Liettuan puolustusministeriö on julkaissut kuluttajille suosituksen olla ostamatta kiinalaisten yhtiöiden älypuhelimia sekä ohjeistanut myös hankkiutumaan eroon jo käytössä olevista kiinalaisista puhelimista.
Puolustusministeriö on antanut ohjeistuksensa sen jälkeen, kun selvisi Xiaomin älypuhelimissa olevan sisäänrakennettuna ominaisuus tiettyjen termien tunnistamiseen ja sensurointiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan esimerkiksi termit ”Free Tibet”, ”Long live Taiwan independence” ja ”democracy movement” ovat mukana jatkuvasti päivitettävällä sensuurilistalla yhteensä 449 eri termin kanssa.
Päivitys 23.9. kello 15.00: XDA Developers -sivuston Adam Conwayn tutkimusten mukaan liettualaisraportti perustuu väärinkäsitykseen ja virheelliseen tulkintaan MiAdBlacklistConfig-tiedostosta, joka näyttää olevan vain Xiaomin sovelluksissa esitettävän mainonnan suodattamiseen käytettävä listaus. ///
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Liettuen puolustusministeriön alaisen kansallisen kyberturvallisuuden keskuksen raportin mukaan ominaisuus ei ollut kytkettynä päälle tutkitussa Xiaomin Mi 10T -älypuhelimessa Euroopan unionin alueella, mutta se voitaisiin kytkeä päälle etänä milloin tahansa.
”Suosituksemme on olla ostamatta kiinalaisia puhelimia, ja hankkiutua eroon jo ostetuista niin nopeasti kuin on järkevällä tavalla mahdollista”, kommentoi apulaispuolustusministeri Margiris Abukevicius raportin julkistustilaisuudessa toimittajille.
Xiaomi on toimittanut asiaan liittyen seuraavan kommentin:
”Xiaomin laitteet eivät sensuroi käyttäjien lähettämää tai vastaanottamaa sisältöä. Xiaomi ei ole koskaan rajoittanut tai estänyt älypuhelinten käyttäjien henkilökohtaisia toimia, kuten hakuja, puheluita, verkkoselaimen käyttöä tai kolmansien osapuolten kehittämien viestintäohjelmistojen käyttöä, eikä aio näin tehdä vastaisuudessakaan. Xiaomi noudattaa Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomin lisäksi kiinalaisia älypuhelinvalmistajia ovat muun Huawei, Honor, Oppo ja sen alabrändit OnePlus ja Realme, Vivo, ZTE sekä Lenovo, joka toimii myös Motorola-brändillä. Yhteenlaskettuna kiinalaiset älypuhelinvalmistajat hallitsevat selvää enemmistöä maailmanlaajuisista älypuhelinmarkkinoista.
Liettuen kyberturvallisuuskeskuksen raportti kertoi myös Xiaomi-puhelimen lähettäneen salattuja tietoja puhelimen käytöstä palvelimelle Singaporeen, mikä ei sinällään välttämättä luo minkäänlaista tietoturvauhkaa. Lisäksi raportin tutkimuksissa kerrotaan löytyneen puutteen tietoturvassa myös Huawei P40 5G -älypuhelimesta, mutta OnePlussan puhelimista ongelmia ei löytynyt.
Liettuan ja Kiinan väliset suhteet ovat jo aiemmin heikentyneet johtuen muun muassa Taiwanin asemaan liittyvistä kysymyksistä. Tuoreimmat käänteet liittyen raporttiin kiinalaisisista puhelimista tuskin suhteita ainakaan parantavat.
Huawei on toimittanut asiaan liittyen seuraavan kommentin:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Huawei on aina seurannut hyvää liiketoimintatapaa noudattaen kaikilla liiketoiminta-alueillansa paikallisia lakeja ja määräyksiä sekä pitäen tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa ensisijaisen tärkeinä prioriteetteina. Huaweilla on vahva näyttö tietoturvaosaamisesta yli 170 maasta ja alueesta, joissa yhtiö on palvellut yli kolmea miljardia käyttäjää.
Dataa ei käsitellä koskaan Huawei-laitteen ulkopuolella. Kerromme läpinäkyvästi, mitä tarpeellista dataa keräämme asiakkailtamme. Tätä dataa kerätään mahdollisimman pieni määrä ja sitä käytetään henkilökohtaisen kokemuksen parantamiseen sekä käyttäjäkokemuksen kohentamiseen. Huawein puhelinten kohdalla datan käyttö liittyy AppGallery-sovelluskauppaan, joka kerää ja käsittelee tietoja, jotka ovat välttämättömiä asiakkaiden tekemien hakujen sekä kolmansien osapuolten sovellusten asentamisen ja hallinnan kannalta. Tämä toimintatapa on täysin linjassa kaikkien muiden suosittujen sovelluskauppojen kanssa. Sekä Petal Searchillä että AppGallerylla on myös European Privacy Seal -sertifikaatti GDPR-säännösten noudattamisesta. Huawei ilmoittaa selvästi, että nämä sovellukset ovat saatavilla julkisista lähteistä, joten käyttäjällä on mahdollisuus asentaa ne. Asennusprosessin aikana Huawei suorittaa turvallisuustarkastuksen varmistaakseen, että käyttäjä lataa vain turvallisia sovelluksia, jotka toimivat HMS-laitteilla.
Kunnioitamme jokaisen liiketoiminta-alueemme paikallisia lakeja ja välitämme syvästi asiakkaistamme, kumppaneistamme ja kaikista sidosryhmistä, jotka liittyvät teknologiamme käyttöön. Datan käsittelyyn suhtaudumme äärimmäisellä varovaisuudella ja tarkkuudella.”
Päivitetty kello 18.47: Lisätty Xiaomin lausunto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Päivitetty 23.9. kello 14.00: Lisätty Huawein lausunto.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »