Apple on julkistanut uudet huippuluokan kannettavat MacBook Pro -tietokoneensa 14 ja 16 tuuman näytöillä ja varustettuna tehokkailla uusilla M1 Pro ja M1 Max -suoritinpiireillä.
Uusi MacBook Pro on jo tilattavissa Applen verkkokaupasta ja toimitukset alkavat 26. lokakuuta. 14 tuuman MacBook Pron hinta Suomessa on alkaen 2 349 euroa ja 16 tuuman MacBook Pron 2 849 euroa. Hinnat nousevat edellä mainituista valitsemalla tehokkaampi suoritin, enemmän käyttömuistia tai enemmän tallennusmuistia. Perusmalleissa on 16 gigatavua käyttömuistia ja 512 gigatavua tallennusmuistia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suoritinvaihtoehtoja 14 tuuman MacBook Prosta on viisi ja 16 tuuman MacBook Prosta kolme erilaista. Käyttömuistin voi valita 16, 32 tai 64 gigatavusta ja tallennusmuistin 512 gigatavusta tai 1, 2, 4 tai 8 teratavusta. Kalleimmillaan 14 tuuman MacBook Pron hinta on 6 759 euroa ja 16 tuuman MacBook Pron 6 939 euroa.
Uutuuksilla Apple jatkaa omien suoritinpiiriensä käyttöönottoa Mac-mallistossa. Uudet 14 ja 16 tuuman MacBook Pro korvaavat aiemmat Applen vielä tähän asti myymät Intelin suorittimilla varustetut 13 ja 16 tuuman MacBook Pro -mallit. Aiempi 13 tuuman MacBook Pro M1:llä varustettuna jatkaa yhä valikoimassa uusien suurempien mallien rinnalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samalla uusien suoritinten kanssa Apple on uudistanut MacBook Prot muutenkin kauttaaltaan. MacBook Pro -design on uudistunut ensi kerran sitten vuoden 2016, näytöissä on ensi kertaa Maceissa mini-LED-taustavaloteknologia sekä 120 hertsin virkistystaajuus, kamera on nyt tarkkuudeltaan 1080p-tasoa ja liitäntävalikoima on edeltäjiä monipuolisempi.
14 tuuman MacBook Pro on 15,5 millimetriä ja 16 tuuman MacBook Pro 16,8 millimetriä paksu. Värivaihtoehtoja ovat edelleen hopea ja tähtiharmaa.
Edelleen taustavalaistun, Magic Keyboard -nimeä kantavan näppäimistön näppäinten ympärys on nyt varustettu mustalla taustalla. Edeltävistä MacBook Pro -malleista tuttua Touch Bar -näyttöriviä Apple ei enää uudessa MacBook Prossa tarjoa lainkaan. Sen sijaan tarjolla on täyskorkea funktionäppäinten rivi. Sormenjälkilukija löytyy kuitenkin edelleen näppäimistön oikeasta yläkulmasta, varustettuna nyt pyöreällä renkaalla.
Näytöissä mini-LED-taustavaloteknologia ja 120 hertsin virkistystaajuus
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana uutta designia ovat pienemmät näytönreunukset, mikä on samalla tarkoittanut näytön yläreunassa lovea etukameralle. Lovi on yhtä korkea kuin macOS:n näytön yläreunan valikkopalkki.
Uudet MacBook Prot ovat varustettu 14 ja 16 tuuman näytöillä, ja ensi kertaa Maceissa mini-LED-taustavaloteknologialla. Aiemmin Apple otti mini-LED-näytön ensi kertaa käyttöön keväällä 2021 lanseeratussa 12,9 tuuman iPad Prossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mini-LED-taustavaloteknologia mahdollistaa LCD-näytössä osittain OLED-paneelien tyypillisiä etuja, kuten entistä laajemman väriskaalan, paremman kontrastin, suuremman dynaamisen alueen sekä suuremman enimmäiskirkkauden.
Näytön tarkkuus on 14 tuuman MacBook Prossa 3024×1964 pikseliä ja 16 tuuman MacBook Prossa 3456×2234 pikseliä verrattuna edeltäviin 13,3 tuuman mallin 2560×1600 pikseliin ja 16 tuuman mallin 3072×1920 pikseliin. Tarkat näytöt koot uusissa malleissa ovat 14,2 ja 16,2 tuumaa, ja pikselitiheys on 254 pikseliä tuumaa kohti, mikä on hieman edeltäviä malleja korkeampi.
Näyttöjen mukautuva virkistystaajuus yltää nyt ensi kertaa Mac-läppäreissä 120 hertsiin, mikä takaa sulavan liiketoiston. Halutessaan käyttöön voi myös valita kiinteän virkistystaajuuden, jonka maksimi on 60 hertsiä.
Näyttöjen tyypillinen kirkkaus on jopa 1 000 nitiä, kirkkaus huipussaan jopa 1 600 nitiä ja kontrastisuhde 1000000:1. Värejä näytöt toistavat yli miljardissa eri sävyssä. Tuettuna on edelleen myös True Tone -teknologia, joka mukauttaa näytön värilämpötilaa käyttöympäristön mukaisesti.
Kokonaisuutena Apple kehuu näyttöjä parhaiksi missään kannettavassa tietokoneessa. Edeltäjiinsä verrattuna näytöt ovat suuremmat, tarkemmat, kirkkaammmat, nopeammat sekä väritoistoltaan laajemmat.
Uuden MacBook Pron etukamera on tarkkuudeltaan tuplasti aiempaa tarkempi 1080p-tasolla ja tarjoaa myös kaksinkertaisesti paremman hämäräkuvauksen yhdessä suuremman aukon kanssa.
Apple on uudistanut myös kaiutinjärjestelmän sisältäen yhteensä kuusi kaiutinta, neljä woofer-kaiutinta ja kaksi diskanttikaiutinta, tarjoten jopa 80 prosenttia voimakkaamman bassotoiston. Kaiuttimet tukevat myös tilaäänitoistoa toistettaessa musiikkia tai videota Dolby Atmosilla.
Mukana on yhä myös kolme suuntaavaa studiotason mikrofonia, jotka tarjoavat aiempaa 60 prosenttia pienemmän pohjakohinan.
Sisuksissa Applen M1 Pro tai M1 Max -suoritinpiiri
Suorituskyvystä uudessa MacBook Prossa vastaa Applen omaa suunnittelua edustava suoritinpiiri, joko M1 Pro tai M1 Max. Kyse on edelleen järjestelmäpiireistä, jotka sisältävät myös esimerkiksi grafiikkasuorittimen, eristetyn turva-alueen sekä muita osia, kuten neuroverkkolaskentayksikön tekoälylaskennan tehostamiseen.
M1 Pro ja M1 Max valmistetaan yhä 5 nanometrin tuotantoprosessilla.
M1 Pro sisältää joko kahdeksan tai kymmenen CPU-keskussuoritinydintä – kuusi tai kahdeksan CPU-tehoydintä ja kaksi vähävirtaisempaa CPU-ydintä, kun M1 Maxissa on aina kymmenen CPU-keskussuoritinydintä. Grafiikkasuoritin on M1 Prossa joko 14- tai 16-ytiminen ja M1 Maxissa joko 24- tai 32-ytiminen. Molemmissa on myös 16-ytiminen neuroverkkolaskentayksikkö.
Eri M1 Pro ja M1 Max -versiot ovat:
- M1 Pro 8 CPU-keskussuoritinytimellä ja 14-ytimisellä GPU-grafiikkasuorittimella
- M1 Pro 10 CPU-keskussuoritinytimellä ja 14-ytimisellä GPU-grafiikkasuorittimella
- M1 Pro 10 CPU-keskussuoritinytimellä ja 16-ytimisellä GPU-grafiikkasuorittimella
- M1 Max 10 CPU-keskussuoritinytimellä ja 24-ytimisellä GPU-grafiikkasuorittimella
- M1 Max 10 CPU-keskussuoritinytimellä ja 32-ytimisellä GPU-grafiikkasuorittimella
M1 Pro sisältää 33,7 miljardia transistoria ja M1 Max puolestaan 57 miljardia transistoria.
Applen aiemmassa loppuvuodesta 2020 esitellyssä M1:ssä on neljä CPU-tehoydintä ja neljä vähävirtaisempaa CPU-ydintä sekä enintään 8-ytiminen grafiikkasuoritin. M1 on tuttu Mac-läppäreistä MacBook Airista ja 13 tuuman MacBook Prosta sekä lisäksi Mac ministä ja iMacista.
Käyttömuistin osalta M1 Pro tukee jopa 32 gigatavua ja M1 Max jopa 64 gigatavua. Muistin kaistanleveys on M1 Prossa jopa 200 gigatavua sekunnissa ja M1 Maxissa 400 gigatavua sekunnissa.
Tallennusmuistia 14 ja 16 tuuman MacBook Prohon saa jopa 8 teratavua.
Applen mukaan M1 Pro tarjoaa jopa 70 prosenttia paremman CPU-suorituskyvyn kuin M1 ja jopa kaksinkertaisesti paremman graafisen GPU-suorituskyvyn kuin M1. M1 Max puolestaan tarjoaa jopa nelinkertaisesti paremman graafisen GPU-suorituskyvyn M1.
Lisäksi MacBook Pro M1 Prolla tukee kahta ulkoista näyttöä (6K / 60 Hz) ja M1 Max jopa neljää ulkoista näyttöä (3x 6K / 60 Hz + 1x 4K / 60 Hz), kun M1-Macit rajoittuvat yhteen ulkoiseen näyttöön.
Uusi MacBook Pro on varustettu edelleen kahdella pyörivällä tuulettimella, mutta uudelleensuunniteltu jäähdytysjärjestelmä siirtää Applen mukaan 50 prosenttia enemmän ilmaa kuin edeltäjänsä, ja myös alhaisemmalla pyörimisnopeudella. Tavallisessa kevyessä peruskäytössä tuulettimet eivät myöskään pyöri lainkaan M1 Pron ja M1 Maxin vähäisen lämmöntuoton ansiosta.
Akunkesto on M1 Prolla ja M1 Maxilla varustettujen MacBook Pro -läppärien yksi valttikortti. Apple kertoo, että suoritinpiirit tarjoavat eniten suorituskykyä wattia kohden sekä alan johtavan virtatehokkuuden.
Videon katselussa Apple TV -sovelluksessa Applen mukaan 14 tuuman MacBook Pro tarjoaa jopa 17 tunnin akunkeston, joka on seitsemän tuntia edeltäjäänsä pidempi, ja 16 tuuman MacBook Pro jopa 21 tunnin akunkeston, joka on 10 tuntia edeltäjäänsä pidempi. Langattomalla yhteydellä verkkoselailussa akunkesto on jopa 11 tuntia 14 tuuman MacBook Prossa ja 14 tuntia 16 tuuman MacBook Prossa.
Applen mukaan 30 watin virrankulutuksella MacBook Pron M1 Pro ja M1 Max tarjoavat 1,7-kertaisen CPU-suorituskyvyn verrattuna kilpailevaan 8-ytimiseen kannettavan tietokoneen suorittimeen. Grafiikkasuorituskyvystä Apple nosti esiin erityisesti virtatehokkuuden – M1 Pro ja M1 Max tarjoavat saman suorituskyvyn kilpaileviin erillisiin näytönohjaimiin verrattuna selvästi vähemmällä virrankulutuksella.
Apple on vertaillut uutuuksia myös edeltäjiinsä.
16 tuuman MacBook Pro tarjoaa Applen mukaan 4-kertaisesti paremman graafisen suorituskyvyn M1 Maxilla ja 2,5-kertaisesti paremman graafisen suorituskyvyn M1 Prolla varustettuna kuin edeltävä MacBook Pro erillisellä AMD Radeon Pro 5600M:llä.
14 tuuman MacBook Pro tarjoaa Applen mukaan 13-kertaisesti paremman graafisen suorituskyvyn M1 Maxilla ja 9-kertaisesti paremman graafisen suorituskyvyn M1 Prolla varustettuna kuin edeltävä 13 tuuman MacBook Pro Intel Core i7:llä ja sen integroidulla grafiikkasuorittimella.
CPU-keskussuoritinta hyödyntävässä peruslaskennassa M1 Pro ja M1 Max ovat jopa 3,7-kertaisesti nopeampia 14 tuuman ja 3-kertaisesti nopeampia 16 tuuman mallin osalta edeltäjiin verrattuna.
Tekoälylaskennassa erillinen neuroverkkolaskentayksikkö tehostaa suorituskykyä myös huomattavasti: jopa yli 11-kertaiseksi verrattuna 14 tuuman MacBook Pron edeltäjään ja jopa noin 5-kertaiseksi verrattuna 16 tuuman MacBook Pron edeltäjään.
Osana M1 Prota ja M1 Maxia on myös uusi Media Engine -yksikkö videoiden dekoodaukseen ja enkoodaukseen sisältäen myös ProRes-koodaus‑ ja ‑dekoodausmoottorin, joka tehostaa työskentelyä tämän videomuodon kanssa huomattavasti. M1 Maxissa ProRes-kiihdyttymiä on vieläpä kaksin kappalein, mikä vielä parantaa suorituskykyä.
Uusi MagSafe-latausliitäntä sekä USB-C-porttien lisäksi myös HDMI ja muistikorttipaikka
Apple tarjoaa uudessa MacBook Prossa edeltäjämalleja kattavamman liitäntävalikoiman, sillä mukana ovat nyt jälleen myös HDMI-liitäntä ulkoisen näytön liittämiseksi sekä SDXC-muistikorttipaikka kolmen USB-C / Thunderbolt 4 -portin ja 3,5 millimetrin ääniliitännän lisäksi.
MagSafe-latausliitäntä tekee myös paluun Mac-läppäreihin uudessa MacBook Prossa uutena 3-versiona. MagSafe-latauskaapeli kiinnittyy MacBook Prohon magneettisesti, mikä mahdollistaa sen irtoamisen niin, ettei esimerkiksi johtoon kompastuminen vedä MacBook Prota pöydältä lattialle.
Uusi MacBook Pro tukee myös ensi kertaa Macissa pikalatausta: akku täyttyy 30 minuutissa tyhjästä 50 prosentin varaukseen.
14 tuuman MacBook Prossa on 70 wattitunnin ja 16 tuuman MacBook Prossa 100 wattitunnin akku. Pienemmän mallin mukana toimitetaan malliversiosta riippuen joko 67 tai 96 watin virtalähde ja suuremman mallin mukana 140 watin virtalähde. Virtalähteistä 67 watin virtalähde ei tue edellä mainittua pikalatausta.
Langattomien yhteyksien osalta MacBook Prossa on Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax) ja Bluetooth 5.0 -tuki.
14 tuuman MacBook Pron mitat ovat 312,6 x 221,2 x 15,5 millimetriä ja paino 1,61 kilogrammaa.
16 tuuman MacBook Pron mitat ovat 355,7 x 248,1 x 16,8 millimetriä ja paino 2,15 (M1 Pro) tai 2,17 (M1 Max) kilogrammaa.
14 tuuman MacBook Pron valmiit malliversiot ovat:
16 tuuman MacBook Pron valmiit malliversiot ovat:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »