Googlen uudet Pixel 6 ja Pixel 6 Pro -älypuhelimet, jotka tulevat ensimmäisillä markkinoilla saataville 28. lokakuuta alkaen, sisältävät myös ensimmäistä kertaa Googlen oman Tensor-järjestelmäpiirin, jonka kehityksessä hiljaisena kumppanina on ollut Samsung.
Google on kehittänyt Tensor-järjestelmäpiirin osaksi tekoäly- ja koneoppimislaskennasta vastaavan osion ja kuvasignaaliprosessorin. Myös muutenkin järjestelmäpiiri on varsin poikkeuksellinen, sillä Google Tensor -piiri sisältää kaksi 2,8 gigahertsin ARM Cortex-X1 -huipputehoydintä. Niiden lisäksi muut keskussuoritinytimet ovat kaksi 2,25 gigahertsin vanhempaa ARM Cortex-A76 -ydintä sekä neljä vähävirtaisempaa 1,8 gigahertsin ARM Cortex-A55 -ydintä. Grafiikkasuorittimena on ARM Mali-G78, joka sisältää 20 ydintä.
Google Pixel 6
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,4" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 Mpiks. kamera
- Google Tensor -piiri
- 4614 mAh akku
Google Pixel 6 Pro
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 + 48 Mpiks. kamera
- Google Tensor -piiri
- 5003 mAh akku
Älypuhelinmarkkinoilla ei ole aiemmin nähty järjestelmäpiiriä kahdella ARM Cortex-X1 -ytimellä. Toinen erikoisuus piirissä ovat kaksi ARM Cortex-A76 -ydintä, jotka ovat kaksi sukupolvea vanhempia kuin muissa vuoden 2021 huippuluokan järjestelmäpiireissä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Peruslaskennan CPU-suorituskyvyssä Pixel 6 -puhelimet Google Tensor -järjestelmäpiirillä eivät erikoisuudestaan huolimatta kuitenkaan ole häikäisseet testeissä, vaan pistemäärät esimerkiksi GeekBenchissä ovat jääneet yhden ytimen testissä alle 1 050 ja useamman ytimen testissä alle 2 900 pisteen. Vastaavasti Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä varustetut älypuhelimet kirjaavat yli 1 100 ja 3 600 pisteen lukemia ja Apple on tietenkin tältä osin omilla luvuillaan – A15 Bionicin voimin uusimmat iPhone 13 -puhelimet yltävät vastaavasti yli 1 700 ja 4 800 pisteeseen.
Käytännössä testitulokset eivät ole yllättäviä: yhden ytimen testitulokset ovat lähellä Snapdragon 888:n tasoa, kuten samanlaisella huipputehoytimellä voi odottaa olevankin ja moniydintesteissä Google Tensor -piiri kärsii enemmän vanhemmista A76-ytimistä, vaikka se samalla hyötyykin vastavuoroisesti toisesta ARM Cortex-X2 -ytimestään.
Graafisessa suorituskyvyssä Google Tensor -järjestelmäpiiri on myös osoittautunut hyväksi, sillä 20 ytimen määrä piirin ARM Mali-G78 -grafiikkasuorittimessa on suuri. Suorituskyky ei kuitenkaan ole silläkään ylivertainen. Esimerkiksi HotHardware-sivuston testeissä Pixel 6 -puhelimet ovat jääneet hieman Snapdragon 888 -puhelimille GFXBench-testeissä muutamasta prosentista pariinkymmeneen prosentilla, mutta toisaalta 3DMark Wild Lifessa ne olivat jopa 20 prosenttia tehokkaampia kuin parhaimmat Snapdragon 888 -puhelimet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laajassa AnTuTu 8 -testissä Pixel 6 -puhelimet kirjaavat noin 730 000 – 740 000 pisteen lukemia, joilla ne nousevat ohi useimmista Snapdragon 888 -puhelimista. Erityisesti UX-käyttökokemuspisteet ovat AnTuTussa Pixel 6 -puhelimille korkeat, mitä saattaa selittää myös uusi Android 12 -käyttöjärjestelmäversio.
Google itse on hehkuttanut erityisesti Tensor-järjestelmäpiirinsä tekoälykykyjä, mutta yleisissä tekoälylaskennan suorituskykytesteissä suorituskyky on jäänyt mittauksissa vaatimattomaksi.
Esimerkiksi NotebookCheck-sivuston suorittamissa testeissä Pixel 6 -puhelimet Google Tensor -järjestelmäpiirillä ylsivät yhteenlaskettuun keskus- ja grafiikkasuoritinten ja neuroverkkolaskentayksikön GeekBench ML -tulokseen, joka oli 42 prosenttia heikompi kuin Applen iPhone 13 -puhelinten A15 Bionicilla. Myös testin neuroverkkokiihdytinosiossa Tensor jäi 37 prosenttia Apple-piiriä heikommaksi.
Myös muut mittaukset esimerkiksi AITuTusta kertovat tekoälylaskennan suorituskykytesteissä Tensor-järjestelmäpiirillä jäävän selvästi jälkeen myös esimerkiksi Snapdragon 888:sta ja jopa aiemmistakin Qualcommin järjestelmäpiireistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erityisesti tekoälylaskennan osalta suorituskykymittaukset ovat kuitenkin vain yleisiä mittauksia, ja Google on kehittänyt omalta osaltaan laitteiston ja ohjelmiston eli tekoälymallinsa yhdessä, joten ne on todennäköisesti optimoitu toimimaan yhdessä.
Google on kertonut, että uuden piirin myötä Pixel 6 -puhelimet tarjoavat muun muassa edistyneitä kuvaamisominaisuuksia, kuten jokaiseen ruutuun erikseen HDR-laajasävyskaalan määrittävän videokuvauksen. Tämän ansiosta videokuvauksen kuvanlaadun pitäisi olla huomattavasti aiempaa parempi erityisesti haastavissa olosuhteissa.
Parantuneen tekoälylaskennan suorituskyvyn Google on kertonut myös mahdollistavan parannuksia puheentunnistukseen, esimerkiksi reaaliaikaisen käännöksen toiselle kielelle tekstityksissä, käytännössä viiveettömän sanelun muuttamisen tekstiksi sekä mahdollisuuden muokata näppäimistöllä puhuttua tekstiä samalla lisää saneltaessa. Käännökset viestikeskusteluissa, esimerkiksi kuunneltavissa podcasteissa ja tekstien lukeminen kameralla jopa 55 eri kielellä toimivat ilman verkkoyhteyttäkin.
Edellä suorituskykyä on käsitelty suorituskyvyn testisovelluksilla tehtyihin mittauksiin perustuen, ja käytännön suorituskyky on aina oma asiansa. Siitä osviittaa voi antaa esimerkiksi PhoneBuffin alta löytyvä video, jossa Pixel 6 Prota vertaillaan Applen iPhone 13 Pro Maxiin. Käytännön testissä robottikäsi ohjaa puhelinta avaten ja käyttäen eri sovelluksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lopputuloksena Pixel 6 Pro häviää iPhone 13 Pro Maxille, mutta ero on marginaalisen pieni – lopulta vain viisi sekuntia.
Google itse on vertaillut markkinointimateriaaleissaan Pixel 6 -puhelinten suorituskykyä edeltävään Pixel 5:een, jossa järjestelmäpiirinä on Qualcomm Snapdragon 765G. Siihen nähden CPU-keskussuoritinten suorituskyky on kasvanut Googlen mukaan 80 prosentilla ja GPU-grafiikkasuorittimen peräti 370 prosentilla eli yli nelinkertaiseksi.
Kokonaisuutena voidaan todeta, että Google Tensor -järjestelmäpiirin suorituskyky on monelta osin samassa sarjassa kilpailijoiden, kuten Snapdragon 888:n ja Samsung Exynos 2100:n, kanssa. Useimmissa mittauksissa Tensor jää hieman jälkeen, mutta osassa Pixel 6 -puhelimet ovat sen voimin jopa edellä. Ja käytännön suorituskyky Pixel 6 -puhelimilla vaikuttaa olevan kunnossa – myös useiden eri arvostelujen perusteella. Toki samanaikaisesti muiden valmistajien seuraavan sukupolven piireillä varustetut ensimmäiset älypuhelimet ovat markkinoilla jo muutaman kuukauden sisällä, jolloin ainakin mittauksissa suorituskykyero niiden hyväksi on jälleen kasvamassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »