Telia kertoo ottaneensa Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G Standalone -ydinverkon ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa ja yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa.
Telian väite käyttöönotosta ensimmäisenä on kuitenkin virheellinen, sillä Elisa otti 5G Standalone -verkon tuotantokäyttöön ensimmäisillä alueilla jo heinäkuussa.
Aiemmissa niin sanotuissa 5G Non-Standalone -verkoissa verkon ohjaus ja osa datansiirrosta on vielä tapahtunut 4G-verkon kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Telian mukaan itsenäiseksi päivittyvässä 5G-verkossa pystytään toteuttamaan uudenlaisia palveluita kuluttajien ja yritysten käyttöön. Itsenäisessä 5G-verkossa Telia voi muun muassa tarjota kotilaajakaistan käyttäjälle yhteyden taatulla nopeudella. Yritysasiakkaille itsenäisen 5G:n ominaisuudet, kuten viipalointi ja matala viive, tuovat uusia mahdollisuuksia privaattiverkkojen, etäohjauksen ja automaation alueilla.
”Otamme nyt merkittävimmän edistysaskeleen 5G-verkon avaamisen jälkeen, sillä itsenäinen verkko mahdollistaa kaikki 5G:n vallankumoukselliset ominaisuudet. Luottokumppanimme Nokian kanssa tekemämme pitkäjänteisen yhteistyön ansiosta Suomi pitää mobiilimaana asemansa maailman etulinjassa”, arvioi teknologiajohtaja Jari Collin, Telia Finland.
Itsenäisen 5G-verkon viive on entistä alhaisempi ja se pystyy palvelemaan erittäin suurta määrää laitteita yhtä aikaa. Mobiiliverkon suorituskyky nousee jopa kiinteiden yhteyksien rinnalle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Itsenäisen ydinverkon ansiosta verkkoa voidaan viipaloida, eli ensimmäistä kertaa mobiiliverkkojen historiassa verkossa voidaan huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron määrän vaatimuksia. Tähän asti privaattiverkoissa hyödynnetyt ominaisuudet tulevat näin käyttöön myös julkisissa verkoissa.
”Olemme erittäin tyytyväisiä, että voimme tänään kertoa itsenäisen 5G standalone-ydinverkon käyttöönotosta Suomessa ja syventää vahvaa yhteistyötämme Telian kanssa entisestään. Itsenäinen 5G-ydinverkko mahdollistaa uusien ja edistyneiden 5G-palveluiden täysimittaisen hyödyntämisen eri teollisuudenaloilla ja vie automaation uudelle tasolle. Odotamme innolla, että pääsemme laajentamaan 5G-ydinverkkojen käyttöönottoa Telian kanssa myös muissa Pohjoismaissa sekä Baltiassa”, sanoi Nokian pilvi- ja verkkopalvelut-liiketoimintaryhmän ydinverkoista vastaava johtaja Fran Heeran.
Telian mukaan uusi virtuaalinen, ohjelmistopohjainen ja hajautettu 5G standalone -ydinverkko otetaan vaiheittain käyttöön. Ensimmäisessä vaiheessa itsenäinen 5G-verkko on otettu käyttöön valikoiduille käyttäjille kymmenissä paikoissa eri puolella Suomea.
Useimmista 5G-päätelaitteista löytyy lähtökohtaisesti tuki sekä 5G Non-Standalone että itsenäisille 5G Standalone -verkoille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Telia toteaa myös, että operaattorin näkökulmasta itsenäinen 5G-verkko yksinkertaistaa verkon arkkitehtuuria ja tehostaa rakentamista, kun 5G ei välttämättä enää kytkeydy 4G-verkon peittoon.
Telian 5G-verkko Suomessa on rakennettu Nokian verkkolaitteilla.
Päivitetty 11. marraskuuta kello 9.36: Lisätty tieto Elisan 5G Standalone -käyttöönotosta jo heinäkuussa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »