Alankomaiden kilpailuviranomainen päätti viime vuonna pitkän tutkintansa päätteeksi, että Apple on rikkonut App Store -sovelluskauppaan liittyen maan kilpailulainsäädäntöä ja edellytti Applelta muutoksia App Storen sääntöihin mitä tulee maksamiseen sovelluksissa.
Alankomaiden kilpailuviranomaisen ACM:n vuonna 2019 aloittama tutkinta oli rajattu deittisovelluksiin. Tutkintansa lopputuloksena kilpailuviranomainen määräsi Applen muuttamaan toimintaansa niin, että deittisovellukset voivat tarjota palvelujaan myös vaihtoehtoisilla maksutavoilla.
Applen yleisten App Store -sääntöjen mukaan sovelluskehittäjät eivät saa ohjata sovelluksissaan digitaalisen sisällön osalta käyttäjiä muihin maksutapoihin kuin Applen omaan App Store -maksutapaan, jolla tehdyistä maksuista Apple pidättää itselleen 15 tai 30 prosentin komission tilanteesta riippuen. Pikku hiljaa tähän on alkanut syntyä paikallisia poikkeuksia uuden lainsäädännön, viranomaispäätösten tai oikeuden tuomioiden perusteella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on kertonut valittavansa Alankomaissa tehdystä päätöksestä, mutta sillä välin Apple aikoo noudattaa sitä. Apple ilmoitti tällä viikolla myöhään perjantaina, että deittisovellukset Alankomaissa voivat tarjota sovelluksissaan muita maksutapoja niiden palveluiden ostamiseen kuin Applen maksutavan.
Apple asettaa kuitenkin useita ehtoja tälle: ensinnäkin sovellusten tulee muitakin maksutapoja käytettäessä suorittaa Applelle maksuista jonkinlainen palvelumaksu, jonka osalta tarkempia yksityiskohtia ei ole vielä julkisesti kerrottu.
Lisäksi Apple tulee vaatimaan sovelluskehittäjien luovan sovelluksestaan erillisen version Alankomaiden markkinoille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muut maksutavat tai niihin ohjaaminen sovelluksen ulkopuolella ovat mahdollisia tällöin sovelluksissa perustuen Applelta pyydettävään oikeutukseen, toimintatavan mukaisesti joko StoreKit External Purchase Entitlement tai StoreKit External Link Entitlement. Sovellusten tulee myös pyynnössään Applelle kertoa, mitä maksujen välittäjää ne aikovat käyttää sekä kertoa muita tietoja käytännön toteutuksesta.
Käytännössä Apple näyttää Alankomaiden tapauksessakin tekevän vain minimissään sen, mitä siltä on viranomaisten puolesta edellytetty.
Kilpailuviranomainen määräsi Applelle aiemmin 50 miljoonan euron uhkasakon, ellei se toteuta määräaikaan 15. tammikuuta mennessä muutoksia. Apple kertoi muutoksista perjantai-iltana 14. tammikuuta ja ne koskevat nimenomaan vain deittisovelluksia ja vain Alankomaita. Lisäksi Apple kerää näillä muillakin maksutavoilla tehtyihin maksuihin perustuen jonkin palvelumaksun. Kokonaisuutena tämä ja esimerkiksi vaatimus kehitystyötä vaikeuttavan erillisen sovellusversion toimittamisesta saattavat vähentää deittisovellusten kehittäjien kiinnostusta hyödyntää mahdollisuutta muihin maksutapoihin.
Sinällään deittisovelluksissa liikkuvat suuret rahat. Esimerkiksi Match Groupin deittisovellus Tinder lukeutuu App Storen tuottavimpien, ja vastavuoroisesti eniten Applelle komissiota maksamaan joutuvien, sovellusten joukkoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alankomaiden lisäksi Applen App Store -käytännöt ovat olleet kuuma aihe myös muualla.
Muutoksia voi edellyttää pian myös EU. Aiemmin huhtikuun lopulla Euroopan komissio linjasi jo kilpailututkintansa päätteeksi, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista. Komissiolta odotetaan myöhemmin tietoa Applelle koituvista seuraamuksista sekä sille asetettavista vaatimuksista muuttaa toimintaansa. Todennäköiseltä vaikuttaa, ettei Applelle ainakaan sallita jatkossa sen maksutavan edellyttämistä myöskään enää Euroopassa.
Lisäksi esimerkiksi Etelä-Koreassa jo hyväksytyn uuden lainsäädännön mukaan Apple ja Google eivät voi edellyttää App Storessa ja Google Playssa jaeltavien sovellusten osalta tarjoamansa maksutavan käyttöä, vaan sovelluskehittäjien tulee voida valita sovelluksissa käytettävät maksutavat itse. Myös Etelä-Koreassa Apple ja Google ovat kertoneet veloittavansa muihin maksutapoihin käyttäjiä ohjaavilta sovelluksilta palvelumaksun, mikä vesittää lainsäädännön vaatimusten vaikuttavuutta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »