Qualcomm julkisti uuden huippuluokan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirinsä marras-joulukuun taitteessa, ja ensimmäisiä sillä varustettuja älypuhelimia on toistaiseksi julkistettu Kiinan markkinoille – ensin 9. joulukuuta Motorola Edge X30 ja sitten 28. joulukuuta Xiaomi 12 ja Xiaomi 12 Pro.
Snapdragon 8 Gen 1:tä odotetaan alkuvuoden 2022 aikana moniin muihinkin uusiin Android-huippupuhelimiin. Xiaomi-puhelinten lisäksi Suomen markkinoiden kannalta tärkeimpien joukkoon näistä lukeutuu OnePlus 10 Pro. Motorola-puhelinta odotetaan globaaleille markkinoille myös lähiaikoina, joko Edge 30 Pro tai Edge 30 Ultra -mallinimellä.
Qualcommin vuoden 2021 huippupiiri Snapdragon 888 on tullut tunnetuksi korkeista lämpötiloista, ja ilmoitukset liian korkeasta lämmöstä ja sen vuoksi rajoitetuista ominaisuuksista / suorituskyvystä ovat olleet Snapdragon 888 -puhelimissa yleisiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Valitettavasti Snapdragon 8 Gen 1 ei näytä tuovan tilanteeseen parannusta, vaan suunta näyttäisi olevan jopa huonompaan päin – huolimatta siirtymisestä 5 nanometrin tuotantoprosessista 4 nanometriin, minkä pitäisi osaltaan auttaa virrankulutuksen ja lämmöntuoton hillitsemisessä.
Asian on nyt nostanut esille Phone Arena -sivusto perustuen nimimerkillä Golden Reviewer esiintyvän testaajan jo joulun alla suorittamiin mittauksiin Motorola Edge X30:llä.
Kokonaisuutena testit kertoivat suorituskyvyn osalta jo muutenkin Snapdragon 8 Gen 1:n osalta tuttua tarinaa: peruslaskennassa keskussuoritinytimillä suorituskykyparannukset ovat verrattain vähäisiä, mutta graafisessa suorituskyvyssä parannus on erittäin merkittävää testistä riippuen useamman kymmenen, esimerkiksi 50 prosentin, luokkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pettymys Snapdragon 8 Gen 1:n osalta on kuitenkin energiatehokkuus. Snapdragon 8 Gen 1:ssä on käytössä ARMin uuden ARMv9-arkkitehtuurin suoritinytimet – yksi ARM Cortex-X2 -huipputehoydin, kolme ARM Cortex-A710 -tehoydintä sekä neljä ARM Cortex-A510 -säästöydintä.
Alta löytyvät testitulokset kertovat, että kaikkien kolmen erilaisen ytimen osalta energiatehokkuus näyttää heikentyneen aiemmasta. Suorituskyvyssä X2:n ja A510-ydinten osalta suorituskykyparannus on noin 15 prosenttia, ja A710-ydinten osalta parannus jäi vain marginaaliseksi. Vain hieman parantunut suorituskyky yhdistettynä heikentyneeseen energiatehokkuuteen jopa 69 prosenttia kasvaneella virrankulutuksella ei tietenkään vaikuta kovin hyvältä.
Kokonaisuutena Snapdragon 8 Gen 1:n kuitenkin pelastaa erinomaisesti parantunut grafiikkasuoritin, minkä myötä grafiikkasuorituskykymittauksissa ja laajemmissa suorituskykytesteissä, kuten AnTuTussa, Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimet lyövät pöytään kovia tuloksia haastaen tai jopa peitoten grafiikkasuorittimen osalta Applen iPhone 13 Pro -puhelinten A15 Bionicin. Käytännössä grafiikkasuorittimen parannukset näkyvät pelaamisessa, eivät juuri muussa käytössä. Merkittävästi parantuneen suorituskyvyn lisäksi grafiikkasuoritimessa on parantunut selvästi myös energiatehokkuus.
Ainakin Motorola Edge X30:n osalta korkeaksi nouseva lämpö näyttää kuitenkin olevan Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimissa suuri ongelma, myös käytännössä. Alta löytyvällä videolla nähtävässä testissä 3DMark Wild Life Extreme Stress Test -mittaus nosti Motorola Edge X30:n pintalämpötilan kädessä pidettävällä infrapunalämpömittarilla mitattuna jopa 60 asteeseen. Verrokkeina olleet Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Snapdragon 888:lla ja Poco F3 Snapdragon 870:llä pysyivät lämpötilan osalta noin 40 asteessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Kuumin laite mitä olen nähnyt testissäni. Tämä on erittäin, erittäin pelottavaa”, kommentoi Golden Reviewer testin jälkeen Snapdragon 8 Gen 1:llä varustettua Motorola Edge X30:tä videolla.
Jäähdytysratkaisujen toimivuudessa voi olla rajallisia valmistajakohtaisia eroja, mutta lähtökohtaisesti tilanne näyttää nähtyjen testien perusteella heikolta.
Mielenkiintoisesti samanaikaisesti ennusmerkit MediaTekin kilpailevasta Dimensity 9000 -järjestelmäpiiristä ovat varsin lupaavia. Myös Dimensity 9000 voi käydä varsin lämpimänä, mutta kokonaisuutenakin suorituskyvyssä se näyttäisi nousevan Snapdragon 8 Gen 1:n rinnalle ja mahdollisesti jopa ohi. Dimensity 9000:lla varustettuna ei ole kuitenkaan vielä julkistettu älypuhelimia, joten tarkemmat tosimaailman testit antavat kuitenkin vielä odottaa itseään. Mutta jos aiemmin ylikuumenemisesta Qualcommille kuittaillut MediaTek on onnistunut pitämään vielä myös lämpötilan paremmin hallinnassa, saattaa Qualcommin asema Android-puhelinten huipulla olla nyt todellakin vaarassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alta twiiteistä löytyy tarkempia testituloksia.
My test results of the #Snapdragon8Gen1 in #motoedgex30
Verdict compared to 888:
X2 big core sees healthy 15% perf gain but has lower efficiency.
A710 mid core: disappointing, virtually no better than A78
GPU: amazing, 50% faster AND 44% more efficient! Almost close to A15 pic.twitter.com/ev5ahU4Mhf— Golden Reviewer (@Golden_Reviewer) December 22, 2021
Tested the new A510 small cores in #Snapdragon8Gen1
Compared to the A55 in SD888:
Performance +15%
Power consumption +69%
Efficiency -33%
A710 and A510 are really not looking good 😭😭😭 https://t.co/6ttZ8bOIVP pic.twitter.com/TuVFiE0Dce— Golden Reviewer (@Golden_Reviewer) December 25, 2021
If what I saw is accurate, the #Dimensity9000 Mali-G710MP10 GPU is AMAZING.
It will be better than #Snapdragon8Gen1 and @AppleA15
Wow!
Source: Chinese reviewer 肥威, tested on MTK prototype device pic.twitter.com/OhO5y5Kyy4— Golden Reviewer (@Golden_Reviewer) December 23, 2021
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »