Täyslangattomien OnePlus-nappikuulokkeiden valikoimaa täydentävät loppuvuodesta 2021 uudet OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet, jotka ovat edullisempi, mutta kuitenkin aktiivisella melunvaimennuksella varustettu vaihtoehto.
Aiemmin OnePlus on tuonut markkinoille täyslangattomien nappikuulokkeiden osalta kesällä 2020 alkuperäiset OnePlus Buds -kuulokkeet, syksyllä 2020 edullisemmat OnePlus Buds Z -kuulokkeet sekä loppukesästä 2021 mukautuvalla aktiivisella taustamelun vaimennuksella varustetut OnePlus Buds Pro -kuulokkeet.
Aktiivinen melunvaimennus on OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden keskeinen lisäys verrattuna aiempiin edullisemman hintaluokan OnePlus Buds Z -kuulokkeisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja Buds Z2 -kuulokkeista ovat musta Obsidian Black ja valkoinen Pearl White.
Euroopassa OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden suositushinta on 99 euroa ja Suomessa kuulokkeet tulevat myyntiin laajasti operaattorien ja muiden jälleenmyyjien sekä OnePlussan oman verkkokaupan kautta. Valkoiset OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet tulevat saataville Euroopassa 20. joulukuuta, kun taas mustaa värivaihtoehtoa joudutaan odottamaan tammikuuhun 2022.
OnePlussan hiljattain avatun etuohjelman Red Cable Clubin jäsenet ovat voineet tilata kuulokkeet ennakkoon jo 15. joulukuuta alkaen ja saavat 10 prosentin alennuksen kuulokkeista OnePlus.comista. Käyttääkseen alennusta on kirjauduttava OnePlus-tilille ja vierailtava OnePlus Buds Z2 -tuotesivulla, josta alennus löytyy.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden tekniset tiedot
- 11 millimetrin kaiutinelementit
- Taajuusvaste 20 – 20 000 Hz, herkkyys 98 dB, impedanssi 16Ω
- Aktiivinen melunvaimennus
- Kaksi tasoa: jopa 25 tai 40 desibeliä
- Läpikuuluvuustila
- 3 MEMS-mikrofonia kummassakin kuulokkeessa
- Kosketusohjaustoiminnot (yksi / kaksi / kolme painallusta, pitkä 1 sekunnin painallus ja pitkä 3 sekunnin painallus)
- Käyttötunnistus (automaattinen toiston keskeytys ja jatkaminen otettaessa korvista ja asetettaessa takaisin) ja mahdollisuus käyttää vain toista kuulokkeista
- Bluetooth 5.2 -yhteys (kantama 10 metriä), SBC / AAC -koodekit
- Google Fast Pair -pikaparitustuki (Android 6.0+)
- Dolby Atmos -tilaääni tuki (OnePlus 7 / 7 Pro / 7T / 7T Pro / 8 / 8 Pro / 8T / 9 / 9 Pro / 9R / 9RT)
- Alimmillaan 94 millisekunnin latenssi OnePlus-älypuhelinten Pro Gaming -pelitilan kanssa
- Kuulokkeet IP55-luokitellusti pölyn- ja roiskevedenkestävät, latauskotelo IPX4-luokitellusti roiskevedenkestävä
- Akkukapasiteetti 40 milliampeerituntia kuulokkeessa ja 520 milliampeerituntia latauskotelossa
- Akunkesto
- Kuulokkeilla jopa 5 tuntia aktiivisella melunvaimennuksella tai jopa 7 tuntia ilman sitä
- Yhdessä latauskotelon kanssa jopa 27 tuntia aktiivisella melunvaimennuksella tai jopa 38 tuntia ilman sitä
- 5 tuntia kuunteluaikaa 10 minuutin pikalatauksella (kuulokkeet ja latauskotelo)
- Lataamiseen USB-C-liitäntä latauskotelossa (5V / 0,9A), kotelossa POGO-pinnit kuulokkeille (5V / 0,15A) – täyden latauksen aika noin 90 minuuttia
- Värivaihtoehdot musta Obsidian Black ja valkoinen Pearl White
- Kuulokkeiden mitat 33 x 22,4 x 21,8 millimetriä ja paino 4,5 grammaa (musta) tai 4,6 grammaa (valkoinen)
- Latauskotelon mitat 73,15 x 36,8 x 29,1 millimetriä ja paino 40,5 grammaa (musta) tai 42 grammaa (valkoinen)
Yllätyksettömästi muotoillut kuulokkeet
Buds Z2 -kuulokkeissa OnePlus on säilyttänyt täyslangattomille nappikuulokkeille perinteisen muotoilun pitkällä varsiosalla, jonka OnePlus itse tosin mainitsee olevan uusissa kuulokkeissa 15 prosenttia lyhyemmän kuin edeltäjissä. Lisäksi kuulokkeissa on edelleen korvakäytävän sulkevat ja ulkoisia ääniä vaimentavat kumitulpat.
Kokonaisuutena kuulokkeet eivät ole erityisen pienikokoiset, mutta kuitenkin varsin kevyet. Painoa yksittäisellä kuulokkeella on 4,5 grammaa (musta) tai 4,6 grammaa (valkoinen) väristä riippuen.
Kuulokkeiden sopivuus korviin on tietenkin käyttäjäkohtaista, mutta ainakin omalta osaltani voin todeta OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden istuvan mukavasti korviini. Kuulokkeet voi pitää pidempäänkin korvissa ilman, että ne painaisivat ikävällä tavalla. Samanaikaisesti pysyvyys korvissa on hyvä, eikä kuulokkeiden putoamista vahingossa tarvitse pelätä eikä kuulokkeiden asentoa jatkuvasti korjata.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mukana myyntipakkauksessa toimitetaan tavanomaiseen tapaan kolme eri kokoa tulpista, mikä luo hyvät lähtökohdat sopivuudelle eri kokoisiin korviin.
Tulpat pysyivät hyvin kiinni kuulokkeissa testin aikana, mutta voimakkaammin kuulokkeet pois korvista napatessa tulpat tuntuivat olevan tavallista herkempiä kääntymään ympäri. Tulpparakenne- tai materiaali ei siis ole tältä osin aivan tarpeeksi ”jäykkä”.
Kuulokkeidensa kosketusohjaustoiminnot OnePlus on mielestäni toteuttanut onnistuneesti. Osassa kuulokkeita, esimerkiksi useimmissa Samsungin Galaxy Buds -sarjan kuulokkeissa, kosketustoimintoja tapahtuu tuon tuosta erehdyksessä laitettaessa kuulokkeita korviin ja otettaessa niitä pois. Buds Z2 -kuulokkeissa kosketustunnistusalueena toimiva pyöreä alue erottuu sen sijaan selvästi eikä virhepainalluksia testin aikana tapahtunut.
Vasemman ja oikean puolen kuulokkeelle saa määriteltyä erilliset kosketustoiminnot yhdelle, kahdelle ja kolmelle painallukselle sekä pidemmille 1 sekunnin ja 3 sekunnin painalluksille. Oletuksena yksi lyhyt painallus keskeyttää ja jatkaa toistoa, kaksi painallusta vievät seuraavaan sisältöön ja kolme painallusta edelliseen. 1 sekunnin pitkällä painalluksella voi vaihtaa melunvaimennuksen ja läpikuuluvuustilan välillä ja 3 sekunnin pitkällä painalluksella vaihtaa laitetta, johon yhteys on aktiivisena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhtenä asiana jäin kaipaamaan kuulokkeisiin puhuttua infoa siitä, mikä tila (melunvaimennus tai läpikuuluvuus) aktivoituu tilaa kosketustoiminnoilla vaihdettaessa. Nyt tarjolle olevat äänimerkit eivät ole yhtä informatiivisia kuin joistakin muista kilpailevista kuulokkeista kuuluvat selkeät ilmoitukset aktivoidusta tilasta.
Kestävyydeltään OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet ovat IP55-luokitellut. Tämä tarkoittaa hyvää suojaa pölyltä sekä vesiroiskeilta, muttei täyttä upotuskestävyyttä veteen. OnePlussan mukaan kuulokkeet voi kuitenkin jopa kevyesti huuhdella vesihanan alla, mutta takuu ei kuitenkaan kata pöly- tai vesivahinkoja. Latauskotelo on myös IPX4-luokitellusti roiskevedenkestävä.
Kuulokkeiden laatutuntuma on muuten hyvällä tasolla, mutta latauskotelon kansi tuppaa natisemaan hieman koteloa kädessä pyöritettäessä sen avaamisen ja sulkemisen yhteydessä.
Kuulokkeet solahtavat kätevästi koloihinsa latauskotelossa magneettien voimakkaasti vetämänä.
Ihan hyvä äänentoisto
OnePlussan mukaan Buds Z2 -kuulokkeissa on samat kooltaan 11 millimetrin kaiutinelementit kuin sen täyslangattomien nappikuulokkeiden huippua edustavissa OnePlus Buds Pro -kuulokkeissa.
Äänentoiston laatu vaikuttikin varsin hyvältä, erityisesti huomioiden kuulokkeiden edullisempi hintaluokka.
Kuulokkeista irtoaa mukavasti myös matalampia bassoääniä, mutta kokonaisuutena äänimaailma ei ole kuitenkaan lainkaan tunkkainen. Sanoisin kokonaisuutena äänenlaadun ehdottomasti täyttäneen odotukset.
Buds Z2 -kuulokkeet tukevat Bluetooth 5.2 -yhteyttä. Koodekkien osalta tuki rajoittuu tavanomaisiin SBC- ja AAC-koodekkeihin, eivätkä kuulokkeet tue siis esimerkiksi Qualcommin lähtökohtaisesti paremman äänenlaadun mahdollistavia aptX-koodekkeja tai muitakaan korkeamman bittivirran koodekkeja.
Aktiivinen melunvaimennus on myös yksi OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden valttikorteista edullisessa hintaluokassa. Melunvaimennukseen on tarjolla kaksi eri tasoa, jotka OnePlussan mukaan hiljentävät ulkopuolisia ääniä jopa 25 tai jopa 40 desibelillä. Kahden eri tason eron huomaa selvästi käytössä vähäisemmän vaimentaessa ääniä huomattavasti vähemmän.
Melunvaimennus vaikutti toimivalta, muttei mitenkään erikoiselta. Hiljaisempaa sisältöä kuunneltaessa melunvaimennus aiheuttaa Buds Z2 -kuulokkeissa kenties hieman tavallista enemmän ”suhinaa”, mutta hieman korkeammalla äänenvoimakkuudella tämä ei enää häiritse. Kokonaisuutena melunvaimennuksenkin osalta Buds Z2 -kuulokkeet ovat kuitenkin summattuna ihan ok-tasoa, ja alle sadan euron hintaluokassa melunvaimennus on edelleen jo lähtökohtaisesti plussaa.
Vaihtoehtoina melunvaimennukselle on sen kytkeminen pois päältä tai erillinen läpikuuluvuustila, joka voimistaa ympäristön ääniä.
Kummassakin kuulokkeessa on kolme mikrofonia aktiivisen melunvaimennuksen toimintaa tukemassa. Puheluita kokeilimme kuulokkeilla vain lyhyesti, ja äänenlaatu vastapuolelle oli kohtuullinen, joskin kuulemma hieman ”pinnallisen” tuntuinen.
Parhaimmillaan OnePlus-älypuhelinten kanssa – toimivat myös muiden Android- ja iOS-laitteiden kanssa
OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet tukevat Google Fast Pair -pikaparitusta Android-laitteissa, joissa on vähintään Android 6.0 -käyttöjärjestelmäversio – käytännössä siis lähes kaikkien Android-laitteiden kanssa.
Fast Pair -tuen ansiosta kuulokkeiden paritus käy helposti avaamalla latauskotelon kansi Android-laitteen läheisyydessä. Ruudulle avautuvasta näkymästä kuulokkeet on helppo parittaa yhdellä painalluksella, minkä lisäksi Google Fast Pair linkittää kuulokkeet myös Google-tiliin ja näin ollen myös muihin saman käyttäjätilin Android-laitteisiin.
OnePlus Buds Z2 -kuulokkeissa on pari ominaisuutta, jotka toimivat vain yhdessä OnePlus-älypuhelinten kanssa.
Dolby Atmos -tilaäänen toistolle tuki löytyy OnePlus 7 -sarjan ja uudemmista numeromalleista (OnePlus 7 / 7 Pro / 7T / 7T Pro / 8 / 8 Pro / 8T / 9 / 9 Pro / 9R / 9RT) ja lisäksi matalimman 94 millisekunnin viiveen tila saavutetaan vain yhdessä valittujen OnePlus-älypuhelinten tukeman Pro Gaming -pelitilan ollessa aktivoituna.
OnePlus-älypuhelimissa Buds Z2 -kuulokkeet tarjoavat lisäksi asetukset ja hallintamahdollisuudet suoraan Asetukset-valikon Bluetooth-osiossa.
Muissa Android-laitteissa ja Applen iPhoneissa kuulokkeiden hallintaan saatavilla on HeyMelody-sovellus. Sen kautta näkee akun varauksen, voi vaihtaa melunvaimennustilaa, tehdä korvanappien istuvuustestin, muuttaa kuulokkeiden kosketusohjaustoimintoja sekä päivittää kuulokkeiden ohjelmiston. Sovellus on varsin yksinkertainen, mutta tarjoaa kuitenkin helppokäyttöisesti tarvittavat toiminnot.
Akunkesto tuntuu lunastavan lupaukset
OnePlus Buds Z2 -kuulokkeissa on 40 milliampeeritunnin akut ja latauskotelossa 520 milliampeeritunnin akku. Verrattuna kilpaileviin kuulokkeisiin itse kuulokkeiden akut ovat kohtuulliset kapasiteetiltaan ja latauskotelo tarjoaa kenties tavanomaista enemmänkin kapasiteettia.
OnePlus itse lupaa kuulokkeilleen akunkestoksi jopa 5 tuntia melunvaimennuksen kanssa tai jopa 7 tuntia ilman sitä. Yhdessä latauskotelon kanssa lukemat pitenevät vastaavasti jopa 27 tuntiin tai jopa 38 tuntiin.
Kuulokkeiden akunkeston arviointi on haastavaa, sillä käyttö koostuu yleensä lyhyemmistä käyttöjaksoista pidemmälle ajanjaksolle ripoteltuna. Testiperiodi ei kuitenkaan ainakaan antanut syytä epäillä, etteivätkö OnePlussan lupaukset olisi ainakin lähellä totuutta. Luonnollisesti akunkestoon vaikuttavat myös monet muut ympäristötekijät, esimerkiksi käyttöetäisyys sisällön lähteenä toimivasta laitteesta sekä käyttöympäristön muut laitteet, joiden aiheuttamat haasteet yhteyden kanssa voivat myös osaltaan leikata toiminta-aikaa.
Sanoisin rajatulla käyttökokemuksella, että OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden akunkesto on hyvä ja jotakuinkin lupausten mukainen.
Lisäksi OnePlussan mukaan 10 minuutin pikalatauksella yhdessä kuulokkeisiin ja latauskoteloon saa 5 tuntia kuunteluaikaa, joten tarvittaessa lyhytkin hetki laturissa riittää jo melko pitkäksi aikaa.
OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden latauskoteloa voi ladata vain sen USB-C-liitännän kautta, eli langatonta latausta kotelo ei tue. Tyhjästä täyteen lataus kestää noin puolitoista tuntia.
Yhteenveto: Kelpo vaihtoehto alle 100 euron täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi aktiivisella melunvaimennuksella
Kokonaisuutena OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet tarjoavat hyvin vastinetta rahalle.
Kuulokkeet ovat käyttömukavuudeltaan hyvät, tarjoavat eheän äänentoiston bassopainotuksella ja mukana on myös aktiivinen melunvaimennus. Akunkesto vaikuttaa myös varsin hyvältä ja IP-luokiteltu roiskevedenkestävyys sekä kuulokkeiden että kotelon osalta on ilahduttavaa. Minkäänlaisiin varsinaisiin ongelmiin kuulokkeiden kanssa emme testin aikana törmänneet.
Toki hyviä muitakin vaihtoehtoja edullisiksi täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi löytyy runsaasti. Esimerkikksi Huawein FreeBuds 4i ja Honorin Earbuds 2 Lite kannattaa huomioida edullisista, mutta melunvaimennuksella varustetuista kuulokkeista. Molempien hinta on parhaimmillaan ollut jo jopa alle 50 euroa. Lisäksi esimerkiksi Jabran (esimerkiksi Elite 75t) ja JBL:n (Reflect Mini NC tai Live Free NC+) valikoimista löytyy hyviä vaihtoehtoja aktiivisella melunvaimennuksella OnePlus Buds Z2:n kanssa samassa alle 100 euron hintaluokassa.
Puolestaan eri kalliimpiin kuulokkeisiin verrattuna OnePlus Buds Z2 -kuulokkeisiin voi jäädä kaipaamaan esimerkiksi tukea laadukkaammille koodekeille ja sitä myöten vielä paremmalle äänenlaadulle ja latauskotelon langattomalle lataukselle.
Myyntiintulon yhteydessä 99 euron suositushinnallaan OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden hinta on hieman monia tärkeimpiä kilpailijoitaan korkeampi. Osittain hintaa perustelevat ominaisuudet, hyvä käyttömukavuus ja äänenlaatu, mutta ajan myötä hinnan laskiessa OnePlus Buds Z2 -kuulokkeiden houkuttelevuus voi vielä kasvaa suhteessa kilpailijoihin verrattuna.
Kaiken kaikkiaan OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet ovat hyvä vaihtoehto kohtuullisella hinnalla – erityisesti OnePlus-älypuhelinten käyttäjälle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »