Apple julkisti eilen uuden MacBook Pro -huippuläppärinsä 14 ja 16 tuuman koossa.
Uusi MacBook Pro on varustettu Applen suunnittelemalla tehokkaalla suoritinpiirillä, joko M1 Prolla tai M1 Maxilla, minkä lisäksi varustukseen kuuluu muun muassa 120 hertsin ja mini-LED-taustavaloteknologian uudet näytöt, jotka ovat aiempaa suuremmat, tarkemmat, kirkkaammat, nopeammat ja väritoistoltaan laajemmat. Lisäksi uudessa MacBook Prossa on myös edeltäjäänsä paremmat kaiuttimet, mikrofonit, kamera ja liitännät.
Kaiken kaikkiaan uusi MacBook Pro on siis vakuuttava tehopakkaus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi MacBook Pro tuli heti tilattavaksi Applen verkkokaupasta. 14 tuuman MacBook Pron hinta Suomessa on alkaen 2 349 euroa ja 16 tuuman MacBook Pron 2 849 euroa. Hinnat nousevat edellä mainituista valitsemalla tehokkaampi suoritin, enemmän käyttömuistia tai enemmän tallennusmuistia. Kalleimmillaan 14 tuuman MacBook Pron hinta on 6 759 euroa ja 16 tuuman MacBook Pron 6 939 euroa varustettuna tehokkaimmalla M1 Maxilla, 64 gigatavun käyttömuistilla ja 8 teratavun SSD-tallennusmuistilla.
Uuden MacBook Pron suoritinvalikoima kuulostaa äkkiseltään yksinkertaiselta – joko M1 Pro tai M1 Max – mutta todellisuus on monimutkaisempi. M1 Prosta ja M1 Maxista on nimittäin yhteensä viisi erilaista versiota, jotka kaikki ovat saatavilla 14 tuuman MacBook Prolle ja kolme tehokkainta 16 tuuman MacBook Prolle.
Erityisesti 14 tuuman MacBook Pron ostajalla voikin mennä sormi suuhun sen suhteen, mikä vaihtoehdoista kannattaisi valita. Apple itse kyllä kertoo M1 Pron ja M1 Maxin eroista, joista tärkein on M1 Maxin jopa tuplasti tehokkaampi grafiikkasuoritin sekä tuki kahden sijaan jopa neljälle ulkoiselle näytölle. Lisäksi vain M1 Maxin rinnalle saa jopa 64 gigatavua käyttömuistia M1 Pron rajoittuessa 32 gigatavuun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
M1 Pron ja M1 Maxin eri versioiden välisistä eroista Apple ei kuitenkaan kerro käytännössä mitään, mikä jättää MacBook Pron ostajan arpomaan vailla kunnollista tietoa kannattaako panostaa 8-ytimisen sijaan 10-ytimiseen M1 Prohon (lisähinta 230 euroa) ja mitä eroa on 14- ja 16-ytimisellä grafiikkasuorittimella eli näytönohjaimella varustetun M1 Pron välillä (lisähinta vain 40 euroa).
Samoin avoimeksi kysymykseksi jää M1 Maxin osalta, kuinka paljon hyötyä on 32-ytimisestä grafiikkasuorittimesta verrattuna 24-ytimiseen (lisähinta 230 euroa).
Kokonaisuutena erityisesti 14 tuuman MacBook Pron osalta suoritinvaihtoehtojen valikoima on perin sekava.
Miksi Apple sitten tällaisen valikoiman suoritinvaihtoehtoja on tarjolle tuonut? Syynä on yksinkertaisesti säästäminen, sekä rahan että samalla myös ympäristön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Piirien tuotanto on sen verran monimutkaista ja vaativaa puuhaa, ettei tehtaasta pukkaa ulos vain priimaa. Osa piireistä tulee linjalta ulos osin toimimattomina. Esimerkiksi valmistettavassa M1 Pro -piirissä voi olla 10 keskussuoritinytimestä tai 16 grafiiikkasuorinytimestä pari toimimatonta keskus- tai grafiikkasuoritinydintä. Sen sijaan, että nämä päätyisivät tämän takia roskiin, hyödyntää Apple ne edullisempina vaihtoehtoina osana tuotteitaan. Sama periaate pätee M1 Maxiin ja sen grafiikkasuorittimeen: jos kaikki 32 ydintä eivät ole toimivia, voidaan piiri myydä edelleen 24-ytimisellä grafiikkasuorittimella varustettuna.
Edellä kuvattu on täysin yleinen toimintatapa suoritinten valmistuksessa, eli siinä ei ole mitään ihmeellistä Applen osalta.
Siltikin erityisesti M1 Pron osalta eri varianttien väliltä valinta on nyt melkoista mutuilua.
Lohdullista toki on se, että kaikki M1 Prot ja M1 Maxit ovat erittäin tehokkaita suorittimia kannettaviin tietokoneisiin. M1 Prossa kahdesta keskussuoritinytimestä lisää voi olla jonkin verran hyötyä, mutta kahdesta grafiikkasuorittimen lisäytimestä hyöty on todennäköisesti varsin marginaalinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
M1 Max puolestaan on tehoiltaan tietyissä tehtävissä vielä eri tasolla kuin edes M1 Pro, mutta lähinnä ero tulee esiin todella raskaissa graafisissa tehtävissä.
Lue lisää uudesta MacBook Prosta aiemmasta jutustamme!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »