Applen ensimmäisistä virtuaalilaseista on huhuttu pitkään, ja jälleen on tarjolla pari uutta tiedonmurusta.
Kaikki huhut Applen virtuaalitodellisuuslaitemarkkinoille mukaan lähtemisen osalta osoittavat edelleen vuoteen 2022, joskin huhuja myös hienoisesta lykkääntymisestä on viime aikoina kuultu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Apple suunnittelee esittelevänsä oman hinnakkaan laitteensa kehittyneillä piireillä, näytöillä, antureilla ja avatareihin perustuvilla toiminnoilla aikaisintaan ensi vuonna”, toteaa Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman osana viimeisintä Power On -uutiskirjettään.
Gurman otti asiaan kantaa liittyen Facebookista Metaksi viime viikolla nimensä vaihtaneen yhtiön jo vilauttamiin seuraavan sukupolven Project Cambria -virtuaalilaseihin liittyen. Ne ja Apple tulevat olemaan läheisiä kilpailijoita.
”Applen ensimmäinen silmikko tulee edustaman sekoitettua todellisuutta. Tämä tarkoittaa sen sisältävän sekä lisätyn todellisuuden että virtuaalitodellisuuden kykyjä. Pelata voi molemmissa ympäristöissä, mutta virtuaalitodellisuus se, missä tulevat olemaan todella korkean suorituskyvyn pelit huipputason grafiikoitta. Applen ensimmäisen silmikon osalta se tähtää juuri tähän: sekoitetun todellisuuden kokemus, joka pystyy pyörittämään pelejä korkean laadun virtuaalitodellisuudessa vikkelillä piireillä ja huippuluokan näytöillä”, kommentoi Gurman.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on puolestaan tuoreimmassa raportissaan Applen virtuaalilaseista maininnut niiden tulevan saamaan tuen Wi-Fi 6 ja Wi-Fi 6E -yhteydelle, kertoo 9to5Mac-sivusto. Apple ei ole toistaiseksi ottanut uutta 6 gigahertsin taajuudella toimivaa ja suorituskykyisempää Wi-Fi 6E -yhteyttä käyttöön vielä muissa tuotteissa.
Aiemmin edellisessä raportissaan lokakuussa Kuo kertoi, että Applen virtuaalitodellisuuslaite on kohdannut tuotantoviivästyksiä johtuen sen monimutkaisesta designista sekä Applen tältä osin selvästi kilpailevia tuotteita korkeammista vaatimuksista.
Lisäksi Kuon mukaan Apple haluaa, että lanseerauksen yhteydessä valmiina on ekosysteemi, joka rakentuu laitteen lisäksi ohjelmistosta ja palveluista.
Kuo odottaakin nyt, että Applen uuden virtuaalitodellisuuslaitteen massatuotanto olisi alkamassa vasta vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, kun se aiemmin oli aikataulutettu jo vuoden 2022 toiselle neljännekselle. Käytännössä tämä voi tarkoittaa myyntiintulon lykkääntymistä vuoden 2023 puolelle. Ohjelmistoalustan ja mahdollisesti ainakin osin myös laitteen julkistus voisi kuitenkin tapahtua jo selvästi aiemmin vuoden 2022 aikana, jotta sovellus- ja pelikehittäjille jäisi aikaa tehdä kehitystyötä laitteelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen suunnitelmista virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden osalta on kuultu huhuja vuosien ajan, ja viime ajat ensimmäistä virtuaalitodellisuuslaitetta on odotettu markkinoille 2022. Sen sijaan varsinaiset kevyemmät ja enemmän silmä- ja aurinkolasien kaltaiset lisätyn todellisuuden Apple-lasit ovat vielä kauempana.
Applen virtuaalitodellisuuslaitteen hinnan on arvioitu olevan korkea. Aiemmin on puhuttu niin 1 000 dollarista, 2 000 dollarista kuin myös 3 000 dollarista, eikä lopullisesta hintatasosta ole vielä yksityiskohtaista tietoa.
Suuren yleisön sijaan Applen ensimmäinen virtuaalitodellisuuslaite onkin ajateltu esimerkiksi sovelluskehittäjille ja yrityksille. Samanaikaisesti kehittyneemmän tekniikan ja sovelluskehittäjäkiinnostuksen myötä se saattaa kuitenkin räjäyttää virtuaalitodellisuuslaitteiden markkinat kasvuun samalla tavalla kuin, mitä Apple on aiemmin tehnyt älypuhelimille, tableteille ja älykelloille.
Applen kamppailu Facebook-yhtiö Metan kanssa virtuaali- ja jatkossa lisätyn todellisuuden markkinoiden, Zuckerbergin omaksumalla kielellä metaversumin herruudesta, tulee olemaan varmasti erittäin kovaa. Molemmat lähestyvät kilpailutilannetta omista lähtökohdistaan ja omalla tavallaan: Metaksi muuttunut Facebook on panostanut julkisesti virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden ja kokemusten kehittämiseen julkisella tavalla jo vuosia, kun taas Apple on pitänyt kehitystyönsä hedelmät toistaiseksi piilossa ja esittelee ne aikanaan kertarysäyksellä kaiken ollessa ainakin Applen omasta mielestä valmista suureen lanseeraukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarkkojen näyttöjen ohella Applen virtuaalilaseihin on odotettu yhteensä jopa 15 kameraa, joista osa voi olla LiDAR-laser-skannereita. Ne ovat osaltaan mahdollistamassa virtuaalitodellisuuslaitteen laajempia tosimaailman kanssa sekoittuvia lisätyn todellisuuden toimintoja.
Mikäli Apple haluaa luoda virtuaalitodellisuuslaitteensa ympärille laajan sovellusvalikoiman lanseerauksen yhteyteen, täytyy Applen esitellä tuotteensa ainakin jollakin tavalla tovin aikaa ennen myyntiintuloa. Huolimatta tuotannon viivästymisestä, ainakin jollakin tasolla esittely osana perinteisesti kesäkuussa järjestettävää WWDC-kehittäjätapahtumaa vaikuttaa edelleen mahdolliselta.
Lisää Applen VR- ja AR-laitesuunnitelmista voit lukea aiemmasta jutustamme!
Alla yhteenveto aiempien Ming-chi Kuon, Bloombergin ja The Informationin raporttien paljastamista Applen suunnitelmista virtuaalitodellisuuslaitteesta.
VR-laite/lasit, laitekoodi N301
- Pääasiassa virtuaalitodellisuuteen keskittyvä laite, jossa kamerakuvan päällä esitettävät toiminnot ovat vähäisessä roolissa
- Digitaalinen 3D-ympäristö esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun ja viestintään
- 8K-tarkkuuden näyttö kummallekin silmälle. Näytöt voivat olla Sonyn kanssa kehitettyjä micro-OLED-näyttöpaneeleja. Edistynyt silmien katseen seuranta ja mahdollisesti iiristunnistus käyttäjän tunnistamiseen.
- Ulkoiset kamerat käsien seurantaan sekä joihinkin lisätyn todellisuuden toimintoihin – kameroita yhteensä jopa 15 kappaletta, osa todennäköisesti LiDAR-skannereita
- Perustana Applen itse kehittämiä piirejä. Osan testatuista piireistä on kerrottu peittoavan suorituskyvyltään Applen Mac-tietokoneiden ensimmäisen oman M1-suoritinpiirin, mutta toisaalta laitteen on kerrottu vaativan joidenkin toimintojen osalta langatonta yhteyttä paritettuun laitteeseen, jossa tapahtuisi eniten laskentatehoa vaativa laskenta.
- Varustettu mahdollisesti pyörivällä tuulettimella
- Tehokkaiden suoritinten ja tuulettimen myötä laite oli aluksi liian suuri ja painava. Tätä ongelmaa Apple on ratkaissut pienentämällä laitetta niin, ettei käyttö onnistu enää silmälasien kanssa. Sen sijaan Apple aikoo tarjota laitteen osaksi vahvuuksilla varustettuja vaihdettavia linssejä, jotka asetetaan näyttöjen päälle.
- Paino lopulta voi olla alle 150 grammaa
- Osa prototyypeistä vastaa kooltaan Oculus Questia
- Sisältää akun, ja on siis käytettävissä langattomasti
- Ulkopinta kangasta
- ”rOS”-käyttöjärjestelmä ja oma sovelluskauppa. Lisäksi Apple räätälöi todennäköisesti palvelujaan, kuten Apple TV+ ja Apple Arcade, laitteelle.
- Wi-Fi 6 ja 6E -yhteydet
- Ainakin osa toiminnoista voi toimia yhteyden toiseen laitteeseen, kuten iPhoneen.
- Hinta voi olla huomattavasti muutamista sadoista euroista vajaaseen tonniin maksavia kilpailijoita korkeampi, esimerkiksi 1 000 dollarin tai jopa 3 000 dollarin tasolla. Hinnasta raportit ovat vielä erimielisiä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »