Motorola on viime vuosina tullut jälleen vahvemmin mukaan myös älypuhelinten huippuluokkaan keskityttyään hetken aikaa vain edullisempiin ja keskihintaluokan älypuhelimiin. Heinäkuun lopulla julkistettu Motorola Edge 20 Pro on nyt toistaiseksi Lenovon omistaman brändin parhaiten varusteltu älypuhelin, vaikkei aivan markkinoiden parhaimmalla järjestelmäpiirillä olekaan varustettu.
Edge 20 Prossa esiteltiin samaan aikaan sisarmalli Edge 20:n kanssa, ja kaksikosta Pro-malli on nimensä mukaisesti tehokkaampi ja muutenkin teknisesti hieman edistyneempi. Kohokohtia ovat 6,7 tuuman ja 144 hertsin AMOLED-näyttö, tehokas Qualcomm Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri ja 108 megapikselin takakamera.
Motorola Edge 20 Pro
- 6,7" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 108 + 16 + 8 Mpiks. kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 870 -piiri
- 4500 mAh akku
Telekamera on niin ikään mielenkiintoinen tarjotessaan periskooppirakenteen kera viisinkertaisen optisen zoomin. Myös Ready For -tuki on uutuudessa mukana, joten Edge 20 Prota voi tarvittaessa käyttää tietokoneen tavoin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola Edge 20 Pro on jo saatavilla Suomessa 699 euron suositushinnalla (12 + 256 Gt), joten puhelin sijoittuu hintansa puolesta ikään kuin keski- ja huippuluokkien välimaastoon. Värivaihtoehtoja on Suomessa kaksi, sininen Midnight Blue sekä keinonahkalla pinnoitettu Blue Vegan Leather.
Motorola Edge 20 Pron tekniset tiedot
- Takapinta lasia tai keinonahkaa
- 6,7 tuuman OLED-näyttö 2400×1080 pikselillä ja 144 hertsin virkistystaajuudella, 576 hertsin kosketustunnistus, reikä kameralle näytön yläreunan keskellä, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Kolme takakameraa
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,52 tuuman kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla (yhdeksän pikseliä yhdistäen 2,1 mikronia 12 megapikselin kuvakoolla) ja f/1,9-aukolla
- 16 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera makrotilalla 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin 5x optisen zoomin periskooppirakenteinen telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/3,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Videokuvaus pääkameralla 8K (24 fps), 4K (30 / 60 fps) ja 1080p (30 / 60 fps), hidastuskuvaus 1080p (240 / 960 fps) ja 720p (360 fps)
- 32 megapikselin etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia 8 megapikselin kuvakoolla) ja f/2,25-aukolla
- Yksi kaiutin ja kolme mikrofonia
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- Qualcomm Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.1)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 18/13
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuusalueet n1/n3/n5/n7/n8/n28/n38/n41/n66/n77/n78
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C -liitäntä (USB 3.1, DisplayPort 1.4)
- 4 500 milliampeeritunnin akku 30 watin TurboPower-pikalatauksella
- Mitat 163 x 76 x 7,99 millimetriä ja paino 190 grammaa (Midnight Blue & Iridescent White) tai 185 grammaa (Blue Vegan Leather)
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Motorola Edge 20 Prossa
- Monipuoliset kameraominaisuudet. Edge 20 Pro on paras Motorola-kamerapuhelin toistaiseksi. Pääkamera haastaa huippumallit, telekameran viisinkertainen optinen zoom toimii kohtuullisen hienosti ja ultralaajakulmakamera täydentää takakamerakolmikon. Myös 32 megapikselin etukamera hoitaa tehtävänsä mallikkaasti, ja 8K-videokuvaustakin uutuus tukee.
- Keveys ja sulavuus. Kädessä 185-grammainen Edge 20 Pro tuntuu mittoihinsa nähden todella kevyeltä. Peräti 144 hertsin näyttö tekee käytöstäkin todella sulavaa yhdessä simppelin, vakio-Androidia lähellä olevan ohjelmiston kanssa.
- Tehokkuus ja käyttöaika. Qualcomm Snapdragon 870 on Android-piirien huippuluokkaa, vaikkei aivan tehokkaimmalle Snapdragon 888:lle pärjääkään. Kaikki moniajosta pelaamiseen korkeilla grafiikoilla onnistuu hienosti, ja kirsikkana kakun päällä käyttöaika tuntuu olevan hieman parempi kuin useimmilla Snapdragon 888 -puhelimilla.
Huonoa Motorola Edge 20 Prossa
- Ei muistikorttipaikkaa, kuulokeliitäntää, stereokaiuttimia tai vesitiiviyttä. Edge 20 Pro maksaa ”vain” 699 euroa, ja puhelimessa onkin muutamia puutteita. Etenkin stereokaiutinten ja virallisen IP-luokituksen uupuminen harmittaa, mutta muistikorttipaikka ja kuulokeliitäntä ovat sen sijaan tehokkaimmissa älypuhelimissa jo laajemminkin harvinainen näky.
- Hitaahko lataus. Edge 20 Pron käyttöaika on luotettava, mutta 30 watin pikalataus nykymittapuulla verkkainen. Täysi lataus kestää vajaat 70 minuuttia, ja vartissa saa 33 prosenttia latausta. Langatonta latausta ei tueta.
- Kyseenalainen päivitystuki. Motorola lupaa Edge 20 Prolle kaksi Android-versiopäivitystä ja kaksi vuotta tietoturvatukea. Puhelimen pitäisi siis pysyä ajan tasalla alkusyksyyn 2023 ja saada aikanaan sekä Android 12 että Android 13 ohjelmistopäivityksinä. Tässä hintaluokassa on parempiakin lupauksia.
Monipuolinen älypuhelin muutamilla puutteilla
Motorola Edge 20 Pro on Lenovolle kuuluvan brändin ainakin toistaiseksi paras puhelin vuodelle 2021. Varsinaisten huippupuhelinten kastiin se ei ominaisuuksiensa puolesta aivan kuulu, mutta on kuitenkin erittäin tehokas, monipuolinen ja kaikin puolin varsin vakuuttava älypuhelin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edge 20 -mallisto koostuu kolmesta älypuhelimesta, joista Pro-malli on nimensä mukaisesti kehittynein. Edullisemmat Edge 20 Lite ja Edge 20 sisältävät monia yhteneväisyyksiä muun muassa näytön ollessa kussakin samankokoinen, mutta Edge 20 Pro on kuitenkin selvästi tehokkain.
Ulkoisesti Motorola Edge 20 Pro ei varsinaisesti erotu massasta, ja puhelin on jopa korostetun varovainen muotoilultaan. Pyöristetyt kulmat, tummansininen väri ja neliskanttinen kamera-alue eivät juuri jää mieleen, vaikka perustyylikkäästä älypuhelimesta onkin kysymys.
Puhelimen oikealle laidalle sijoitetut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat kohtalaisen korkealla, ja virtanäppäimeen integroituun sormenjälkilukijaan voi olla hankala yltää etenkin vasemmalla kädellä. Itse oikeakätisenä totuin kuitenkin sijoitteluun nopeasti, ja lukijan toiminnassa itsessään ei ole mitään vikaa – se on nopea ja luotettava.
Vasemmalla kyljellä hienoisena turhakkeena on erityisesti Motorola- ja Nokia-puhelimista tuttu Google Assistant -painike, joka on kaikeksi onneksi sijoitettu niin ylös, ettei vahinkopainalluksia tapahdu. Vähälle napin käyttö jää muutenkin, sillä vakio-Androidissa on lukemattomia muitakin tapoja avustajan aktivoimiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alalaidassa on USB-C-liitäntä latausta varten sekä ainut kaiutin. Stereokaiutinten puuttuminen 699 euron puhelimessa on selkeä haittapuoli, jota on vaikea kaunistella. Yksinäinen kaiutin on äänenlaadultaan perushyvä ja voimakas, vaikka matalimmat ja korkeimmat äänet jäävätkin hieman vajavaisiksi, kuten älypuhelimilla yleensäkin.
Kuulokeliitäntää ei ole. Langattomasti käytössä on Bluetooth 5.1 -yhteydet uudemman Bluetooth 5.2 -yhteysversion sijaan, mutta Wi-Fin osalta mukana on ajantasainen Wi-Fi 6 -tuki. Lisäksi puhelimessa on luonnollisesti 5G-mobiiliverkkotuki sekä NFC-lähiyhteys muun muassa lähimaksamista varten. Erillistä FM-radiota ei sen sijaan ole.
Puhelimen rakenne on laadukas ja jämäkkä. Näyttöpaneeli on Corningin Gorilla Glass 5:n suojaama, takakuori sen sijaan on kohtalaisen helposti sormenjäljistä tahrautuvaa lasia. Varsinaista vesi- ja pölytiiviysluokitusta Edge 20 Prolla ei ikävä kyllä ole, vaikka Motorola kertookin puhelimen kestävän roiskeita ongelmitta.
Edge 20 Pro on verrattain kookas älypuhelin, mutta 185 gramman painoisena yllättävän siron ja kevyen tuntuinen. Käyttökokemus onkin täten mainio, vaikka yhdellä kädellä 6,7-tuumaisen näytön operointi ei olekaan kaikkein helpointa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sisällön katseleminen suurelta näytöltä on Motorola Edge 20 Prolla miellyttävää puuhaa. Näytön tarkkuus on riittävä, 2400×1080 pikseliä, eikä paneeli suinkaan ole kaikilta osin edes hintaluokkansa huippua, mutta korkea 144 hertsin virkistystaajuus varmistaa toisaalta todella sulavan verkko- ja someselailun sekä pelikokemuksen tuetuissa mobiilipeleissä.
Virkistystaajuudelle on asetuksissa kolme vaihtoehtoa: 60 hertsiä, 144 hertsiä tai 20 ja 120 hertsin välillä vaihteleva Auto-tila. Akunkäyttöön taajuudella ei ilahduttavasti ole valtavan suurta vaikutusta, joten valinnan voi huoletta tehdä omien mieltymystensä mukaan.
Näyttö toistaa värit eläväisesti, ja HDR10+-laajasävytuki entisestään vahvistaa esimerkiksi elokuvakokemusta. Useimpiin toimiin sopiva 20:9-kuvasuhde soveltuu varsin hyvin multimediatoistoon, ja suurin harmi vaikkapa Netflixin suurkuluttajalle lieneekin jo mainittu stereokaiutinten puuttuminen.
Noin 700 eurolla saa toki taskuunsa hulppeammankin multimedialaitteen vieläkin tasokkaammalla näytöllä ja stereoäänillä, mutta myös Motorola Edge 20 Pron ominaisuuksilla on etunsa. Esimerkiksi akunkesto on vastavuoroisesti Edge 20 Pron vahvuuksia.
Motorola Edge 20 Prossa on Qualcommin Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri. Seitsemän nanometrin teknologialla valmistetussa suorittimessa on kahdeksan ydintä ja tehokas Adreno 650 -grafiikkasuoritin, ja suorituskyvyltään se on heti seuraavassa kategoriassa Android-maailman tehokkaimmaksi tituleeratun Snapdragon 888:n perässä.
Myös Snapdragon 870:n Qualcomm julkisti vuoden 2021 älypuhelimiin. Kyse on vuoden 2020 huippupiireistä Snapdragon 865:stä ja 865+:sta tehokkaammaksi viritetty versio, jonka kellotaajuus yltää jopa 3,2 gigahertsiin.
Snapdragon 870 suoriutuu moniajosta takeltelematta ja jaksaa pyörittää raskaimpiakin mobiilipelejä korkeimmilla grafiikoilla ongelmitta. Snapdragon 888:aan verrattuna Snapdragon 870 tuntuu kuitenkin olevan hieman hellempi virrankulutuksen suhteen eikä myökään lämpene yhtä ahnaasti, mikä tuo Edge 20 Prolle yllättävän edun.
Snapdragon 888:n tarjoama suorituskykylisä ei todennäköisesti merkitse monellekaan kuluttajalle käytännön tasolla oikeastaan mitään. Sen sijaan parempi akunkesto ja paremmin viileänä kädessä pysyvä puhelin miellyttänevät useampia.
Suomessa Motorola Edge 20 Pro on varustettu 12 gigatavun RAM-käyttömuistilla (LPDDR5) ja 256 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla (UFS 3.1). Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole, mutta tilaa on kahdelle nanokokoiselle SIM-kortille.
Alla olevassa taulukossa Motorola Edge 20 Pron suorituskykyä verrataan muutamiin kilpaileviin älypuhelimiin ja muihin verrokkeihin myös hieman edullisemmasta hintaluokasta.
Kuten taulukko paljastaa, ei Edge 20 Pro ole markkinoiden tai edes hintaluokkansa mittauksissa paras älypuhelin suorituskyvyltään, mutta kokonaisuutena erot jäävät kuitenkin melko vähäisiksi käytännössä, vaikka testeissä Snapdragon 888 -puhelimet ovatkin edellä karkeasti 15-20 prosentilla.
Testin aikana Motorola Edge 20 Pro toimi kaikin puolin hyvin eri käyttötilanteissa, ja lähellä vakio-Androidia olevan ohjelmiston käyttökokemus yhdistettynä riittäviin tehoihin oli mukavan sulava.
Motorola Edge 20 Prossa, kuten aiemmissakin Motorola-älypuhelimissa, on varsin puhtaaksi jätetty lähellä vakio-Androidia oleva ohjelmisto. Android 11:een perustuva käyttöliittymä onkin hyvin yksinkertainen ja pelkistetty, ja Motorolan omia sovelluksia tai muita esiasennettuja ohjelmia on mukana vain niukalti.
Kamerasovellus on Motorolan käsialaa kuten myös näppärä Moto-sovellus, joka monipuolistaa vakio-Androidia oikeasti kätevillä lisillä. Erilaisilla heilutus-, kääntämis- ja napautuseleillä voi vaikkapa hiljentää saapuvan puhelun, avata taskulampun tai napata näyttökaappauksen helposti ja nopeasti, ja onpa mukana erillinen pelitilakin monine lisäominaisuuksineen.
Moto-sovelluksella voi myös mukauttaa ohjelmiston tyyliä sovelluskuvakkeiden muotoa, fonttia ja värimaailmaa vaihtelemalla, ja omia teemoja voi nopeasti ja helposti luoda mielinmäärin. Monia varmasti ilahduttaa myös ilmoituksen saapuessa aktivoituva vilkaisunäyttö, jota voi niin ikään mukauttaa mieleisekseen Moto-sovelluksessa.
Tarvittaessa Motorola Edge 20 Pro muuntautuu myös tietokoneen korvikkeeksi. Hieman hämäävästi nimetyn Ready For -tuen ansiosta puhelimen voi liittää langallisesti tai langattomasti ulkoiseen näyttöpäätteeseen vaikkapa multimediaa toistamaan. Puhelimeen saa linkitettyä myös hiiren ja näppiksen, ja työpöytämäinen tietokonekokemus Edge 20 Prolla onkin yllättävän sujuva ja miellyttävä.
Puhelimen sisäinen opetusohjelma perehdyttää nopeasti ja tehokkaasti Ready Forin mahdollisuuksiin. Myös sisarmalli Edge 20 tukee Ready For -toimintoja, Edge 20 Litessä niitä ei sen sijaan ole.
Kuten aiemmin mainittiin, ovat näyttö ja tehokkuus Motorola Edge 20 Prossa eräänlaista säästäväistä huipputasoa – eivät aivan eliittiä, mutta silti vakuuttavia. Sama pätee lataukseen, joka hoituu mukana toimitettavalla TurboCharger-laturilla 30 watin teholla.
Edge 20 Prossa on kiinteä 4 500 milliampeeritunnin akku, jonka tarjoama käyttöaika on yllättävän pitkä. Näytön ja suoritinpiirin valinnalla on varmasti vaikutuksensa käyttöaikaan, joka lähentelee kahta vuorokautta kohtalaisen runsaallakin käytöllä, eikä virta varmasti lopu kesken yhdessä päivässä.
Hintaluokassaan Motorola Edge 20 Pron käyttöaika on ehdottomasti vähintään parempaa keskitasoa. Suorittimen ja näytön parantuessa käyttöaika ottaa yleensä eniten osumaa, mutta Motorola on Edge 20 Prossa onnistunut löytämään toimivan tasapainon huipputehojen ja akunkeston välillä.
Motorola Edge 20 Pron tyhjä akku täyttyy laturilla vajaassa 70 minuutissa eli reilussa tunnissa. Supernopeasta latauksesta ei siis ole kyse, muttei varsinaisesti hitaastakaan. Kuten yllä oleva kuvaaja armotta paljastaa, latautuvat esimerkiksi OnePlus-älypuhelimet selvästi Edge 20 Prota nopeammin, mutta hieman hitaampi lataus saattaa toisaalta pidentää akun käyttöikää.
Langatonta latausta Motorola Edge 20 Pro ei tue ensinkään.
Itse puhelimen käyttöikään puolestaan vaikuttaa Android-päivitystuki, joka on Edge 20 Prolla vain perustasoa. Motorola lupaa uutuudelle kaksi vuotta Android-tietoturvapäivityksiä kahden kuukauden välein sekä kaksi suurempaa ohjelmistopäivitystä. Tuen tulisi siis jatkua ainakin alkusyksylle 2023, ja Edge 20 Pron pitäisi saada sekä Android 12 että Android 13 päivityksinä. Motorolan päivityslupaus kuitenkin kalpenee samassakin hintaluokassa saataville eri valmistajien kolmen versiopäivityksen ja neljän vuoden tietoturvapäivitysten lupauksille.
Paras ja monipuolisin Motorola-kamerapuhelin
Motorola Edge 20 Pron kamerakokoonpano on paperilla erittäin vakuuttava. Teknisistä listauksista huomion kiinnittää etenkin telekamera, jonka optinen zoom yltää peräti viisinkertaiselle tasolle erottuen edukseen jopa 700 euron kategoriassa. Yhteensä kameroita on neljä:
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,52 tuuman kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla (yhdeksän pikseliä yhdistäen 2,1 mikronia 12 megapikselin kuvakoolla) ja f/1,9-aukolla
- 16 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera makrotilalla 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin 5x optisen zoomin periskooppirakenteinen telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/3,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 32 megapikselin etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia 8 megapikselin kuvakoolla) ja f/2,25-aukolla
Erillistä makrokameraa Motorola Edge 20 Prossa ei ole, ja hyvä näin, sillä ultralaajakulmakamera taipuu ongelmitta erittäin laadukkaisiin lähiotoksiin. Vakuuttavin kameroista on kuitenkin 108 megapikselin pääkamera, jonka kuvanlaatu on oivalla tasolla.
Oletuksena pääkamera tallentaa otokset 12 megapikselin koossa yhdeksän pikseliä yhteen ynnäten. Myös täysikokoisella 108 megapikselin koolla voi kuvata, vaikka merkittävää etua siitä ei saakaan muuten kuin esimerkiksi suurikokoisemmissa tulosteissa.
Pääkameran kuvanlaatu on hyvissä olosuhteissa jopa erinomaista, eikä kuvista ole helppo löytää huomautettavaa. Viime vuosina Motorola onkin onnistunut parantamaan kamerakyvykkyyttään, ja Edge 20 Pron kamera on paras toistaiseksi.
Kun olosuhteet heikkenevät, laskee myös kuvanlaatu kuitenkin nopeasti. Pimeässä pääkamerakaan ei yllä parhaimpien lippulaivapuhelinten tasolle, mutta iltahämärässä erillinen Pimeänäkö-kuvaustila mahdollistaa kohtalaisen tarkat otokset. Kolmijalka tai muunlainen kuvaustuki on kuitenkin lähes välttämättömyys, sillä hämärässä pienikin tärähdys pilaa valokuvan.
Pääkamera pystyy parhaimmillaan 8K-videokuvaukseen 24 ruudun sekuntitahtiin. Parasta laatua tarjoaa kuitenkin 4K-kuvaus (30/60fps), vaikka erityisen vakaiksi muuten hienoja videoita ei voikaan kutsua: optiselle kuvanvakaimelle olisi Edge 20 Pron pääkameralla tarvetta.
Telekamerassa optinen kuvanvakautus sen sijaan on, mikä on iloinen asia. Zoomattuja videoitakin Edge 20 Pro tukee, mutta vain FHD-tarkkuudella (30 fps).
Alati yleistyvä äänizoom on mukana myös Edge 20 Prolla, ja pääkamera zoomaakin kohtalaisen onnistuneesti kohti ääntä tuottavaa kohdetta, kuten puheen pitäjää tai hiljaisessa huoneessa kehräilevää kissaa.
Ultralaajakulmakamera on vieläkin riippuvaisempi hyvistä olosuhteista. Päivänvalossa 16 megapikselin ja 119 asteen laajakulmaotokset ovat laadukkaita, hämärässä eivät niinkään.
Kokoonpanon kenties kiehtovin kamera on kuitenkin kahdeksan megapikselin telekamera, joka kykenee jopa viisinkertaiseen optiseen zoomiin. Kyseessä on Motorolan kunnianhimoisin zoom-yritys tutuksi tulleella periskooppirakenteella, ja lopputulokset ovat parhaimmillaan oikein mallikkaita.
Värimaailma säilyy viisinkertaisestikin zoomattaessa hyvänä, vaikka yksityiskohdat hieman kärsivätkin kuvien puuroutuessa. Myös hieman alhaisemmilla zoom-tasoilla kuvat säilyttävät laatunsa oikein hyvin, ja hintaluokassaan Edge 20 Pro suoriutuukin mallikkaasti.
Digizoomia riittää peräti 50-kertaiselle tasolle, mikä ei aivan vastaa Samsungin aiempaa ”avaruuszoomia”, mutta lienee kuitenkin riittävä useimmille. Totuuden nimissä edes 50-kertaisesti lähennetyt valokuvat eivät ole kovinkaan kauniita tarkkuudeltaan.
Kaiken kaikkiaan Motorola Ege 20 Pro on siis hyvä ja monipuolinen kamerapuhelin. Pääkamera pitää pintansa kalliimpiakin lippulaivoja vastaan, telekamera vakuuttaa hintaluokassaan ja 8K-videotkin ovat mahdollisia. Puutteellinen kuvanvakautus, kyseenalaiset hämäräkyvyt ja zoomatessa häviävät yksityiskohdat sen sijaan laskevat osakkeita jättäen Edge 20 Pron aivan terävimmän kamerakärjen taakse.
Motorola on uudistanut kamerasovellusta Edge 20 -älypuhelimiaan varten. Päänäkymä etsimineen ja liukueleineen on pysynyt samanlaisena, mutta asetuksista on saatu toimivammat ja selkeämmät. Hammasrataskuvakkeesta avautuu tätä nykyä päävalikko, jossa kuvat, videot, tekoäly ja muut asetukset ovat saaneet oman liukuvalikkonsa helppoa mukauttamista varten.
Uudistus on toimiva, ja kamerasovellus on ainakin omaan makuuni mainio. Myös kuvaustiloja on käytössä runsain mitoin aina etu- ja takakameraa samanaikaisesti käyttävästä Kaksoiskuvauksesta sekä kuvia että videoita tätä nykyä tukevaan Spottiväri-tilaan, joka korostaa sisällöstä yhtä väriä jättäen kuvan muuten mustavalkoiseksi.
Myös toimiva muotokuvatila, panoraama-, intervalli-, ammattilais- ja hidastustoiminnot ovat käytettävissä Google Lens -integraation ohella, ja lyhyen tutustumisen jälkeen sovelluksen logiikka avautuu helposti. Kätevä kamerasovellus tekee usein koko kuvauskokemuksesta paremman, ja Motorola Edge 20 Pro on tästä hyvä esimerkki.
Yhteenveto: Keski- ja huippuluokkien välimaastossa
Motorola Edge 20 Pro on teknisesti mielenkiintoinen älypuhelin. Sen 699 euron suositushinta tarkoittaa, ettei kyse ole keskihintaisesta uutuudesta, mutta lippulaivaksikaan sitä ei varsinaisesti voi kutsua.
Edge 20 Pro on tarpeeksi tehokas pyörittääkseen pelejä huippugrafiikoilla ja monipuolinen varustettuna 5x optisella zoomilla, jolla kuviin saa kauempanakin sijaitsevat kohteet. Myös 6,7-tuumainen AMOLED-näyttö vakuuttaa peräti 144 hertsin virkistystaajuudellaan ja muuten perushyvällä tasollaan.
Akun lataus ei ole Motorola Edge 20 Prossa nopeinta sorttia, ja langatonta latausta ei tueta ollenkaan. Myös stereokaiuttimet uupuvat pöly- ja vesitiiviydestä kertovan IP-luokituksen ohella, eikä Android-päivitystuki ole paras mahdollinen.
Motorola on selvästi panostanut tiettyihin erottuviin ominaisuuksiin, kuten juuri korkeaan 144 hertsin virkistystaajuuteen, suureen 108 megapikselin tarkkuuteen pääkamerassa sekä markkinoilla yhä varsin harvinaiseen periskooppirakenteeseen telekamerassa, ja näillä Edge 20 Pro erottuukin massasta.
Hintaansa nähden Motorola Edge 20 Pro tarjoaakin mukiinmenevän tasapainon keski- ja huippuluokkien ominaisuuksia. Useita hyviä vaihtoehtojakin kuitenkin on, eikä Motorola-uutuuden hinta-laatusuhde välttämättä ole tämän hetken huippua.
Esimerkiksi myös noin 700 euron Xiaomi Mi 11 ja noin 500 euron Xiaomi Mi 11i ovat Snapdragon 888 -piireineen tehokkaampia, ja myös noin 500 eurolla myytävä Samsung Galaxy S20 FE 5G tarjoaa houkuttelevan edullisemman ja erilaisen vaihtoehdon.
Vieläkin halvempi OnePlus Nord 2 5G on alle 400 euron hinnallaan sekin tarkastelemisen arvoinen. Motorolan omasta mallistosta vertailuun kannattaa nostaa myös Moto G100, joka on 400 euron hintaisena yhtä tehokas, runsaasti edullisempi vaihtoehto Edge 20 Prolle muutamilla heikennyksillä esimerkiksi kameroiden ja näytön osalta osalta.
Sisarmalli Motorola Edge 20 on sekin varsin pätevä älypuhelin alle 500 eurolla. Ei yhtä tehokas, mutta esimerkiksi näyttö ja pääkamera ovat samalla tasolla.
Kokonaisuutena Motorola Edge 20 Pro on laadukas älypuhelin, jonka käyttökokemus vetää parhaimmillaan vertoja huippupuhelimille. Muutamat harmittavat puutteet tekevät siitä silti eräänlaisen väliinputoajan, jonka hinta-laatusuhde ei sittenkään ainakaan tällä hetkellä ole paras mahdollinen.
Loppuvuoden aikana Edge 20 Pron hinta laskenee, ja alkutalvesta Motorola-uutuus voi näyttää jo huomattavasti kiintoisammalta. Lähtökohtaisesti on kuitenkin kyse hyvästä älypuhelimesta.
—
Arvostelun lopuksi vielä muutamia esimerkkikuvia Motorola Edge 20 Pron kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, ja tarkemmin niitä kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »