Xiaomi on tätä nykyä Euroopan suurin älypuhelinbrändi, ja myös Suomessa yhtiö on tullut viime vuosina tutuksi oikeastaan jokaisessa hintaluokassa. Xiaomi 11T ja 11T Pro ovat loppuvuoden 2021 tärkeimmät älypuhelinjulkistukset Xiaomilta.
Kaksikko on hyvin yhteneväinen sekä ulkoisesti että ominaisuuksiltaan. Molemmat ovat teknisesti kehittyneitä, ja kohokohtina kuluttajia houkuttelevat 108 megapikselin pääkameran tähdittämä kolmoiskamera, 6,67 tuuman AMOLED-näyttö korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella ja vastikään esitelty, selkeästi aiempaa parempi lupaus tulevista päivityksistä.
Xiaomi 11T Pro
- Android
- Lasi + muovi
- 6,67" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 108 + 8 + 5 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 5000 mAh akku
Sekä Xiaomi 11T:lle että 11T Prolle on luvattu kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Näin Xiaomia aiemmin leimannut heikkous, epävarma päivitystuki, on siirtynyt historiaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaksikosta kehittyneemmässä, Xiaomi 11T Prossa, jonka saimme arvosteluumme, on myös peräti 120 watin pikalataus. Sen luvataan täyttävän tyhjän akun jopa alle 20 minuutissa.
Xiaomi 11T -kaksikon suositushinnat Suomessa ovat:
- Xiaomi 11T (8 + 128 Gt): 599 euroa
- Xiaomi 11T Pro (8 + 256 Gt): 699 euroa
13. lokakuuta alkavan ennakkomyynnin aikana kaupan päälle Xiaomi 11T Pron ostaja saa Mi Robot Vacuum Mop Essential -robottipölynimurin. Saataville puhelimet tulevat 25. lokakuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja on molemmista kolme: harmaa Meteorite Gray, valkoinen Moonlight White ja sininen Celestial Blue.
Xiaomi 11T Pron tekniset tiedot
- 6,67 tuuman AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä (395 PPI), 120 hertsin virkistystaajuudella ja 480 hertsin kosketustunnistuksella sekä HDR10+ ja Dolby Vision -laajasävyskaalan väritoistolla, tyypillinen kirkkaus 800 nitiä ja kirkkaus huipussaan 1 000 nitiä, kontrastisuhde 5000000:1, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija kyljellä virtapainikkeessa
- Stereokaiuttimet Harman Kardon -brändäyksellä ja Dolby Atmos -tilaääni
- Kolme takakameraa
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,52 tuuman Samsung ISOCELL HM2 -kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla (9 pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 2,1 mikronia) ja f/1,75-aukolla
- 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 5 megapikselin telemakrokamera 2x optisella zoomilla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla, tarkennus 3-7 senttimetrin etäisyydeltä
- Maks. 4K HDR10+ -videokuvaus, 8K-videokuvaus
- 16 megapikselin etukamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla reiässä näytön yläreunan keskellä
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (5 nm, 1x 2,84 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-X1 + 3x 2,42 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-A78 + 4x 1,8 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-A55, Adreno 660 -grafiikkasuoritin)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5) Suomen malliversiossa
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.1) Suomen malliversiossa
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää
- 5 000 milliampeeritunnin akku 120 watin pikalatauksella mukana tulevalla laturilla
- Mitat 164,1 x 76,9 x 8,8 millimetriä
- Paino 204 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana MIUI 12.5 -ohjelmistoa – päivityslupauksena kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä
Hyvää Xiaomi 11T Prossa
- Mainio näyttö. Xiaomi 11T Prossa on hyvä ja kaikin puolin tasokas näyttö, joka on nopea 120 hertsin virkistystaajuudella ja tukee laajan väriskaalan toistoa (HDR10+ ja Dolby Vision). Tarkkuus, värit ja katselukulmat ovat erinomaiset, eikä paneeli kalpene haastajille samassa hintaluokassa.
- Markkinoiden paras akun latausnopeus. Suomen markkinoilla ei ole aiemmin nähty puhelinta, jonka 5 000 milliampeeritunnin akku täyttyisi noin 20 minuutissa. Xiaomi 11T Prolla se kuitenkin täyttyy jopa 120 wattiin yltävällä teholla, ja suoritus on melkoinen.
- Parannettu päivitystuki. Xiaomi 11T Pro pääsee paremman päivitystuen piiriin. Android 12, 13 ja 14 saapuvat puhelimelle aikanaan, ja tietoturvakin päivittyy syksyyn 2025 saakka. Kyseessä on merkittävä petraus Xiaomin aiempiin lupauksiin.
Huonoa Xiaomi 11T Prossa
- Lämpeneminen. Xiaomi 11T Pro lämpenee yllättävän nopeasti esimerkiksi kameraa käytettäessä tai pelattaessa. Käytännön suorituskykyyn tai akunkestoon tämä ei vaikuttaisi juuri vaikuttavan, mutta ikävää se on joka tapauksessa. Lisäksi suorituskykymittauksissa Xiaomi 11T Pron tulokset jäävät jälkeen verrokeista samalla järjestelmäpiirillä, mikä kielii huippusuorituskyvyn rajoittamisesta.
- Ei optista kuvanvakainta pääkamerassa – eikä telekameraa. Xiaomi on panostanut 11T-älypuhelimissa videokuvaukseen, joten optisen kuvanvakautuksen puuttuminen pääkamerasta hämmästyttää. Myös optisen zoomin mahdollistava telekamera puuttuu, mikä on selkeä heikkous.
- Ei upotuskestävyyttä. Xiaomi 11T Pro on IP53-tasoisesti roisketiivis. Tämä on harmi, sillä samassa hintaluokassa on tarjolla myös upotuksen kestäviä, IP68-luokiteltuja vaihtoehtoja.
Tutun oloinen Xiaomi-älypuhelin
Xiaomi 11T ja 11T Pro ovat Xiaomin vuoden 2021 viimeisiä merkittäviä älypuhelimia, joista ainakin Pro-malli voidaan ominaisuuksiensa puolesta luokitella ainakin melkein huippupuhelimeksi, vaikka muutamalla osa-alueella onkin ominaisuuksista siinäkin tingitty hinnan pitämiseksi kohtuullisena.
Sekä ulkoisesti että teknisesti Xiaomi 11T Pro muistuttaa todella läheisesti myös aiemmin julkaistua Xiaomi Mi 11i -älypuhelinta esimerkiksi akun latausnopeuden erottaessa kuitenkin kaksikon toisistaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti Xiaomi 11T Pro on koko lailla samankaltainen kuin monet aiemmat Xiaomi-vaihtoehdot. Kulmat ovat pyöreät, kamerakohouma verrattain kookas ja laatutuntuma korkealla tasolla lukuun ottamatta hieman halvalta tuntuvaa muovikehystä. Paksuutta 11T Prolla on 8,8 millimetriä ja 204 gramman paino on kohtuullinen.
Etupuolella Xiaomi 11T Pro on varustettu Corningin kestävimmällä Gorilla Glass Victus -lasilla myös takaa puhelimen ollessa lasia. Painikkeita on perinteisesti kaksi, sormenjälkilukijalla varustettu virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säätöpainike.
Sormenjälkilukija toimii 11T Prossa upeasti, erittäin nopeasti ja luotettavasti. Lukijan sijainti virtapainikkeessa sopii hyvin ainakin oikeakätiselle allekirjoittaneelle, ja painikkeen asemointi on jotakuinkin sopiva.
USB-C-liitännän lisäksi puhelimessa ei ole muita liitäntöjä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena Xiaomi 11T Pro on kyllä perustyylikäs, mutta samalla vaikuttaa, että sama puhelin olisi nähty ennenkin – ja vieläpä monesti. Yhdennäköisyys Xiaomin muihin tuoreisiin älypuhelimiin on ilmeinen, ja myös teknisesti 11T Pro muistuttaa paikoin enemmän uudelleenjulkaisua kuin kokonaan uutta älypuhelinta
Xiaomi 11T Pron näyttö on oikein hyvä. AMOLED-paneelin koko on 6,67 tuumaa, ja tarkkaankaan tihrustamalla väritoistosta, kontrastista tai muistakaan ominaisuuksista on vaikea löytää silmämääräisesti huomautettavaa.
Näyttö on varustettu 120 hertsin virkistystaajuudella ja korkealla 48+ hertsin kosketusherkkyydellä, joka voi parantaa esimerkiksi pelikokemusta. Korkea virkistystaajuus on noussut viime aikoina jo pitkälti perusominaisuudeksi, ja myös entistä korkeammat kosketusherkkyydet ovat alkaneet hiljalleen yleistyä.
Korkeamman virkistystaajuuden ja kosketustunnistuksen on tarkoitus nostaa käyttötuntumaa, ja Xiaomi 11T Prolla se onkin mainiolla tasolla. Mukana on myös HDR10+ ja Dolby Vision -väritoistotuki, minkä tulisi parantaa katselukokemusta etenkin suuren kontrastin tilanteissa.
Xiaomi 11T Prossa on myös yllättävän laadukkaat stereokaiuttimet. Puhelimen ylälaidassa on Harman Kardon -brändäys, ja mukana on tuki myös erikseen asetuksista aktivoitavalle Dolby Atmos -tilaäänelle. Parhaiten eron äänentoistossa huomaa syvissä bassoäänissä, ja kun tilaäänen kytkee asetuksista pois, kuulostaa 11T Pro heti latteammalta.
Teknisesti Xiaomi 11T Ultra on useiden 11-sarjan sisarmalliensa tasolla ja täten kattavasti varusteltu. Käytössä on tehokas Qualcomm Snapdragon 888, Android-puhelinten kärkitasoa yhä edustava järjestelmäpiiri, ja Suomen markkinoilla kahdeksan gigatavua RAM-käyttömuistia. Niin RAM-käyttömuisti kuin 256 gigatavun tallennusmuistikin ovat toistaiseksi nopeinta mahdollista tyyppiä (LPDDR5 / UFS 3.1).
Xiaomi 11T Pro selviää luonnollisesti ongelmitta jokapäiväisestä toiminnasta pelienkin pyöriessä mallikkaasti, vaikka, kuten yltä löytyvä vertailu kertoo, aivan kärkituloksiin Xiaomi 11T Pro ei testeissä ylläkään. On myös hyvä huomioida, että 11T Pro lämpenee huomattavasti esimerkiksi pitkään pelattaessa tai kuvattaessa.
Qualcomm Snapdragon 888 tunnetaankin laajemminkin yhtäältä huipputehoistaan, mutta toisaalta myös melkoisesta kuumaverisyydestään.
Suorituskykytestien tulosten perusteella Xiaomi näyttää tietoisesti tehneen päätöksen rajoittaa 11T Pron suorituskykyä osaltaan mahdollisesti lämpenemistä hallitakseen sekä mahdollisesti akunkestoa parantaakseen. Testitulokset kertovat, ettei Snapdragon 888:sta oteta tai saada kaikkea irti, vaan suorituskykytesteissä Xiaomi 11T Pro jää jopa 10-20 prosentilla jälkeen muista Snapdragon 888 -puhelimista.
Suorituskykytestituloksissa näkyvillä eroilla ei kuitenkaan tuntunut olevan mitään merkitystä käytännössä todettuun käytettävyyteen ja toimintanopeuteen.
Yhteyksien puolesta Xiaomi 11T Prosta löytyy 5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi tuki Wi-Fi 6:lle, Bluetooth 5.2:lle ja NFC:lle, eli tältä osin kattaus kunnossa. Lisäksi tarjolla on tuttuun Xiaomi-tyyliin myös infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön.
Kaikki Android-älypuhelimet perustuvat samaan käyttöjärjestelmään, mutta ohjelmistotasolla erot ovat melkoisia. Osa brändeistä, kuten Motorola ja Nokia, luottavat täysin tai lähes puhtaaseen vakio-Androidiin toisten muokatessa ohjelmistoa enemmän omanlaisekseen. Xiaomi kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.
Xiaomi 11T Prossa on kiinalaisvalmistajan uusin MIUI 12.5 -ohjelmisto, joka on sekä todella pitkälle muokattu että erittäin monipuolinen. Teemoja, lisätoimintoja ja muuta mukavaa riittää tutkittavaksi pitkäksi aikaa, mutta käyttölogiikka on silti melko helppo oppia.
Oletuksena on käytössä erillinen sovellusvalikko, jossa MIUI luokittelee ohjelmat sopiviin kategorioihin. Valikon voi toki myös kytkeä kokonaan pois päältä kuten useimmilla muillakin Android-ohjelmistoilla.
Ilmoitusvalikko poikkeaa MIUI 12.5:ssä tavallisesta. Oikeasta yläkulmasta aukeaa hallintavalikko pika-asetuksineen ilmoitusten tullessa näkyviin vasemmasta kulmasta. Myös tämän, alun tottumiskynnyksen jälkeen varsin näppärän vaihtoehdon voi toki sivuuttaa asetuksista niin halutessaan.
Mukana on muutamia Xiaomin omia sovelluksia, kuten muistia tyhjentävä Puhdistaja, suorituskykyä trimmaava Optimoija sekä tietoturvaa kohentava Turvallisuus. Myös gallerialle, musiikille ja videoille on tietenkin toki oma Xiaomi-sovelluksensa.
Nähtäväksi jää, miten Xiaomi kehittää omaa ohjelmistoaan eteenpäin mahdollisesti jo lähikuukausina saapuvassa MIUI 13 -versiossa.
Ilahduttavasti Xiaomi tiedotti jo ennen 11T:n ja 11T Pron varsinaista julkistusta uudesta, selvästi aiempaa paremmasta päivityslupauksestaan. 11T-kaksikolle luvataan kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on selvä parannus Xiaomin aiempiin älypuhelimiin verrattuna.
Käytännössä Xiaomi 11T Pron tulisi siis saada Android 12, 13 ja 14 ja pysyä turvallisuudeltaan ajan tasalla aina syksyyn 2025 saakka.
Huippunopea HyperCharge-lataus myyntivalttina
Akun latausnopeudet ovat älypuhelimissa kehittyneet viime vuosina huimin harppauksin, ja Xiaomi 11T Prossa on nyt vielä jonkin aikaa sitten uskomattomalta kuulostanut, peräti 120 watin pikalataus.
Xiaomi 11T Pron huippunopea HyperCharge-pikalataus perustuu moniin tavallisesta poikkeaviin ratkaisuihin. Puhelimessa on esimerkiksi erillinen kaksoislatauspumppu sekä kaksikennoinen akkurakenne, ja akussa on latauksen tehostamiseksi käytetty myös grafeenipinnoitetta.
Reilusti yli sadan watin latausteho herättää kysymyksiä akkukapasiteetin heikentymisestä, mutta Xiaomi itse lupaa 11T Pron akun säilyttävän vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan vielä 800 latauskerran jälkeen. Tämä ei merkittävästi poikkea litiumioniakkujen tavanomaisestakaan heikentymisestä.
Xiaomi 11T Pron akulle on myönnetty TÜV Rheinland Safe Fast Charge System -sertifikaatti, joka kertoo turvallisuuden testauksesta. Lisäksi puhelimessa on peräti 34 lataukseen liittyvää turvaominaisuutta, jotka pitävät huolen esimerkiksi siitä, ettei lataus pääse ylikuumentamaan laitetta.
Xiaomi 11T Pron akku täyttyy tyhjästä vain alle 21 minuutissa, mikä on 5 000 milliampeerin akkukapasiteetti huomioiden huima saavutus. Alla graafissa Xiaomi 11T Pron lataustulos on pyöristetty 20 minuuttiin – tarkemmin lataukseen tyhjästä täyteen kului noin 20 ja puoli minuuttia testissämme. Xiaomin oma lupaus latausnopeudesta on 17 minuuttia 2 prosentista 100 prosenttiin.
Xiaomi 11T Prossa on toistaiseksi testaamistamme älypuhelimista selvästi nopein akun lataus – ja on jopa vaikea kuvitella minkäänlaista tarvetta tätä enää tätä nopeammalle lataukselle.
Xiaomi 11T Pro ei myöskään merkittävästi kuumene latauksen aikana. Toki laite lämpenee hieman, mutta etenkin latausnopeus huomioiden lämpötila pysyy silti hyvin kohtuullisella tasolla.
Langattomalle lataukselle 11T Prossa ei tukea ole.
Kuten Xiaomi-puhelimilla yleensäkin, myös 11T Prolla akunkesto on hyvällä tasolla, vaikkei aivan esimerkiksi aiemman sisarmallin Mi 11i:n pitkälle akunkestolle pärjääkään. Joka tapauksessa akku kestää helposti yli yhden päivän, mikä lienee jo useimmille riittävä määrä, ja myös toista päivää vähintään jonkin matkaa ja kohtuullisella käytöllä läpikin asti.
Yhtenä huomiona akunkestosta kuitenkin vielä mainittakoon, että Xiaomi 11T Pron akku näyttäisi kuluvan hieman odotettua nopeammin valmiustilassa näyttö sammuksissa. Varsinaista käyttöä puhelin sen sijaan kestää mainiosti.
Kaksijakoinen kamerakokemus
Xiaomi 11T Prossa on yhteensä neljä kameraa, joista kolme takana ja yksi edessä. Vetonaulaksi on jälleen valittu tänä vuonna tutuksi tullut 108 megapikselin kamera Samsungin tasokkaalla kennolla, ja lisäksi mukana ovat erilliset ultralaajakulma- ja telemakrokamerat.
Varsinaista zoom-käyttöön sopivaa telekameraa 11T Prossa ei sen sijaan ole ensinkään, mikä on pettymys.
Xiaomi 11T Pron kamerat ovat:
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,52 tuuman Samsung ISOCELL HM2 -kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla (9 pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 2,1 mikronia) ja f/1,75-aukolla
- 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 5 megapikselin telemakrokamera 2x optisella zoomilla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla, automaattitarkennus 3-7 senttimetrin etäisyydeltä
- 4K HDR10+ -videokuvaus, 8K-videokuvaus (11T Pro)
- 16 megapikselin etukamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla reiässä näytön yläreunan keskellä
Kamerakokoonpano on hyvin tuttu aiempiin Xiaomi 11 -sarjan älypuhelimiin perehtyneille. Käytännön tasolla identtinen kattaus nähtiin jo Xiaomi Mi 11i:ssä ja jopa Mi 11:ssä, jos kohta sen ultralaajakulmakameran megapikselimäärä poikkesi muista malleista edukseen.
Kamerakokoonpanon johtotähti on ehdottomasti 108 megapikselin pääkamera, joka venyy parhaimmillaan upeisiin otoksiin monenlaisissa olosuhteissa. Toisinaan Xiaomin varsin aggressiivinen prosessointi tekee kuvista kuitenkin kenties hieman liiankin kirkkaita, mikä samalla sumentaa yksityiskohtia jonkin verran.
Oletuksena pääkameralla kuvat tallennetaan 12 megapikselin koossa, mutta myös 108 megapikselin tila voi olla ajoittain kätevä. Kun valmiin 108 megapikselin kuvan vaikkapa pienentää jälkikäteen 12 megapikselin kokoon, ei Xiaomin kuvaprosessointi pääse vaikuttamaan lopputulokseen yhtä paljon, ja laatu voi olla monesti jopa parempaa.
Edellä mainitusta huolimatta Xiaomi 11T Pron pääkamera on silti monin tavoin mainio, ja näin korkealaatuisista valokuvista puhuttaessa myös omilla mieltymyksillä on aina vaikutusta asiaan. Jotkut pitävät luonnollisemmista, toiset taas prosessoidummista kuvista mitä tulee värimaailmaan ja yksityiskohtien terävyyteen.
Xiaomi on viime aikoina panostanut runsaasti videokuvaukseen, ja myös 11T Prossa videokuvaajille on todella paljon kokeiltavaa. Videoihin saa helposti vaikkapa elokuvamaisia tehosteita, pysäytys- ja zoom-efektejä tai perinteisempiä hidastustoimintoja.
Myös ääntä kuvan mukana lähentävä äänizoom toimii mukiinmenevästi, ja telemakrokameralla voi kuvata videoita vain muutaman senttimetrin etäisyydeltä, mikä ei aiemmin ole ollut mahdollista.
Ikävä kyllä pääkamerassa ei kuitenkaan ole optista kuvanvakainta, mikä on Xiaomi 11T Pron hintaluokassa selkeä heikkous. Tämä vaikuttaa helposti niin valokuvien tai videokuvauksen laatuun ja heikentää kameran käytettävyyttä nopeammassa näppäilyssä.
Kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera ei häikäise teknisillä lähtökohdillaan, mutta se pääsikin hieman yllättämään usein hienoilla kuvillaan. Kuvat eivät vääristy, värit ovat kirkkaat ja kontrasti pääosin kohdallaan. Sama pätee myös telemakrokameraan, jolla kuvausetäisyys on muutamasta senttimetristä noin kymmeneen.
Xiaomi 11T Pro jää kuitenkin kaipaamaan varsinaista telekameraa pidemmällä optisella zoomilla. Niitäkin on viime aikoina nähty aina vain edullisemmissa hintaluokissa, ja kunnollinen optinen zoom olisi monille yhtä toivottu tai jopa tärkeämpi ominaisuus kuin tarkka lähikuvaus.
Kuten alta löytyvistä esimerkkikuvista ilmenee, Xiaomi 11T Prolla enemmän zoomatut kuvat jäävät optisen zoomin puutteen myötä nopeasti epätarkoiksi. Digitaalista zoomia on tarjolla 10-kertaiselle tasolle asti.
Xiaomi 11T Prossa on Xiaomin tuttu, muun muassa muissakin 11-sarjan älypuhelimissa nähty kamerasovellus, jossa on jo mainittujen videotilojen lisäksi paljon muitakin herkkuja ja niksejä. Ammattilaistila on kattava, muotokuville tarjolla toki oma tilansa ja erilaisia erikoiskuvaustiloja tarjolla myös useampia.
Kuten Xiaomi-älypuhelimia erilaisilla teemoilla muutenkin, voi myös kamerasovellusta mukauttaa mieleisekseen ja esimerkiksi siirrellä kuvaustiloja valikoissa paikasta toiseen. Kameran käyttö on helppoa ja mukavaa kautta linjan.
Kokonaisuutena Xiaomi 11T Pro on kuitenkin hieman kaksijakoinen kamerapuhelin. Parhaimmillaan se venyy oivaan kuvanlaatuun, mutta toisinaan ahkera jälkiprosessointi verottaa tarkkuutta korostaen samalla värejä. Selvää on myös, että optisen kuvanvakaimen ja telekameran puuttuminen on ikävää.
Xiaomi 11T:n ja 11T Pron erot pähkinänkuoressa
Xiaomi 11T ja 11T Pro ovat hyvin samankaltaisia älypuhelimia, ja ulkoisesti niiden erottaminen toisistaan on vaikeaa, ellei mahdotonta. Muutamia teknisiä eroavaisuuksia kuitenkin on, ja alla ne on listattu merkittävimmästä vähäisimpiin.
Selkein erottava tekijä on järjestelmäpiiri, joka on Xiaomi 11T:ssä MediaTek Dimensity 1200-Ultra ja 11T Prossa Qualcomm Snapdragon 888.
Vaikka Snapdragon 888 on tehokkaampi, pitäisi käyttökokemuksen olla kummallakin 11T-uutuudella sujuva, myös mitä tulee pelaamiseen, sillä myös Dimensity 1200 on verrattain tehokas järjestelmäpiiri.
Xiaomi 11T Pro latautuu tyhjästä täyteen vain reilussa 20 minuutissa 120 watin lataustehollaan. Sisarmalli 11T:llä latausaika on Xiaomi lupausten mukaan vajaat 40 minuuttia sen 67 wattiin yltävällä teholla. Akkukapasiteetti on molemmissa sama, 5 000 milliampeerituntia.
Sekä Xiaomi 11T että 11T Pro julkaistaan Suomessa 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla. Perusmalli 11T:ssä tallennusmuistia on 128 gigatavua, 11T Prossa puolestaan kaksin verroin enemmän, 256 gigatavua, Suomessa myytävissä versioissa.
Puhelimissa on sama näyttö, mutta Pro-malli tukee lisäksi Dolby Vision -väritoistoa. Kummassakin on stereokaiuttimet, joiden syviä bassoääniä on 11T Prossa parantamassa Dolby Atmos -tilaäänituki. Pro-mallissa äänentoisto on myös Harman Kardon -brändätty toisin kuin 11T:ssä.
Lisäksi Xiaomi 11T Pro erottuu sisarmallistaan 8K-videokuvaustuellaan. Perusmallilla videoita voi kuvata enintään 4K-tarkkuudella.
Yhteenveto: Xiaomi 11T Pro on hyvä, muttei verraton – akun superlataus erikoisuutena
Xiaomin 11 -mallistoon kuuluvia älypuhelimia on Suomessakin nähty tänä vuonna runsain mitoin. Suurella todennäköisyydellä Xiaomi 11T Pro ja edullisempi 11T ovat mallikatraan viimeiset tulokkaat, eikä Xiaomi 12 -sarjan julkistuskaan liene enää järin kaukana vuoden 2021 alkupuolella.
Loppuvuoteen sijoittuva julkaisuajankohta asettaa älypuhelimet monesti hankalaan asemaan. Esimerkiksi huipputehokkaita Qualcomm Snapdragon 888 -älypuhelimia on ollut markkinoilla jo hyvän aikaa, eikä Xiaomi 11T Pron hinta-laatusuhde täten kykenekään aivan vastaamaan kilpailuun.
Xiaomi 11T Pro on kaikesta huolimatta tehokas, tasapainoinen ja sujuvasti toimiva älypuhelin. Se sisältää parhaimmillaan mainiot kamerat, vaikka telekameran ja optisen kuvanvakautuksen puute harmittaakin. Android 11 -pohjainen ohjelmisto on monipuolinen, päivitystuki selvästi aiempaa parempi ja käyttö kaikin puolin mukavaa.
Ässä Xiaomi 11T Pron hihassa on supernopea akun pikalataus, joka jättää varjoonsa kaikki muut älypuhelimet Suomen markkinoilla. Toki tämänkin osalta rajahyöty alkaa tulla vastaan: 20 minuutissa tyhjästä täyteen latautuminen on hienoa, muttei enää kovin mullistavaa puolet hitaampaankaan verrattuna.
Hinta-ominaisuussuhteen osalta Xiaomi 11T Prolle löytyy kivenkovia haastajia.
Xiaomi 11T Prolle on olemassa runsaasti vaihtoehtoja jopa Xiaomin omastakin valikoimasta. Xiaomi 11T Pron kanssa teknisesti pitkälti identtinen Xiaomi Mi 11i maksaa enää alle 500 euroa ja on täten loistava vaihtoehto edullisemmalla hinnallaan sekä 11T Prolle että hieman karsitulle 11T-sisarmallille. Toisaalta alkuperäinen Xiaomi Mi 11 on myös samoissa hinnoissa Xiaomi 11T Pron kanssa ja tarjoaa etuina tarkemman näytön, optisen kuvanvakaimen pääkamerassa sekä langattoman latauksen.
Myös muiden valmistajien jo aiemmin esitellyt huippupuhelimet kannattaa 11T Prota harkitsevan ottaa tarkkailuun, sillä esimerkiksi Samsungin Galaxy S21 -mallien sekä OnePlus 9:n ja OnePlus 9 Pron hinnat ovat jo ehtineet laskea houkuttelevasti.
Yksi erikoisempi vaihtoehto Xiaomi 11T Prolle voi olla myös Motorola Edge 20 Pro astetta heikommalla järjestelmäpiirillä, mutta esimerkiksi telekameralla varustettuna.
Kaiken kaikkiaan Xiaomi 11T Pro on mielenkiintoinen älypuhelin, jonka akun lataus käy hämmästyttävän nopeasti, mutta tiukassa kilpailussa sille on tarjolla kovia haastajia – niin omasta kuin kilpailijoiden valikoimasta.
—
Arvostelun lopuksi vielä Xiaomi 11T Prolla otettuja esimerkkivalokuvia. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täysikokoisina alkuperäisversiona. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »