Etelä-Koreassa on odotetusti hyväksytty ensimmäisenä maana maailmassa uusi laki, joka päättää Applen ja Googlen vallan kehittämiensä älypuhelinkäyttöjärjestelmien sovelluskauppojen maksutavoissa. Asiasta kertoo Wall Street Journal.
Äänestys uudesta lainsäädännöstä lykkääntyi päivällä alkuperäisestä aikataulusta maanantailta, mutta hyväksyttiin tänään tiistaina selvin äänin Etelä-Korean parlamentissa. Laki vaatii vielä vahvistuksen presidentti Moon Jae-iniltä, jonka puolue on kuitenkin tukenut uutta lainsäädäntöä.
Sekä Applen App Storen että Google Playn ehtoihin on yleisesti kuulunut, että digitaalisen sisällön myynnissä on käytettävä sovelluskauppojen maksutapaa. Apple ja Google ottavat tarjoamansa maksujärjestelmän kautta tehdyistä ostoista itselleen 30 tai 15 prosentin komission. Alempi komissio on voimassa yli vuoden jatkuneissa tilauksissa sekä alle 1 miljoonaa dollaria vuodessa liikevaihtoa saavien kehittäjien kohdalla, muutamin rajatummin muin lisäyksin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Korkea komissiotaso on yksi keskeisimmistä asioista, joiden osalta kritiikki sovelluskauppoja kohtaan on viime vuosina kasvanut. Pikku hiljaa eri maissa ja alueilla etenevien uuden lainsäädännön ja oikeusjuttujen myötä tilanteeseen odotetaan kuitenkin muutosta.
Etelä-Korean uusi telekommunikaatioliiketoiminnan lainsäädäntö edellyttää käyttäjille valinnanmahdollisuutta maksutavoissa. Käytännössä lain voimaantulon jälkeen Apple ja Google eivät saisi enää edellyttää Etelä-Koreassa sovellusten käyttävän niiden tarjoamaa maksutapaa.
Uuden lainsäädännön rikkomisesta seuraamukseksi on asetettu sakot, jotka voivat yltää 3 prosenttiin koko lakia rikkovien yhtiöiden liikevaihdosta Etelä-Koreassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Etelä-Korean uuden lain vaatimukset eivät tietenkään suoraan vaikuta muihin markkinoihin, mutta kyse voi olla ennakkotapauksesta, joka saa muista maista ja alueista seuraajia pakottaen näin lopulta Applen ja Googlen luopumaan laajemmin vaatimuksestaan sovelluskauppojen tarjoamien maksutapojen hyödyntämisestä.
Kilpailun lisääntymisen sovellusten sisäisten ostojen maksuissa odotetaan laskevan komissiotasoa ja vaikuttavan näin selvästi myös sovelluskauppojen kannattavuuteen Applelle ja Googlelle.
Google on kuvaillut Etelä-Korean lainsäädäntöprosessia kiirehdityksi, kun taas Apple on todennut muutoksen vaarantavan vanhemmille tarkoitetut toiminnot maksujen rajoittamiseen, yksityisyyden sekä käyttäjien luottamuksen sovelluksiin. Lainsäädännön hyväksymisen jälkeen niiltä ei ole vielä kuultu erikseen uusia kommentteja.
Etelä-Korean jälkeen seuraavaksi sovelluskaupat, ainakin Applen App Store, voivat kohdata muutostarpeen Euroopassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin huhtikuun lopulla Euroopan komissio linjasi jo kilpailututkintansa päätteeksi, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista. Komissiolta odotetaan myöhemmin tietoa Applelle koituvista seuraamuksista sekä sille asetettavista vaatimuksista muuttaa toimintaansa. Todennäköiseltä vaikuttaa, ettei Applelle ainakaan sallita jatkossa sen maksutavan edellyttämistä.
Euroopan komission lisäksi myös useat eri maat ovat aloittaneet kilpailututkintoja sovelluskauppoihin liittyen ja toisaalta viime aikoina on nähty myös joukkokanteita sovelluskauppojen ehtoihin liittyen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »