Xiaomi julkisti jo elokuun alussa Kiinassa uudet Pad 5 -sarjan tablettilaitteensa, joilla älypuhelimistaan tunnettu valmistaja teki paluun tablettimarkkinoille. Uutuuksista Xiaomi Pad 5 esiteltiin syyskuun puolivälissä myös globaaleille markkinoille, ja on nyt ensimmäinen Xiaomin tablettilaite myös Suomen markkinoilla.
Suomessa jo myyntiin tulleen Xiaomi Pad 5:n suositushinta on 389 euroa (Wi-Fi, 6+128 Gt). Värivaihtoehtoja Suomessa on saatavilla ainakin toistaiseksi vain yksi, harmaa Cosmic Gray.
Xiaomi Pad 5:n tekniset tiedot
- 11 tuuman LCD-näyttö 16:10-kuvasuhteella, 2560×1600 pikselillä (275 PPI), 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, HDR10 / Dolby Vision -laajasävyskaalan väritoisto, 1500:1-kontrastisuhde, True Tone -mukautus ympäristön mukaan
- Neljä kaiutinta, Dolby Atmos -tilaääni
- 13 megapikselin takakamera, maks. 4K-videokuvaus
- 8 megapikselin etukamera, maks. 1080p-videokuvaus
- Qualcomm Snapdragon 860 -järjestelmäpiiri (7 nm, 1x 2,96 GHz Kryo 485 / ARM Cortex-A76 + 3x 2,42 GHz Kryo 485 / ARM Cortex-A76 + 4x 1,8 GHz Kryo 485 / ARM Cortex-A55, Adreno 640 -grafiikkasuoritin)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 128 tai 256 gigatavua sisäistä talennusmuistia (UFS 3.1)
- Wi-Fi 5 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 -yhteydet
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä
- 8 720 milliampeeritunnin akku
- Mitat 254,69 x 166,25 x 6,85 millimetriä ja paino 511 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana MIUI for Pad -ohjelmistoa
Hyvää Xiaomi Pad 5:ssä
- Mainio multimedialaite. Xiaomi Pad 5 sopii hienosti suoratoistoon. Näyttö on iso, tarpeeksi tarkka ja kirkas, eivätkä äänekkäät kaiuttimetkaan tuota pettymystä.
- Pitkä käyttöaika. Akunkesto on Pad 5:llä erinomainen, ja peruskäyttäjä pärjäilee helposti useita vuorokausia. Esimerkiksi nettiselausta ja suoratoistoa akun täysi lataus tarjoaa Wi-Fi-verkossa kiitettävän kauan.
- Hyvä suorituskyky. Qualcommin tablettilaitteissa yhä verrattain tehokas Snapdragon 860 takaa, että Pad 5:n käyttö on sujuvaa kautta linjan. Tabletti ei peruskäytössä lämpene, ja raskaimmatkin pelit pyörivät hienosti.
Huonoa Xiaomi Pad 5:ssä
- Ei sormenjälkilukijaa. Xiaomi Pad 5 ei sisällä sormenjälkilukijaa, eikä näin tarjoa helppoa ja turvallista tunnistautumismahdollisuutta.
- Ei mobiiliverkkoyhteyttä tai GPS-paikannusta. Xiaomi Pad 5:ssä ei ole tarjolla mobiiliverkkoyhteyttä, joten käyttö muuten kuin Wi-Fillä jää haaveeksi. Pro-sisarmallissa mobiiliverkkotuki olisi mukana, mutta globaaleilla markkinoilla kehittyneempää tablettimallia ei lainkaan nähdä. Xiaomi Pad 5:stä puuttuu myös GPS.
- Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitäntää. Myös microSD-muistikorttipaikka ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä uupuvat Xiaomi Pad 5:stä. Etenkin kuulokeliitännälle olisi monella varmasti käyttöä, mutta Pad 5:ssä sellaista ei ole.
- Akun lataaminen käy hitaasti. Xiaomi toimitaa Pad 5:n mukana 22,5 watin laturin, jolla akku latautuu varsin verkkaisesti – täysi lataus vie yli kaksi tuntia.
Xiaomi-puhelinten kookkaampi serkku
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi on älypuhelinten toimitusmäärissä mitattuna noussut kansainvälisessä vertailussa jo jopa toiseksi alaa pitkään hallinneen Samsungin kantaan. Tablettimarkkinoilla monialatoimija Xiaomi on harvinaisempi nimi, mutta nyt kiinalaisfirma on intoutunut palaamaan myös tablettimarkkinoille. Ja globaaleilla markkinoilla Xiaomi Pad 5:ssä on kyse itse asiassa Xiaomin ensimmäisestä tabletista.
Xiaomi Pad 5 on ulkoisesti kuin leveämpi ja korkeampi Xiaomi-älypuhelin. Muotokieli on hyvin samankaltaista kuin monissa Xiaomi-puhelimissa, ja pyöreät kulmat sekä 13 megapikselin kameran sisältävä takakamerakohouma LED-kuvausvalon kera ovat kuin suoraan Xiaomi-puhelinten tyylipaletista.
Etukamerakin Xiaomi Pad 5:ssä on, tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä. Kuvanlaatu kummallakaan ei ole erityisen kummoista, mutta esimerkiksi videopuheluiden tarpeisiin ne soveltuvat erinomaisesti. Tablettilaitteet eivät ole kokonsakaan puolesta ihanteellisia kameran korvikkeita, ja Pad 5:n kamerat onkin rationaalisesti toteutettu – älypuhelinten kameroille ne eivät pärjää, mutta videokokouksiin niillä on ilo liittyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi Pad 5 on edestä lasia, takaa muovia ja kyljiltä alumiinia. Laatutuntuma on kokonaisuutena oivalla tasolla, ja kädessä tabletti tuntuu vakuuttavalta. Näyttökoko on suuri, 11 tuumaa, joten laite on 511-grammaisena melko tuhti tapaus. Yhdellä kädellä sen piteleminen saattaakin pidemmissä selailusessioissa rasittaa rannetta, mikä on hyvä ottaa huomioon.
Erityisen painavalta uutuus ei kuitenkaan tunnu etenkään muihin yhtä isoihin tabletteihin verrattaessa.
Xiaomi Pad 5:ssä on pohjassa USB-C-liitäntä ja takakameran lähellä virta- ja äänenvoimakkuusnäppäimet älypuhelimista tutulla logiikalla. Tarjolla on lisäksi magneettinen liitäntäalue erikseen myytävälle näppäimistökuorelle.
Näppäimistön kansainvälisestä julkaisusta ei toistaiseksi ole kerrottu. Sen sijaan Xiaomi Smart Pen -kosketuskynä saapunee ennen pitkää myös Suomeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää Xiaomi Pad 5:ssä ei ole, mikä on harmillista. Myöskään muistikorttipaikkaa tai mobiiliverkkoyhteyttä ja sitä myöden SIM-korttipaikkaa ei ole, sillä tabletti tukee vain Wi-Fi-yhteyksiä. Niin ikään GPS-paikannus puuttuu Pad 5:stä kokonaan.
Tyyriimmästä Xiaomi Pad 5 Prosta olisi sen sijaan saatavilla myös 5G-verkkoja ja GPS:ää tukeva versio. Valitettavasti Pro-mallia ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi nähdä Suomessa tai useimmilla muillakaan markkina-alueilla.
Xiaomi Pad 5 soveltuu upeasti medialaitteeksi. Tabletissa on suuri 11-tuumainen LCD-näyttö mukavalla 2560 x 1600 pikselin tarkkuudella, ja mukana on myös HDR10/Dolby Vision -laajasävyskaalan toistotuki videosisällön värejä elävöittämässä.
Valinnaisena lisäominaisuutena on myös ympäristön valaistuksen mukaan vaihteleva värilämpötila, joka esimerkiksi iltaisin tekee värimaailmasta hieman lämpimämmän ja täten mukavamman katsella. Myös manuaalisesti värejä voi toki mukauttaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö on tarkka, suuri ja värintoistoltaan pätevä. Katselukulmat ovat laajat, ja hintaluokassaan paneeli on mallikas. Enimmäiskirkkaus on kohtalaisen alhainen yltäen vain noin 500 nitiin, mutta tablettia käytettäneen pääosin sisällä, joten varsinaisesta ongelmasta ei ole kyse.
Pelien ja leffojen ystävä saakin Xiaomi Pad 5:n hankkiessaan rahalleen oivasti vastinetta. Myös äänimaailma pysyy menossa mukana, sillä tabletissa on neljä äänekästä ja äänenlaadultaankin oivaa kaiutinta. Kuulokeliitännän puute on kuitenkin tässäkin suhteessa heikkous.
Näyttö tukee myös korkeaa 120 hertsin virkistystaajuutta, joka on älypuhelimissakin viime aikoina yleistynyt. Täten sisältö soljuu silmissä sulavasti, ja pelaamiseenkin Xiaomi Pad 5 soveltuu kohtalaisen hyvin.
Järjestelmäpiiriksi valittu Qualcommin Snapdragon 860, joka on päivitetty versio Qualcommin vuoden 2019 Snapdragon 855 / 855+ -huippupiireistä, on tablettien joukossa edelleen melko tehokas ja takaa sujuvan käytön niin pelatessa kuin moniajettaessakin. Testirupeaman aikana ei ilmennyt ensinkään takkuilua tai muita vastaavia häiriöitä, ja Pad 5:n käyttö olikin mukavaa heti alusta alkaen.
Suorituskykytesteissä Pad 5 lämpeni huomattavasti, mikä vaikuttanee osaltaan myös tuloksiin. Peruskäytössä vastaavaa ei ilmennyt.
Esimerkiksi GeekBenchissä Xiaomi Pad 5 kirjasi keskimäärin 741 pistettä yhden ytimen ja 2 681 pistettä useammen ytimen testissä ja AnTutussa vajaat 483 100 pistettä. Tablettimarkkinoilla tehokkaammat Qualcomm Snapdragon 865 / 865+ / 870 / 888 / 888+ -järjestelmäpiirit ovat melko harvinaisia, joten kokonaisuutena Xiaomi Pad 5:n suorituskykyä voidaan pitää verrattain hyvänä.
Xiaomi Pad 5:ssä on tuhti 8 720 milliampeeritunnin akku, joka täyttyy mukana toimitettavalla 22,5 watin laturilla reilussa kahdessa tunnissa. Latausaika on verrattain hidas, mutta silti kohtalainen, kun huomioidaan akun suuri kapasiteetti. Parisen tuntia piuhassa muutaman vuorokauden välein ei liene monille ylitsepääsemätön vaatimus.
Akunkesto Xiaomi Pad 5:llä on oivallinen. Esimerkiksi parin tunnin suoratoistosessio ahmaisee akkua vain reilut 20 prosenttia, ja käyttötavasta riippumatta virtaa pitäisi riittää useaksi vuorokaudeksi – tablettia kun harvemmin käytetään jatkuvasti älypuhelimen tavoin.
Myös pelaamista Xiaomi Pad 5:n akku kestää pitkään, eivätkä videopuhelutkaan vaikuta olevan sille erikoisempi ongelma.
Tableteille suunnattu MIUI ja keskinkertainen kamera
Xiaomi on kääntänyt älypuhelimilta tutun MIUI-ohjelmiston suurille näytöille ja nimennyt ohjelmiston osuvasti MIUI for Padiksi. Android 11:een perustuva ohjelmisto on hieman kaksijakoinen tapaus.
Yhtäältä Xiaomi on onnistuneesti mukauttanut MIUI:ta tabletin suurelle paneelille sopivaksi, mutta toisaalta moni asia vaikuttaisi vielä kaipaavan hienosäätöä. Esimerkiksi moniajo tukee vain kahta sovellusta, eivätkä esimerkiksi sisällön raahaustoiminnot ole aivan niin sujuvasti käytettävissä kuin voisi toivoa.
Ulkoisesti MIUI for Pad on Xiaomi-puhelinten ystäville tuttu ja turvallinen ohjelmisto. Myös Apple-käyttäjät löytävät ohjelmistosta varmasti paljon tuttua, sillä etenkin valikot muistuttavat erehdyttävästi iPadOS:n vastaavia.
Sama pätee itse asiassa laajemminkin koko tablettiin, ja, sattumaa tai ei, yhdennäköisyys iPad Pron ja Pad 5 -malliston välillä on ilmeinen.
Kaikki Xiaomin omat ohjelmat on kattavasti ja onnistuneesti optimoitu tablettikäyttöä varten, ja muistakin Android-sovelluksista on luonnollisesti käytössä tablettiversiot – mikäli sellaisia vain on. Xiaomi ei itse pysty kaikkeen, ja usein kolmansien osapuolten laiskuus tablettioptimoinneissa heikentääkin käyttökokemusta, mikä on luonnollisesti koko Android-tablettikatrasta koskeva ongelma.
Xiaomi ei ole antanut Pad 5:lle varsinaista päivityslupausta. Android-tietoturvakorjauksia voitaneen kuitenkin odottaa ainakin parin vuoden ajan, ja ainakin seuraava Android 12 -käyttöjärjestelmän saapunee sekin todennäköisesti tabletille jollakin aikajänteellä.
Xiaomi on viime vuosina niittänyt menestystä esimerkiksi DxOMarkin tunnetuissa kameralistauksissa, mutta Xiaomi Pad 5:n kameroihin menestys ei ole heijastunut. Tablettilaitteella harva kuvaakaan, ja panostus onkin jäänyt kohtalaisen vähäiseksi.
Xiaomi Pad 5:ssä on takana 13 megapikselin, edessä taas kahdeksan megapikselin kamera, jotka molemmat tuottavat perustasoista kuvanlaatua. Videokuvaus on kuitenkin takakameralla mahdollista 4K-tarkkuudella, ja kameran korvikkeen tuuraajaksi Xiaomi Pad 5 sopiikin hätätilassa.
Kamerasovellukseen on jätetty yksinomaan välttämättömimmät ominaisuudet, ja saatavilla on vain muutamia kuvaustiloja. Esimerkiksi etukamera 1080p-tarkkuuden videolla sopii kaikesta huolimatta hienosti videopuheluihin ja etäkokouksiin. Myös mikrofonit tallentavat ääntä kiitettävän hyvin.
Kaikkiaan Xiaomi Pad 5:n ohjelmisto on hyvä alku, ja hiljalleen MIUI for Pad saanee uudistuksia, jotka tekevät siitä entistä paremman tableteille. Vielä tässä vaiheessa ohjelmistossa on joitakin kehityskohteita, mutta kaikeksi onneksi Xiaomi näyttää todella panostaneen erikseen hieman myös tablettikäyttöön. Tulevaisuus näyttää, riittääkö kiinalaisyhtiöltä mielenkiintoa myös MIUI for Padin kehittämiseen.
Näin Xiaomi Pad 5 Pro eroaa Xiaomi Pad 5:stä
Xiaomi Pad 5 ja sen rinnalla Kiinassa julkistettu Xiaomi Pad 5 Pro ovat keskenään hyvin samankaltaisia, mutta erojakin on. Ikävä kyllä vain Xiaomi Pad 5 on näillä näkymin tulossa Suomeen, mutta uutuuskaksikon eroavaisuuksista on silti hyvä olla tietoinen.
Ulkoiset raamit ovat kaksikolla lähes identtiset, ja myös näyttö on molemmissa sama. Xiaomi Pad 5 painaa neljä grammaa vähemmän (511 vs. 515 grammaa) ollen myös häviävän vähän ohuempi (6,85 vs. 6,86 millimetriä).
Kummankin tablettiuutuuden suorituskyky on korkealla tasolla. Xiaomi Pad 5:ssä on tehokas Snapdragon 860, Xiaomi Pad 5 Prossa taas vieläkin kyvykkäämpi Snapdragon 870. Molemmat takaavat sujuvan käytön, ja vaikka suorituskykytesteissä eroja saattaakin ilmetä, ei peruskäytössä pitäisi olla suurta eroa.
Pitkään pelattaessa Xiaomi Pad 5 Pro saattaa toki suoriutua paremmin, mutta testissämme myös Pad 5 selvisi vaativista toimista kaikin puolin ongelmitta, kuten arvostelussa aiemmin todettiin.
Xiaomi Pad 5:ssä on, kiintoisaa kyllä, suurempi akku kuin Pro-mallissa (8 720 vs. 8 600 mAh), mutta latausta Pro-malli tukee jopa 67 watin teholla.
Selkein ja merkittävin ero liittyy langattomiin yhteyksiin. Siinä missä Xiaomi Pad 5 on Wi-Fin varassa, on Xiaomi Pad 5 Prosta saatavilla myös 5G-mobiiliverkkoyhteyksiä tukeva variantti.
5G-mallissa on tarjolla parempaa myös kameroiden saralla, sillä 5G-tuen sisältävässä Xiaomi Pad 5 Prossa on takana 48 ja 5 megapikselin kamerat, muissa malleissa vain yksinäinen 13 megapikselin kamera. Etukameran tarkkuus on mallista riippumatta kahdeksan megapikseliä. Lisäksi kaiuttimissa on eroja. Siinä missä Pad 5:ssä on ”vain” neljä kaiutinta, on Pro-mallissa niitä peräti kahdeksan.
Erittäin mukavaa olisi, jos Xiaomi toisi myös paremmin varustellun Xiaomi Pad 5 Pron saataville globaaleille markkinoille. Useimmat Xiaomi Pad 5:n heikkouksista nimittäin ovat puutteita, joita ei löydy Xiaomi Pad 5 Prosta.
Yhteenveto: Hinnalle vastinetta tarjoava Android-tabletti
Android-tablettimarkkinoilla on muutamista uusista tulokkaista huolimatta varsin rauhallista yhä edelleen, ja lopulta massasta on jopa melko helppo erottua laadukkaammalla tuotteella. Suomessakin laadukkaita tabletteja myyvät vain harvat valmistajat, ja Xiaomin mukaantulo sähköistää kilpailua mukavalla tavalla.
Xiaomi Pad 5 on keskihintaluokan tablettilaite käyttäjälle, joka etsii itselleen älypuhelinta suurempaa laitetta, joka tarjoaa mukavasti tehoa. Työntekoon Android-tabletit eivät kenties ole ideaaleja valintoja, mutta vaikkapa suoratoisto ja mobiilipelaaminen on Xiaomi Pad 5:llä mukavaa.
Näyttö on hyvä, akunkesto pitkä ja laatutuntuma kohdallaan. Ohjelmisto – vaikkakin kaukana täydellisestä – on lupauksia herättävä. Sormenjälkilukijan puute on ikävä käyttökokemusta heikentävä seikka.
Puutteitakin Xiaomi Pad 5:llä luonnollisesti on. Kalliimmasta sisarmallistaan poiketen se ei tue mobiiliverkkoyhteyksiä tai GPS:ää, näyttöpaneeli voisi olla kirkkaampikin ja kuulokeliitäntä puuttuu. Myöskään lisämuistia tablettiin ei saa.
300-400 euron keskihintaluokka ei Android-tableteilla ole läheskään yhtä kilpailtu kuin puhelinten puolella. Xiaomi Pad 5:lle vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Samsungin Galaxy Tab -sarjalaiset ja Lenovon eri mallit. Lisäksi tablettia valitessa ei missään nimessä kannata unohtaa myöskään Applen iPadeja, vaikkei käytössä iPhonea olisikaan. Tableteissa Apple tarjoaa hyvän käyttökokemuksen, kun useammat sovellukset on optimoitu suuremmalle näytölle.
Kokonaisuutena Xiaomi Pad 5 vaikuttaa omalta osaltaan ihan hyvältä hintaisekseen, ja positiivista on, että Xiaomin tulo tablettimarkkinoille saattaa muutenkin piristää Android-tablettilaitteiden kilpailua.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »