Samalla Apple on vahvistanut, ettei osaksi macOS Montereyta sekä iPadien jo aiemmin 20. syyskuuta julkaistua iPadOS 15 -käyttöjärjestelmäversiota kesäkuussa WWDC-tapahtumassa esitelty Universal Control -toiminto ole vielä mukana, vaan sen julkaisu viivästyy.
Suuri yllätys Universal Controlin julkaisun viivästyminen ei ole, sillä Apple ei ole tuonut sitä vielä lainkaan testattavaksi osana macOS Montereyn ja iPadOS 15:n beetatestiversioita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen mukaan Universal Control on kuitenkin yhä tarkoitus julkaista ”myöhemmin tänä syksynä”.
Universal Control mahdollistaa Macin hiiren ja näppäimistön käytön lähekkäin olevien laitteiden ohjaamiseen sekä tiedostojen siirtoon laitteiden välillä raahaamalla – ilman minkäänlaista pidempää käyttöönottoa tai yhdistämistä. Hiiren kursori vain siirtyy Macin näytöltä iPadin tai toisen Macin näytölle, kun sitä liikutetaan alkuperäisen näytön ulkopuolelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
demo WWDC-avausesityksessä Applen ohjelmistokehityksen johtajan Craig Federighin toimesta oli todella vakuuttava. Alta löytyvä YouTube-video tarjoaa esittelyn suoraan oikeasta kohdasta kesäkuista WWDC-tapahtumaa.
Universal Control rakentuu vahvasti monien Applen aiempien eri laitteiden yhteistoiminnan mahdollistaneiden ratkaisujen päälle, ja näistä osasista on nyt rakennettu uudella tavalla houkutteleva kokonaisuus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Universal Control ei siis hyödynnä UWB-paikannusteknologiaa tai mitään muutakaan täysin uutta teknologista ratkaisua laitteiden yhdistämiseen. Sen sijaan Universal Control toimii näin:
- Laitteiden tulee olla kirjautuneena samalle Apple ID -käyttäjätilille ja Bluetoothin, Wi-Fin ja Handoff-toiminnon päällä
- Macin ja iPadin tai toisen Macin tulee olla lähekkäin toisiaan, jolloin laitteiden Bluetooth-moduulit havaitsevat tämän
- Kun Macilta liikutetaan hiiren kursoria näytön reunalle, järjestelmä odottaa hetken ja jos kursorin liikettä pyrkii jatkamaan, Universal Control olettaa käyttäjän haluavan siirtää sen iPadin tai toisen Macin ruudulle. Tässä kohtaa Universal Control arvaa, että esimerkiksi iPad on Macin oikealla puolella, jos kursoria pyritään siirtämään näytön oikealta laidalta ulos. Mitenkään varmasti järjestelmä tätä ei tiedä. Näytön reunassa yhdistyvässä laitteessa näkyy palkki, josta voi tarvittaessa säätää, missä kohdin kursori siirtyy laitteen näytölle suhteessa toiseen laitteeseen.
Jos lähellä on useampia yhteensopivia käyttäjän laitteita, Universal Control olettaa kursoria yritettävän siirtää viimeksi käytetyn laitteen ruudulle. Kursorin siirron aloitus onnistuu vain Macilta, joten suoraan iPadista Maciin päin aloittaen sen kursoria ei voi siirtää.
Taustalla laitteiden välille muodostuu Wi-Fi Direct -yhteys, ja kursoria siirtämällä yhdistettyjen laitteiden välillä tiedostoja voi raahata laitteelta toiselle.
Yhteensä Universal Control tukee kolme laitetta. Apple itse esitteli sitä MacBook Pron, iPad Pron ja iMacin kanssa käytettynä. Universal Control ei ole tuettu kaikissa macOS Montereyn ja iPadOS 15:n saavissa laitteissa, vaan vain seuraavissa:
- MacBook Pro (2016 tai uudempi)
- MacBook (2016 tai uudempi)
- MacBook Air (2018 tai uudempi)
- iMac (2017 tai uudempi)
- iMac (5K Retina 27″, Late 2015)
- iMac Pro
- Mac mini (2018 tai uudempi)
- Mac Pro (2019)
- iPad Pro
- iPad Air (3. sukupolvi tai uudempi)
- iPad (6. sukupolvi tai uudempi)
- iPad mini (5. sukupolvi tai uudempi)
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oletuksena Universal Control ei vaadi erillistä käyttöönottoa tai asetuksia, mutta halutessaan kaksi laitetta voi yhdistää asetuksista Universal Control -pariksi, jolloin laitteiden linkitystä ei tarvitse tehdä kursoria aluksi siirtämällä, vaan laitepari on jo valmiiksi suoraan käytettävissä.
Lisäksi Apple noteeraa, että langattoman yhteyden lisäksi Universal Control on tulossa saataville myös USB-yhteydellä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »