Google on tänään 8. joulukuuta julkaissut tulevan, lokakuun lopulla ensi kertaa julkistetun Android 12L -käyttöjärjestelmäversion ensimmäisen beetatestiversion Pixel-älypuhelimilleen.
Android 12L sisältää pääosin parannuksia suurempinäyttöisille laitteille, kuten taittuvanäyttöisille älypuhelimille, tableteille sekä Android-sovelluksille Chrome OS:ssä. Silti mukana on myös joitakin parannuksia myös tavallisille älypuhelimille, ja Android 12L tullaan julkaisemaan päivityksenä myös näille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android 12L:n laaja julkaisu on tulossa Googlen mukaan ”varhain ensi vuonna” osana ”Android 12:lla varustettujen tablettien ja taittuvien laitteiden seuraavaa aaltoa”. Ennen sitä pitäisi olla tulossa vielä kaksi beetaversiota lisää nyt julkaistun ensimmäisen jatkoksi.
Android 12L Beta 1 on saatavilla päivityksenä beetaohjelmaan liittyneille käyttäjille. Pixel-puhelinten Android Beta Program -ohjelmaan voi liittyä Googlen sivuilla. Lisäksi asennustiedostot ovat myös erikseen ladattavissa. Aiemmin mainitulle Lenovo Tab P12 Prolle ensimmäinen beetajulkaisu on tulossa tulevien viikkojen aikana.
Suurin osa Android 12L:n uudistuksista ei näy pienempinäyttöisissä laitteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android 12L:n osana tulossa ovat kuitenkin myös esimerkiksi Unicode 14 -määrittelyn mukaiset 37 uutta emojia. Lisäksi käyttöliittymässä on tapahtumassa pieniä muutoksia esimerkiksi kuvakkeissa, erinäisissä otsikoissa ja pienissä yksityiskohdissa, mutta nämä voivat vielä muuttua kehitysvaiheen aikana. 9to5Google-sivusto on kerännyt näitä pieniä käyttöliittymämuutoksia kattavasti osaksi artikkeliaan.
Muuten Android 12L:ssä käyttöliittymä on optimoitu paremmin suuremmille näytöille monilta eri osin. Sekä lukitun näytön että ilmoitusten ja pika-asetusten näkymissä on kaksi kolumnia rinnakkain – lukitulla näytöllä vasemmalla kello ja oikealla ilmoitukset, ja näytön yläreunasta ilmestyvässä näkymässä pika-asetukset vasemmalla ja oikealla jälleen ilmoitukset. Näkymiä on muutenkin sovitettu paremmin hyödyntämään suurempia näyttöjä. Näytön koosta riippuen samassa näkymässä voi vielä erikseen näkyä omassa kolumnissaan mediasoitin.
Julkaistujen kuvien perusteella suuremmilla näytöillä Android 12L:n kotinäkymässä Google-hakukenttä on sijoitettu yläreunaan, virtavalikko on elementeiltään suurikokoisempi sekä tarjoaa lisätoimintoja aiempaan nähden ja Asetukset-sovelluksessa käyttöliittymä on myös jaettu kahteen kolumniin valikon löytyessä vasemmalta ja avatun asetusnäkymän oikealta. Avoimet sovellukset esittävässä näkymässä viimeisin sovellus näytetään suurempana ja muut kooltaan neljäsosana siitä.
Lisäksi Google kertoo optimoineensa järjestelmäsovellukset Android 12L:ssä suuremmille näytöille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eri käyttöliittymänäkymien parannusten lisäksi Android 12L:ssä on uudistettu myös moniajoa tavoitteena tehdä siitä tehokkaampaa ja helppokäyttöisempää. Suurinäyttöisemmät laitteet saavat uuden tehtäväpalkin, josta on helppo vaihtaa eri sovellusten välillä. Jaetun näytön näkymään voi myös avata sovelluksia tehtäväpalkista vetämällä ja pudottamalla.
Googlen mukaan Android 12L säilyttää myös yhteensopivuuden. Google on tehnyt visuaalisia ja vakausparannuksia tarjotakseen käyttäjille paremman käyttökokemuksen ja tehden sovelluksista paremman näköisiä ilman lisäkehitystyötä. Tämä liittyy muun muassa niin sanottuun letterbox-näkymään, jossa pienemmälle näytölle suunniteltu sovellus esitetään kehysten kera suurella näytöllä. Laitevalmistajat voivat kustomoida tätä näkymää helposti eri tavoin Android 12L:ssä.
Vaikka Android 12L ei tuo sovelluskehittäjille sovelluksia rikkovia muutoksia, suosittelee Google silti testaamaan sovelluksia useita eri näyttö- ja ikkunakokoja käyttäen. Uusia rajapintoja sovelluskehittäjille Android 12L tarjoaa sovellusten vedä ja pudota -toiminnon saavutettavuuden kuten myös tilaäänen osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Android 12L tuo Activity embedding -uudistuksen, joka mahdollistaa sovelluksille vähäisellä lisätyöllä mahdollisuuden hyödyntää suurempaa näyttöalaa esittämällä useita aktiviteetteja, eli aiemmin erillisiä näkymiä, rinnakkain näytöllä. Uudistuksen tavoitteena on tehdä kehittäjille helpommaksi hyödyntää suurempia näyttöjä sovelluksissaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »