Yhdysvalloissa esitelty uusi lakialoite, jolla on kannattajia sekä demokraattien että republikaanien riveistä, pyrkii kasvattamaan kilpailua sovelluskauppojen välillä ja edellyttäisi Applen tekevän muun muassa iPhoneen kaksi perustavaa laatua olevaa muutosta – avaamaan laitteensa kolmansien osapuolten sovelluksille sekä sovellusten asentamiselle myös kauppojen ohi.
Uuden Open App Markets Acts -lakialoitteen takana ovat republikaanien Marsha Blackburn sekä demokraattien Richard Blumenthal sekä Amy Klobuchar. Lakialoitteesta uutisoi CNBC.
Lakialoitteen mukaan Apple tai Google eivät voisi edellyttää sovellusten jakelua kauppojensa kautta tai käyttäen niiden tarjoamia maksutapoja. Lisäksi lakialoitteessa edellytettäisiin mahdollisuutta asentaa sovelluksia myös suoraan verkosta ladattavien asennustiedostojen kautta eli täysin ohi sovelluskauppojen. Tämä on jo nyt mahdollista Androidilla, muttei Applen iOS- ja iPadOS-laitteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lakialoitteessa on pieni takaportti sovellusten sisäisten maksujen edellyttämiselle, jos se on tarpeellista turvallisuus- tai yksityisyyssyistä tai huijausten estämiseksi. Apple onkin perustellut käytäntöjään juuri niiden tuomalla turvallisuudella ja luotettavuudella, mutta kokonaisuudessaan uuden lakialoitteen mukainen sääntely pakottaisi myös Applen muutoksiin mitä tulee eri sovelluskauppojen mahdollistamiseen.
Toistaiseksi kyse on vasta lakialoitteesta, ja vaikka sillä on kannatusta yli puoluerajojen, on sen eteneminen laiksi vielä pitkän väännön takana.
Viime aikoina erityisesti Applen App Store -sääntöihin on kuitenkin kohdistunut yleisesti kovenevaa kritiikkiä. Apple edellyttää App Store -sovellusten käyttävän digitaalisen sisällön myyntiin vain Applen tarjoamaa maksutapaa, jonka kautta tehdyistä maksuista Apple ottaa 30 tai 15 prosentin osuuden itselleen. Sovellusten ei ole myöskään sallittua kertoa esimerkiksi tilausmahdollisuuksista, joita ne voivat tarjota palveluihinsa verkkosivujensa kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
App Store on myös ainoa tapa asentaa sovelluksia Applen iPhoneihin ja iPadeihin, sillä Apple ei salli kilpailevia markkinapaikkoja.
Todennäköisesti uuden sääntelyn myötä Applelta edellytetään jatkossa ainakin jonkinlaisia muutoksia sen toimintatapoihin. Yhdysvaltojen sijaan muutos voi lähteä liikkeelle Euroopasta.
Aiemmin huhtikuun lopulla Euroopan komissio linjasi jo kilpailututkintansa päätteeksi, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista. Komissiolta odotetaan myöhemmin tietoa Applelle koituvista seuraamuksista sekä sille asetettavista vaatimuksista muuttaa toimintaansa. Todennäköiseltä vaikuttaa, ettei Applelle ainakaan sallita jatkossa sen maksutavan edellyttämistä.
Euroopan komission lisäksi myös useat eri maat ovat aloittaneet kilpailututkintoja sovelluskauppoihin liittyen ja toisaalta viime aikoina on nähty myös joukkokanteita sovelluskauppojen ehtoihin liittyen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »