Etelä-Koreassa hyväksyttiin elokuun lopulla merkittävä lainsäädännöllinen muutos, jonka myötä mobiilisovelluskaupoilta edellytetään valinnanmahdollisuutta maksutavoissa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole tuomassa sovelluskehittäjien kannalta toivottua muutosta mobiilisovellusten kauppaan, sillä säästöjä ei Googlen edelleen perimän palvelumaksun myötä olisikaan luvassa.
Käytännössä lainsäädännön voimaantulon jälkeen Apple ja Google eivät saa enää edellyttää Etelä-Koreassa sovellusten käyttävän vain niiden tarjoamaa maksutapaa. Tähän asti Applen App Storen että Google Playn ehtoihin on yleisesti kuulunut, että digitaalisen sisällön myynnissä on käytettävä sovelluskauppojen maksutapaa. Apple ja Google ottavat tarjoamansa maksujärjestelmän kautta tehdyistä ostoista itselleen pääosin 30 tai 15 prosentin komission.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google on nyt kertonut Etelä-Koreassa tekemistään muutoksista uuden lainsäädännön noudattamiseksi.
Lainsäädännön vaatimusten mukaisesti Google Play -kaupan kautta Etelä-Koreassa jaeltavat sovellukset voivat jatkossa esittää haluamansa maksutavat käyttäjille. Googlen mukaan sovelluksissa on kuitenkin tarjottava vaihtoehtona myös Googlen tarjoama sovellusten sisäisten ostojen Google Play -maksutapa.
Googlen mukaan tarkemmat yksityiskohtaiset ohjeet sovelluskehittäjille ovat tulossa tulevina viikkoina ja kuukausina. Google tulee muun muassa tarjoamaan ohjeet vaadittavista turvallisuus- ja asiakaspalveluvahvistuksista sekä muiden maksutapojen esittämisestä asianmukaisella tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mielenkiintoisin yksityiskohta Googlen tiedoksiannossa sovelluskehittäjille uusien maksutapojen osalta liittyy kuitenkin palvelumaksuihin.
Googlen mukaan myös muita maksutapoja käyttävät, Google Playssa jaettavat sovellukset tulevat edelleen kuulumaan palvelumaksujen piiriin. Google aikoo siis periä sovelluksilta jatkossa palvelumaksun myös digitaalisen sisällön ostoksista, joita ei tehdä sen tarjoamalla maksutavalla.
Googlen mukaan palvelumaksu perustuu yhä digitaaliseen myyntiin alustalla, mutta palvelumaksu muilla maksutavoilla tehdyistä maksuista on 4 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin Googlen maksutavalla, koska sovelluskehittäjille aiheutuu myös muista maksutavoista kuluja.
Google näyttää siis tavoittelevan tilannetta, jossa sen tarjoama maksutapa että muut vaihtoehtoiset maksutavat ovat sovelluskehittäjille kustannuksiltaan kokonaisuutena jotakuinkin samalla tasolla – johtuen Googlen myös muilla maksutavoilla tekemistä ostoista jatkossakin perimästä palvelumaksusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näin ollen sovelluskehittäjillä ei välttämättä olisikaan suurta intressiä tuoda tarjolle muita maksutapoja, sillä ne eivät tarjoaisi yhdessä Googlen veloittaman palvelumaksun kanssa sellaisia merkittäviä säästöjä, joita uuden lainsäädännön alun perin odotettiin sovelluskehittäjille kenties mahdollistavan.
Apple ei ole vielä kertonut omalta osaltaan muutoksista maksuihin App Store -sovelluksissa Etelä-Koreassa, mutta myös Applen taholta on aiemmin väläytetty yleisesti mahdollisuutta palvelumaksujen keräämisestä ostoista myös tilanteissa, joissa ostoja ei ole tehty sen tarjoamalla maksutavalla.
Googlen mukaan palvelumaksut ovat tarpeellisia Android-käyttöjärjestelmän, sovellusten jakelun, kehittäjätyökalujen ja turvallisuuteen liittyvien palvelujen kehittämiselle.
Google myös muistutti, että muut maksutavat eivät välttämättä tarjoa Googlen Play-kaupan maksutapaa vastaavaa turvallisuutta tai ominaisuuksia, kuten vanhemmille tarjottavia hallintatoimintoja ja perheen yhteisiä ostoksia, tilausten hallintaa, Google Play -lahjakortteja sekä Google Play Points -pisteitä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Etelä-Korean lainsäädäntö on vain yksi avauksista, joilla kilpailuviranomaiset, lainsäätäjät ja kanteiden myötä tuomioistuimet ovat viime aikoina alkaneet puuttua Applen ja Googlen asemaan mobiilisovelluskaupan keskiössä.
Aiemmin huhtikuun lopulla Euroopan komissio linjasi jo kilpailututkintansa päätteeksi, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista. Komissiolta odotetaan myöhemmin tietoa Applelle koituvista seuraamuksista sekä sille asetettavista vaatimuksista muuttaa toimintaansa. Todennäköiseltä vaikuttaa, ettei Euroopan unioni salli jatkossa sovelluskaupoille niiden oman maksutavan käytön edellyttämistä myöskään Euroopassa.
Erilaisia kilpailuviranomaisten tutkintoja on käynnissä myös monen muun tahon toimesta.
Yhdysvalloissa sovelluskauppojen maksutavat olleet puolestaan tapetilla myös Epic Gamesin Applea vastaan nostaman kanteen myötä. Myös Apple valitti ensimmäisen oikeusasteen tuomiosta, jonka mukaan Apple ei voisi enää jatkossa kieltää sovelluskehittäjiä ohjaamasta käyttäjiä sovelluksissaan omiin vaihtoehtoisiin maksutapoihin linkeillä tai painikkeilla Applen App Store -sovelluskaupan maksutavan rinnalla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »