Yhdysvaltojen kauppavirasto FTC haluaa estää Nvidian ARM-yritysoston. FTC tutki kaupan vaikutuksia kilpailuun ja hakee nyt oikeuden kautta kieltoa kaupan toteuttamiselle.
FTC:n näkemyksen mukaan kauppa on uhka Nvidian kilpailijoille, joiden tuotteita perustuu ARMin kehittämälle teknologialle.
FTC näkee, että esimerkiksi autojen kehittyneissä ajoavustinjärjestelmissä, datakeskusten verkkoratkaisuissa sekä ARM-arkkitehtuurin suorittimissa datakeskuksiin Nvidian kilpailijoiden toimintamahdollisuudet voisivat kärsiä kaupan seurauksena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nvidia myönsi jo elokuussa, ettei sen brittiläisen piirisuunnittelija ARMin osto tule todennäköisesti toteutumaan alun perin ilmoitetussa aikataulussa. Kaupan julkistamisen yhteydessä syyskuussa 2020 Nvidia kertoi odottavansa sen toteutuvan seuraavan 18 kuukauden aikana, eli viimeistään keväällä 2022.
Hidasteita kaupalle ovat luoneet eri kilpailu- ja muiden viranomaisten tutkinnat.
Aiemmin Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang on kuitenkin kertonut yhtiön olevan ”luottavainen”, että lopulta viranomaiset tulevat kaupan sallimaan. Nvidialta kommentoitiin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen lisäksi ARM-kaupan tielle on kasaantunut esteitä muualtakin. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa, ARMin kotimaassa, on puututtu kauppaan tavanomaisen kilpailututkinnan ohella myös kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Isossa-Britanniassa ARM-kaupasta on tullut poliittisesti tärkeä aihe, sillä ARM koetaan myös kansalliseksi ylpeydeksi.
Nvidian sopimuksessa kaupasta ARMin nykyisen pääomistajan, japanilaisen SoftBankin, kanssa on ehtona sen toteuttaminen vuoden 2022 loppuun mennessä.
ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei ole osallistunut lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Applelle, Huaweille, Samsungille ja Qualcommille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. ARMille nämä kumppanit maksavat rojalteja käytännössä valmistettujen suoritinten lukumäärään perustuen.
Liiketoimintamallinsa perusteella ARMista on kasvanut keskeinen toimija mobiili- kuin myös laajemmin koko teknologia-alalle. ARMin päätyminen Nvidian omistukseen on tästä johtuen aiheuttanut laajasti huolta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nvidian kanssa ainakin osittain kilpailevat yhtiöt pelkäävät jatkossa oman asemansa puolesta, jos Nvidia ostaa ARMin, jonka voi näin nähdä menettävän itsenäisyytensä ja puolueettomuutensa. Kiinassa pelkona on erityisesti ARMin päätyminen yhdysvaltalaisomistukseen.
ARMin ostamalla Nvidia laajentaisi huomattavasti rooliaan mitä tulee mobiililaitteisiin kuin myös laajempaan piirisuunnitteluun. Nvidia on kertonut jatkavansa ARMin avointa lisensointimallia ja asiakasneutraalia toimintatapaa. Nvidian suunnitelmana on myös laajentaa ARMin lisensointiportfoliota Nvidian teknologialla. Kaupan suhteen on tästä huolimatta ollut pelkoja siitä, että Nvidia suosisi jatkossa itseään mitä tulee ARMin teknologiaan.
ARMin teknologia on ollut pitkään suunnattu ennen kaikkea vähävirtaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin. Pikku hiljaa ARM-akkitehtuuri on kuitenkin valtaamassa alaa myös perinteisistä tietokoneista kuin myös mahdollisesti jatkossa yhä vahvemmin myös datakeskuksista AMD:n ja Intelin x86-pohjaisen arkkitehtuurin suoritinten sijaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaupasta tiedottamisen yhteydessä kerrottiin, että Nvidia olisi maksamassa ARMista rahana ja uusina omina osakkeinaan yhteensä 40 miljardia dollaria. Sittemmin Nvidian osakekurssin noustua kaupasta tiedottamisen jälkeen, on myös yrityskaupan arvo noussut.
Lopulta kauppa ei kuitenkaan välttämättä toteudu lainkaan, sillä sen verran monelta suunnalta kauppa on kohdannut haasteita.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »