Apple taistelee App Store -ehtojensa puolesta ja viimeisimpänä käänteenä Apple on päättänyt viedä oikeuteen Venäjän kilpailuviranomaisen FAS:n (Federal Antimonopoly Service) päätöksen.
Venäjän kilpailuviranomainen on esittänyt Applelle vaatimuksen, jonka mukaan Applen tulisi sallia sovelluskehittäjille muista maksutavoista kertominen App Store -sovelluskaupan kautta jaeltavissa sovelluksissa.
Sama asia on ollut laajasti esillä myös muilla suunnilla, joissa Apple myös käy eri tavoin kamppailua App Storen ehtoihin pakotettavia muutoksia vastaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple ottaa 15 tai 30 prosentin komission osuutena itselleen sen App Store -maksutavan kautta tehdyistä ostoista. Komissiotaso on korkea verrattuna tavalliseen korttimaksujen vastaanottamiseen, jonka kustannukset sovelluskehittäjille olisivat murto-osa sovelluskaupan komissiosta. Apple ei kuitenkaan ole sallinut sovelluksille digitaalisen sisällön tai tilausten myynnin osalta muiden kuin Applen maksutapojen tarjoamista sovelluksissa.
Russia Todayn mukaan Apple on vienyt siltä muutoksia edellyttävän viranomaispäätöksen nyt oikeuden ratkaistavaksi Venäjällä. Alun perin viranomainen esitti vaatimuksensa elokuussa ja antoi tuolloin Applelle 30. syyskuuta aikaa päätöksen toimeenpanemiseksi. Apple ei toteuttanut vaadittuja muutoksia syyskuun loppuun mennessä, ja Venäjän kilpailuviranomainen aloitti tämän jälkeen oikeustoimet Applea vastaan. Nyt Apple haastaa viranomaisvaatimuksen oikeudessa.
Venäjä ei ole missään nimessä ainoana vaatimassa muutoksia Applen App Store -ehtoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa oikeuden tuomio Epic Gamesin kanteen jälkeen määräsi, ettei Apple voi enää jatkossa kieltää sovelluskehittäjiä ohjaamasta käyttäjiä sovelluksissaan omiin vaihtoehtoisiin maksutapoihin linkeillä tai painikkeilla Applen App Store -sovelluskaupan maksutavan rinnalla. Apple valitti päätöksestä, mutta oikeus hylkäsi sen valituksen. Toistaiseksi Yhdysvalloissa Applen olisi noudatettava aiempaa oikeuden päätöstä 9. joulukuuta alkaen, mutta Apple on valittanut asiasta jo myös toiseen tuomioistuimeen ja on yhä mahdollista, että se saa päätöksen toimeenpanoon lykkäystä.
Myös esimerkiksi Alankomaissa paikallinen kilpailuviranomainen tuli tutkimuksensa päätteeksi johtopäätökseen, että Applen vaatimus sovelluskehittäjille vain Applen tarjoaman sovellusten sisäisen maksutavan käyttämisestä rajoittaa kilpailua lainvastaisella tavalla. Applen on raportoitu pyytäneen päätöksen salaamista valitusprosessin ajaksi.
Lisäksi Euroopan komissio kertoi jo huhtikuun lopulla julki näkemyksensä, jonka mukaan Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio on myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta iPhone- ja iPad-käyttäjille vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista.
Sittemmin komissiolta on odotettu Applelle myös muutosvaatimuksia sekä sakkoja, mutta tarkkaa aikataulua komissionkaan toimenpiteiden osalta ei ole tiedossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Japanissa Apple teki aiemmin sovintosopimuksen kilpailuviranomaisen kanssa myöntyen siihen, että niin sanotut Reader-sovellukset eli esimerkiksi musiikki-, video-, kirja- ja lehtisisältöjä sovellukset, voivat jatkossa ohjata käyttäjiä muihin ostotapoihin sovelluksistaan.
Etelä-Koreassa puolestaan sekä Applen että Googlen sovelluskauppojen asemaa nakertaa uusi lainsäädäntö, jonka myötä mobiilisovelluskaupoilta edellytetään valinnanmahdollisuutta maksutavoissa. Google on jo kuitenkin kertonut uudesta palvelumaksumallista, jossa se veloittaa sovelluskehittäjiltä maksun myös myynneistä, joita ei tehdä sen maksutavalla, ja Applen odotetaan toimivan lopulta samoin. Tämän toimintamallin yhteensopivuus lain, tai ainakin sen tavoitteiden, kanssa on kuitenkin avoin kysymys ja vääntö sovelluskauppoihin liittyvistä ehdoista jatkuu.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »