14 tuuman MacBook Pron hinta Suomessa on alkaen 2 349 euroa ja 16 tuuman MacBook Pron 2 849 euroa. Hinnat nousevat edellä mainituista valitsemalla tehokkaampi suoritin, enemmän käyttömuistia tai enemmän tallennusmuistia. Perusmalleissa on 16 gigatavua käyttömuistia ja 512 gigatavua tallennusmuistia.
Suoritinvaihtoehtoja 14 tuuman MacBook Prosta on viisi ja 16 tuuman MacBook Prosta kolme erilaista. Käyttömuistin voi valita 16, 32 tai 64 gigatavusta ja tallennusmuistin 512 gigatavusta tai 1, 2, 4 tai 8 teratavusta. Kalleimmillaan 14 tuuman MacBook Pron hinta on 6 759 euroa ja 16 tuuman MacBook Pron 6 939 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Itse vaihdoin aiemmasta vuosimallin 2020 Intel-suorittimellisesta 13 tuuman MacBook Prosta pääosin työkäytössä olevan läppärini uuteen 2 349 euron hintaiseen 14 tuuman MacBook Pron perusmalliin.
Uusi MacBook Pro on ollut nyt käytössä reilun kuukauden päivät, ja alla käydään lyhyesti läpi tuona aikana syntyneitä kokemuksia.
Ulkoisesti uusi MacBook Pro näyttää aiempaa paksummalta, vaikkei ole itse asiassa lainkaan edeltäjäänsä paksumpi. Paksuus on 1,55 senttimetriä verrattuna edeltävien mallien 1,56 senttimetriin. Optisen illuusion suuremmasta paksuudesta luo erilainen muotoilu, joka ei enää ohene kohti reunoja. Aiemmin myös MacBook Prossa oli vielä kaareva kansi ja pohja, kun uudet MacBook Prot ovat suorapintaisempia. Täysin suorien kulmien sijaan reunat ovat kuitenkin pyöristetty kannessa ja pohjassa. Muotoilultaan uusi MacBook Pro muistuttaa hieman vuosituhannen alun PowerBook G4:ää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Painossa ero edeltäviin 13 tuuman MacBook Pro -läppäreihin tuntuu selvästi, sillä paino on kasvanut 1,6 kilogrammaan aiemmasta 1,4 kilogrammasta. Mitenkään kevyt laite edes pienempi 14 tuuman MacBook Pro ei siis ole, ja 16-tuumaisena painoa on jo 2,1 kilogrammaa.
Viimeistely on Applelle tyypilliseen tapaan erinomaista, ja MacBook Pron laatutuntuma on huippuluokkaa. Kasvaneen painon vastineeksi runko on erittäin jämäkkä – avonaisen läppärin nostaminen yhdellä kädellä etukulmasta ei myöskään taivuta runkoa, vaan rakenne on vankka. Sisäpuolelta löytyy edelleen kookas kosketuslevy, joka toimii tutun sulavasti, sekä uusittu näppäimistö, jota ympäröi nyt musta tausta.
Kirjoittaminen uuden MacBook Pron näppäimistöllä tuntuu edeltäjäänsä miellyttävämmältä, mutten osaa sanoa tarkalleen, mistä tämä johtuu. Osittain syynä voi olla näppäinten hieman suurempi välimatka toisistaan. Näppäimistö on edelleen parannus verrattuna jo tältä osin korjattuihin edeltäjämalleihinkin. Alun perinhän vuonna 2016 esitellyssä edellisessä ”uuden sukupolven” MacBook Prossa Apple hyödynsi ensin uutta perhosmallin näppäimistörakennetta, joka osoittauti valtavaksi katastrofiksi. Kirjoitustuntuma oli monien mielestä huono, näppäimistöstä lähtevä ääni tavanomaista suurempi ja ennen kaikkea kestävyys surkea pientenkin roskien jumittaessa näppäimiä perhosnäppäimistön ensimmäisessä versiossa. Sittemmin Apple palasi jo aiemmin takaisin perinteiseen rakenteeseen.
Odotetun nopeasti toimiva sormenjälkilukija on sijoitettu edelleen näppäimistön oikeaan yläkulmaan, ja on nyt varustettu nyt erillisellä ympyrällä, joka avittaa sormen asettamista oikeaan kohtaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusissa MacBook Pro -läppäreissä Apple ei enää tarjoa vuonna 2016 esittelemäänsä Touch Bar -näyttöriviä näppäimistön yläreunassa. Touch Barin avulla pikatoiminnot ovat voineet mukautua sovelluksen mukaan, minkä lisäksi se on tarjonnut erinäisiä muita toimintoja. Touch Bar ei kuitenkaan ikinä saavuttanut sellaista suosiota mitä Apple olisi toivonut, ja monille perinteisten fyysisten funktionäppäinten paluu uusissa MacBook Pro -läppäreissä olikin tervetullut askel taaksepäin. Käytössä on nyt täyskorkeat funktionäppäimet, jotka toimivat myös näytön kirkkauden säätöön sekä mediatoiston ja äänenvoimakkuuden hallintaan kuin pikavalintoina Mission Control -hallintanäkymän, Spotlight-haun, Sirin tai älä häiritse -tilan aktivoinnille.
Uusissa MacBook Pro -läppäreissä Apple on kasvattanut myös näyttöjen kokoa 14,2 ja 16,2 tuumaan, minkä lisäksi näytöt ovat muutenkin täysin uusia.
Erityisesti 14 tuuman MacBook Prossa näytön koon kasvu on merkittävä verrattuna aiempaan 13,3 tuuman näyttöön. Laitteen koko on kuitenkin kasvanut vähemmän, alle sentillä leveyttä ja syvyyttä, kun näytönreunukset ovat nyt pienemmät niin sivuilla kuin erityisesti näytön yläreunassa. Reunusten myötä keskeltä näytön yläreunaa löytyy lovi etukameralle ja muille komponenteille. Kuten puhelimissakin, loveen tottui käytännössä samantien, eikä se ole häirinnyt omaa käyttöäni millään tavalla. Jos yläreunassa näkyviä valikkokohteita on paljon, ne sijoittuvat loven kummallekin puolelle.
Näyttö uusissa MacBook Pro -läppäreissä on kaikin puolin erinomainen: entistä tarkempi (254 vs. 227 pikseliä tuumaa kohti), kirkkaampi (1 000 vs. 500 nitiä, ja jopa 1 600 nitiä HDR-sisällöllä), väritoistoltaan parempi ja myös nopeampi. Kaiken kaikkiaan näytön kuvanlaatu on yksinkertaisesti upea. Apple hyödyntää LCD-näyttöpaneelin kanssa mini-LED-taustavalaistusta, joka tuo näyttöön OLED-näytöille tyypillisiä vahvuuksia, kuten paremman kontrastin ja kirkkauden, eikä OLED-näyttöä enää MacBook Prohon kaipaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön suuremmasta 120 hertsin virkistystaajuuden päivitysnopeudesta ei vielä saa täyttä sulavuushyötyä irti, sillä useimmat sovellukset eivät sitä vielä tue, koska Apple ei ole sitä vielä käytännössä mahdollistanut. Tältä osin ohjelmistopuolella asiat eivät näytä olleen valmiita uuden laitteiston saapumiseen, mitä voi pitää jossain määrin yllättävänä.
Vaikka näytössä on tapahtunut kaiken kaikkiaan merkittävä harppaus eteenpäin verrattuna aiemmista MacBook Pro -läppäreihin, on uusien MacBook Pro -läppärien merkittävin muutos tietenkin tapahtunut koneiden sisuksissa. Sieltä löytyy nyt Applen omaa suoritinsuunnittelua edustava järjestelmäpiiri, eli 14 ja 16 tuuman MacBook Prossa joko M1 Pro tai M1 Max.
Kuten mainittu, käytössäni on ollut 14 tuuman MacBook Pron perusmalli. Siinä on M1 Pro -piiri varustettuna 8 keskussuoritinytimellä ja 14-ytimisellä grafiikkasuorittimella.
Applen mukaan M1 Pro tarjoaa jopa 70 prosenttia paremman peruslaskennan CPU-suorituskyvyn ja jopa kaksinkertaisesti paremman graafisen GPU-suorituskyvyn kuin M1, joka löytyy loppuvuodesta 2020 esitellyistä MacBook Airista, 13 tuuman MacBook Prosta ja Mac ministä sekä vuonna 2021 esitellystä iMacista.
Perusmallissa, jossa on kaksi keskus- ja kaksi grafiikkasuorinydintä vähemmän kuin parhaimmillaan M1 Prossa, suorituskyvyn pitäisi jäädä hieman tästä, mutta siltikin on pakko todeta, että M1 Prolla varustettu 14 tuuman MacBook Pro -perusmallikin on ollut suorituskyvyltään jopa mykistävän nopea.
Omaan käyttööni ei nyt kuulu mahdottoman raskaita tehtäviä, kuten suurempien videotiedostojen muokkaamista tai vaikkapa 3D-mallintamista, joissa Applen omien suoritinpiirien pitäisi entisestään erottua edukseen, mutta jo aivan peruskäytössäkin kevyemmässä kuvanmuokkauksessa sekä verkkoselailussakin M1 Prolla varustettu on hämmästyttävästi nopeampi kuin edeltävä vuoden 2020 Intel Core i5 -suorittimillinen MacBook Pro.
Ero jopa verkkosivujen avautumisen nopeudessa tuli yllätyksenä, sillä eihän vuoden 2020 MacBook Pro Intelin Core i5:lläkään kuitenkaan ole sieltä hitaimmasta päästä yleisesti ottaen. Mutta uusi MacBook Pro Applen omalla suoritinpiirillä on todella, todella, todella nopea ja tehokas tekipä koneella mitä tahansa. Verkkosivut avautuvat parhaimmillaan käytännössä viiveettä.
Samanaikaisesti peruskäytössä MacBook Pro on käytännössä täysin hiljainen. Sisältä löytyy kahden tuulettimen jäähdytysjärjestelmä, mutten muista sen kertaakaan käynnistyneen tavallisessa käytössä yli kuukauden aikana. Tuuletinten saaminen pyörähtämään kokeiluluonteisesti käyntiin vaati suorituskykytestisovellusten ajamista.
Valinnaisesti sekä 14 että 16 tuuman MacBook Prohon on saatavilla vielä M1 Max -piiri, joka Applen mukaan tarjoaa saman CPU-suorituskyvyn kuin M1 Pro parhaimmillaan, mutta jopa tuplasti paremman graafisen GPU-suorituskyvyn.
Mittava suorituskyky on vieläkin huikeampaa yhdistettynä akunkestoon, joka näppituntumalta on sekalaisessa yleiskäytössä todellisuudessa karkeasti noin tuplasti parempi kuin mitä aiemmin käyttämälläni Intel-suorittimellisella MacBook Prolla. Jos aiemmin akku kesti 4-5 tuntia, kestää se nyt 9-10 tuntia. Applen ilmoittamissa akunkestolukemissa verkkoselailun akunkesto ei ole vertailussa pidentynyt kuin tunnilla 11 tuntiin, mutta videoiden katselussa Apple TV -sovelluksella akunkeston kerrotaan parantuneen 10 tunnista 13 tuuman MacBook Prossa jopa 17 tuntiin 14 tuuman MacBook Prossa.
Hieno näyttö, loistava suorituskyky ja pitkä akunkesto ovat MacBook Pron suurimmat vahvuudet.
Niiden sekä paremman näppäimistön ja Touch Barista luopumisen lisäksi Apple on ottanut tavallaan askeleen taaksepäin myös liitäntöjen kanssa. Kuin edeltävässä MacBook Prossa oli vain neljä USB-C / Thunderbolt 3 -porttia ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, löytyy uusista MacBook Pro -läppäreistä kolme USB-C / Thunderbolt 4 -porttia sekä lisäksi jälleen HDMI-liitäntä ja SD-korttipaikka. Mukana on yhä myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä nyt myös paluun Mac-läppäreihin tekevä MagSafe-latausliitäntä uutena 3-versiona.
Aiemmasta tuttuun tapaan MagSafe-liitäntä on suunniteltu irtoamaan, jos kaapeliin kohdistuu yllättävä nopea liike, ja näin vähentämään tietokoneiden lentämistä pöydältä alas johtoon kompastuttaessa.
Vaikka MagSafe-kaapeli MacBook Prossa pysyykin näppituntumalta tukevammin paikallaan kuin aiemmissa MagSafella varustetuissa Apple-läppäreissä, itse pidän edelleen enemmän USB-C-kaapelilla lataamisesta, sillä se ei irtoa vahingossa. Käytän MacBook Prota pääasiassa sylissä pitäen, ja tässä tapauksessa kaapelin tiukempi kiinnittyminen on MagSafen muita etuja tärkeämpää. Mukavaa onkin, että myös uutta MacBook Prota voi edelleen ladata mistä tahansa sen kolmesta USB-C-portista. 14 tuuman MacBook Prossa lataaminen USB-C:n kautta ei ole edes paljoa hitaampaa, mutta 16 tuuman MacBook Prossa täyden lataustehon hyödyntämiseksi MagSafen käyttö lataamiseen on suositeltavaa.
Edellä ei ole vielä mainittu uuden MacBook Pron muista parannuksista parempia kaiuttimia ja kameraa.
Kaiutinten äänentoisto on nyt hieman ”syvempää” ja äänenlaadussa on tapahtunut selvä parannus. MacBook Pro toimii matkalla jo varsin hyvänä Bluetooth-kaiuttimen korvikkeena, ja elokuvien, televisiosarjojen ja muiden nettivideoiden katselussa äänentoisto on nyt todella miellyttävällä tasolla. Kameran tarkkuus puolestaan on noussut vihdoin 720p-tasolta 1080p-tasolle eli suunnilleen kaksinkertaiseksi. Tämä näkyy tarkempana kuvana videopuheluissa, joiden painoarvo on kasvanut nykyisin. Tarkempaa kameraa saatiin odottaa Mac-läppäreihin liian pitkään, mutta tämäkin epäkohta on nyt korjattu.
Kokonaisuutena MacBook Pro on hieno laite ja erinomainen kannettava tietokone. Sen hyvyydestä kertoo ehkä sekin, että on enää vaikea keksiä merkittäviä todellisia parannuskohteita, joiden toivoisi kehittyvän esimerkiksi seuraavassa mallissa.
Puutteet ovat vähäisiä. Esimerkiksi HDMI-liitäntä on vain 2.0-versiota 2.1:n sijaan, mikä mahdollistaisi esimerkiksi 120 hertsin virkistystaajuuden ulkoisen näytön kanssa myös sen kautta. Samoin muistikorttipaikka tukee korkeimmillaan UHS-II / 250 Mbit/s -nopeutta, eikä suorituskykyisempää UHS-III:a.
On myös sääli, että pelaamiseen MacBook Prosta ei varsinaisesti ole. Nyt tehoja riittäisi, mutta macOS-käyttöjärjestelmälle pelejä ilmestyy niukasti.
Lisäksi toisin kuin useimmat muut, itse pidin Applen aiemmin tarjoamasta Touch Barista. En kyllä sitä ole suuremmin kaivannut enää uuteen MacBook Prohon vaihtamisen jälkeen, mutta silti olisi mielenkiintoista nähdä Applen aikanaan kehittävän jonkin ratkaisun, joka yhdistäisi Touch Barin ja perinteisten näppäinten parhaat puolet. Apple onkin muassa patentoinut idean näytöllä varustetuista näppäimistä, joista voisi aikanaan kehittyä uusi erilaiset toiminnot fyysisissä näppäimissä mahdollistava ratkaisu.
MacBook Pron merkittävin heikkous onkin lopulta hinta. Vähintään 2 349 euroa 14 tuuman ja 2 849 euroa 16 tuuman perusmallista on paljon rahaa, ja ennen uuden MacBook Pron ostamista kannattaakin pohtia omalta kohdalta, onko tällaisen summan panostaminen lainkaan järkevää. Alkaen alle tonnilla myytävä MacBook Air M1:llä tarjoaa nimittäin kevyemmässä paketissa myös jo erinomaisen suorituskyvyn sekä pitkän akunkeston.
14 tuuman MacBook Pro tarjoaa yli tuplahintansa vastineeksi vielä astetta paremman suorituskyvyn, monella tapaa paremman näytön, paremmat kaiuttimet ja kameran sekä enemmän liitäntöjä. Ammattilaiskäytön kannalta tärkeää voi olla myös mahdollisuus suurempaan jopa 64 gigatavun käyttömuistiin ja jopa 8 teratavun tallennusmuistiin tyyriistä lisämaksusta. Kannattaako näistä eduista sitten maksaa, jää jokaisen omalla kohdalla arvioitavaksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »