Samsungin taittuvanäyttöiset älypuhelimet ovat edenneet jo kolmanteen sukupolveen. Kirjan tavoin avautuvan ja tavanomaisia älypuhelimia suuremman näytön taskuun mahtuvassa laitteessa tarjoavan Galaxy Z Fold3 5G:n rinnalla Samsung julkisti jälleen perinteisiä simpukkapuhelimia muodoltaan muistuttavan Galaxy Z Flip3 5G:n.
Galaxy Z Flip3 5G on seuraaja vuoden 2020 alkuperäiselle Galaxy Z Flipille ja Galaxy Z Flip 5G:lle.
Samsung Galaxy Z Flip3 5G
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 3300 mAh akku
Galaxy Z Flip3 5G:ssä Samsung on muun muassa uudistanut muotoilua sisältäen nelinkertaisesti suuremman kansinäytön, päivittänyt sisänäytön sulavammaksi 120 hertsin virkistystaajuudella sekä parantanut suorituskykyä uudemmalla huippuluokan järjestelmäpiirillä. Lisäksi Galaxy Z Flip3 5G on aiempaa kestävämpi mitä tulee niin laitteessa käytettyyn alumiiniin, lasimateriaaleihin kuin myös taittuvaan näyttöön, jonka kestävyys on Samsungin mukaan parantunut 80 prosentilla. Yhdessä sisarmallinsa Galaxy Z Fold3 5G:n kanssa Galaxy Z Flip3 5G on myös ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin, jonka rakenne on vedenkestävä (IPX8-luokitus).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Z Flip3 5G:n suositushinnat 1 079 euroa (128 Gt) sekä 1 149 euroa (256 Gt) ovat huomattavasti edullisempia kuin edeltäjillä – Galaxy Z Flipin suositushinta oli aikanaan 1 550 euroa ja Galaxy Z Flip 5G:n 1 649 euroa. Samsungin tavoitteena onkin nyt ennen kaikkea Galaxy Z Flip3 5G:llä muuttaa taittuvanäyttöiset näyttöpuhelimet erikoisuudesta valtavirraksi.
Perusvärivaihtoehtoja Galaxy Z Flip3 5G:stä on neljä erilaista – musta (Phantom Black), vihreä (Trendy Green), laventeli (Trendy Lavender) sekä kerma (Neutral Cream). Lisäksi vain Samsungin oman verkkokaupan kautta tarjolla on vielä kolme erikoisväriä – valkoinen, pinkki ja harmaa.
Testiimme Galaxy Z Flip3 5G saapui kerman värisenä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Z Flip3 5G:n tekniset tiedot
- Alumiinirunko (Armor Aluminum) ja Corning Gorilla Glass Victus -lasipinta
- Sisäpuolella 6,7 tuuman taittuva Dynamic AMOLED 2X -näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, 22:9-kuvasuhteella ja 2640×1080 pikselillä (425 PPI), kirkkaus 900 nitiä (tyypillinen HBM-tilassa) tai 1 200 nitiä (huippu), Ultra Thin Glass -lasi
- Kannessa 1,9 tuuman Super AMOLED -näyttö 512×260 pikselillä (303 PPI), kirkkaus 935 nitiä (tyypillinen HBM-tilassa), Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa oikealla kyljellä
- Kamerat ulkopuolella
- 12 megapikselin 78 asteen pääkamera 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Gorilla Glass DX -lasi kameroiden päällä
- 4K / HDR10+ -videokuvaus
- Kamera sisäpuolella: 10 megapikseliä 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Yksi nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20
- 5G: NSA / SA, alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 6 (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä
- 3 300 milliampeeritunnin akku 15 watin pikalatauksella ja 10 watin langattomalla latauksella (Qi), langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus (4,5 W)
- Mitat suljettuna 86,4 x 72,2 x 15,9-17,1 millimetriä ja avattuna 166,0 x 72,2 x 6,9 millimetriä
- Paino 183 grammaa
- IPX8-luokitellusti vesitiivis rakenne
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana One UI 3.1 -ohjelmistoa (päivityslupauksena kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä)
Myyntipakkauksen sisältö:
- Galaxy Z Flip3 5G -puhelin
- USB-C-USB-C-kaapeli
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
Hyvää Samsung Galaxy Z Flip3 5G:ssä
- Erottuva tyyli. Taittuvat simpukkapuhelimet ovat nykypäivän älypuhelinmarkkinoilla pirteästi erottuva tuulahdus erilaista tyyliä. Myös Galaxy Z Flip3 erottuu tyylinsä puolesta älypuhelinten massasta ja on omalla tavallaan erittäin tyylikkäästi viimeistelty.
- Erinomainen laatutuntuma. Samsung on onnistunut hyvin myös Galaxy Z Flip3:n rakenteen kanssa. Puhelin ei ole vain kaunis katsoa, vaan tarjoaa myös vakuuttavan tunteen laadustaan. Rakenne on jämäkkä, eikä siitä ole juuri mitään huonoa sanottavaa – kenties lukuun ottamatta näytön taitoskohdassa yhä selvänä juovana näkyvää pinnan epätasaisuutta.
- Kestävyys. Parannukset kestävyydessä ovat olleet Samsungin huomion keskipisteenä viimeisimmissä taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa, ja ainakaan testiperiodin perusteella Galaxy Z Flip3:n kestävyyslupauksia ei ole syytä epäillä. Vedenkestävyyden (IPX8-luokitus) mukaantulo taittuvanäyttöisiin älypuhelimiin on erinomainen parannus, jonka myötä sen osalta ei tarvitse enää tinkiä muihin huippupuhelimiin verrattuna.
- Rakenteen edut – seisontatuki ja kansikameroilla selfieitä. Kun sisarmalli Galaxy Z Fold3:ssa taittuvan näytön avulla on taskuun sopivaan laitteeseen saatu mahtumaan suurempi näyttö, ovat Galaxy Z Flip3:ssa edut enemmän tyyliseikkoja. Toki simpukkarakenne mahdollistaa joitakin etuja – laitteessa on ikään kuin sisäänrakennettu seisontatuki, jolloin puhelin pysyy kätevästi avattuna pöydällä esimerkiksi videopuheluja varten tai muuten kuvattaessa. Lisäksi selfieitä voi tallentaa kansinäytön avulla myös kannen kameroilla, jotka peittoavat laadultaan tavanomaiset etukamerat.
Huonoa Samsung Galaxy Z Flip3 5G:ssä
- Vaikea avata yhdellä kädellä. Galaxy Z Flip3 on edelleen erittäin hankala avata yhdellä kädellä, vaikkax se hitaasti onnistuukin. Avaamisen aloittaminen käy työntämällä sormi puoliskojen väliin, mutta sarana on sen verran tiukka, että avaaminen tällä tavalla työntämällä on todella verkkaista. Toinen vaihtoehto kannen saamiseksi auki on voimakas heilautus kädellä.
- Heikko akunkesto. Galaxy Z Flip3:n akunkesto on nykyisellä älypuhelinten mittapuulla heikko, sillä puhelin vaatii lataamista käytännössä päivittäin. Syynä on vain 3 300 milliampeeritunnin akkukapasiteetti, joka on karkeasti kolmasosan pienempi kuin tavanomaisissa tämän hetken muissa huippupuhelimissa.
- Hidas akun lataus. Vaikka akku on pieni, käy myös lataaminen kuitenkin hitaasti, sillä Galaxy Z Flip3 tukee vain 15 watin ”pikalatausta”. Lataus tyhjästä täyteen asti vie noin 1 tunnin ja 45 minuuttia, ja 30 minuutissa akun varaus yltää vasta noin 35 prosenttiin. Hidas lataus erityisesti yhdistettynä heikkoon akunkestoon on ikävä asia, sillä tyhjentyneeseen akkuun ei saa nopeasti riittävästi virtaa päivän tarpeisiin.
- Mitäänsanomattomat kamerat. GalaxyZ Flip3:n kameroissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, vaan kamerakokoonpano on perustaltaan tuttu Samsung-puhelimista jo vuosien ajalta. 12 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamerat kannessa sekä 10 megapikselin kamera sisäpuolella eivät ole sinällään erityisen huonojakaan, mutta kokonaisuutena kuvauskyvyt ovat selvästi heikommat kuin mitä muissa huippupuhelimissa.
Huomioitavaa Galaxy Z Flip3 5G:ssä
- Ei kuulokeliitäntää tai muistikorttipaikkaa. Galaxy Z Flip3:n varsin kattavasta ominaisuusvarustelusta puuttuvat 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja muistikorttipaikka.
- Ei laturia myyntipakkauksessa. Samsung ei toimita enää huippupuhelintensa mukana myyntipakkauksessa laturia, joten tarvittaessa laturi on ostettava erikseen.
Simpukkapuhelin erottuu massasta – Galaxy Z Flip3 on myös hillityn tyylikäs
Galaxy Z Flip3 on eittämättä laite, joka erottuu nykypäivänä älypuhelinten massasta ja tuo samalla mieleen muistoja myös takavuosien simpukkapuhelimista.
Alkuperäisen Galaxy Z Flipin ja sen 5G-version seuraajaksi esitellyn Galaxy Z Flip3:n kanssa Samsung on onnistunut muotoilussa vielä edeltäjiä paremmin: Galaxy Z Flip3 on hillityn tyylikäs ja kaksivärinen viimeistely, jossa päävärin mukaiset lasipinnat ja runko yhdistyvät mustaan kansinäytön ja kamerat sisältävään alueeseen toimii hyvin ja luo Galaxy Z Flip3:lle mielenkiintoisen, tasapainoisen ulkonäön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erilaisia värivaihtoehtoja on myös erittäin moneen makuun – yhteensä seitsemän kappaletta, kun huomioidaan perusvärien musta (Phantom Black), vihreä (Trendy Green), laventeli (Trendy Lavender) sekä kerma (Neutral Cream) lisäksi myös vain Samsungin oman verkkokaupan kautta tarjolla olevat kolme erikoisväriä – valkoinen, pinkki ja harmaa. Niissä on mattapintainen viimeistely perusvärien kiiltävän sijaan. Lisäksi erikoisväreissä alumiinirunko on aina musta.
Laajan eri värivaihtoehtojen valikoiman ohella Samsung tarjoaa lisäksi vielä Galaxy Z Flip3:lle erilaisia, ja erikoisempiakin suojakuoria, joilla voi vielä lisätä puhelimen tyyliin oman lisänsä.
Galaxy Z Flip3:n laatutuntuma on myös erinomainen. Puhelimen rakenne tuntuu kaikin tavoin erittäin jämäkältä ja tarkasti viimeistellyltä, ja puhelimen saranarakenne toimii luotettavan oloisesti. Kahdella kädellä Galaxy Z Flip3 on erinomaisen helppo avata, mutta vastavuoroisesti yhdellä kädellä edessä on vaikeuksia: avaaminen on erittäin vaikeaa, koska kantta täytyy ensin jo hieman hankalasti raottaa työntämällä sormi sen väliin ja tämän jälkeen hivuttaa puhelin auki asentoa kädessä koko ajan vaihdellen, sillä sarana on sen verran jämäkkä, ettei puhelimen avaaminen onnistu kevyesti. Toinen vaihtoehto on heilauttaa voimakkaalla ranneliikkeellä kansi raottamisen jälkeen auki, mikä toimii, muttei myöskään tunnu kovin kätevältä saati tyylikkäältä.
Vasemmalla sivulla Galaxy Z Flip3:ssa sijaitsee ainoastaan SIM-korttikelkka, kun virta/lukituspainike sekä äänenvoimakkuuden säätökytkin ovat sijoitettu oikealle sivulle. Sormenjälkilukija toimii muuten hienosti, eli erittäin varmasti ja nopeasti, mutta itse toivoisin sen sijaitsevan alempana puhelimen ollessa avattuna. Lukija on nyt sijoitettu sen verran korkealle, että muuten luontevalla otteella on siihen peukalolla ikävä kurotella.
Selvästi suurempi, mutta edelleen pieni kansinäyttö
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Z Flip3:n kansinäyttö on nyt kooltaan nelinkertainen edeltäjämalleihin verrattuna, ja näin huomattavasti aiempaa käyttökelpoisempi, muttei kuitenkaan lopulta kovin hyödyllinen. Tuumissa mitattuna kokoa on 1,9 tuumaa ja Super AMOLED -näytön tarkkuus on 512×260 pikseliä ja kirkkaus yltää jopa 935 nitiin.
Kansinäytön päänäkymä sisältää kellonajan, päivämäärän sekä tiedon akun varauksesta. Erilaisia kellotyylejä on tarjolla lukuisia sekä lisäksi mahdollisuus taustakuvaan, ja halutessaan tiedot saa näkymään myös jatkuvasti aina päällä -näyttötilassa.
Kun lukitus on avattu sormenjäljellä, kellonäkymän vasemmalta puolelta saa pyyhkäistyä esiin ilmoitukset ja oikealta puolelta valitut eri sovellusten käytössä olevat näkymät. Tarjolla ovat Musiikki, Sää, Päivän aikataulu, Seuraava hälytys, Samsung Health, Ääninauhuri ja Ajastin, ja näiden järjestystä voi myös muuttaa oman maun mukaan.
Kokonaisuutena kansinäyttö on edelleen varsin rajoittunut, ja sen rooli jää yhä vähäiseksi koko puhelimen käyttökokemuksessa.
Erinomaisen kuvanlaadun päänäyttö
Kannen avaamisen jälkeen sisältä Galaxy Z Flip3:sta paljastuu 6,7 tuuman Dynamic AMOLED 2X -brändätty näyttö, jonka virkistystaajuus on jopa 120 hertsiä ja tarkkuus on 2640×1080 pikseliä 22:9-kuvasuhteella. Näytön kirkkaus yltää 900 nitiin korkean kirkkauden tilassa tai huipussaan jopa 1 200 nitiin HDR-sisällöllä.
Sisänäyttö on kuvasuhteeltaan edelleen hieman pitkulaisempi kuin mihin on totuttu muissa kuin taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa. 22:9-kuvasuhde on kuitenkin varsin lähellä tavanomaisia älypuhelimia, mikä tarkoittaa Galaxy Z Flip3:n käyttökokemuksen avattuna olevan varsin lähellä kaikkia muita älypuhelimia mitä tulee esimerkiksi sovellusten sopivuuteen näytölle.
Itse näyttö on yllätyksettömästi erinomainen. Korkea virkistystaajuus tekee käytöstä ja sisällön selaamisesta erittäin sulavaa, ja niin tarkkuutta kuin myös kirkkautta on riittämiin.
Aiemmistakin taittuvanäyttöisistä älypuhelimistaan tutusta selvästä epätasaisuudesta, eräänlaisesta juovasta, näytön taitoskohdassa Samsung ei ole myöskään Galaxy Z Flip3:ssa päässyt eroon – jos se on sitä edes yrittänyt. Samsungin valitsema saranarakenne on sellainen, ettei se kiristä näytön pintaa toisin kuin esimerkiksi taittuvanäyttöisissä Motorola razreissa, joissa taitoskohdan juova on huomattavasti vähäisempi ellei lähes olematon.
Kun Samsungin taittuvanäyttöiset älypuhelimet ovat muuten ottaneet jo lyhyen historiansa merkittäviä askeleita eteenpäin, on taitoskohdassa näkyvä juova edelleen jäljellä olevana ilmiselvänä parannuskohteena korostunut. Käyttöä juova ei toki häiritse mitenkään siihen tottumisen jälkeen, sillä sitä ei juuri edes näe suoraan edestä katsottuna, mutta kiistatta myös Galaxy Z Flip3:n laatutuntuma nousisi vielä pykälän paremmalle tasolle, jos taitoskohdassa ei enää selvää juovaa näkyisi.
Galaxy Z Flip3:ssa tavanomaista älypuhelinta hieman pitkulaisempaa näyttöä voi edelleen hyödyntää esimerkiksi kahden sovelluksen käyttämiseen melko kätevästi jaetulla näytöllä. Samsung tarjoaa nyt myös Kokeilu-valikossa asetuksen, jolla moni-ikkunatoiminnon voi pakottaa toimimaan kaikkien sovellusten kanssa.
Tämän lisäksi haluttaessa näytölle saa avattua vielä myös kelluvia pienikokoisia sovellusikkunoitakin, eli moniajo-ominaisuudet ovat Samsungille tuttuun tyyliin kattavat.
Galaxy Z Flip3:ssa on mukana yhä myös Flex-tila, joka tarkoittaa sovelluksen toimintojen mukautumista ja jakautumista ylä- ja alaosaan, kun kansi on avattu osittain. Tätä tukevat tietyt sovellukset, kuten vaikkapa Kamera ja YouTube, joissa esimerkiksi kameran esikatselukuva tai toistettava video jää näkyviin näytön yläosaan ja painikkeet löytyvät alaosasta.
Uutena asiana Samsung on tuonut tänä vuonna Flex-tilan paneeli -asetuksen, jolla voi määritellä haluamansa sovellukset, jotka Flex-tilassa eli kansi osittain avattuna siirtyvät näytön yläosaan samalla, kun alaosassa näkyy erilaisia toimintopainikkeita (pika-asetus/ilmoitusnäkymän avaus, näyttökuva, kirkkaus, ääni). Tämä uusi Kokeilu-asetuksena tarjottu mahdollisuus vaikuttaa kyllä suoraan sanottuna jokseenkin turhalta, mutta toki kyse on myös vain valinnaisesta asetuksesta, jota ei ole pakko käyttää.
Taittuva rakenne tuo etuja kuvaamiseen – Samsung panostanut kestävyyteen
Simpukkamallin taittuvanäyttöiset älypuhelimet tarjoavat rakenteensa ansiosta muutamia toiminnallisia etuja verrattuna tavanomaisiin älypuhelimiin, vaikkei tarjolla olekaan suurempaa näyttöä kuten kirjan tavoin avautuvassa Galaxy Z Fold3 -sisarmallissa.
Kannen ollessa suljettuna, päänäyttö on tavallisia älypuhelimia paremmin suojassa kolhuilta. Tosin ulkopinnat, jotka Galaxy Z Flip3:ssa ovat myös lasia, joutuvat puolestaan ottamaan iskut vastaan. Tietyllä tapaa taittuva rakenne voi kuitenkin tuoda jopa etuakin kestävyydessä.
Lisäksi yksi simpukkapuhelinten vanhastaan tuttu etu on se, että puhelu on helppo lopettaa: se onnistuu myös Galaxy Z Flip3:ssa sulkemalla kansi.
Tärkeimmät toiminnalliset edut taittuvanäyttöisessä simpukkapuhelimessa liittyvät kuitenkin kuvaamiseen ja ikään kuin sisäänrakennettuun seisontatukeen. Galaxy Z Flip3:n kannen saa avattua portaattomasti haluamaansa asentoon ja puhelimen voi näin asettaa pöydälle tai muulle tasaiselle pinnalle kansi osittain auki kuvaamaan joko kannen kameroilla tai sisäpuolen kameralla haluttuun suuntaan. Samoin Galaxy Z Flip3:lla onnistuvat myös helposti videopuhelut kädet vapaana.
Joissakin kuvaustilanteissa voi olla myös hyödyllistä, että kannen asentoa muuttamalla kamerat voi suunnata esimerkiksi ylä- tai alaviistoon.
Lisäksi Galaxy Z Flip3:lla voi kuvata selfie-kuvia myös kannen kameroilla kansinäyttöä hyödyntäen. Kannen pääkamera peittoaa laadussa älypuhelinten etukameroiden yleisen tason, minkä lisäksi tarjolla on myös ultralaajakulmakamera laajempiin otoksiin.
Toisaalta simpukkapuhelimessa on etujensa vastapainoksi myös huonoja puolia. Kansinäytön toiminnot ovat yhä sen verran vaatimattomat, että lähes kaikki toimet tarkoittavat aina tarvetta avata kansi Galaxy Z Flip3:n suuremman näytön käyttämiseksi. Jatkuva avaaminen ja sulkeminen voi alkaa käydä ärsyttäväksi.
Lisäksi luonnollisesti pidemmän tähtäimen kestävyys on aina kysymysmerkki liikkuvarakenteisissa laitteissa. Samsung itse onkin panostanut suuresti juuri kestävyyteen Galaxy Z Flip3:ssa ja sen sisarmallissa Galaxy Z Fold3:ssa, koska kestävyys on ollut asiakkaiden mielissä vielä yksi taittuvanäyttöisiin laitteisiin liittynyt keskeinen haaste.
Samsungin mukaan Galaxy Z Flip3:n taittuva näyttö on nyt 80 prosenttia aiempaa kestävämpi uuden kerrosrakenteen ja suojakalvon ansiosta. Uudistunut suojakalvo onkin selvä parannus aiemmasta ulkonäöltään ja tuntumaltaan, mutta sen todellinen kestävyys selviäisi vasta parin viikon testiä huomattavasti pidemmässä käytössä. Aiemmissa Samsungin taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa näytön suojakalvo, jota Samsungin mukaan ei tule poistaa, on pikku hiljaa kulunut ja muuttunut monissa tapauksissa jopa varsin rujon näköiseksi. Myöskään Galaxy Z Flip3:ssa kalvo ei ulotu näyttöä kiertävien reunusten alle, vaan se jää noin millimetrin päähän reunuksesta.
Muita Galaxy Z Flip3:n tuomia parannuksia kestävyydessä ovat rungossa käytetty uusi kovempi alumiinimateriaali, jonka Samsung on nimennyt Armor Aluminum -nimellä ja kertoo olevan kovinta älypuhelimissa käytettyä alumiinia, ulkopintojen naarmuja että pudotuksia vastaan kestävämpi Gorilla Glass Victus -lasi, sekä IPX8-luokiteltu vedenkestävyys.
Galaxy Z Fold3:n on luokituksen mukaisesti testattu kestävän upotus 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vedenkestävyys on ehdottomasti suuri parannus taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa, sillä sen suhteen ne ovat olleet tähän asti alakynnessä tavanomaisiin huippupuhelimiin verrattuna.
Huippuluokan suorituskykyä ja kohtuulliset kamerat
Samsung on varustanut Galaxy Z Flip3:n jälleen huippuluokan järjestelmäpiirillä, kun sisuksista löytyy Qualcommin vuoden 2021 huippupiiri Snapdragon 888. Sen rinnalla on 8 gigatavua LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia ja 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1). Muistikorttipaikkaa Galaxy Z Flip3 ei sisällä, joten sisäisen tallennusmuistin on riitettävä.
Snapdragon 888:n voimin Galaxy Z Flip3:n suorituskyky on erinomainen. Suorituskykytestien tuloksissa Galaxy Z Flip3 ei yllä aivan korkeimpiin pisteisiin, mutta vähäisiä eroja on mahdotonta havaita käytännössä.
Mielenkiintoisesti testituloksissa ilmeni hienoisia eroja Galaxy Z Fold3 -sisarmallista, minkä lisäksi Snapdragon 888:lla varustettuna Galaxy Z Flip3 pesee kevään Exynos 2100:lla varustetun Galaxy S21 Ultra -huippumallin suorituskyvyssä hienoisella marginaalilla.
Rasituksessa Galaxy Z Flip3 kuumenee jonkin verran, muttei kuitenkaan kovin häiritsevästi, eikä lämpenemisen osalta Galaxy Z Flip3 ole huonoimmasta päästä.
Valitettavasti suorituskyvyllisesti Galaxy Z Flip3:n suurimmat heikkoudet liittyvät akkuun. Akunkesto on heikko ja akun lataus puolestaan käy hitaasti.
Galaxy Z Flip3:n akunkesto rajautuu vain korkeintaan yhteen päivään kohtuullisella käytöllä, keskimäärin noin kolmen tunnin näyttöajalla. Käytännössä Galaxy Z Flip3 täytyy ladata siis päivittäin. Monella tavanomaisella huippupuhelimella onnistuu nykyisin kahden päivän käyttö ilman latausta välissä, mutta tästä Galaxy Z Flip3 jää todella kauas.
Ikävää heikonpuoleinen akunkesto on erityisesti yhdistettynä hitaaseen lataukseen. Galaxy Z Flip3 tukee vain 15 watin ”pikalatausta”, jolla tyhjä akku latautuu 30 minuutissa vain 35 prosentin varaukseen ja täysi lataus kestää noin 1 tunnin ja 45 minuuttia.
Latausta voi pitää todella hitaana, kun huomioidaan akun pieni kapasiteetti ja se, että markkinoilta löytyy puhelimia, joissa selvästi suurempi akku latautuu tyhjästä täyteen noin puolessa tunnissa tai allekin. Galaxy Z Flip3 häviää latausnopeudessa myös selvästi 25 watin latausta tukeville Galaxy S21 Ultralle ja Galaxy Z Fold3:lle.
Samsung ei toimita Galaxy Z Flip3:n myyntipakkauksessa mukana enää laturia, vaan tarvittaessa se on ostettava erikseen. Me testasimme latausnopeuden Samsungin 25 watin laturilla, joka siis toimii myös Galaxy Z Flip3:n kanssa korkeintaan 15 watin teholla.
Langallisen latauksen lisäksi Galaxy Z Flip3 tukee myös langatonta latausta 10 watin teholla sekä myös langatonta virranjakoa muille laitteille, korkeintaan 4,5 watin teholla.
Yksi huomioitava seikka Galaxy Z Flip3:ssa on, ettei laitteesta löydy paikka kuin yhdelle nano-SIM-kortille. Toisen liittymän saa halutessaan käyttöön eSIM-toiminnolla, mutta toista fyysistä korttipaikkaa ei siis nykyisestä Android-älypuhelinten valtavirrasta poiketen löydy.
5G-mobiiliverkkoyhteyksien osalta toiminnassa ei havaittu testin aikana mitään erikoista. Elisan 5G-verkossa saavutetut latausnopeudet olivat muutamassa suoritetussa testissä muutaman sadan megabitin luokkaa sekunnissa, mikä vastaa yleistä tasoa.
5G-verkkoja Galaxy Z Flip3 tukee yhteensä 12 eri alle 6 gigahertsin taajuudella (n1, n3, n5, n7, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78), joten taajuustuki on verrattain kattava.
Lisäksi tuettuna ovat vielä muista yhteyksistä Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 ja NFC.
Kamerat ovat Galaxy Z Flip3:ssa osa-alue, jossa ei ole tapahtunut suuria muutoksia edeltäjämalleista. Kannessa on 12 megapikselin pääkamera 78 asteen kuvakulmalla, 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella sekä 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla.
Kamerat vastaavat jotakuinkin jo Samsungin vuoden 2019 huippupuhelimissa nähtyä, eivätkä ne tarjoa enää mitään ihmeellistä nykypäivänä. Kameroiden kuvanlaatu on kyllä perushyvällä tasolla, ja esimerkiksi värit tallentuvat mukavasti, mutta parempaakin voisi jo yli tonnin hintaluokassa odottaa, vaikka huomioon otettaisiin Galaxy Z Flip3:n muu erikoisuus.
Esimerkiksi paremmat zoom-kuvausominaisuudet – joko sitten suuremman tarkkuuden pääkameralla tai erillisellä telekameralla – olisivat toivottu lisä, kuten olisi myös automaattitarkennus ultralaajakulmakameraan.
Sisäpuolen 10 megapikselin, 1,22 mikronin pikselikoon ja f/2,4-aukon kamera 80 asteen kuvakulmalla on myös tuttu ja toimiva. Lisäksi kuten edellä mainittu, selfiet onnistuvat Galaxy Z Flip3:lla myös kannen kameroilla kansinäytöllä avulla kuvaamalla, joita kannattaakin käyttää parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi.
Hyvää kuvaamisessa Galaxy Z Flip3:lla rakenteen mahdollistamien etujen lisäksi on Samsungin kamerasovellus, joka tarjoaa erittäin monipuolisesti erilaisia kuvaustiloja, mutta toimii myös sulavasti ja ongelmitta.
Ohjelmiston osalta Galaxy Z Flip3 on muutenkin tuttua Samsungia – myös päivityslupaukseltaan, joka on markkinoiden parhaimmistoa. Samsung lupaa puhelimelle päivityksenä kolme vuotuista Android-versiopäivitystä eli Android 12:n, 13:n ja 14:n sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä – aluksi kuukausittain ja sitten harvemmin – syksyyn 2025 asti.
Yhteenveto: Entistä parempi ja edullisempi – muttei vieläkään halpa
Samsung on tehnyt hyviä parannuksia Galaxy Z Flip3:n kanssa. Se on edeltäjiään tyylikkäämpi, kestävämpi, tehokkaampi, käytettävyydeltään parempi kasvaneen kansinäytön ansiosta sekä myös reilusti halvempi.
Kilpailijat Galaxy Z Flip3:lle ovat taittuvanäyttöisten simpukkapuhelinten muodossa edelleen vähissä. Lähinnä markkinoilta vaihtoehdoksi löytyy Motorola razr 5G, joka kuitenkin on selvästi kalliimpi sekä myös vähemmän tehokas. Etuja Motorolassa ovat sen yhä selvästi suurempi kansinäyttö sekä erilaisen saranarakenteen ansiosta vähemmän näkyvä juova taittuvan näytön taitoskohdassa.
Galaxy Z Flip3:n laskeneen hinnan myötä taittuvuudesta ja erilaisesta tyylistä ei enää joudu maksamaan mahdotonta lisähintaa: jos aiemmin Galaxy Z Flipissä ja Galaxy Z Flip 5G:ssä hinta oli karkeasti tuplasti sen millä muuten sai ominaisuuksiltaan parhaiten vastaavan tavallisen Samsung-puhelimen, on hintaero nyt kutistunut 200-300 euroon. Halpana Galaxy Z Flip3:a ei voi siis edelleenkään pitää.
Taittuva rakenne tarjoaa Galaxy Z Flip3:ssa muutamia etuja tavanomaisiin älypuhelimiin verrattuna. Puhelin voi mahtua helpommin pieneen laukkuun ja sen saa asetettua näyttö halutussa kulmassa pöydälle auki, myös kuvaamaan joko eteen- tai taaksepäin.
Siltikin yhä edelleen Galaxy Z Flip3:ssakin selkein syy hankinnalle on varmasti tyyli: jos haluaa modernin simpukkapuhelimen, tarjoaa Galaxy Z Flip3 nyt varsin hyvän kokonaisuuden selvästi edeltäjiään järkevämmällä hinnalla – mutta tietyt heikkoudet esimerkiksi akunkeston ja latausnopeuden osalta kannattaa kuitenkin tiedostaa ennen ostopäätöstä. Lisäksi kameroissa joutuu tinkimään muihin huippupuhelimiin nähden – mutta vastapainoksi Galaxy Z Flip3 erottuu massasta tyyliltään aivan omanlaisenaan vaihtoehtona.
—
Alta löytyy vielä esimerkkikuvia Galaxy Z Flip3:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kaikki kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,5x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,5x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,5x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,5x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »