Tietoturvayhtiö Avast on paljastanut huijauskampanjan, joka koostuu yhteensä ainakin 151 eri sovelluksesta.
Avastin mukaan kuukausia jatkuneessa UltimaSMS-kampanjassa esimerkiksi Facebook- Instagram- ja TikTok-viestejä ja -mainoksia on hyödynnetty sovellusten levittämiseen houkutellen uusia käyttäjiä asentamaan jokin sovelluksista laitteeseensa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Haitallisia sovellukset ovat siinä mielessä, että ne pyrkivät saamaan käyttäjän tavalla tai toisella harhaanjohtamalla tekemään kalliita, jopa useita kymmeniä euroja kuukaudessa maksavia SMS-tekstiviestipalvelutilauksia ja johtaa näin liittymälaskun kasvamiseen.
Huijauskampanjan sovelluksia on ollut saatavilla Google Play -sovelluskaupan kautta. Avastilta saadun ilmoituksen jälkeen Google on toiminut nopeasti sovellusten poistamiseksi saatavilta.
Avastin mukaan sen löytämät UltimaSMS-huijauskampanjan sovellukset ovat käytännössä identtisiä rakenteeltaan. Samaa sovelluspohjaa on siis käytetty uudelleen erilaisella pinnalla ja näennäisesti houkuttelevilla toiminnoilla. Pääosin sovellukset on naamioitu erilaisiksi työkaluiksi, jotka tarjoavat jonkin tietyn tarpeellisen toiminnon. Mukana on esimerkiksi QR-koodiskannereita, video- ja kuvanmuokkaimia, häiritsevien puhelujen estäjiä, kameran kuvasuotimia, pelejä, virtuaalinäppäimistöjä ja muuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Avastin mukaan sovelluksille oli luotu myös hyvin rakennettuja esittelyjä Google Play -kaupassa huomion kiinnittävillä kuvilla ja kuvauksilla. Osa sovelluksista oli jo kuitenkin kerännyt myös negatiivisia arvioita, joissa kerrottiin niiden huijausluonteesta.
Yhteensä sovellusanalytiikkayhtiön SensorTowerin mukaan sovelluksilla olisi jopa yli 10,5 miljoonaa latausta yli 80 maasta. Eniten latauksia on tullut käyttäjiltä Lähi-idästä ja sen jälkeen Yhdysvalloista ja Puolasta.
Paljastuneet haitalliset UltimaSMS-sovellukset on listattu alle. Jos omasta laitteesta löytyy jokin sovelluksista, ei siihen kannata antaa omia tietojaan ja sovelluksen voi poistaa.
Tietoturvayhtiö muistuttaa myös varovaisuudesta uusia sovelluksia asennettaessa: sovelluksista kannattaa lukea ennen asentamista kuvaukset ja sovelluskaupan arvioita, sillä nekin saattavat paljastaa jo todellisen luonteen. Lisäksi maksutietoja tai edes puhelinnumeroa ei kannata antaa epäilyttäville sovelluksille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »