Erilaiset vuodot ovat nykyään osa teknologia-alaa. Harvoin esimerkiksi mitään uutta älypuhelinta enää nykyisin julkistetaan ilman, että siitä olisi paljastanut tärkeimmät tiedot tavalla tai toisella jo ennakkoon.
Osittain vuodot perustuvat myös kyseenalaisella tavalla hankittuihin tietoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ja luonnollisesti ainakin osa valmistajista tekee kaikkensa, jotta saisi pidettyä tulevat julkistuksensa salassa ja julkistamaan ne vasta itse haluamanaan ajankohtana. Tähän pyrkii myös Apple, joka on taistellut vuosia eriasteisia vuotoja vastaan moninaisin keinoin.
Nyt Vicen Motherboard-julkaisu on kertonut, että Applella oli yli vuoden ajan iPhone-vuoto- sekä -jailbreak-piireissä eräänlainen kaksoisagentti, joka tosin toimi sellaisena omasta vapaasta tahdostaan ilman Applen kannustusta. Motherboardin artikkeli perustuu kaksoisagenttina toimineen Andrey Shumeykon haastatteluun.
YRH04E-nimimerkillä verkossa tunnettu Shumeyko mainosti ja tarjosi verkossa Applen sisäisiä tietoja, sovelluksia sekä varastettuja laitteita myyntiin. Shumeyko toimi esimerkiksi Twitterin ja Discordin kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mutta samalla Shumeyko kuitenkin jakoi Applelle tietoja ihmisistä, jotka esimerkiksi myivät varastettuja iPhone-prototyyppejä Kiinasta, Applen työntekijöistä, jotka paljastivat tietoja verkossa sekä toimittajista, joilla oli suhteita vuotajiin ja myyjiin. Shumeyko kertoi Applelle ja sen Global Security -tiimille kaikenlaista, minkä hän arvioi voivan kiinnostaa yhtiötä.
Esimerkiksi toukokuussa iOS 14:n ennakkoversion vuodettua verkkoon, Shumeyko kertomansa mukaan kertoi Applelle tietoja henkilöstä, joka väitetysti oli vuodon takana ostamalla varastetun iPhone 11 -puhelimen.
Kesällä 2020 Shumeyko kertoo myös ilmoittaneensa Applelle sen työntekijästä Saksassa. Tämä henkilö työskenteli Applen karttojen parissa ja väitetysti tarjoutui myymään pääsyä Applen käyttäjätiliin, jolla pääsi käsiksi Applen sisäisiin sähköposteisin sekä yhtiön intranet-tietoihin. Shumeykon mukaan Apple myöhemmin erotti tämän työntekijän.
Yhtenä mielenkiintoisena tiedonmurusena on nyt tullut julkisuuteen myös tieto, jonka mukaan 9to5Mac-sivuston Guilherme Rambo maksoi 500 dollarin edestä bitcoineina Shumeykolle tiedoista, jotka liittyivät tuolloin vielä julkistamattomiin iPad Pro -tabletteihin ja jotka sivusto julkaisi 9. lokakuuta 2018. Rambon mukaan vuodoista maksaminen on vastoin 9to5Macin ohjeistusta, ja 9to5Mac ei ollut tietoinen hänen tekemisistään. 9to5Mac-sivusto on sittemmin nyt poistanut mainitun artikkelin sivuiltaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Shumeykon mukaan toimimalla Applen tiedoksiantajana hän toivoi voivansa ikään kuin hyvittää aiempia omia tekojaan osana iPhone-vuoto- ja jailbreak-yhteisöä. Shumeyko toivoi tiedoistaan myös rahallista palkkiota Applelta, ja tiedusteli sitä useaan otteeseen Applelta, joka ei kuitenkaan ollut siihen halukas. Nyt Shumeyko kertoo tulleensa julkisuuteen, koska hän tuntee itsensä hyväksikäytetyksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »