Edellisen kerran Nokia-logoa kantava Android-tabletti nähtiin markkinoilla seitsemisen vuotta sitten Nokia N1:n saavuttua ja unohduttua nopeasti. Nyt nykyisistä Nokia-puhelimista tunnettu HMD Global palauttaa Nokian tablettibrändiksi mielenkiintoisella lokakuun 2021 alkupuolella julkistetulla Nokia T20:llä.
Android-käyttöjärjestelmällä varustetuissa tableteissa kilpailu ei ole ollut vastaavalla tasolla kuin älypuhelimissa, mutta koronapandemian seurauksena suurinäyttöisten viihde- ja työlaitteiden kysyntä on kasvanut.
Nokia T20 pyrkii vakuuttamaan ostajat muun muassa edullisella hinnallaan ja kattavalla päivitystuellaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tablettipuolella päivityslupaus – kaksi vuotta Android-ohjelmistopäivityksiä sekä kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvakorjauksia – on mukava erottautumistekijä, ja etenkin edullisessa 200-300 euron hintaluokassa se on Nokia-tabletin vahvuus.
Nokia T20:ssä on myös suuri 2K-näyttö, mittava 8 200 milliampeeritunnin akku ja puhdas Android 11 -vakio-ohjelmisto. Lähtökohdat tabletissa ovatkin hintaisekseen hyvät.
Suomessa Nokia T20:n toimitukset ovat alkamassa 22. lokakuuta. Ennakkomyynti käynnistyi jo heti julkistuksen jälkeen. Laitteen kahden malliversion hinnat ovat 229 euroa (Wi-Fi, 3+32 Gt) ja 269 euroa (LTE, 4+64 Gt), joista jälkimmäisen saimme arvosteluumme. Ainoa värivaihtoehto on tummansininen Ocean Blue.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia T20:n tekniset tiedot
- Alumiinirunko
- 10,36 tuuman LCD-näyttö 5:3-kuvasuhteella ja 2000×1200 pikselin tarkkuudella (225 PPI), tyypillinen enimmäiskirkkaus 400 nitiä
- Stereokaiuttimet
- 8 megapikselin automaattitarkenteinen kamera ja LED-kuvausvalo
- 5 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera
- 2 mikrofonia
- OZO Audio ja OZO Playback
- Unisoc T610 -järjestelmäpiiri (12 nm, 2x 1,8 GHz ARM Cortex-A75 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, ARM Mali-G52 MP2 -grafiikkasuoritin)
- 3 tai 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 32 tai 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki maks. 512 Gt)
- Nano-SIM-korttipaikka (vain LTE-mobiiliverkkoversiossa)
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys (vain LTE-mobiiliverkkoversiossa)
- 4G LTE: kategoria 4
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 -yhteydet, FM-radio
- GPS-paikannus (vain LTE-mobiiliverkkoversiossa)
- USB-C (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 8 200 milliampeeritunnin akku tuella 15 watin lataukselle (mukana 10 watin laturi)
- Mitat 247,6 x 157,5 x 7,8 millimetriä
- Paino 465 grammaa (Wi-Fi) tai 470 grammaa (LTE)
- IP52-luokitus
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio (päivityslupauksena kaksi Android-versiopäivitystä ja kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä)
Hyvää Nokia T20:ssä
- Hinta-laatusuhde. Nokia T20 on perustason tabletti, joka kuitenkin sekä tuntuu laadukkaalta että toimii sujuvasti. Uutuus ei ole millään mittapuulla kehittynein tai tehokkain, mutta käyttökokemus suhteutettuna hintaluokkaan on todella mukava.
- Näyttö. Näyttö on suuri, tarpeeksi tarkka ja kirkas. Pitkulainen 5:3-kuvasuhde sopii hyvin sekä videoiden katseluun että verkkoselailuun, ja LCD-paneelin kuvanlaatu täyttää tarpeet.
- Päivitystuki. Edulliset tabletit eivät useinkaan saa pitkään päivityksiä, mutta Nokia T20 on miellyttävä poikkeus. Android-päivityksiä on luvattu kahden ja tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan.
- Akunkesto. Käyttöaika on Nokia T20:lla aivan erinomainen. Mittava 8 200 milliampeeritunnin akku yhdistettynä alemman keskiluokan tekniseen kattaukseen varmistavat, että virtaa riittää helposti useiksi vuorokausiksi myös 4G-verkossa.
Huonoa Nokia T20:ssä
- Hidas latausaika. Nokia T20:n akku kestää pitkään, mutta latautuu myös äärimmäisen hitaasti. Mukana toimitettavalla 10 watin laturilla latausaika on reilusti yli neljän tunnin.
- Välttävät kamerat. Kamerat toimivat, mutta kuvanlaatu on vain välttävällä tasolla. Toki ei tablettilaitetta kuvaamiseen ole erityisesti tehtykään.
- Ei lisävarusteita. Harmi kyllä Nokia T20:lle ei ole julkaistu virallista näppäimistökuorta tai kosketuskynää. Tämä on harmi, sillä uutuutta käyttäisi mielellään esimerkiksi Office-asiakirjojen muokkailuun, johon tehotkin riittäisivät. Kolmannen osapuolen Bluetooth-vaihtoehtoja on toki saatavilla runsain mitoin.
Mainio, edullinen perustason tabletti
Tablettilaitteen hankinnalle on toki monia syitä, mutta yleisimmin sellaista harkittaneen työntekoa tukevaksi tai helpottavaksi läppärin korvikkeeksi tai näppäräksi, kannettavaksi viihdelaitteeksi. Nokia T20 sopii erinomaisesti etenkin jälkimmäiseksi.
Nokia T20 on suomalaisen HMD Globalin ensimmäinen tablettilaite. Yhtiön brändilisensointisopimus Nokian kanssa on alusta saakka kattanut älypuhelinten lisäksi myös tabletit, mutta Nokia T20:tä ennen sellaisia ei vielä ollut nähty.
Nokia T20:n muotoilu käy hienosti yksiin HMD Globalin Nokia-älypuhelinten kanssa. Muotokieli on yhtä pelkistetty ja hillitty, kulmat pyöristetyt ja laatutuntuma verrattain korkealla. Alumiinipintaisen tabletin hiekkapuhalluksella viimeistelty takakuori tahraantuu toki helposti sormenjäljistä, mutta itse viimeistelyssä ei ole moitittavaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Takaa Nokia T20 on pelkistetty. Keskelle sijoitettu Nokia-logo on tuttu jokaiselle suomalaiselle.Tabletti tuntuu kädessä kevyeltä 470 gramman painostaan huolimatta, ja pöydälläkin tabletti istuu tasaisesti teknisesti vaatimattoman ja täten hyvin matalan takakameran ansiosta.
Nokia T20:tä ei ole millään muotoa tarkoitettu kameraksi, vaikka kahdeksan megapikselin takakameralla ja viiden megapikselin etukameralla voi toki valokuvia ja videoita tallentaa. Vaikkapa etäkokouksiin tai videopuheluihin kamerat ovat riittävät, mutta valokuvattaessa laatu ei aiheuta riemunkiljahduksia.
Nokia T20:ssä on USB-C-liitäntä lataamista ja lisälaitteita varten, minkä lisäksi käytettävissä on ilahduttavasti 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Myös microSD-kokoiselle muistikortille on tabletissa paikkansa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Arvostelemassamme LTE-variantissa on microSD-kortin vieressä paikka myös nanokokoiselle SIM-kortille. Wi-Fin ja mobiiliverkkotuen välillä punnittaessa on hyvä huomata, että Nokia T20:n LTE-versiossa myös käyttö- ja tallennusmuistia on enemmän (3+32 Gt / 4+64 Gt). Muita teknisiä eroja ei malliversioiden välillä ole. Suositushinnoilla viiden kympin lisäpanostukselle tyyriimmässä mallissa saa kuitenkin mukavasti vastinetta.
Nokia T20 on suunniteltu ensisijaisesti viihdekäyttöön. Tabletissa on mukavank okoinen 10,36-tuumainen LCD-näyttö 2000×1200 pikselin tarkkuudella ja perustason 60-hertsisellä virkistystaajuudella. Kirkkaus yltää 400 nitiin asti, ja pääasiassa sisätiloissa käytettävälle tabletille kirkkautta on helposti tarpeeksi.
Näyttö on 5:3-kuvasuhteellaan melko pitkulainen ja täten mainio esimerkiksi elokuvien katseluun. Myös vaikkapa Word-asiakirja mahtuu ruudulle miellyttävästi vaakatilassa.
Suurelta näytöltä vaikkapa suoratoistopalveluiden sisältöä katselee muuten mielellään, mutta valitettavasti ainakin toistaiseksi tarkkuus ei esimerkiksi Netflixissä yllä HD-tasolle puuttuvan Widevine L1 -DRM-tuen takia. Ongelma saattaa kuitenkin korjaantua ohjelmistopäivitysten myötä.
Nokia T20 ei missään nimessä haasta tabletti- tai puhelinmarkkinoiden huippuja näyttöpaneelinsa laadussa, mutta mukaan on saatu tarpeeksi tarkkuutta ja sujuvaa värintoistoa mukavaa käyttökokemusta ajatellen. Hintaluokkaan nähden paneeli on oikein hyvä.
Myös stereokaiuttimet ovat ilahduttavasti mukana multimediakokemusta tukemassa. Nokian kehittämä OZO-brändätty ääni on hyvin tasapainotettu kahdelle kaiuttimelle, ja stereoäänentoisto on aina monoääntä parempi, vaikka matalammat äänentaajuudet jäävätkin melko vaisuiksi. Ääntä tabletista sen sijaan lähtee varmasti tarpeeksi.
Paremman äänentoiston metsästäjille 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä voi myös olla mieleen.
Sormenjälkilukijaa Nokia T20:ssa ei ole. Etukameran voi sen sijaan valjastaa kasvojentunnistuksen tarpeisiin, ja käytössä ovat luonnollisesti myös PIN-koodit ja perinteiset lukituskuviot.
Nokia T20 soveltuu myös etätyöhön tai -opiskeluun, sillä suurelle näytölle mahtuu helposti useammatkin kasvot palaverimuistion tai luentodiojen viereen. Tabletissa on myös kaksi mikrofonia, jotka tallentavat puhujan ääntä kiitettävän hyvin, ja ryhmäkokouksissa ääni kuuluu loistavasti molempiin suuntiin.
Äänen tallennuksessa hyödynnetään taustahälyä rajoittavaa tekoälyä, jonka vaikutuksista on toki vaikea saada sen suurempaa osviittaa ilman vertailukohtaa. Tärkeintä kuitenkin on, että Nokia T20:lla etäpalaverointi onnistuu oivasti, vaikka erillisiä kuuloke-mikrofoniyhdistelmiä ei käytössä olisikaan.
Nokia T20 on kenties hieman yllättäenkin varustettu Unisocin T610-järjestelmäpiirillä. Kyseessä on 12 nanometrin prosessilla valmistettava, yhteensä kahdeksan 1,8 gigahertsin taajuudelle kellotettua ydintä sisältävä piiri, jonka suorituskyky sijoittuu jotakuinkin alempaan keskiluokkaan.
Vaikka tekniset lähtökohdat eivät huippuluokkaa olekaan, yllättää Nokia T20 sujuvuudellaan. Puhdas ja täten kevyt Android-ohjelmisto saattaa osaltaan pienentää kuormitusta, mutta silti T20 toimii jopa paremmin kuin olettaisi.
Raskaimmat pelit Nokia T20:llä kannattaa suosiolla unohtaa – tai ainakin varautua joustamaan grafiikoissa melkoisesti – mutta suoratoistopalvelut, toimistosovellukset ja verkkoselaimet toimivat ongelmitta. Myös kaikki perustason toiminta asetusten availusta liukueleisiin toimivat sujuvasti, eikä Nokia T20 takellellut testin aikana.
Suorituskykytesteissä tulokset jäävät Nokia T20:n Unisoc-järjestelmäpiirillä kyllä mataliksi, käytännössä karkeasti samalle tasolle perustason Qualcommin (Snapdragon 4 -sarja) ja MediaTekin järjestelmäpiirien kanssa (pistelukemat GeekBench Single-Core noin 350 ja Multi-Core noin 1 240, sekä AnTuTu noin 176 400).
Edullisten Android-tablettien valikoimassakaan Nokia T20 ei erityisemmin häikäise suorituskyvyllään tai testituloksillaan, mutta käyttötuntuma on sen sijaan suhteessa selvästi parempi. Raaka teho ei aina ole kaikki kaikessa, ja se on tällä kertaa Nokia-uutuuden etu.
Puhdas Android viihdekäyttöön ja todella pitkä käyttöaika
Nokia T20 on nykyajan Nokia-älypuhelinten tavoin varustettu puhtaalla Android 11 -vakio-ohjelmistolla, jossa luotetaan Googlen sovellustarjontaan kameraa ja poistettavissa olevaa tukisovellusta lukuun ottamatta.
Monet älypuhelinvalmistajat, kuten Samsung, OnePlus ja Xiaomi, ovat viime vuosina petranneet päivityslupauksiaan, mutta tablettipuolella tilanne on ainakin toistaiseksi toinen. Etenkin edulliset tablettilaitteet ovat monesti lähes kertakäyttötuotteita, eikä joululahjaksi hankittu laite välttämättä enää päivity seuraavana itsenäisyyspäivänä.
Nokia T20:lle on kuitenkin luvattu edullisesta hinnastaan huolimatta kuukausittaisia Android-tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan. Tabletin tulisi siis olla ajantasainen ja turvallinen aina syksyyn 2024 saakka, ja aikanaan myös Android 12:n ja Android 13:n tulisi saapua Nokia-uutuudelle.
Päivityslupaus erottuu edukseen noin 250 euron hintaluokassa. Useimmat toivonevat tabletilta hieman pidempää käyttöikää, ja Nokia T20:llä sellainen on saavutettavissa päivitysten puolesta.
Nokia T20:n voi huoletta antaa myös perheen pienimmille Android 11:n lapsitilan ansiosta. Vanhemmat voivat erikseen valita lapsitilassa saatavilla olevat sovellukset, määrittää käyttörajat ja vaikkapa lukita tabletin yöksi monipuolisella Family Link -lapsilukolla.
Esiasennetusta Kids Space -sovelluksesta määriteltävä lapsitila osaa ehdottaa perheen pienimmille suunnattuja sovelluksia sekä viihdesisältöä, ja perheenjäsenille voi yhdessä jälkikasvun kanssa luoda omat, hauskat avatarit käyttökokemusta piristämään.
Varttuneemmat sen sijaan saavat käyttöönsä Entertainment Space -viihdetilan, johon pääsee pyyhkäisemällä kotinäytössä oikealle. Kyseessä on eräänlainen yhtenäistetty viihdekeskus, johon kerätään algoritmien suosittelemaa sisältöä muun muassa YouTubesta, Amazon Prime Videosta, mukana olevista muista viihdepalveluista ja esimerkiksi erilaisista kirjapalveluista.
Tarjottavat palvelut voi valita käyttäjäkohtaisesti, ja tylsät ehdotukset on helppo piilottaa algoritmin kouluttamiseksi. Mikäli haluaa viihtyä ja samalla pitää mielensä avoimena kuuntelu-, luku- ja katselukokemuksille, on Entertainment Space kokeilemisen arvoinen.
Nokia T20:n käyttöaika on todella pitkä. HMD Global vakuuttaa 8 200 milliampeeritunnin akkukapasiteetin riittävän 10 tunnin suoratoistoon tai 15 tunnin verkkoselailuun, ja ainakin suoratoistossa tablettiuutuus vaikuttaisi jopa ylittävän lupaukset.
Esimerkiksi puolentoista tunnin mittainen elokuva ilman kuulokkeita sekä sitä seurannut vajaan tunnin verkkoselailu kuluttivat akkua vain viitisentoista prosenttia ja tunnin videopuhelu taas vajaat kymmenen, kun käytössä oli 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys.
Nokia T20:tä ei siis tarvitse usein latailla, ja hyvä niin. Lataus käy nimittäin erittäin hitaasti.
Nokia T20 tukee enimmillään 15 watin lataustehoa. Mukana myyntipakkauksessa toimitetaan kuitenkin vain 10 watin laturi, jolla lataustestikin tehtiin. Esimerkiksi 30 minuutissa varausta kertyi vasta vaivaiset 12 prosenttia, joten lataukselle on hyvä varata aikaa. Täysi lataus kesti lopulta yli 4 tuntia ja 20 minuuttia.
Etanamaisen hidas latausaika ei kuitenkaan ole varsinaisesti ongelma Nokia T20:n akunkeston ollessa loistava. Tabletin voi jättää laturiin ajoittain yön tai työpäivän ajaksi, jonka jälkeen käyttöaikaa riittää taas useiksi vuorokausiksi, säästeliäämmällä käytöllä kenties viikoksikin.
Yhteenveto: Onnistunut Nokia T20 on hintansa väärti
Nokia T20 on HMD Globalin ensimmäinen tablettilaite, joka saapuu markkinoille otolliseen aikaan joulusesongin alla ja tablettikaupan muutenkin piristyessä. Nähtäväksi jää, onko tablettileitteiden kasvanut kiinnostus pysyvä ilmiö, mutta Nokia T20:lla on joka tapauksessa kaikki avaimet menestykseen.
Android-tablettimarkkinoilla ei viime vuosina ole juuri nähty edullisia laitteita, jotka toimivat sujuvasti ja päivittyvät pitkään. Nokia T20:n käyttökokemus on verrattain vaatimattomista teknisistä ominaisuuksista huolimatta oivallinen, ja kolmen vuoden ja kahden Android-version päivityslupaus tarkoittanee, että uutuus toimii hienosti ja turvallisesti vielä vuosia.
Näyttö on suuri ja riittävän tarkka, käyttöaika erinomaisen pitkä ja ulkoinen laatutuntuma mukavalla tasolla. Nokia T20 sopii hyvin etenkin multimedialaitteeksi laajan näytön tehdessä esimerkiksi elokuvien katselusta mukavaa. Muistikorttipaikka ja kuulokeliitäntäkin lienevät myös monien mieleen lisäominaisuuksina.
Täydellinen Nokia T20 ei tietenkään ole. Latausaika on erittäin pitkä, eikä järjestelmäpiiri mahdollista kovinkaan miellyttävää mobiilipelikokemusta. Peruskäytössä, suoratoistossa ja verkkoselailussa tablettiuutuus on kuitenkin mainio.
HMD Globalin avaus tablettilaitteiden markkinoille on lupaava, eikä kilpailu tablettilaitteissa ylipäänsä ole yhtä tiukkaa kuin älypuhelimissa.
Nokia T20:stä on saatavilla kaksi versiota, 229 euron Wi-Fi-variantti ja 269 euron 4G-mobiiliverkkoja tukeva vaihtoehto, jossa muistiakin on enemmän (4+64 vs. 3+32 Gt). Muutaman kympin lisäsijoitus voi hyvinkin olla kannattava sen tuodessa mukavasti lisämuistia ja myös mahdollisuuden mobiiliverkkoyhteyteen.
Kaiken kaikkiaan Nokia T20 on vahva debyyttitabletti HMD Globalilta. Vaihtoehtoisia malleja on saatavilla esimerkiksi Lenovon ja Samsungin Galaxy Tab -mallistossa, mutta noin 250 euron hintaista perustablettia etsivälle Nokia T20 on varmasti varteenotettava vaihtoehto.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »