Epic Gamesin oikeusjuttu Googlea vastaan on tuonut julkisuuteen monenlaista mielenkiintoista, kuten esimerkiksi jo aiemmassa jutussamme käsitellyn Googlen Premier Device Program -ohjelman, jossa se on maksanut laitevalmistajille näiden pitäytymisestä vain Googlen sovelluksissa.
Lisäksi julkisuuteen on tullut myös Googlen sisäiseksi tarkoitettu Games Future -esitys, jonka yhtiön Google Play -yksikkö on luonut. Esitys on päivätty lokakuulle 2020, joten se ei ole vielä edes kovin vanha.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana esitystä Google esittelee tavoitteitaan pelimarkkinoiden suhteen vuoteen 2025 asti. Esityksestä on kertonut muun muassa The Verge.
Julkaistusta esityksestä on poistettu valittuja tietoja, kuten esimerkiksi Googlen tavoittelema osuus 35-50 miljardin dollarin arvoiseksi arvioidusta pelimarkkinasta. Osana esitystä esitellään Googlen uusia laajentumistavoitteita, mutta myös mainitaan, että tavoitteena on estää ”mobiilin eroosio”. Tällä viitataan Google Play -sovelluskaupan mahdollisen markkina-aseman heikentymiseen, jos Android-laitteille pelejä alettaisiin jaella laajemmin muiden kanavien kautta.
Kokonaisuutena Googlen visiona on olla paras alusta pelien rakentamiselle, löytämiselle ja kokemiselle. Lopulta tavoitteeksi mainitaan olla ”maailman suurin pelialusta”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kenties mielenkiintoisinta antia esityksessä ovat sen vihjaamat mahdollisuudet Googlen suunnitelmista tuoda Android-sovelluksia ja -pelejä saataville myös Windowsille ja Applen Mac-tietokoneille.
Esimerkiksi yhdessä esityksen sivussa kerrotaan, että alkuvaiheessa Google voisi pyrkiä tuomaan ”Android-pelien parhaimmiston PC:lle”.
Google voisi esimerkiksi tuoda oman Google Play Games -kaupan, josta pelejä voisi ladata myös tietokoneille. Jatkossa se voisi laajentua laajemmaksi pelialustaksi erilaisilla toiminnoilla.
Esityksessä ensimmäisen vaiheen tavoitteeksi kerrotaan tuoda 100-125 Android-mobiilipeliä PC:lle, mikä voisi mahdollistaa Googlen monialustatarinan (Android + Chrome OS + Windows) rakentamisen. Tämän jälkeen seuraavassa vaiheessa suunnitelmana olisi laajentaa pelikatalogia tuhansiin. Lisäksi mainitaan laajentuminen macOS:lle eli Applen Mac-tietokoneisiin sekä natiiveihin Windows-peleihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen pelikauppa Windowsille ei siis suunnitelmissa rajoittuisi enää vain Android-peleihin, vaan kasvaisi monipuolisemmaksi vaihtoehdoksi.
Tarjolla voisi olla myös Googlen tarjoama peleihin liittyvä yhteisöllisten palvelujen kokonaisuus, mitä tulee esimerkiksi livestriimaamiseen ja keskusteluihin.
Lisäksi Google on suunnitellut edullista Bluetooth-peliohjainta, joka olisi yhteensopiva eri alustojen kanssa.
Nämä kaikki Google Payn esityksessään kuvailemat suunnitelmat ovat rinnakkaisia osittain Googlen Stadia-pilvipelipalvelulle, joka on pyrkinyt kohti samanlaisia lopputavoitteita pelien tarjoamisesta eri laitteissa varsin erilaisin keinoin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi mielenkiintoisesti osittain esimerkiksi Android-sovellusten tulo Windowsille etenee nyt – Googlesta huolimatta. Microsoft on esitellyt Android-sovellusten tuen yhtenä keskeisimmistä Windows 11:n uudistuksista, mutta Googlen sijaan Microsoftin kumppanina sovellusten jakelussa toimii Amazonin Appstore.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »