Tutkimusyhtiö Counterpoint Research on laskenut ennustettaan älypuhelintoimituksista vuonna 2021 komponenttipulan vaikutuksista johtuen.
Ennuste koko vuoden toimituksista laski nyt 2,3 prosentilla 1 447 miljoonasta älypuhelimesta 1 414 miljoonaan älypuhelimeen. Älypuhelintoimitukset ovat näin jäämässä tutkimusyhtiön ennusteen mukaan entistä selvemmin vuoden 2019 alapuolelle, vaikka kasvua vuodesta 2020 onkin tulossa kuusi prosenttia. Aiemmin Counterpoint Research oli ennustanut vielä 9 prosentin toimitusten kasvua tälle vuodelle viime vuoteen verrattuna.
Vuoden 2020 älypuhelintoimitusten merkittävän laskun takana oli tietenkin koronapandemia, mikä aiheutti tuotantokatkoksia ja nosti myös enemmän muiden tuotteiden, kuten tietokoneiden ja tablettien, kysyntää älypuhelinten sijaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Komponenttipula on vaikuttanut vuoden 2021 aikana useisiin eri teollisuuden aloihin, eikä älypuhelinala ole myöskään suojassa siltä. Älypuhelintuotantoon on vaikuttanut muun muassa pula järjestelmäpiireistä sekä valituista muista puolijohteista, kuten muun muassa näyttöjen ohjainpiireistä ja virranhallintapiireistä.
Counterpointin mukaan osa valmistajista on kertonut, että ne saivat jo huhti-kesäkuussa 2021 vain 80 prosenttia tilaamistaan komponenteista ja tilanteen on arvioitu heikentyneen edelleen heinä-syyskuun neljänneksellä 70 prosenttiin.
Komponenttipula vaikuttaa hieman eri tavoin eri valmistajiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Puolijohdepula näyttää vaikuttavan kaikkiin brändeihin ekosysteemissä. Samsung, Oppo, Xiaomi ovat kaikki kärsineet ja laskemme ennusteitamme. Mutta Apple näyttää olevan sitkein ja pula järjestelmäpiireistä vaikuttaa siihen vähiten”, kommentoi Counterpoint Researchin tutkimusjohtaja Tom Kang.
Yleisten arvioiden mukaan komponenttitoimittajat pitävät Applea tärkeänä asiakkaana, joten tuotantoa on ohjautunut sen tarpeisiin. Osaltaan tähän vaikuttaa se, että Apple on ollut ennakkotilauksillaan ja -maksuillaan ja hankkimillaan laitteistoilla myös rahoittamassa keskeisten alihankkijoidensa toimintaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »