Suomen ja Japanin 6G-tutkimusyhteistyö tiivistyy, kun Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimuskokonaisuuden johtaja professori Matti Latva-aho on nimitetty Japanissa Tokion yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun ensimmäiseksi Global Research Fellow’ksi sekä Japanin sisä- ja viestintäministeriön hallinnoiman Beyond 5G -konsortion neuvoa-antavan toimikunnan jäseneksi.
Latva-aho jatkaa edelleen työtään myös 6G Flagshipin johtajana.
Global Research Fellow -nimitys tarjoaa professori Latva-aholle uudenlaisen mahdollisuuden päästä mukaan japanilaisiin tutkimushankkeisiin. Hänellä on mahdollisuus vaihtaa kansainvälisiä näkemyksiä laajemmin neuvoa-antavassa toimikunnassa, johon nimetään myös kolme muuta kansainvälistä jäsentä. Nimitykset vahvistavat 6G-teknologiaa koskevaa suomalais-japanilaista tutkimus- ja kehitysyhteistyötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomi ja Japani sopivat 6G-teknologiayhteistyöstä aiemmin kesällä 2021, kun 6G Flagship -tutkimusohjelma ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön Beyond 5G -konsortio allekirjoittivat keskinäistä 6G-teknologiayhteistyötä koskevan asiakirjan.
6G Flagship ja Beyond 5G -konsortio tekevät keskinäistä 6G-teknologiaa koskevaa tutkimus- ja kehitysyhteistyötä, minkä lisäksi tavoitteena on vaikuttaa keskeisesti 6G-teknologiaa koskevaan globaaliin standardointi- ja regulaatiokehitykseen.
Japanissa tehtiin keväällä päätös investoida kaksi miljardia dollaria 6G-teknologioiden kehittämiseen. Tämä yhdistettynä korkeaan osaamistasoon korostaa yhteistyön merkittävyyttä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Pidän näitä nimityksiä erinomaisena mahdollisuutena tiivistää keskinäistä yhteistyötämme sekä samalla vauhdittaa myös globaalia 6G-kehitystä. Olen ilahtunut myös siitä, kuinka työmme 6G Flagshipissä huomioidaan tälläkin tavalla,” Latva-aho toteaa.
Professori Matti Latva-aholla on 30 vuoden kokemus langattomien tietoliikenneyhteyksien tutkimuksesta ja Oulun yliopisto on kansainvälisesti alalla erittäin arvostettu. Tokion yliopisto on yksi maailman johtavista tutkimusyliopistoista, ja se on myös yksi Beyond 5G -konsortion avainjäsenistä yhdessä Japanin kansallisen ICT-instituutin, useiden japanilaisten tietoliikenneyhtiöiden, teleoperaattoreiden ja monialayhtiö SoftBankin kanssa.
6G Flagship on Suomen Akatemian ja Oulun yliopiston vuosille 2018-2026 rahoittama tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma. Yhteistyö Japanin kanssa on osa 6G Flagshipin kansainvälistä ekosysteemiä.
6G-verkkojen tutkimus- ja kehitystyö on lähtenyt liikkeelle jo monella suunnalla. Yhdysvalloissa 6G-suunnitelmia valmistelee Next G Alliance -yhteenliittymä ja Nokia johtaa EU:n 6G-tutkimusprojektia Hexa-X:ää. Samalla myös Kiina kulkee 6G-kehityksen kärkijoukoissa. Myös muun muassa Samsung on esitellyt oman 6G-visionsa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
6G:n odotetaan jälleen nostavan tiedonsiirtonopeuksia ja laskevan viivettä verrattuna 5G-yhteyksiin.
Osana 6G:tä käytettävät taajuudet tulevat nousemaan jälleen entistä korkeammiksi. 5G:ssä käyttöön otettiin jo useamman kymmenen gigahertsin millimetriaaltotaajuuksia, ja suunta on korkeammalle peittoalueiden samalla kaventuessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »