista huomiota ja kehujakin yhdistellessään onnistuneesti Galaxy S20 -huippumalliston parhaita puolia kohtuullisempaan hintaan.
Galaxy S21 FE on valmistettu samalla periaatteella, ja puhelin on jälleen tehokas ja tietyllä tapaa vakuuttava, hyvä kokonaisuus. Edeltäjäänsä Galaxy S20 FE 5G:hen verrattuna puhelin on teknisesti uudistunut tosin kenties yllättävän vähän, kun Qualcomm Snapdragon 865 on väistynyt Snapdragon 888:n tieltä ja näytön lasi on vaihtunut kestävämpään Gorilla Glass Victukseen. Näyttö on myös pienempi (6,4 vs. 6,5 tuumaa), muistikorttipaikka jätetty pois ja ohjelmisto suoraan ajan tasalla Android 12 & One UI 4 -ajassa.
Paperilla kaikki näyttäisi kuitenkin olevan lähtökohdiltaan hyvin. Samsung Galaxy S21 FE:n haaste on kuitenkin julkaisuaika yhdistettynä lippulaivaluokan ovia kolkuttelevaan suositushintaan. Alun perin puhelin oli määrä tuoda myyntiin raportoidusti jo elokuussa 2021, mutta nyt, lähes puolta vuotta myöhemmin, se on ikään kuin heti puolta vuotta vanhempi – ja uudet haastajat ovat aivan kintereillä.
Uudet huippupuhelimet uusine piireineen ja muine päivityksineen ovat jo nurkan takana, ja Galaxy S21 FE jääkin hinta-ominaisuussuhdetta vertailtaessa monien viime vuoden pidettyjen Android-huippujen jalkoihin. Puhelin on suoraan sanottuna turhan hintava suositushinnallaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tästäkin huolimatta kyseessä on silti erittäin tehokas, laadukas ja taatusti pitkään päivittyvä Android-puhelin, jossa on myös paljon hyvää.
Ulkoisesti Samsung Galaxy S21 FE on pelkistetyn tyylikäs, ja muotokieli on tuttua Samsungia, ja samankaltainen muiden Galaxy S21 -mallien kanssa. Takaa puhelin on muovia, ja muun muassa tästä syystä se tuntuu kädessä erittäin kevyeltä. Galaxy S21 FE painaa vain 177 grammaa, mikä on kokoon nähden vähän.
Siroon runkoon on saatu mahdutettua 6,4 tuuman näyttö, joka on erinomainen myös vuoden 2022 standardeilla. Dynamic AMOLED 2X -brändäystä kantavan paneelin tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä, mikä tarkoittaa riittävää 401 pikselin tuumakohtaista pikselitiheyttä.
Näyttö tukee korkeaa 120 hertsin virkistystaajuutta, joka on oletuksena käytössä. Asetuksista taajuuden voi laskea myös 60 hertsiin, mutta mukautuvaa käyttötilaa ei harmi kyllä ole. Näytön virkistystaajuus vaikuttaa jonkin verran puhelimen käyttöaikaan, mistä lisää hieman tuonnempana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö tukee myös HDR10+-laajasävyskaalan väritoistoa, ja paljaalla silmällä kuvanlaadusta on vaikea löytää huomautettavaa. Myös automaattinen kirkkaudensäätö toimii hienosti, mikä ei aina ole itsestään selvää.
Tasainen näyttö on suojattu Corningin Gorilla Glass Victus -lasilla, joka on tutuista Gorilla-laseista kestävintä. Muutenkin Galaxy S21 FE vaikuttaa jämäkältä puhelimelta, ja muovikuori kestänee pudotuksiakin paremmin kuin huippuluokan puhelimissa yleisempi lasinen takaosa.
Samsungilla kesti yllättävän pitkään valmistaa sujuvasti ja vikkelästi toimiva näytönalainen sormenjälkilukija, mutta viime aikoina korealaisvalmistaja on noussut odotetulle tasolle. Galaxy S21 FE:n lukija on nopea ja luotettava. Kyseessä onkin perinteisempi optinen lukija hienolta kuulostavien, mutta yhä toiminnaltaan toivomisen varaa jättävien ultraääniperustaisten lukijoiden sijaan.
Tunnistusalue on riittävän laaja, ja sormen oppii nopeasti sijoittamaan oikein. Käytössä on myös haluttaessa etukameraan perustuva kasvojentunnistus.
Samsung Galaxy S21 FE:ssä on myös kaksi kaiutinta stereokuunteluun. Äänenlaatu on mukavalla tasolla, ja kaiutinten äänenvoimakkuus jotakuinkin tasapainossa. Mukana on myös Dolby Atmos -tilaäänituki.
Erillistä kuulokeliitäntää ei ole, eikä mukana toimiteta kuulokkeita.
Viihdekäyttäjälle Galaxy S21 FE on passeli valinta. Jopa erinomaisen näytön sekä hyvän äänentoiston yhdistelmä tarjoaa miellyttäviä katselukokemuksia. Akkukin kestää mukavasti, vaikkei mitenkään poikkeuksellisen pitkään.
Samsung Galaxy S21 FE:ssä on kapasiteetiltaan tavanomainen 4 500 milliampeeritunnin akku. Käyttöaika on myös perushyvää keskitasoa.
Aamusta iltaan Galaxy S21 FE selviää lähes takuuvarmasti, mikä lienee useimmille pääasia. Yön yli kestäville retkille laturi on kuitenkin hyvä napata mukaan varmuuden vuoksi. Tarvittaessa käyttöaikaa saa hieman pidennettyä esimerkiksi laskemalla näytön virkistystaajuuden 120 hertsistä 60 hertsiin, mutta valtavasta erosta ei ole kyse.
Pelkistettyyn myyntipakkaukseen ei sisälly laturia, mikä on hyvä huomioida. Latauskaapelin Samsung on sen sijaan pakannut mukaan.
Galaxy S21 FE latautuu enintään 25 watin teholla. Tyhjä akku täyttyy 100 prosentin varaukseen reilussa tunnissa, mikä ei vuoden 2022 tai edes 2021 mittapuulla ole erityisen nopea suoritus. Samsung on laajemminkin pitäytynyt monia muita valmistajia mieluummin alhaisemmissa lataustehoissa, mikä saattaa pitkässä juoksussa säästää akkua ja täten pitää sen paremmin toimintakykyisenä kauemmin.
Lisäksi Galaxy S21 FE tukee myös 15 watin langatonta latausta sekä käänteistä latausta, jolla vaikkapa täyslangattomiin nappikuulokkeisiin saa lisävirtaa tien päällä.
Galaxy S21 FE lämpenee kohtalaisesti kovassa rasituksessa, vaikka kestääkin yllättävän hyvin esimerkiksi mobiilipelaamista. Varsinaisesta kuumenemisesta ei oikein voida puhua Galaxy S21 FE:n kanssa, ja tässä suhteessa puhelin asemoituu Snapdragon 888 -puhelinten joukossa parempaan kastiin.
Samsung on varustanut Galaxy S21 FE:n vuoden 2021 Qualcomm-huippupiirillä, Snapdragon 888:lla. Raa’assa suorituskyvyssä se taipunee jonkin verran uudenkarhealle Snapdragon 8 Gen 1:lle ja muille uusille huippupiireille, joita vuonna 2022 nähdään markkinoilla runsain mitoin, mutta käytännön toiminta on silti vielä nyt ehdottomasti huippuluokkaa.
Kuten odottaa saattaa, selviää Galaxy S21 hienosti jokseenkin kaikista kuviteltavissa olevista toimista. Mobiilipelit korkeimmilla grafiikoilla, moniajo usealla sovelluksella ja tietokoneen tuuraaminen DeX-asemana hoituvat kaikki kevyesti, eikä testirupeaman aikana muutoinkaan esiintynyt minkäänlaista takkuilua.
Kuten yllä oleva suorituskykykuvaaja kertoo, pärjää Samsung Galaxy S21 FE hienosti esimerkiksi aiemmille Galaxy S21 -älypuhelimille, joissa Euroopassa on Samsungin oma Exynos 2100 -järjestelmäpiiri. Siitä Snapdragon 888 vie pidemmän korren hienoisella marginaalilla.
Myös Galaxy S21 FE on valituilla markkinoilla saatavilla myös korealaisjätin omalla Exynos 2100:lla, mikä kannattaa pitää mielessä, jos puhelimesta tarkastelee ulkomaisia arvioita.
Suomessa Galaxy S21 FE sisältää kuitenkin poikkeuksetta Snapdragon 888:n sekä 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia. Muistikorttipaikkaa ei sen sijaan ole, toisin kuin vielä edeltäjämalli Galaxy S20 FE:ssä.
6 gigatavun RAM-käyttömuisti alkaa olla hyvän suorituskyvyn ja käyttökokemuksen puolesta Android-puhelimissa jo minimi, ja moni tehokäyttäjä saattaa kokea sen jo pieneksi ja kaivata enemmän. Liian pieni käyttömuisti voi aiheuttaa hidastelua esimerkiksi moniajossa tai useiden sovellusten välillä vaihdettaessa.
Tasokas kamera ja mainio Android-kokemus
Samsung Galaxy S21 FE:ssä on kolmen takakameran kokoonpano, joka ensi silmäyksellä vaikuttaa hyvin tutulta. Tuttua tekniikka onkin, sillä lähtökohtaisesti samanlainen kamerajärjestelmä oli käytössä jo myös Galaxy S20 FE:ssä. Sen ei kannata antaa hämätä, sillä kuvanlaatu on yhä erinomaista.
Yhteensä kameroita on käytössä neljä:
- Kolme takakameraa
- 12 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,76 tuuman kennolla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin kiinteätarkenteinen 123 asteen ultralaajakulmakamera 1/2,8 tuuman kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin 3x optisen zoomin automaattitarkenteinen telekamera 1/4,4 tuuman kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 1/2,8 tuuman kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla.
Käytössä on sama kameraohjelmisto kuin muissa Galaxy S21 -älypuhelimissa. Jokainen kamera tukee yötilaa, ja pää- sekä ultralaajakulmakameroilla on käytössä myös ammattilaistila monipuolisine asetuksineen.
Käyttäjät voivat valita monista kuvaustiloista, kuten panoraamasta, muotokuvista, ja hidastetuista videoista, minkä lisäksi mukana on muutamia Samsungin omia erikoisuuksia. Niistä erityismaininnan ansaitsee hauska Yksi otos -tila, joka tallentaa samasta tilanteesta useita erilaisia valokuvia ja videoita käyttäjän toivomalla tavalla.
Kameraohjelmiston käyttö on helppoa, ja sovelluksen toimintalogiikka on nopeasti omaksuttavissa, vaikka aiemmin olisikin käyttänyt vain muiden valmistajien puhelimia.
Etenkin pää- ja ultralaajakulmakameroiden laatu on parhaimmillaan loistavaa, myös hankalissa kuvausolosuhteissa. Valokuvissa on paljon tarkkoja yksityiskohtia, luonnollisen pirteät värit ja lähes olemattoman vähän silmällä havaittavaa kohinaa.
Galaxy S21 FE tukee automaattista HDR-tilaa sekä älykästä tilanteen optimointia, jotka molemmat kannattaa useimmiten jättää päälle. Kameraohjelmisto mukautuu hienosti vaihteleviin olosuhteisiin, ja kokemattomampikin kuvaaja saa varmasti aikaan hienoa jälkeä.
Optista zoomia Galaxy S21 FE:ssä on tarjolla kolminkertaisesti, digitaalista zoomia puolestaan 30-kertaiselle tasolle asti.
Mielenkiintoisesti myös tarkkuudeltaan 8 megapikselin telekamera tallentaa myös kahden muun kameran tavoin 12 megapikselin valokuvia, eli niitä skaalataan ohjelmistollisesti ylöspäin. Megapikselikikkailu tuottaa kuviin kenties enemmän yksityiskohtia, mutta toisaalta johtaa paikoittaiseen pehmeyteen. Ratkaisu on hieman erikoinen, mutta yhtä kaikki, myös telekameralla lopputuloksena syntyvä kuvien laatu on hyvä.
Telekamera selviytyy hienosti myös vastavalon kaltaisista haasteista pitäen kontrastit ja valkotasapainon pääasiassa kurissa. Telekamera on oletuksena käytössä myös muotokuvissa, joissa taustan rajaus toimii erinomaisesti, jos kohta kohde ei olekaan aivan niin tarkka kuin pääkameralla kuvattaessa.
Alla olevissa kuvissa Samsung Galaxy S21 FE:n zoom-kykyjä verrataan OnePlus 9 Prohon. Vasemmalla kuvissa OnePlus 9 Pro, oikealla Galaxy S21 FE.
Myös Galaxy S21 FE:n etukamera tuottaa laadukasta jälkeä. Kamera sisältää sekä kapeammin rajatun oletustilan että laajakuvatilan. Kuvanlaatu on kohdallaan, mutta automaattista tarkennusta kaipailee toisinaan – kiinteä tarkennus edellyttää oikeaa etäisyyttä kuvattaessa.
Pää- ja etukamerat Galaxy S21 FE:ssä tallentavat videota enintään 4K-tasolla 60 ruutua sekunnissa tele- ja ultralaajakulmakameroiden jäädessä 4K-tarkkuuteen 30 ruudun sekuntitaajuudella. Pää- ja telekameroissa on lisäksi käytössä optinen kuvanvakautus.
Videoistakin Galaxy S21 FE selviytyy hienosti, vaikka ultralaajakulmakameralta odottaisikin hieman enemmän videokuvan jäädessä sillä kovin pehmeäksi. Pääkameran videot sen sijaan ovat kirkkaita, tarkkoja sekä vakaita, ja myös etukameran laatu on kohtuullisen miellyttävää.
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy S21 FE on monipuolinen ja kehittynyt kamerapuhelin, jonka kuvanlaatu miellyttää silti silmää. Kamerasovellus on samanaikaisesti simppeli ja monipuolinen, mikä tarkoittaa mukavaa käyttökokemusta.
Sama pätee myös laajemminkin One UI 4 -ohjelmistoon.
Samsung Galaxy S21 FE on varustettu sen uusimmalla One UI 4 -ohjelmistolla, joka perustuu Android 12 -käyttöjärjestelmäversioon.
Ulkoisesti One UI 4 muistuttaa aiempia Samsung-ohjelmistoja ollen edelleen kevyen tuntuinen, nopea ja helposti muokattava. Saatavilla on sadoittain teemoja ja fontteja, joista kaikki löytävät varmasti mieleisensä.
Android 12:ssa esitellyistä uudistuksista esimerkiksi yksityisyysparannukset ovat läsnä, ja näyttöön esimerkiksi ilmestyy aina ilmoitus kameran tai mikrofonin ollessa aktiivisena. Suoraan Googlen Android 12:ssa esittelemää käyttöliittymä- ja teemauudistusta Samsungin ohjelmisto ei kuitenkaan sisällä.
Esiasennettuna on runsaasti Samsungin omia sovelluksia, joilla voi muun muassa selata nettiä, katsella valokuvia ja hallinnoida kodin älylaitteita. Vaikka Samsung-ohjelmia käyttääkin mielellään, voi osan sovelluksista halutessaan myös poistaa.
Kenties parasta Samsung Galaxy S21 FE:n mukavassa Android-kokemuksessa on kuitenkin erittäin antelias päivitystuki.
Samsung on luvannut Galaxy S21 FE:lle tuttuun tapaan peräti kolme Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä, ja koska Android 12 on puhelimessa jo esiasennettuna, pitäisi myöhemmin tulossa olla myös Android 13-, 14- ja 15-päivitykset. Android-puhelinten joukossa päivitystuki on ensiluokkainen.
Myös tietoturvapäivityksiä on luvassa neljäksi vuodeksi, siis jotakuinkin vuoden 2026 alkuun saakka.
Samsung on parantanut päivityslupaustaan viime vuosina, ja päivitystuki on myös Samsung Galaxy S21 FE:n ehdottomia vahvuuksia oikeastaan mihin tahansa kilpailijaan verrattuna.
Yhteenveto: Laadukas älypuhelin on suositushinnaltaan yksinkertaisesti liian kallis
Samsung Galaxy S21 FE 5G on älypuhelin, joka täyttänee useimmat toiveet monien kuluttajien listoilla. Puhelin on tehokas, tyylikäs ja kevyt sekä pitkään päivittyvä, eikä näytössä tai kameroissakaan ole mitään suurempaa vikaa. Kyseessä on lähtökohtaisesti onnistunut ”vuosipäivitys”, joka on toki monilta osin hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä.
Ikävä tosiasia kuitenkin on, että Samsung Galaxy S21 FE on 779 ja 849 euron suositushintoineen aivan liian kallis. Tällä rahalla on saatavilla paremmin vastinetta rahalle tarjoavia vaihtoehtoja, ja alkaneen vuoden huippupuhelimet kolkuttelevat jo ovella päivittyneine ominaisuuksineen.
Jos, tai paremminkin jälleen kun Galaxy S21 FE:n hinta laskee matalammaksi, voi puhelinta suositella lämpimämmin.
Tämä arvostelu on julkaistu pari viikkoa Galaxy S21 FE:n julkistuksen jälkeen, ja jo tähän mennessä Galaxy S21 FE:llä on takanaan vuoristoratamainen hintahistoria. Puhelin tuli ennakkomyyntiin useimmilla jälleenmyyjillä 779 ja 849 euron suositushinnoilla, mutta ainakin Elisa ja Gigantti räväyttivät ja myivät puhelinta jo ennakkomyynnin aikana piilotettuina tarjouksina peräti 280 euron alennuksella eli alkaen 499 eurolla.
Tällä noin 500 euron hintalapulla Samsung Galaxy S21 FE:tä olikin huomattavasti helpompi suositella, ja hinnan ja ominaisuuksien suhde oli nyt alkuvuodesta 2022 jopa erinomainen.
Ennakkomyynnin päätyttyä loppuivat myös edellä mainitut erikoistarjoukset. Silti Galaxy S21 FE:n ostajat saavat yhä 30. tammikuuta asti kaupan päälle Galaxy Buds Live -kuulokkeet, joita alun perin markkinoitiin ennakkotilaajan etuna. Pientä hyvitystä takaisin korkealle nousseen hinnan vastapainoksi on siis tarjolla.
Lisäksi jo saataville tuloa seuranneena viikkona, jolloin myös tämä arvostelu on julkaistu, Galaxy S21 FE:n hinta romahti jälleen suositushintojen tasolta 180 eurolla Elisan uudessa piilotetussa tarjouksessa – tällä kertaa siis alkaen 599 euroon.
Arvostelun julkaisuhetkellä voitaneen todeta, että kun ensimmäinen numero Galaxy S21 FE:n hinnassa on viisi, voi puhelinta jo harkita, ja kun se taas jossakin vaiheessa laskee neljään, voi puhelimen ostoa jo lämpimästi suositella. Jos Galaxy S21 FE:n lyhyttä hintahistoriaa katsoo, ei hinnan putoamisen taas alle 500 euron pitäisi kovin kauan kestää.
Muita Qualcomm Snapdragon 888 -piirillä varustettuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi monessa suhteessa Galaxy S21 FE:n tasoinen OnePlus 9 jopa paikoin alle 500 euron ja kehittyneempi OnePlus 9 Pro vajaan 700 euron hinnoilla.
Myös esimerkiksi Motorolan Moto G200 on varteenotettava Snapdragon 888 -älypuhelin alle 500 euron hinnallaan ja Xiaomiltakin löytyy omat vaihtoehtonsa, kuten Xiaomi 11T Pro, Mi 11 ja Mi 11i, joiden hinnat vaihtelevat tarjouksissa, mutta ovat selvästi alle Galaxy S21 FE:n suositushintojen.
Samsungin Galaxy S21 -sisarmalleista pienemmän Galaxy S21:n hinta on myös alle 700 euron ja suuremman Galaxy S21+:n alle 800 euron, ja ne tarjoavat näin myös vaihtoehdon uudemmalle Galaxy S21 FE:lle. Koon lisäksi erot Galaxy S21 FE:stä ovat kaikkiaan vähäisiä, mutta näyttö on Galaxy S21 -huippumalleissa laadukkaampi muun muassa suuremmalla kirkkaudellaan ja kamerakokoonpanossa telekameran tilalla niissä on 64 megapikselin kamera 3x hybridizoomilla. Sen myötä tarjolla on myös 8K-videokuvaus.
Lisäksi kevään 2022 aikana markkinoille odotetaan niin Samsungilta itseltään kuin myös OnePlussalta, Xiaomilta, Motorolalta ja muiltakin markkinoille jo uusia seuraavan sukupolven huippupuhelinmalleja. Ne itsessään tai niiden myötä hinnoiltaan yhä painuvat edeltäjänsä tarjoavat haasteen Galaxy S21 FE:lle, ellei sen hinta samalla myös laske alemmalle tasolle.
Galaxy S21 FE:n valttikortteja kilpailussa ovat eheä kokonaisuus ja miellyttävä käyttökokemus, joka muodostuu hyvästä näytöstä ja kameroista, IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne, osasta kilpailijoita puuttuva langaton lataus (jos sille on tarvetta) sekä ennen kaikkea myös pitkä päivitystuki. Ominaisuuksissa selkeä heikko kohta on lähinnä akun latausnopeus verrattuna kilpailijoihin.
Lopuksi siis todettakoon, että tarjouksia kannattaa tarkkailla, sillä Samsung Galaxy S21 FE on loppujen lopuksi mainio puhelin, kunhan hinta on vain taas kohdallaan.
—
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Samsung Galaxy S21 FE:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »