Tablettilaitteiden markkinat ovat koronapandemian aikana piristyneet, ja myös Android-tablettien valikoima on jälleen laajentunut mielenkiintoisemmilla uutuuksilla pienen suvantovaiheen jälkeen.
Lenovo Yoga Tab 13 on tabletti, jolla on yksi ässä hihassaan.
Lenovo Yoga Tab 13:n vetonaula on suuri, peräti 13-tuumainen näyttö. Tabletti soveltuukin myös lisänäytöksi vaikkapa läppärin kylkeen ja onkin täten suunnattu hieman erilaiselle yleisölle kuin perinteisemmät tablettilaitteet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tabletissa on myös tarpeeksi tehoja vaikkapa mobiilipelaajien tarpeisiin, ja sisäänrakennetun tukijalan avulla sen saa kätevästi pöydälle pystyyn. Lenovo itse kehuu myös laitteensa akunkestoa.
Suositushinnaltaan 799 euron Lenovo Yoga Tab 13 julkaistiin Suomessa kesän aikana ja tuli laajemmin saataville alkusyksystä. Tabletista on saatavilla vain Wi-Fi-versio, ja ainut värivaihtoehto on musta.
Lenovo Yoga Tab 13:n tekniset tiedot
- 13 tuuman LTPS LCD -näyttö 16:10-kuvasuhteella, 2160×1350 pikselillä (196 PPI) ja 60 hertsin virkistystaajuudella, HDR10 / Dolby Vision -laajasävyskaalan väritoisto
- Neljä JBL-brändättyä kaiutinta, Dolby Atmos -tilaääni
- 8 megapikselin etukamera ja 3D ToF -anturi, maks. 1080p-videokuvaus (30 fps)
- Ei takakameraa
- Qualcomm Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri (7 nm, 1x 3,2 GHz Kryo 585 + 3x 2,42 GHz Kryo 585 + 4x 1,8 GHz Kryo 585, Adreno 650 -grafiikkasuoritin)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 128 gigatavua sisäistä talennusmuistia (UFS 3.0)
- Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.2 -yhteydet
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 2) ja Micro-HDMI-liitäntä
- 10 000 milliampeeritunnin akku 30 watin latauksella
- Mitat 293,4 x 204 x 6,2-24,9 millimetriä ja paino 830 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Lenovo Yoga Tab 13:ssa
- Valtava näyttö. Yoga Tab 13:n näyttö on riittävän tarkka, kookas ja valovoimainen. Sillä kelpaa katsella elokuvia, pelailla ja tehdä vaikka töitäkin. Tabletti toimii ongelmitta myös apunäyttönä vaikkapa läppärille tai Nintendo Switchille. Virkistystaajuus on harmi kyllä vain 60 hertsiä.
- Erinomaiset kaiuttimet. Lenovon mukaan Yoga Tab 13:n äänentoisto on optimoitu JBL:n kanssa, ja tabletin tuottama äänenlaatu onkin erinomaista. Elokuvaan tai peliin on helppo uppoutua, kun näyttö on suuri ja äänet loistoluokkaa.
- Jykevä seisontatuki. Tabletin rungossa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu seisontatuki, jonka voi asettaa haluamaansa kulmaan. Yoga Tab 13 seisoo jämäkästi pinnalla kuin pinnalla, ja seinällekin sen voi tuesta ripustaa.
- Hyvä akunkesto. Yoga Tab 13:n akku kestää peruskäytössä pitkään. Yhdellä latauksella katsoo helposti useampia elokuvia, ja apunäyttönäkin akku kestää mukavasti, vaikkei aivan lupauksia saavutakaan.
Huonoa Lenovo YogaTab 13:ssa
- Näytön virkistystaajuus. Harmi kyllä muuten mainion näytön virkistystaajuus on vain 60 hertsiä. Useimmat halvemman luokan älypuhelimetkin tukevat jo vähintään 90 hertsin taajuutta, ja pelaajien lisäksi muutkin hyötyisivät korkeasta taajuudesta selaamisen ja animaatioiden sujuvoituessa.
- Ei mobiilidatayhteyksiä. Yoga Tab 13:ssa ei tukea mobiiliverkkoyhteyksille. Wi-Fin lisäksi käytettävissä on kuitenkin kiehtovasti langallinen verkkoyhteys, johon tabletti yhdistää, kun sen kytkee kaapelilla tietokoneeseen.
- Valtavan koon kääntöpuolet. Moni etsii kompaktia tablettia, ja yli 800-grammainen Yoga Tab 13 ei millään muotoa ole sellainen. Laite on parhaimmillaan kotikäytössä pöydän päällä, ja yhdellä kädellä sen pitely käy pidemmän päälle raskaaksi. Se ei liioin mahdu pienimpiin laukkuihin.
Laadukas tabletti kotona – kömpelö tien päällä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Heti ensi silmäyksellä näkee, ettei Lenovo Yoga Tab 13 ole kuin mikä tahansa tabletti. Siinä missä tablettilaitteet pyrkivät usein yhdistämään älypuhelimen ja tietokoneen parhaita puolia, lisää Yoga Tab 13 yhtälöön kolmannenkin muuttujan, ulkoisen lisänäytön.
Yoga Tab 13:n tärkeimpiä myyntivaltteja on sen toiminta lisänäyttönä. Kyseessä on täysiverinen tabletti Android 11 -ohjelmistoineen, Google-palveluineen ja lukemattomine sovelluksineen, mutta tarvittaessa se taipuu myös vaikkapa tietokoneen apupaneeliksi.
Tabletissa on micro-HDMI-liitäntä, jolla Yoga Tab 13 on helppo yhdistää vaikkapa kannettavaan. Myyntipakkaus sisältää sekä micro-HDMI-HDMI-kaapelin että USB-C-tyypin piuhan, jolla Yoga Tab 13 ladataan. Muita liitäntöjä ei olekaan, ei liioin 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää tai muistikortti- tai SIM-korttipaikkaa.
Lenovo Yoga Tab 13 on suorastaan massiivinen. Peräti 830 grammaa painava tabletti on edestä lasia ja takaa alumiinia, ja kylkiäkin kiertää alumiinirunko. Takana on käytetty myös alcantara-kangasta, joka tuo vielä mukavasti erilaisuutta muutenkin poikkeavaan designiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toiselta pitkältä sivulta tabletti on ohut ja tasainen, toiselta taas paksu ja pyöristetty. Yoga Tab 13:n rakenteen hahmottaakin helposti kuvittelemalla mieleensä 180 asteen saranalla varustetun Yoga-kannettavan, josta näppäimistö on irrotettu.
Näppäimistön tilalla Yoga Tab 13:ssa on erittäin jykevä ja jämäkkä tukijalka, jonka voi asettaa haluamaansa kulmaan. Näin tabletin saa kätevästi sopivaan asentoon vaikkapa työpöydälle, joskin vain vaakatilassa.
Seisontatuki on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Se on juuri sopivan jäykkä vakuuttaakseen sekä käyttötuntumallaan että laadullaan, ja ulkoisesti Yoga Tab 13 on muutenkin huippuluokkaa – mitä tässä hintaluokassa toki sopii odottaakin.
Laitteena Yoga Tab 13 on painava, ja 830-grammaisena sitä ei mielellään kannattele yhdellä kädellä pitkiä aikoja. Laite onkin hyvä saada tuettua tasaista pintaa vasten, eikä mikään toki estä ripustamasta Yoga Tabia vaikkapa seinälle tai naulakkoon seisontatuestaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lenovo Yoga Tab 13:n näyttö on oikein hyvä. Peräti 13-tuumaisena se on tablettiin todella suuri, ja 2160 x 1350 pikselin tarkkuudella myös tarpeeksi terävä, vaikkei toki aivan tarkimmasta päästä. LTPS LCD -tekniikalla toteutetun paneelin värintoisto on asiallista, enkä itse silmämääräisesti tarkasteltuna havainnut näytössä liiemmin moitittavaa.
Näytössä on HDR10- ja Dolby Vision -laajasävyskaalatuki, ja kokonsa ansiosta se soveltuu katseltavaksi kauempaakin. Pari puutetta siinä kuitenkin on.
Ensinnäkin kirkkaus. Se riittää sisätiloissa, mutta Lenovon ilmoittama 400 nitiä saattaa kesäpäivänä ulkosalla käydä hieman himmeäksi. Myös virkistystaajuus, vain 60 hertsiä, on nostettava esiin.
Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa näytön sisältä päivittyy sekunnissa. Sillä on merkittävä vaikutus käyttökokemukseen esimerkiksi valikkojen ja sisällön selaamisen sujuvoituessa silmin nähden selkeästi korkeammalla virkistystaajuudella.
Tätä nykyä useimmat älypuhelimet ja monet tabletitkin tukevat 90 tai jopa 120 hertsin taajuuksia, mutta Lenovo Yoga Tab 13:lla on tyydyttävä 60 kertaa sekunnissa päivittyvään ruutuun. Kyseessä ei toki ole katastrofi, mutta jo varsin harmillinen puute yli 700 euron laitteessa yhtä kaikki.
Näyttö tukee myös kosketuskynää 4 096 tason paineentunnistuksella. Kynä on kuitenkin hankittava erikseen, emmekä arvostelun aikana päässeet sellaista kokeilemaan.
Yoga Tab 13 on todellinen suoratoistajan huippulaite. Kookas näyttö saa nimittäin tuekseen erinomaiset kaiuttimet, joita on yhteensä neljä kappaletta. JBL-brändätyissä kovaäänisissä on viiden kuutiosenttimetrin kaiutinkammiot ja yhteensä yhdeksän watin teho höystettynä Dolby Atmos -tilaäänellä.
Äänenlaatu on tablettilaitteeksi jopa erinomaista, eikä kuulokkeita yksin katsellessa kaipaa. Erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei toisaalta olekaan, mutta myyntipakkaus sisältää USB-C-kuulokeadapterin.
Yoga Tab 13:ssa on Qualcommin Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri. Se on yhä suorituskyvyltään Android-laitteiden joukossa varsin tehokas, ja vaikkei se aivan terävimpään kärkeen ylläkään, riittää sen tarjoama suorituskyky mukavasti käytännössä erittäin hyvin.
Suurella näytöllä on mukava esimerkiksi käyttää useampia sovelluksia moniajossa näytön jakautuessa helposti kahdelle sovellusikkunalle. Useampia ohjelmia ei harmi kyllä saa auki, vaikka tilaa kyllä riittäisi.
Mobiilipelaajalle Yoga Tab 13 on niin ikään hyvä valinta, kunhan vain omistaa erillisen ohjaimen. Kun tabletin asettaa tukensa varaan pöydälle, on esimerkiksi pelien suoratoistopalveluiden käyttö Bluetooth-ohjaimella todella miellyttävää ja mukavaa.
Yoga Tab 13:n suorituskykytestien tulokset:
Suorituskykymittauksissa Yoga Tab 13 taipuu kaikkein tehokkaimmille Android-laitteille, joissa on esimerkiksi Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri tai vielä uudempi. Kaiken kaikkiaan suorituskyky on kuitenkin korkealla tasolla, eikä arvostelun aikana ilmennyt minkäänlaisia ongelmia.
RAM-käyttömuistia Lenovo Yoga Tab 13:ssa on 8 gigatavua (LPDDR5) ja tallennusmuistia 128 gigatavua (UFS 3.0).
Muistikorttipaikkaa ei ole, eikä liioin SIM-korttipaikkaa. Mobiiliverkkoja tabletilla ei siis voi käyttää, mikä on harmillista.
On hyvä huomata, että Lenovo Yoga Tab 13:ssa on lisäksi vain yksi kamera. Tarkkuudeltaan 8-megapikselinen kamera on suunnattu esimerkiksi videopuheluihin ja etäkokouksiin. Kuvanlaatu on kohtalaisen tyydyttävää, ja etäilyyn kamera sopii hienosti.
Takakameraa Yoga Tab 13:ssa ei ole ensinkään. Se ei useimpia haitanne, sillä kookas ja painava kotitabletti ei muutenkaan liene pätevin vaihtoehto selkeästi kevyemmille ja pätevämmille älypuhelinkameroille.
Näppärä lisänäyttö etätyöläiselle ja pelaajalle
Kuten aiemmin mainittiin, voi Lenovo Yoga Tab 13:a käyttää myös lisänäyttönä. Itse huomasinkin nopeasti käyttäväni Yoga Tab 13:a hieman eri tavalla kuin perinteisiä tabletteja. Isonäyttöinen laite on mukava asettaa pöydälle vaikkapa digitaalisen sanomalehden virkaa toimittamaan, ja muun muassa Nintendo Switchin ulkoisena apunäyttönä se on elementissään.
Myyntipakkauksen sisältämällä HDMI-micro-HDMI-kaapelilla tabletin valjastaminen näytöksi on todella helppoa ja nopeaa, ja 13 lisätuumasta on todella myös hyötyä. Mikä parasta, voi Yoga Tab 13:n yhdistää myös langalliseen verkkoon vaikkapa läppärin kautta, jolloin Wi-Fi-yhteyksiä ei välttämättä tarvita.
Kun Yoga Tab 13 on käytössä ulkoisena näyttönä, ei Android-ohjelmistoa voi käyttää. Näytönkirkkautta ja luonnollisesti äänenvoimakkuutta voi kuitenkin säätää.
On hyvä huomioida, että Yoga Tab 13 kytketään tietokoneisiin ja pelikonsoleihin nimenomaan HDMI-liitännän kautta. Täten esimerkiksi Nintendo Switchiä voi käyttää vain töpselin vieressä, eivätkä pelisessiot suurella näytöllä kannon nokassa istuskellen käy päinsä.
Läppäreiden lisäpaneelina Yoga Tab 13 toki toimii myös töpselittä niin kauan kuin akku vain kestää.
Lenovo on varustanut Yoga Tab 13:n massiivisella 10 000 milliampeeritunnin akulla, mikä on tabletin koko huomioiden ehdottoman viisasta. Lenovo itse lupailee tabletille jopa 12 tunnin käyttöaikaa suoratoistossa tai 8,5 tuntia ulkoisena apunäyttönä.
Tablettina käyttöaika yltääkin kohtalaisen mukavasti lupauksiin, ja etenkin suoratoistopalveluiden käyttöä Yoga Tab 13 sietää hienosti. Lisänäyttönä akku ei ole yhtä mainio, ja noin seitsentuntinen käyttöaika lieneekin lupauksia lähempänä totuutta.
Yoga Tab 13 tukee pikalatausta 30 watin teholla, ja laturi sisältyy myyntipakkaukseen. Tyhjästä täyteen massiivinen akku latautuu varsin verkkaisesti, kuten yllä oleva kuvaajakin paljastaa. Täysi lataus vie lähemmäs kolme tuntia, ja puolessa tunnissa akun varaus ehtii nousta tyhjästä vasta 33 prosenttiin.
Lenovo Yoga Tab 13 on varustettu Android 11 -käyttöjärjestelmäversiolla, johon on tehty vain hienoisia muokkauksia vakio-Androidiin verrattuna. ZUI 12.5 -ohjelmiston käyttökokemus Google-palveluineen vastaa pitkälti vakio-Androidia, eikä valmistajan omista sovelluksista tai muistakaan esiasennetuista ohjelmista ole haittaa.
Kotinäytön vasemmalta puolelta aukeaa pyyhkäisemällä uudehko Googlen tarjoama Entertainment Space -tila, joka on eräänlainen viihdepalvelujen aloitusnäkymä. Entertainment Spaceen listataan käyttäjän niin toivoessa elokuvat, sarjat, äänikirjat, musiikki, mobiilipelit käsittäen osin suoratoistopalvelujen sisällöt, ja suosituksia tehdään käyttötottumusten perusteella.
Entertainment Space muistuttaa esimerkiksi Android TV:n ja muiden älytelevisioratkaisujen kotivalikkoa. Se ei ole kenties aivan yhtä merkittävä mullistus kuin mitä näkyvän brändäyksen perusteella voisi olettaa, mutta kätevä uudistus yhtä kaikki.
Halutessaan Entertainment Spacen voi toki myös kytkeä kokonaan pois päältä.
Lenovo Yoga Tab 13 olisi ehdottomasti hyötynyt erillisestä tietokonetilasta. Tällöin tablettiin olisi voinut yhdistää langattoman hiiren ja näppiksen ja käyttää sitä tietokoneen tavoin. Kiinalaisversiossa (nimellä Yoga Pad Pro) vastaava käyttötila on, mutta kansainvälisille markkinoille sitä ei syystä tai toisesta tuotu.
Päivitystuki on Yoga Tab 13:lla hieman kyseenalainen. Arvostelun julkaisuhetkellä tietoturva on syyskuun 2021 tasolla, mutta ohjelmisto- tai tietoturvapäivityksistä ei ole annettu virallista lupausta. Android 12 saapunee tabletille aikanaan, mutta varmuutta ei siitäkään ole saatu. Myöskään tietoturvatuen kestoa ei tiedetä.
Yhteenveto: Omaperäinen laatutabletti viihde- ja työkäyttöön
Lenovo Yoga Tab 13 on erilainen tablettilaite. Sen vetonauloja ovat huiman iso näyttö, mainiot viihdeominaisuudet ja toiminta ulkoisena lisänäyttönä eri laitteille. Tarpeensa tietävä kuluttaja saattaa saada siitä erinomaisen kumppanin vapaa-aikaan ja etätyöhön.
Perinteistä tablettia etsiville Yoga Tab 13 ei suuren kokonsa vuoksi kuitenkaan ole paras vaihtoehto. 830 gramman painoista laitetta ei mielellään kannattele yhdellä kädellä, ja kookkaalla 13-tuumaisella näytöllä älypuhelimille optimoitujen somesyötteiden selailukaan ei kenties ole mukavinta.
Mobiilipelaajalle Yoga Tab 13 on erinomainen valinta, kunhan vain käytössä on Bluetooth-ohjain. Suuri näyttö tekee tabletista varteenotettavan ehdokkaan myös heikkonäköisille. Varsinaista helppokäyttöisyystilaa ei ole, mutta suurimman fonttikoon käyttö luonnollisesti helpottaa näkemistä huomattavasti.
Lenovon Android-laitteilla päivitystuki on useasti kyseenalainen, ja sama riesa vaivaa harmi kyllä myös Yoga Tab 13:a. Vielä nyt, puolisen vuotta julkaisun jälkeen, tuki toki toimii, mutta takeita sen jatkuvuudesta ei ole.
Lenovo Yoga Tab 13 ei ole edullinen, ja 799 euron suositushinnalla saa tehokkaampiakin tabletteja, eivätkä Applen iPaditkaan ole näillä hinnoilla pois laskuista.
Erinomaista, lisänäytöksikin taipuvaa viihdelaitetta etsiville Lenovo Yoga Tab 13 on kaikesta huolimatta mainio ehdokas, mikäli lähemmäs 800 euron hinta ei ole este. Kun tabletin vahvuuksia ja heikkouksia muistaa punnita tarkkaan, on kyseessä mahdollisesti oivakin valinta pitkäikäiseen käyttöön useilla eri tavoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »