Samsung julkisti uudet taittuvanäyttöiset älypuhelimensa, kirjan tavoin avautuvan Galaxy Z Fold3 5G:n sekä simpukkamallin Galaxy Z Flip3 5G:n, keskiviikkona. Lyhyen tutustumisen perusteella alta löytyvät ensitunnelmat Samsung-uutuuksista.
Perusfaktat kattavien esittelyjen muodossa löytyvät jo aiemmista jutuistamme tästä Galaxy Z Fold3 5G:stä ja tästä Galaxy Z Flip3 5G:stä.
Samsung Galaxy Z Flip3 5G
- 6,7" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- 10 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 3300 mAh akku
Samsung Galaxy Z Fold3 5G
- 7,6" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 + 12 Mpiks. kamera
- 10 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 4400 mAh akku
Saataville jo ennakkomyyntiin saapunut kaksikko tulee 27. elokuuta alkaen. Galaxy Z Flip3 5G:n suositushinnat ovat 1 079 euroa (128 Gt) sekä 1 149 euroa (256 Gt) ja Galaxy Z Fold3 5G:n 1 879 euroa (256 Gt) sekä 1 979 euroa (512 Gt) tallennusmuistin määrästä riippuen.
Molemmat vankkarakenteisia – erityisesti Galaxy Z Flip3 aiempaa vakuuttavampi
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekä Galaxy Z Fold3 että Galaxy Z Flip3 tuntuvat lyhyen käpistelyn perusteella erittäin vankkarakenteisilta ja jämäköiltä. Rinnalla kokeiltavaksi ei nyt ollut tarjolla uusien mallien edeltäjiä, mutta muistinvaraisesti erityisesti Galaxy Z Flip3 vaikuttaa rakenteeltaan aiempaa vakuuttavammalta sekä laatutuntumaltaan paremmalta kuin Samsungin aiemmat taittuvanäyttöiset simpukkamallit. Galaxy Z Fold3:n edeltäjä Galaxy Z Fold2 oli jo myös aikanaan jämäkkä kokonaisuus.
Sinällään ulkonäöllisesti Galaxy Z Fold3:ssa uudistuksia on tapahtunut varsin niukasti, ja puhelin on edelleen hyvin pitkälti samankaltainen Galaxy Z Fold2:n kanssa. Puhelimen koko ja kapea mutta pitkulainen 6,2 tuuman kansinäyttö sekä auki taittuvan sisänäytön 7,6 tuuman koko ovat käytännössä ennallaan. Sekä kansi- että sisänäyttö tukevat nyt 120 hertsin virkistystaajuutta.
Samsungin yksi painopistealue uutuuksissa on ollut myös kestävyyden parantaminen, jonka osalta on tehtykin useampia muutoksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Molempien runko on nyt kovempaa alumiinia, joka on Samsungin mukaan 10 prosenttia sen aiemmin käyttämää vahvempaa, ja samalla myös vahvinta mitä älypuhelimissa on ikinä käytetty. Samsung on brändännyt uuden alumiininsa Armor Aluminum -nimellä. Lisäksi ulkopuolella uutuuksissa on käytössä Corningin Gorilla Glass Victus -lasia, joka on myös 50 prosenttia aiemmin käytettyä kestävämpää. Ulkopuolen kameroiden suojana puolestaan on ensi kertaa Gorilla Glass DX -lasi.
IPX8-luokituksen myötä vedenkestävyys on lisäksi nyt tullut nyt osaksi Samsungin taittuvanäyttöisiä älypuhelimia: sekä Galaxy Z Flip3 5G:n että Galaxy Z Fold3 5G:n on testattu kestävän upotus veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vedenkestävyys on tätä nykyä yksi tärkeä ominaisuus huippuluokan älypuhelimissa, ja nyt siitä ei tarvitse tinkiä taittuvanäyttöisissä älypuhelimissakaan, mikä tietenkin on ilahduttava asia.
Lisäksi Samsung kertoo tehneensä parannuksia myös taittuvan näytön kestävyyteen. Käytössä on edelleen ohut Ultra Thin Glass -lasi. Uusi näyttöpaneelikerrosrakenne sekä suojakalvo merkitsevät kuitenkin kestävyyden olevan Samsungin mukaan 80 prosenttia aiempaa parempi. Juuri taittuvan näytön kestävyys on ollut monille huolenaihe, jonka takia taittuvanäyttöistä älypuhelinta ei ole ehkä uskaltanut ostaa. Samsung on pyrkinyt nyt tekemään parhaansa tämän pelon poistamiseksi.
Galaxy Z Fold3:n ja Galaxy Z Flip3:n taittuvan näytön päältä löytyvä uusi kalvo tuntuu myös aiempaa liukkaammalta ja tarjoaa näin paremman kosketustuntuman.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edeltävissä Samsungin taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa pidemmässä käytössä taittuvaa näyttöä suojaavan kalvon, jota Samsungin mukaan ei tulisi poistaa, kuluminen ajan kanssa on ollut yksi heikkous. Vasta pidempi aika kertoo, millainen on tilanne tältä osin uusissa Galaxy Z Fold3:ssa ja Galaxy Z Flip3:ssa. Sinällään kalvon uudistaminen herättää odotuksia, että myös pidemmällä aikavälillä se voisi säilyä paremmassa kunnossa.
Edelleen selvä juova näyttöjen taitoskohdassa
Galaxy Z Fold3 ja Galaxy Z Flip3 sisältävät edelleen selvän juovan näyttöjensä taitoskohdassa. Tältä osin käytännössä mitään muutosta edeltäviin malleihin verrattuna ei ole tapahtunut.
Kun nyt jo kolmanteen sukupolveen edettyään Samsungin taittuvanäyttöiset laitteet ovat muuttuneet rakenteeltaan muuten vankemmiksi ja näin laatutuntumaltaan huomattavasti erityisesti alkuperäistä Galaxy Foldia paremmiksi, on näyttöjen taitoskohdan juova yhä selvemmin se yksi juttu, joka vielä kaipaisi parannusta.
Muissa taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa, kuten esimerkiksi Motorolan simpukkamallisissa razreissa, taitoskohtaan ei samalla tavalla jää juovan muodostavaa kuoppaa. Syynä on erilainen saranarakenne. Itselläni ei ole henkilökohtaista kokemusta Huawein alkuvuodesta kotimarkkinoillaan Kiinassa esittelemästä Mate X2:sta, mutta nähtävästi myös siinä näytön taitoskohdan epätasaisuus on onnistuttu hävittämään ainakin selvästi paremmin kuin Samsungin uutuuksissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sinällään todellisessa käytössä, ja suoraan edestäpäin näyttöä katsottaessa, näytön taitoskohdan juova ei juuri näy tai siihen kiinnitä huomiota muuten kuin kirkkaassa valaistuksessa.
Mutta silti, tältä osin Samsungilta olisi toivonut enemmän parannusta. Ongelma lienee se, että juovasta eroon pääsemiseksi näytön saranarakennetta pitäisi muuttaa radikaalisti erilaiseksi, kun taas Samsung on halunnut – kestävyys- tai muista syistä – pysyä alun perin valitsemallaan tiellä saranarakenteen kanssa.
Näytönalainen etukamera ei todellakaan ole näkymätön
Galaxy Z Fold3:ssa taittuvaan sisänäyttöön liittyviä mielenkiintoisia teknisiä uudistuksia on kaksikin kappaletta: se tukee ensimmäisenä taittuvanäyttöisenä laitteena Samsungin S Pen -kynää, minkä lisäksi sisäpuolen kamera on nyt sijoitettu näytön alle.
S Pen -kynää ei vielä tässä yhteydessä ollut mahdollista testata Galaxy Z Fold3:n kanssa, joten siitä lisää myöhemmin laajemmassa arvostelussa.
Näytönalaiset kamerat ovat tehneet tuloaan älypuhelimiin viime vuodesta alkaen, ja Samsungin osalta Galaxy Z Fold3 toimii uuden tekniikan ensiesiintymisenä. Galaxy Z Fold3:ssa kamera löytyy näytön alta, mutta missään nimessä näkymätön se ei ole. Jos kameraan kiinnittää huomiota, on sen sijaintikohta koko ajan selvästi nähtävissä. Mustalla taustalla kameran kohta näyttää reiältä ja vaalealla sisällöllä huomaa, että näytön tarkkuus kameran kohdalta ei ole lähelläkään muuta näyttöä. Parhaiten kamera jää piiloon, kun sen kohdalla näytöllä on värikästä tai vaihtelevaa sisältöä.
Lyhyiden kokemusten perusteella Galaxy Z Fold3:n kohdalla sanoisin, että on pitkälti makukysymys, onko uusi näytönalainen kamera ratkaisuna parempi kuin mitä tavallinen reikä näytössä kameralle olisi ollut.
Alla lyhyt video näytönalaisesta etukamerasta erilaisilla näytön sisällöillä. Todellisuudessa videolla kameran näkyvyys erityisesti vaalean sisällön kanssa kuitenkin korostuu, eikä kamerakohta todellisuudessa silmällä katseltuna erotu aivan yhtä selvästi.
Galaxy Z Fold3:n näytönalainen etukamera on tarkkuudeltaan 4 megapikseliä suurella 2,0 mikronin pikselikoolla ja aukkosuhteeksi ilmoitetaan f/1,8. Kuvanlaadultaan kamera on välttävä. Sinällään laatu yllätti näytönalaisuus huomioiden jopa positiivisesti, mutta odotukset eivät tosin olleet korkealla.
Alla vasemmalla kuva Galaxy Z Fold3:n 4 megapikselin näytönalaisella etukameralla ja oikealla kannesta löytyvällä 10 megapikselin tavanomaisella kameralla. Jälkimmäisen kuva on toki selvästi tarkempi, ja parempi myös väreiltään.
Galaxy Z Fold3:ssa sisäpuolen kameran jopa tärkein käyttökohde voivat olla videopuhelut, sillä tarvittaessa puhelin tarjoaa laadukkaiden selfieiden ottamiseen mahdollisuuden myös niin kansinäytön yläreunan reiästä löytyvällä 10 megapikselin kameralla kuin myös kolmella takakamerallaan.
Kokonaisuutena näytönalaisesta etukamerasta jää vahva fiilis niin sanottuna ”ensimmäisen sukupolven ratkaisuna”. Tästä niin kameran kuvanlaadun kuin myös näytön yhtenäisyyden voi todennäköisesti odottaa tulevissa laitteissa paranevan, tekniikan kehittyessä askel askeleelta. Vielä nyt näytönalainen etukamera on omalla tavallaan uutta ja erikoista, muttei selkeästi entistä parempi ratkaisu.
Myös Galaxy Z Fold3:ssa, mutta erityisesti Galaxy Z Flip3:ssa yksi puhelimen parhaimpia ominaisuuksia on puhelimen ikään kuin sisäänrakennettuna sisältämä seisontatuki. Puhelimet saa asetettua kuvaamaan pöydälle joko taakse- tai eteenpäin. Lisäksi haluttaessa myös Galaxy Z Flip3:lla onnistuvat selfiet myös pää- ja ultralaajakulmakameralla käyttäen kansinäyttöä.
Jälleen parempaa moniajoa Galaxy Z Fold 3:ssa
Galaxy Z Flip3:ssa taittuvalla rakenteella on saavutettu suljettuna kompakti koko, jonka avulla puhelin voi sujahtaa esimerkiksi käsilaukkuun, johon 6,7 tuuman näytöllä varustettu älypuhelin ei muuten mahtuisi.
Sen sijaan Galaxy Z Fold3:ssa taittuvan rakenteen idea on tarjota käyttöön huomattavasti suurempi näyttö kuin muuten mahtuisi taskuunkin sopivaan laitteeseen.
Suuremmalla näytöllä on mukava katsella videoita, vaikkei näytön neliömäinen 22,5:18-kuvasuhde tältä kannalta optimaalisin olekaan, minkä lisäksi esimerkiksi verkkosivujen selailu suurella näytöllä on miellyttävää.
Suurempien yksittäisten sovellusten lisäksi useamman sovelluksen käyttö rinnakkain tuo suuremman näytön mahdollisuudet vielä paremmin esiin. Näytölle voi edelleen avata kolme sovellusta moni-ikkunanäkymään, minkä lisäksi päälle voi avata vielä siirrettäviä kelluvia ikkunoita.
Asetuksissa Samsung tarjoaa nyt valinnan, jolla voi määrätä kaikki sovellukset avautumaan osana moni-ikkunanäkymää. Aiemmin tämä ei onnistunut kaikilla sovelluksilla, sillä osa sovelluksista ei välttämättä sovi käyttöliittymältään niin hyvin pienempiin ikkunoihin. Nyt tarjolla on kuitenkin asetuksissa edistyneelle käyttäjälle tervetullut vaihtoehto tältäkin osin muutamien muiden kokeellisten asetusten ohella.
Oma suosikkini Galaxy Z Fold3:ssa suuremman näytön hyödyntämiseksi esitellyistä ohjelmistouudistuksista on samoin Kokeilu-asetusten alta löytyvä mahdollisuus kiinnittää näytön reunaan sovelluskuvakkeiden ”tehtäväpalkki”. Tämä palkki pysyy näkyvissä sovelluksia käytettäessä ja sen kautta onkin helppo siirtyä erittäin nopeasti useamman eri sovelluksen välillä. Palkissa voi näkyä kuvakkeet muutamasta valitusta sovelluksesta sekä lisäksi viimeksi käytettyjä sovelluksia.
Jatkuvasti esillä pysyvä sovelluspalkki on mielestäni juuri sellainen uudistus, joka alleviivaa suuremman näytön mahdollistamia hyötyjä tehokkaampaan käyttökokemukseen.
Ei laturia myyntipakkauksessa – tarjolla etuja ennakkotilaajille
Kevään Galaxy S21 -sarjan huippupuhelinten tavoin myöskään Galaxy Z Flip3:n tai Galaxy Z Fold3:n myyntipakkaukseen ei sisälly enää lainkaan laturia.
Mukana myyntipakkauksessa toimitetaan itse puhelinten lisäksi vain USB-C-USB-C-kaapeli sekä SIM-korttikelkan avaustyökalu.
26. elokuuta asti jatkuvan ennakkomyynnin aikana puhelimen tilaajille on kuitenkin tarjolla etuja, ja Galaxy Z Fold3:n ennakkotilaajille myös muuten puuttuva laturi kaupan päälle.
Galaxy Z Fold3 5G:n ennakkotilaaja saa kaupan päälle Notepackin eli Flip Cover -suojakuoren ja S Pen -kynän, 25 watin laturin sekä vuoden mittaisen Samsung Care+ -sopimuksen, joka korvaa 130 euron omavastuulla yhden laitteelle sattuneen vahingon sopimusaikana. Lisävarusteiden arvo on 89,90 euroa ja Care+:n 99 euroa.
Galaxy Z Flip3 5G:n ennakkotilaaja saa kaupan päälle vuoden mittaisen Samsung Care+ -sopimuksen, joka korvaa 109 euron omavastuulla yhden laitteelle sattuneen vahingon sopimusaikana. Sopimuksen arvo on 89 euroa.
1 079 euron (128 Gt) ja 1 149 euron (256 Gt) suositushinnoiltaan erityisesti Galaxy Z Flip3 on selvästi edullisempi kuin edeltäjänsä. Hinnat ovat yli 30 prosenttia alhaisemmat kuin mitä olivat edeltävien Galaxy Z Flipin (1 550 €) ja Galaxy Z Flip 5G:n (1 649 €) suositushinnat Suomessa.
Galaxy Z Flip3:ssa on kuitenkin tarjolla myös huippuluokan suorituskyky Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä, ja muutenkin ihan hyvät ominaisuudet, vaikka toki esimerkiksi kamerakokoonpano on hintaluokassaan vaatimaton.
Galaxy Z Fold3 on myös kymmenisen prosenttia edeltäjiään edullisempi 1 879 euron (256 Gt) ja 1 979 euron (512 Gt) suositushinnoillaan. Korkean hinnan vastapainoksi tarjolla on edelleen suuremmalla näytöllä käyttökokemus, joka erottuu tavanomaisista älypuhelimista mahdollistaen tehokkaamman työskentelyn tai viihteestä nauttimisen suuremmassa koossa laitteessa, joka kuitenkin kulkee myös mukavasti taskussa.
Samsung Galaxy Z Fold3 5G:n tekniset tiedot
- Alumiinirunko (Armor Aluminum) ja Corning Gorilla Glass Victus -lasipinta
- Sisäpuolella 7,6 tuuman taittuva Dynamic AMOLED 2X -näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, 22,5:18-kuvasuhteella ja 2208×1768 pikselillä (374 PPI), kirkkaus 900 nitiä (tyypillinen HBM-tilassa) tai 1 200 nitiä (huippu), Ultra Thin Glass -lasi, S Pen -kynätuki
- Kannessa 6,2 tuuman Dynamic AMOLED 2X -näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, 24,5:9-kuvasuhteella ja 2268×832 pikselillä (387 PPI), kirkkaus 1 000 nitiä (tyypillinen HBM-tilassa) tai 1 500 nitiä (huippu), Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa oikealla kyljellä
- Takakamerat ulkopuolella
- 12 megapikselin 83 asteen pääkamera 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 45 asteen ja 2x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 10x digitaalinen zoom
- Gorilla Glass DX -lasi kameroiden päällä
- 4K / HDR10+ -videokuvaus
- Näytönalainen kamera sisäpuolella: 4 megapikseliä 2,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Etukamera kannessa ulkopuolella: 10 megapikseliä 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20
- 5G: NSA / SA, alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet, UWB-lähipaikannusteknologia
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä
- 4 400 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella ja 10 watin langattomalla latauksella (Qi), langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus (4,5 wattia)
- Mitat suljettuna 158,2 x 67,1 x 14,4-16,0 millimetriä ja avattuna 158,2 x 128,1 x 6,4 millimetriä
- Paino 271 grammaa
- IPX8-luokitellusti vesitiivis rakenne
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana One UI -ohjelmistoa (päivityslupauksena kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä)
Samsung Galaxy Z Flip3 5G:n tekniset tiedot
- Alumiinirunko (Armor Aluminum) ja Corning Gorilla Glass Victus -lasipinta
- Sisäpuolella 6,7 tuuman taittuva Dynamic AMOLED 2X -näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, 22:9-kuvasuhteella ja 2640×1080 pikselillä (425 PPI), kirkkaus 900 nitiä (tyypillinen HBM-tilassa) tai 1 200 nitiä (huippu), Ultra Thin Glass -lasi
- Kannessa 1,9 tuuman Super AMOLED -näyttö 512×260 pikselillä (303 PPI), kirkkaus 935 nitiä (tyypillinen HBM-tilassa), Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa oikealla kyljellä
- Kamerat ulkopuolella
- 12 megapikselin 78 asteen pääkamera 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Gorilla Glass DX -lasi kameroiden päällä
- 4K / HDR10+ -videokuvaus
- Kamera sisäpuolella: 10 megapikseliä 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Yksi nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20
- 5G: NSA / SA, alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 6 (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä
- 3 300 milliampeeritunnin akku 15 watin pikalatauksella ja 10 watin langattomalla latauksella (Qi), langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus (4,5 W)
- Mitat suljettuna 86,4 x 72,2 x 15,9-17,1 millimetriä ja avattuna 166,0 x 72,2 x 6,9 millimetriä
- Paino 183 grammaa
- IPX8-luokitellusti vesitiivis rakenne
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana One UI 3.1 -ohjelmistoa (päivityslupauksena kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »