Applen uudet iPhone 13 -puhelimet iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max tulivat saataville perjantaina 24. syyskuuta – ja siitä lähtien kaikki puhelimet ovat olleet aktiivisessa testikäytössä.
Kattava arvostelu iPhone 13:sta ja iPhone 13 ministä löytyy tästä ja iPhone 13 Prosta ja iPhone 13 Pro Maxista tästä. Alla tässä artikkelissa on kommentoitu lyhyemmin merkittävimpiä yllätyksiä uusissa iPhoneissa.
Apple iPhone 13
- iOS
- Lasi + alumiini
- 6,1" AMOLED HDR + True Tone -näyttö
- 3D-kasvojentunnistus
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- Apple A15 Bionic -piiri
- 3227 mAh akku
Apple iPhone 13 mini
- iOS
- Lasi + alumiini
- 5,4" AMOLED HDR + True Tone -näyttö
- 3D-kasvojentunnistus
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- Apple A15 Bionic -piiri
- 2406 mAh akku
Apple iPhone 13 Pro
- iOS
- Lasi + ruostumaton teräs
- 6,1" AMOLED HDR + True Tone -näyttö
- 3D-kasvojentunnistus
- 12 + 12 + 12 Mpiks. + LiDAR kamera
- Apple A15 Bionic -piiri
- 3046 mAh akku
Apple iPhone 13 Pro Max
- iOS
- Lasi + ruostumaton teräs
- 6,7" AMOLED HDR + True Tone -näyttö
- 3D-kasvojentunnistus
- 12 + 12 + 12 Mpiks. + LiDAR kamera
- Apple A15 Bionic -piiri
- 4352 mAh akku
Sinällään valtavia yllätyksiä iPhone 13 -puhelimet eivät tarjoa, sillä kyse selvästi evoluutiomalleista iPhone 12 -puhelimista, mutta Apple on kuitenkin tehnyt useita todella hyviä parannuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nämä kolme asiaa yllättivät eniten iPhone 13 -puhelimissa:
1) Erityisesti iPhone 13 Pro Maxin akunkesto
Uudet iPhonet lunastavat Applen akunkestolupaukset. Applen mukaan keskimäärin akku kestää iPhone 13 minissä sekä iPhone 13 Prossa 1,5 tuntia edeltäjiä pidempään ja iPhone 13:ssa sekä iPhone 13 Pro Maxissa 2,5 tuntia edeltäjiä pidempään.
Erityisen vakuuttava on iPhone 13 Pro Maxin akunkesto. Usein varsin aktiivisenkin käyttöpäivän jälkeen akussa oli varausta jäljellä vielä yli 60 prosenttia. Näyttöaika täydellä latauksella asettui useimmiten 11-13 tuntiin ja näytön kirkkaudesta hieman tinkimällä vieläkin pidemmät käyttöajat ovat mahdollisia. iPhone 13 Pro Maxia saa käyttää todella runsaasti esimerkiksi videokuvaukseen, jotta sen akku tyhjenisi yhdessä päivässä. Kaksi päivää menevät läpi normaalisti, ja jopa kolme päivää ilman latausta on iPhone 13 Pro Maxilla kohtuullisella käytöllä hyvin mahdollista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhone 13 Pro Maxin pitkän akunkeston taustalla ovat kapasiteetiltaan 18 prosenttia suurempi akku kuin iPhone 12 Pro Maxissa, uuden A15 Bionic -järjestelmäpiirin virtatehokkuus sekä mukautuvan virkistystaajuuden LTPO-tyypin AMOLED-näyttöpaneeli. Näytön virkistystaajuus vaihtelee jatkuvasti 10-120 hertsin välillä, ja voi näin myös painua alaspäin tavanomaisesta 60 hertsistä, mikä säästää huomattavasti virrankulutusta.
Myös muiden iPhone 13 -mallien akunkesto on varsin hyvä: iPhone 13:lla ja erityisesti iPhone 13 Prolla akusta riittää useimmiten hyvin virtaa pitkälle toistakin päivää, eikä iPhone 13 minin kanssakaan tarvitse enää pelätä akun ehtymistä päivän aikana samalla tavalla kuin vielä iPhone 12 minissä.
2) 120 hertsin ja iOS:n yhdistelmän ylivertainen sulavuus
60 hertsiä korkeammat virkistystaajuudet ovat tuttuja Android-puhelinten näytöistä jo useamman vuoden ajalta, ja 120 hertsin näyttö on ollut jo hetken vakio-ominaisuus lippulaivamalleissa.
Appleltakin 120 hertsin näyttöjä huhuttiin pitkään vahvasti jo syksyksi 2020, mutta lopulta 120 hertsin virkistystaajuus saapui iPhoneihin vasta iPhone 13 Pron ja iPhone 13 Pro Maxin osana. Lopputulos on kuitenkin kaunista katseltavaa: 120 hertsin virkistystaajuus yhdistettynä iOS-käyttöjärjestelmään tarjoaa sulavamman käyttökokemuksen kuin mitä on tullut vastaan missään Android-puhelimessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhonen sulavuuden taustalla on todennäköisesti laitteiston ja ohjelmiston tiivis yhteiskehitys, jonka myötä Apple on pystynyt optimoimaan kokonaisuuden toimimaan juuri oikein.
Täysin kommelluksitta 120 hertsin virkistystaajuuden mukaantulo iPhoneihin ei kuitenkaan sujunut: bugin vuoksi täysi virkistystaajuus ei ole vielä käytössä osassa kolmansien osapuolten sovellusten animaatioista, eivätkä sovellukset ole esimerkiksi pelien osalta päässeet ottamaan vielä muuten täyttä hyötyä irti aiempaa suuremmasta virkistystaajuudesta Applen kontrolloidessa erillisillä ohjelmistopyynnöillä, missä sovelluksissa täyttä virkistystaajutta on jatkuvammin järkevää tarjota.
Ja valitettavaa on toki myös se, etteivät perusmallit iPhone 13 ja iPhone 13 mini sisällä kuin tavanomaisen 60 hertsin näytön.
3) Parantunut kameran kuvanlaatu, myös iPhone 13 -perusmalleissa
Kameroissa iPhone 13 -puhelimissa tiedettiin tapahtuneen parannuksia, mutta silti kuvanlaadun parannukset onnistuivat yllättämään positiivisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muiden kameramuutosten ohella kaikissa iPhone 13 -puhelimissa on entistä suurempi pääkameran kenno. iPhone 13:ssa sekä iPhone 13 minissä pikselikoko on nyt 1,7 mikronia ja iPhone 13 Prossa sekä iPhone 13 Pro Maxissa 1,9 mikronia
Suurempien kennojen ohella A15 Bionic -järjestelmäpiiri sisältää uuden kuvasignaaliprosessorin ja Apple on ottanut käyttöön jälleen uuden version algoritmeistaan (Älykäs HDR 4). Merkittävimmät kameraparannukset ovatkin kenties enemmän seurausta tästä. Värisävyt ja valkotasapaino tuntuvat entistäkin onnistuneemmilta monipuolisesti eri kuvissa, eri olosuhteissa. Suurempien kennojen, ja Pro-malleissa pää- ja ultralaajakulmakameran osalta myös suurempien aukkojen, myötä parempi kameroiden kyky tallentaa valoa auttaa toki osaltaan käyttämään lyhyempiä kuvausaikoja, mikä voi myös parantaa kuvien tarkkuutta.
Kokonaisuutena erityisesti iPhone 13 Pro -puhelimet ovatkin jälleen erinomaisia kamerapuhelimia, kun huomioidaan niiden eri kameroiden kuvanlaatu ja videokuvausominaisuudet. Pro-malleissa kivana uutena ekstrana mukaan on vielä tullut makrokuvaus.
Esimerkkikuvia kameroilla löytyy puhelinten arvosteluista.
Lue tästä täysi arvostelu iPhone 13:sta ja iPhone 13 ministä ja iPhone 13 Prosta ja iPhone 13 Pro Maxista tästä!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »