Samsung esitteli uusimmat älykellonsa elokuun alkupuolella. Samsung Galaxy Watch4 ja Watch4 Classic ovat teknisesti samanlaisia Galaxy Watch4:n ollessa ulkoisesti klassisempaa, pyöritettävällä näytönreunuksella varustettua Watch4 Classicia urheilullisempi.
Ulkoista olemusta mielenkiintoisempi muutos uusissa kelloissa on tapahtunut ohjelmistossa korealaisjätin oman Tizenin vaihduttua uuteen versioon Googlen Wear OS:stä, joka kulkee Samsung-kelloissa nimellä Wear OS Powered by Samsung, varustettuna One UI Watch -käyttöliittymällä.
Uuden ohjelmiston myötä tarjolla on muun muassa parempi sovellustuki ja muita uudistuksia, ja odotukset Samsungin älykelloille ovatkin nyt entistä korkeammalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Testaamamme Galaxy Watch4 on saatavilla 40 ja 44 millimetrin kokoversioina ja sekä LTE-yhteyksillä että pelkällä Bluetoothilla. Värivaihtoehtoja ovat musta, hopea sekä ruusukulta, ja suositushinnat ovat seuraavat:
- Galaxy Watch4, 40 mm: 269 euroa
- Galaxy Watch4, 40 mm, LTE: 319 euroa
- Galaxy Watch4, 44 mm: 299 euroa
- Galaxy Watch4, 44 mm, LTE: 349 euroa
Tyyliltään erilainen Galaxy Watch4 Classic on eri malliversioiden osalta satasen kalliimpi.
Virallisesti Galaxy Watch4 ja Galaxy Watch4 Classic tulevat saataville 27. elokuuta alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Watch4:n tekniset tiedot
- AMOLED-näyttö
- 1,19 tuumaa 396×396 pikselillä / 330 PPI (40 mm)
- 1,36 tuumaa 450×450 pikselillä / 330 PPI (44 mm)
- Samsung Exynos W920 -järjestelmäpiiri (5 nm)
- 1,5 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 16 gigatavua tallennusmuistia
- Samsung BioActive -anturi
- Optinen sykemittari (PPG)
- Sydänsähkökäyräanturi (EKG)
- Biosähköisen impedanssianalyysin anturi (BIA)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys ja eSIM (LTE-malleissa)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri / valoisuuden tunnistin
- Akku:
- 247 milliampeerituntia (40 mm)
- 361 milliampeerituntia (44 mm)
- 5ATM / IP68 -luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
- Mitat ja paino
- 40,4 x 39,3 x 9,8 millimetriä ja 25,9 grammaa (40 mm)
- 44,4 x 43,3 x 9,8 millimetriä ja 30,3 grammaa (44 mm)
Ehdottomasti Samsungin paras älykello
Google ja Samsung tiedottivat aiemmin tänä vuonna yhteistyöstä, jonka myötä Samsung siirtyi älykelloissaan Tizen-ohjelmistosta Wear OS:ään. Uusissa Galaxy Watcheissa onkin tuore Wear OS:n uusi 3-versio, josta Samsung on muokannut oman versionsa One UI Watch -käyttöliittymällä.
Periaate ohjelmissa on hieman samankaltainen kuin älypuhelimissa, joissa Samsung käyttää Android-käyttöjärjestelmää mukauttaen siitä omaan tyyliinsä sopivan. One UI Watchin ulkoasu muistuttaakin sekä Tizeniä että puhelimista tuttua One UI:ta, ja Samsungin ekosysteemiin tottuneiden tulisi olla alusta alkaen kuin kotonaan.
Ulkoisesti Galaxy Watch4 muistuttaa pelkistetyllä rakenteellaan aiempia Samsung-kelloja ja etenkin urheilullisempia Galaxy Watch Active malleja. Active-brändäys vaikuttaa ainakin toistaiseksi asetetun tauolle, ja Galaxy Watch4 perii sporttisen ulkoasun sisarmalli Watch4 Classicin pyrkiessä miellyttämään klassisemman kellotyylin ystäviä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sopivaa Samsung-kelloa valittaessa kannattaa huomioida, että myyntipakkaus sisältää kussakin variantissa vain yhden rannekkeen. Oma ranteeni on keskimääräistä ohuempi, ja Galaxy Watch4:n kookkaamman 44 millimetrin version mukana toimitettava ranneke oli käteeni aivan liian löysä. Standardikokoa edustavia rannekkeita on kuitenkin kaikeksi onneksi helppo vaihdella.
Galaxy Watch4 -kaksikko on teknisesti samalla viivalla. Molemmissa on sama One UI Watch -ohjelmisto, uusi ja rutkasti aiempaa kyvykkäämpi Exynos W920 -piiri, 1,5 gigatavun RAM-muisti ja 16 gigatavun sisäinen tallennusmuisti esimerkiksi sovellus- ja musiikkilatauksia varten. Myös 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys eSIM-korttituella on saatavilla kumpaankin malliin.
Ulkoisten tyyliseikkojen lisäksi kaksikon erottaa kierrettävä näytönreunus, joka on läsnä vain Watch4 Classicissa. Noin sadan euron lisähintaan saa siis näppärämmän tavan selata valikkoja sekä älykellon, joka muistuttaa enemmän perinteisiä kelloja. Myös koot poikkeavat toisistaan Watch4:n tarjotessa 40 ja 44 millimetrin vaihtoehdot Watch4 Classicin 42 ja 46 millimetrin vastineeksi. Teknisesti kaksikko on samalla viivalla.
Galaxy Watch4:n oikealla sivulla on perinteiseen tapaan kaksi painiketta, joista ylempi palauttaa kellotaululle alemman mukautuessa erilaisiin toimiin. Muutoin Galaxy Watch4:n käyttely hoituu kosketusnäytöllä pyyhkäisyelein.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Watch4:n 44 millimetrin versiossa AMOLED-näyttö on 1,36-tuumainen ja erittäin kirkas. Tarkkuuskin on mukavalla tasolla, 450 x 450 pikseliä, ja korkea 330 pikselin tuumakohtainen pikselitiheys tekee tekstin lukemisesta näytöllä helppoa.
Samsung Galaxy Watch4 on erittäin siro ja kevyt, 44 millimetrin kellotaulullakin vain 30,3-grammainen, mikä on osin uuden, yhdistetyn sensoritekniikan ansiota. Aiemmin Galaxy Watcheissa oli käytössä useita sensoreita eri tarkoituksiin, mutta Watch4:ssä yksi ja sama BioActive-anturikokonaisuus hoitaa optisen sykemittauksen (PPG), sydänsähkökäyrämittauksen (EKG) ja aivan uuden biosähköisen impedanssianalyysin (BIA).
Älykelloissa harvinaisessa BIA-mittauksessa Galaxy Watch4 lähettää kehon läpi heikon sähkösignaalin, jonka avulla se muodostaa yleiskatsauksen kehon koostumuksesta. Puolisen minuuttia kestävän mittauksen aikana on asetettava keskisormi ja nimetön kellon kahdelle painikkeelle ja pysyttävä paikoillaan. Myös pituus ja paino on kerrottava, minkä jälkeen Samsung Health -sovellus tarjoaa suuntaa antavan arvion rasvaprosentista, lihasmassasta ja veden määrästä vartalossa.
Samsung Galaxy Watch4 mittaa luonnollisesti myös muun muassa sykettä ympäri vuorokauden, stressitasoa ajoittain tai aina tarvittaessa sekä unta aiempaa monipuolisemmin. Nykyään esimerkiksi veren happipitoisuus päivitetään yön aikana minuutin välein aiemman 30 minuutin sijaan, ja myös unen pisteytystä on selkeytetty.
Kello voi tarkkailla tätä nykyä myös kuorsausta yhdessä älypuhelimen kanssa. Puhelin on asetettava esimerkiksi yöpöydälle mikrofoni hirsiä vetelevän suuntaan kohdistettuna, ja aamulla saa armottoman tuomion omasta rohinastaan osana unen laatua kuvaavaa pistejakaumaa.
Unen pisteytys vaikuttaa olevan melko ankara, ja ainakin itse koin useana yönä nukkuneeni selvästi paremmin kuin mitä kellon data väitti. Kuorsaamista toimittaja ei sen sijaan harrasta kellonkaan mukaan, mikä on mukava kuulla.
Samsung Galaxy Watch4 mittaa myös verenpaineen sekä sydänsähkökäyrän eli elektrokardiogrammin. Mittaukset tuntuvat toimivan sujuvasti, mutta myös Samsung itse huomauttaa, ettei tuloksia tule käyttää lääketieteelliseen itseanalyysiin. Terveyshuolissa on aina otettava yhteyttä ammattilaiseen.
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy Watch4 on terveystoimintoja analysoitaessa kehittynein Samsung-kello toistaiseksi ja muutenkin erittäin monipuolinen. Kaikki mittaukset toimivat upean sujuvasti, ja korealaisjätin ekosysteemiin tottumatonkin oppii äkkiä kikat ja niksit kellon tarjoamien selkeiden ohjeistusten ansiosta.
Ohjelmisto miellyttää – oiva etenkin Samsung-käyttäjille
Samsungin Galaxy Watch4 -uutuuksissa on siis käytössä aivan uusi One UI Watch -ohjelmisto, joka perustuu Googlen uusittuun Wear OS:ään. Vanhaan Tizeniin tottuneille siirtymä on helppo, sillä sovelluskuvakkeet ja käyttölogiikka ovat kuitenkin koko lailla vastaavia.
Päällisin puolin Samsungin One UI Watch parantaa käyttökokemusta jotakuinkin jokaisella osa-alueella. Tizenin sujuvuuteen on nyt yhdistetty monipuolisempi sovellustarjonta Google Play -kaupalla ja Googlen palveluilla, ja ohjelmistonsa puolesta Galaxy Watch4 onkin mainio. Samsungin kellouutuudet ovat myös Wear OS -älykelloista toistaiseksi selvästi parhaimpia mitä on markkinoilla nähty.
Uudella käyttöjärjestelmällä on ikävä kyllä myös kääntöpuolensa. Siinä missä Samsung-kelloja on aiemmin kehuttu yhteensopivuudestaan, toimivat Galaxy Watch4 -kellot sitä vastoin vain Android-laitteiden kanssa, kunhan niissä on asennettuna vähintään Android 6.0 -ohjelmisto ja käytössä Google-palvelut (GMS, Google Mobile Services).
Käytännössä useimmat Suomessa myytävät Android-puhelimet tukevat GMS-palveluita, mutta Huawein uusimmilla älypuhelimilla Samsungin kellot eivät toimi. Myöskään Applen iPhone-älypuhelimiin niitä ei saa yhdistettyä ensinkään.
Lisäksi verenpainetta ja sydämen sähkökäyrää voi mitata vain Samsungin Galaxy-älypuhelimiin yhdistetyllä Galaxy Watch4:llä tai Watch4 Activella, mikä on harmillista ja saattaa vaikuttaa monien ostopäätökseen.
Muuten Galaxy Watch4 -kellojen ohjelmiston käyttö on loistavan sujuvaa. Galaxy Watch4:ssä on käytössä Samsungin upouusi Exynos W920 -järjestelmäpiiri, joka on ensimmäinen viiden nanometrin prosessilla varustettu piiri älykelloissa. Peruslaskennassa piiri on viidenneksen aiempaa tehokkaampi ja graafisessa suorituskyvyssä peräti kymmenen kertaa edeltäjäpiiri Exynos 9110:aa edellä.
Testirupeaman aikana kello ei osoittanut minkäänlaisia takeltelun tai hidastelun merkkejä. Se ei liioin lämmennyt, ja kaikki toiminnot pelittivät sujuvasti aamusta iltaan.
Käyttölogiikka perustuu pääasiassa pyyhkäisyeleisiin. Sovellusvalikko aukeaa kellotaulunäkymässä ylöspäin pyyhkäisemällä samaan tapaan kuin useimmissa Android-älypuhelimissa. Alaspäin pyyhkäisemällä saa auki monipuoliset pika-asetukset, oikealle sipaisemalla taas ilmoitukset ja vasemmalle suuntaamalla aktiivisuusnäkymiä.
Sovellusvalikossa ei ole lainkaan tekstiä, ja kuvakkeet ovat samanlaiset kuin Samsungin älypuhelimilla. Valikon ulkoasua ei voi mukauttaa, mutta sovelluksia voi järjestellä mielensä mukaan. Myös kellotauluissa on saatavilla runsaasti valinnanvaraa, ja suurta osaa kellotauluista voi myös muokata haluamallaan tavalla.
Google-palvelut tehnevät Samsung-kelloista uutuuksista aiempaa houkuttelevampia monille. Käytössä on Google Play -kauppa laajemmalla Wear OS -sovellusten valikoimalla, ja sovellusten asentaminen käy sukkelasti joko LTE-mobiiliverkossa tai puhelimen ollessa Bluetooth-kantaman päässä.
Google Mapsin kartat tarjoavat yhdessä Galaxy Watch4:n sisäänrakennetun kompassin kanssa mahdollisuuden näppärään navigointiin, ja Bixbyn sijaan käyttöönsä saa kellolla myöhemmin myös Google Assistantin niin halutessaan.
Wear OS -käyttöjärjestelmään vaihtamisen merkittävimpiä parannuksia on lähimaksamisen saapuminen myös Samsungin kelloihin Suomessa, sillä Samsungin oma Samsung Pay -palveluhan ei ole ollut (eikä ole edelleenkään) Suomessa saatavilla. Nyt kuitenkin Google Pay toimii myös Galaxy Watch4:llä sujuvasti. Google Pay -sovellusta ei ole esiasennettuna Galaxy Watch4:ssä, mutta se on ladattavissa Google Playsta. Pitkään odotettu Google Pay -tuki ylipäänsä Wear OS -älykelloissa tuli Suomessa myös tarjolle vasta nyt uusien Samsung-kellojen lanseerauksen yhteydessä.
Google Playsta saa kellolleen myös esimerkiksi sähköpostisovelluksia, pelejä ja musiikkipalveluita. Muun muassa YouTube Musicilla ja Spotifylla voi lisäksi ladata musiikkia kuunneltavaksi ilman verkkoyhteyttä, ja kelloon saa helposti yhdistettyä Bluetooth-kuulokkeet.
Samsungin omien kuulokkeiden hallinnointia varten on myös saatavilla myös oma sovelluksensa, minkä lisäksi kelloilla voi kontrolloida älykodin laitteita (Samsung SmartThings). Samsung-puhelinten käyttäjille lisäherkkuna on tarjolla myös automaattinen synkronointi, joka pitää esimerkiksi herätykset ja profiiliasetukset yhtenäisinä kellolla ja älypuhelimella.
Haluttaessa älypuhelimelle asennetut sovellukset saa myös automaattisesti asentumaan älykellollekin, mikäli vastaava ohjelma on saatavilla.
Ilmoituksiin vastaaminen on sekin melko monipuolisesti mahdollista Galaxy Watch4:llä. Esimerkiksi Googlen Android-puhelimilta tuttu Massages-viestisovellus mahdollistaa jopa keskustelujen aloittamisen suoraan älykellolla, ja kirjoittaminen hoituu hitaasti, mutta varmasti minikokoisella näppäimistöllä.
Galaxy Watch4 paritetaan älypuhelimeen Galaxy Wearable -sovelluksella, joka on yhtenäinen alusta kaikille Samsungin langattomille lisälaitteille. Terveyssovellus Samsung Health puolestaan sisältää kaikki kellosta synkronoidut terveystiedot, vinkit, ravintosuositukset ja asetukset ollen erittäin monipuolinen, mutta silti helppokäyttöinen.
Samsungin Galaxy Watch4 -kellot tukevat noin sataa erilaista treenitilaa havaitessaan automaattisesti esimerkiksi kävely-, juoksu- ja pyöräilylenkin, jotka myös tauottuvat tarvittaessa automaattisesti. Treenikaverina kello on jotakuinkin aiempien Galaxy Watchien tasolla, mutta GPS-paikannus tuntuu löytyvän nyt aiempaa nopeammin – jopa huomattavan sulavasti.
Samsung Galaxy Watch4 kestää luonnollisesti pölyä ja vettä IP68 ja 5ATM -luokitusten mukaisesti jopa 50 metrin syvyyteen asti. Tarjolla treenitiloina onkin myös monipuolinen paletti vesilajeja, sekä perinteisempiä kesälajeja ja ilahduttavasti myös lumilajeja hiihdosta lasketteluun.
Kellon tarjoamat harjoitustiedot vaikuttavat paikkansapitäviltä, ja harrasteurheilijatkin saavat Samsung Healthista varmasti hyödyllistä lisätietoa treeninsä tueksi. Myös omaa ravitsemustaan voi terveyssovelluksella seurata erittäin yksityiskohtaisesti, ja manuaalinen ateriakirjaus tunnistaa tuhansittain Suomessakin saatavilla olevia elintarvikemerkkejä kirjaten automaattisesti ylös kalorit, joita voi sitten verrata päivittäiseen aktiivisuuteen.
Samsung Healthissa on saatavilla monenlaisia, tasaisin väliajoin päivitettäviä haasteita, jotka motivoivat nousemaan sohvalta ja haastamaan mahdollisesti ystävätkin mukaan. Myös laajemmat yhteisöt pääsevät kilpailemaan keskenään, ja esimerkiksi arvostelun julkaisuhetkellä käynnissä oli maailmanlajuinen kilpailu, jossa listataan eri maita käyttäjien keskimääräisten askelmäärien perusteella.
Siinä missä ohjelmisto on tasainen ja sujuva, vaihtelee akunkesto Galaxy Watch4:llä huomattavasti käyttötottumusten mukaan. Samsungin lupaus on noin 40 tuntia peruskäytöllä, mikä vaikuttaisi olevan jotakuinkin totuudenmukainen arvio.
Testirupeaman aikana kellolla tallennettiin joka päivä tunnin verran GPS-harjoittelua tai -navigointia, ja kun muitakin toimintoja Bluetooth-musiikkitoistosta erilaisiin sovelluksiin testailtiin ahkerasti, sai laitetta latailla päivittäin. Hieman säästäväisemmällä peruskäytöllä päästään ainakin lähelle 40 tunnin lupausta, mutta kahden vuorokauden välein kello on lähes varmuudella ladattava.
Käyttöajalta toivoisi enemmän, mutta Wear OS -kelloihin verrattaessa Galaxy Wear4 on kohtalaisen hyvällä tasolla. Täysi lataus ottaa parisen tuntia, ja magneettisesti kiinnittyvä latauslaite sisältyy myyntipakkaukseen.
Yhteenveto: Paras Samsung-älykello lupaa hyvää myös Wear OS:lle
Samsung Galaxy Watch4 on pätevin Samsung-älykello tähän mennessä. Wear OS:n päälle rakentuva One UI Watch -ohjelmisto Googlen palveluiden kera toimii hienosti, ja sulava käyttökokemus lupaa hyvää myös Wear OS:n tulevaisuudelle. Googlen ja Samsungin yhteistyö on tuottanut heti hedelmää, ja tizenmäinen helppous yhdistettynä Google-alustan monipuolisuuteen luovat oivan kokonaisuuden.
Myös ulkoisesti Galaxy Watch4 vakuuttaa. Siro mutta vankka rakenne kestänee aikaa eikä häiritse ranteessa yölläkään, ja minimalistinen muotoilu käy hienosti yksiin monenlaisten asukokonaisuuksien kanssa. Päällisin puolin kaikki onkin kunnossa.
Galaxy Watch4 -kelloissa kannattaa huomioida se, että parhaiten ne toimivat yhdessä Samsung-älypuhelimen kanssa.
Käyttöaika jättää niin ikään parantamisen varaa. Ahkeralla aktiivikäytöllä akku kestää vain päivän, eikä peruskäyttäjäkään selviä lataamatta paria vuorokautta kauemmin. Kattavan sovellustuen tarjoavalla Wear OS:ään pohjautuvalla ohjelmistolla on täten myös haittapuolensa.
Hinnalleen Galaxy Watch4 tarjoaa kuitenkin vastinetta etenkin, mikäli käytössä on Samsungin oma älypuhelin, ja voitaneen sanoa, että Wear OS -älykellojen joukossa Samsungin Galaxy Watch4 -kellot ovat nyt aivan omassa luokassaan ennen kuin esimerkiksi Fossililta, Mobvoilta ja muilta nähdään taas niiden omia uutuuksia.
Kokonaisuutena edullisimmillaan 269 euron Samsung Galaxy Watch4 on toimiva yhdistelmä aiempien Samsungin Galaxy-kellojen vahvuuksia ja Wear OS:n monipuolisuutta. Kyseessä ei ole täydellinen älykello, mutta puutteineenkin sitä on silti helppo suositella varsinkin Samsungin ekosysteemiin mieltyneille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »