Applen App Storea pidetään yleisesti huomattavasti turvallisempana paikkana ladata sovelluksia kuin eri Android-sovelluskauppoja tai myöskään Google Playta. Myös App Storessa on kuitenkin omat pulmansa, ja viime vuosien aikana kasvava ongelma ovat olleet ylihintaisia tilauksia tarjoavat sovellukset, jotka käytännössä pyrkivät nyhtämään rahaa tyhjästä tai muuten epärehellisistä lähtökohdista.
FlickType-sovelluksen kehittäjä Kosta Eleftheriou on tullut tunnetuksi useampaan otteeseen App Storen surkean tarjonnan paljastajana tai paremminkin esille nostajana, ja nyt loppuvuoden 2021 aikana Eleftheriou on jälleen kunnostautunut tällä saralla.
App Store -kriitikko Eleftheriou on ottanut kantaa erityisesti siihen, miten korkeahintaisten tilausten huijaussovellukset nousevat suosituimpien ja tuottavimpien sovellusten listoille ja jopa Applen esittelemiksi sovelluksiksi, vaikka ne ovat useimmiten yhtä tyhjän kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yksi viimeaikainen esimerkki tästä on laajemmin tuntematon Meteor VPN, joka tarjosi ylihintaista tilausta App Storen kautta ja onnistui nousemaan korkealle TOP-listalla ennen kuin Apple nopeasti päätyi poistamaan sovelluksen saatavilta Eleftherioun nostettua sen esiin twiiteissään. Meteor VPN:n salauksen todellisesta toiminnasta ei ole tietoa, mutta on hyvin mahdollista, ettei sovellus todellisuudessa toiminut edes lupausten mukaisesti verkkoyhteyden salaamiseksi.
Lähtökohta ylihintaisten sovellusten menestymiselle on, että monet käyttäjät eivät kiinnitä huomiota käyttöjärjestelmän esittämiin summiin tilausta tehdessään – esimerkiksi ilmaisen kokeilujakson innoittamana kiirehtiessään.
A $625/year scam topping Apple’s “curated” App Store charts with great ratings.
Stay vigilant, folks!https://t.co/peKSDg1Sze pic.twitter.com/uNrOZtgMUf
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) December 25, 2021
Lähtökohtaisesti räikeän ylihintaisten ja näin paremmin tietämättömiä tai vähemmän tarkkoja käyttäjiä huijaavien sovellusten lisäksi App Storeen on pesiytynyt laittomasti tarjottavilla eli niin sanotuilla piraattielokuvilla ratsastavia sovelluksia.
Ne eivät välttämättä ole niin korkeahintaisia ja mainoksilla jopa ilmaisia, mutta sisällöt niihin on puolestaan hankittu laittomasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhden tuoreen joukon Eleftheriou nosti esille twiiteissään joulun alla. Apple poisti esimerkiksi kyseessä olleen Zefix-sovelluksen noin puoli tuntia näiden twiittien jälkeen. Sitä ennen yhtiö ei ollut nähtävästi sovellusta huomannut, vaikka Apple jatkuvasti pyrkiikin itsenostamaan esiin, kuinka se valvoo tiukasti App Storen sisältöä, jotta kyse olisi luotettavasta markkinapaikasta.
Eleftherioun mukaan tuoreimmat piraattisisältöihin perustuneet suoratoistosovellukset saavuttivat App Storesta jopa yli 2 miljoonaa latausta ja keräsivät julkaisijoilleen 16 000 dollarin päivätuottoja, joka vuositasolla vastaisi 6 miljoonaa dollaria.
Esimerkiksi Zefix-sovellus oli App Storessa tarjolla elokuusta alkaen, mutta Apple päätyi poistamaan sovelluksen vasta Eleftherioun nostettua esiin sen luonteen joulun alla. Sovellus oli ehtinyt nousta Yhdysvalloissa jo App Storen TOP-listalla 165. sijalle.
Zefix-sovellus oli pintapuolisesti tarkoitettu vanhojen elokuvatrailereiden katsomiseen, mutta kirjoittamalla sovelluksen hakukenttään 777 se alkoi tarjoamaan laittomasti julkaistuja elokuvia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Zefixin lisäksi kokonaisuuteen kuului myös muita vastaavia sovelluksia.
Yhtenä keinona sovellukset houkuttelivat käyttäjiä jakamaan tietoa sovelluksesta eteenpäin kertomalla, että jakamalla voi avata katsottavaksi sovelluksessa uusia elokuvia. Lisäksi piratoituun sisältöön perustuvien sovellusten levittämiseen on käytetty myös sosiaalisen median kampanjoita yhteistyössä esimerkiksi miljoonien seuraajien TikTok-vaikuttajien kanssa.
Eleftheriou esittää yhtenä ratkaisuna tilanteeseen, että sovelluskaupoissa tulisi sallia kilpailu Applen laitteissa. Näin hänen näkemyksensä mukaan myös Applella voisi olla enemmän kannusteita pitää kauppansa tarjonta paremmin kuosissa.
App Storen ongelmasovelluksia esiin nostaneella Kosta Eleftherioulla on toisaalta syytäkin olla katkera Applelle. Eleftheriou kehitti näppäimistösovellusta Apple Watchille, kunnes Apple teki siitä liian vaikeaa. iPhonelle sovellustaan Eleftheriou ei puolestaan saanut julkaistua, koska Apple ei sitä kauppaan hyväksynyt. Lopulta tilanne eskaloitui, kun aiemman toimintansa jatkoksi Apple esitteli syksyllä 2021 itse Apple Watchin uudistukseksi FlickTypea muistuttavan QuickPath-näppäimistön.
Alla Kosta Eleftherioun tuoreet twiitit piratoituja elokuvia tarjonneista sovelluksista App Storessa.
For the record, Apple took down this app just 30 minutes after my post. https://t.co/q7tDAVHzoQ
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) December 22, 2021
Apple has been offering this app since August, and it has been a rapidly growing chart-topper.
It's consistently a top-40 app in its category, and has now climbed all the way to #165 across all apps on the App Store: pic.twitter.com/IZZxRHvGfn
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) December 22, 2021
But why would moderators even suspect something like this?
Well, this is not a new phenomenon on the App Store – a similar thing happened in June, likely by the same people:https://t.co/7XcaAJlcNb
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) December 22, 2021
One way the apps spread is by asking people to share them in order to “unlock” movies: pic.twitter.com/ouVN9FBocH
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) December 22, 2021
Perhaps Apple would have an incentive to stick to their bold claims – or not make them in the first place – if there were competing App Stores on their platform. 🤞 pic.twitter.com/sr5HDOkdCH
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) December 22, 2021
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »