Facebookista Meta Platformsiksi nimensä muuttanut yhtiö on virtuaalitodellisuuslaitteissa tämän hetken selvä markkinajohtaja, ja yhtiö on viestinyt käyttävänsä vuositasolla peräti 10 miljardia dollaria virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ja niiden kautta tulevaisuudessa rakentuvan metaversumin rakentamiseen ja edistämiseen.
Eilen kuitenkin The Informationin raportti kertoi Metan päättäneen hyllyttää marraskuussa oman käyttöjärjestelmänsä kehittämisen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteisiin. XROS-nimellä kulkevan käyttöjärjestelmän kehitystyön kerrotaan alkaneen vuonna 2017 ja projektin osana on ollut yli 300 ihmistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Meta on kuitenkin laittanut suunnitelmat täysin omasta käyttöjärjestelmästään jäihin, kertoi raportti. Tämä on suunnanmuutos, mutta tietenkään täysin tulevaa järjestelmäkehitystä Meta ei missään nimessä ole alas ajamassa.
Täysin oman käyttöjärjestelmän sijaan Meta nähtävästi jatkaa sen sijaan toistaiseksi nykyisin Oculus-laitteista löytyvän, Androidiin avoimeen lähdekoodiin pohjautuvan järjestelmänsä kehitystyötä ja käyttöä.
Meta itse on myös kiistänyt ajavansa alas käyttöjärjestelmäkehitystään kokonaisuutena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vielä kesäkuussa 2021 Facebookin eli Metan perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg puhui yhtiön kehittämästä käyttöjärjestelmästä ja kertoi sen perustuvan mikrokernel-mallille ja mahdollistavan Metalle ohjelmiston ja laitteiston integroinnin. Zuckerberg totesi yhtiön olevan ”varsin pitkällä” hankkeen kanssa ja valmista tulevan ”ei niin kaukaisessa tulevaisuudessa”.
The Informationin mukaan XROS-käyttöjärjestelmän kehitystyö lakkasi kuitenkin pian sen jälkeen, kun tiimiä johtanut Mark Lucovsky lähti ja siirtyi kilpailevan Googlen palkkalistoille, työskentelemään sen alla vastaavassa projektissa lisätyn todellisuuden laitteiden alustan kehitystyön parissa.
Lucovsky kommentoi The Informationille jättäneensä yhtiön entisen Facebook-työntekijän Frances Haugenin yhtiön toiminnasta tekemien paljastusten jälkeen, kuin myös johtuen yhtiön metaversumiin keskittymisestä johtuen.
Suurista teknologiayhtiöistä Meta on panostanut toistaiseksi näkyvimmällä tavalla virtuaali- ja lisättyyn todellisuuteen, ja vuoden 2021 aikana esittämäänsä laajempaan visioon tulevaisuuden metaversumista. Meta pyrkii pääsemään metaversumimarkkinoilla alustan rooliin samalla tavalla kuin Apple ja Google hallitsevat mobiilialustojen markkinoita, sillä perustaja Zuckerbergin mukaan metaversumissa on potentiaalia teknologia-alan seuraavaksi merkittäväksi alustaksi. Nähtävästi ainakin toistaiseksi tämän vision rakennustyö jatkuu Androidin toimiessa perustana Metan täysin oman käyttöjärjestelmän sijaan. Pidemmällä aikavälillä tilanne voi toki muuttua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Emme ole keskeyttämässä tai vähentämässä toimintojamme liittyen todellisuuden käyttöjärjestelmän (reality operating system) rakentamiseen. Tiimi jatkaa edistymistään ja jatkamme investoimista tulevaisuuden tietojenkäsittelyn alustojen, kuten lisätyn todellisuuden lasit ja puettavat laitteet, rakentamiseen tehdäksemme totta metaversumivisiostamme”, kommentoi Metan viestintäpäällikkö Sheeva Slovan The Verge -sivustolle.
Myös Meta-johtaja Gabriel Aul on kommentoinut asiaa Twitterissä todeten yhtiön kehitystyön suuntautuvan edelleen eri teknisiin suuntiin käyttöjärjestelmien rakentamisen osalta, ja yhtiön yhä työskentelevän ”erittäin erikoistuneen” käyttöjärjestelmän laitteisiinsa kehittämisen parissa.
”Olemme kasvattamassa tätä tiimiä, emme pienentämässä sitä”, toteaa Gabriel Aul.
There are several technical directions we’re pursuing in our efforts to build @RealityLabs operating systems, we’re still working on a highly specialized OS for our devices – we remain very much invested in this work and continue to dedicate the resources necessary to build this
— Gabriel Aul (@GabeAul) January 5, 2022
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »