Erilaiset verkkohuijaukset ovat arkipäivää. Jo vuosien ajan suomalaisia on yritetty huijata nopealla rikastumisen mahdollisuudella, jonka kerrotaan liittyvän kryptovaluutta Bitcoiniin.
Todellisuudessa sähköpostilla leviävissä kampanjoissa on tarkoituksena esimerkiksi houkutella uhreja antamaan maksukorttinsa tiedot, jonka jälkeen rahat päätyvät lopulta huijareille. Sinällään koko kuvio ei liity todelliseen Bitcoin-kryptovaluuttaan mitenkään, vaan myös sitä vain hyväksikäytetään houkuttimena näissä kampanjoissa.
Kenties laajimmin huijauskampanjoissa on nähty hyödynnettävän Suomen rikkaimmaksi tiedetyn, Koneen suurimman omistajan Antti Herlinin nimeä ja kuvaa – jopa niin usein, että Antti Herlin itsekin kesällä 2020 välitti julkisuuteen varoituksen näistä huijauksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Antti Herlinin lisäksi huijauksissa esiintyy kuitenkin myös muita tunnettuja suomalaisia. Viime päivinä vastaanotettujen sähköpostien perusteella nyt on jälleen aktivoitunut kampanjasta osa, jossa käytetään hyväksi näyttelijänä parhaimmin tunnetun Jasper Pääkkösen nimeä ja kuvaa.
Herlinin ja Pääkkösen lisäksi huijauksissa on hyödynnetty aiemmin esimerkiksi myös Ylen uutisankkurin Matti Röngän sekä muun muassa Kimi Räikkösen ja Arman Alizadin tunnettuutta. Myös Pääkkösen nimeä ja kuvaa on käytetty huijauksissa jo ainakin viime vuonna.
Tuoreimmat Jasper Pääkkösen nimeä ja kuvaa hyödyntävät huijaussähköpostit sisältävät linkin, joka avautuu verkkosivustolle, joka muistuttaa ulkonäöltään Iltalehden verkkosivua, muttei kuitenkaan sisällä Iltalehden logoa. Sivuilta löytyy pitkä selvitys väitetystä Bitcoin Era -palvelusta, jonka kautta väitetään olevan tarjolla suuria rahoja – jopa kymmenistä tuhansista euroista päivässä, tekemättä paljoakaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Valitettavasti tässäkin tapauksessa se, mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei lopulta sitä ole.
Aiemmilla huijauskampanjan kierroksilla on nähty sähköpostilinkkien vievän myös esimerkiksi Ylen sivuja muistuttavalle sivulle.
Ilmiöstä on vaikea päästä kokonaan eroon, sillä sähköpostikampanjoita lähtee aina liikkeelle jotakin uutta kautta ja verkkoon nousee taas uusi huijaussivu, jos edellinen saataisiinkin suljettua. Huijausyrityksistä ei siis päästäne eroon, mutta tiedostamalla itse ilmiö ja kertomalla siitä myös muille voi ainakin kasvanut tietoisuus pikku hiljaa syödä huijausten toimivuutta ja sitä kautta niiden kannattavuutta huijareille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »