Facebookin tekoäly ei toimi suomen kielellä, Yleisradion raportti paljastaa. Suomenkielistä vihapuhetta esiintyykin palvelussa runsaasti, vaikka Meta itse kehuukin toimiaan.
Facebook-yhtiö Meta on kertonut varsin vaillinnaisesti siitä, miten vihapuhetta suitsutaan Facebookissa ja Instagramissa. Aiemmin Meta paljasti tukeutuneensa koronapandemian alusta alkaen yhä enemmän tekoälyyn ja algoritmeihin, jotka parhaansa mukaan suitsivat vihapuhetta.
Facebook-tuotepäällikkönä työskennelleen Frances Haugenin vuotamat asiakirjat kuitenkin osoittavat, ettei moderointi suju likimainkaan niin hyvin kuin pitäisi, varsinkaan suomen kaltaisilla kielillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebookissa julkaistaan sisältöä sadoilla kielillä, mutta yhtiö on painottanut tekoälypohjaisessa moderoinnissaan suurimpia kieliä sekä alueita, joilla esimerkiksi vihapuhe voisi nopeasti johtaa yhteiskunnalliseen kuohuntaan tai väkivaltaan. Näin ollen suomen kaltaiset, maailman valtakieliin verrattuna pienet ja rauhallisilla alueilla puhutut kielet jäävät helposti taka-alalle.
Sisäisissä tutkimuksissa onkin selvinnyt, että Suomessa Facebookin yhteiskunnallisia aiheita tunnistava algoritmi havaitsee vain vajaat 20 prosenttia yhteiskunnallisesta keskustelusta. Algoritmi on koulutettu ymmärtämään englannin ohella ainakin ruotsia, venäjää ja arabiaa, mutta suomenkielistä sisältöä se ei osaa käsitellä.
Suomenkielisen sisällön suitsiminen jääkin varsin vaatimattoman työntekijäryhmän tehtäväksi. Yhteensä suomalaisia ihmismoderaattoreita on vain kymmenkunta, eivätkä he mitenkään ennätä suodattaa pois kaikkea vihapuhetta ja muuta Facebookin yhteisönormeja rikkovaa sisältöä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Maailmanlaajuisesti Facebookissa julkaistavaa sisältöä tarkastelee noin 15 000 työntekijän armeija, joka tekee työtään yli 70 kielellä.
Suomen verrattain pientä kielialuetta ei siis ole priorisoitu kovinkaan korkealle Facebookin sisäisissä listauksissa. Ykkösprioriteetti on asetettu muun muassa englanniksi, ranskaksi, hindiksi ja arabiaksi luodulle sisällölle, ja myös Etiopiassa puhutut amhara ja oromo ovat korkeimmassa kategoriassa.
Vuodetuista asiakirjoista, joita yhteensä on tuhansia sivuja, selviää, että Facebook karsastaa tekoälyä kehittäessään myös sellaisia kieliä, joille automaattisten järjestelmien luominen on vaikeaa. Suomeksi tekoäly ei toimi juuri ollenkaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »