Oikeus määräsi Applen maksettavaksi aiemmin maaliskuussa 2021 suuret 308,5 miljoonan dollarin korvaukset digitaalisten käyttöoikeuksien hallintaan eli DRM-tekniikkaan liittyvän patentin loukkaamisesta.
Nyt Apple on kuitenkin saavuttanut oikeudesta merkittävän voiton, kertoo Bloomberg.
Liittovaltion tuomioistuimen tuomari on päätöksessään todennut, että Personalized Media Communicationsin omistaman patentin perusteella ei voida määrätä korvauksia, koska yhtiö tarkoituksellisesti viivästytti sen hakemista kerätäkseen suurempia korvauksia myöhemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuomari Rodney Gilstrapin päätöksen mukaan Personalized Media Communications ei saa mitään korvauksia ja sen sijaan se on velvollinen korvaamaan Applelle tälle oikeudenkäynnistä aiheutuneita kuluja.
Applen oikeuteen patenttiloukkauksesta haastanut yritys on niin sanottu patenttitrolli, jonka koko liiketoiminta koostuu vain sen omistamien patenttien lisensoinnista sekä korvauksista niiden hyödyntämisestä. Personalized Media Communicationsin esittämän mukaan Apple on loukannut sen patentoimaa keksintöä digitaalisten sisältöjen suojaamiseen liittyen iTunesissa, App Storessa ja Apple Musicissa käyttämällään FairPlay-suojauksella.
Personalized Media Communicationsin patenttihakemukset ylettyvät 1980-luvulle asti. 1980- ja 1990-luvulla yhtiö jätti satoja patenttihakemuksia, mutta ensimmäiset patentit sille myönnettiin vasta vuonna 2010. Sittemmin yhtiölle on myönnetty 101 patenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Personalized Media Communicationsin toimintatapaan onkin kuulunut pyrkiä viivästyttämään sen patenttihakemusten jälkeen varsinaisten patenttien myöntämistä, jolloin ne pysyvät voimassa pidempään ja ennen patentin voimaantuloa niiden kattamat keksinnöt ovat edenneet jo laajempaan käyttöön – ja näin patentin omistajalle ovat avautuneet laajemmat mahdollisuudet korvausten hakemiseen. Enää nykyään uusien patenttihakemusten kohdalla tämä ei ole mahdollista, sillä patentit Yhdysvalloissa ovat voimassa 20 vuotta hakemuksen jättämisestä, eivät tiettyä aikaa vasta patentin myöntämisestä.
Liittovaltion tuomioistuimen nyt Personalized Media Communicationsin ja Applen välillä antamassa päätöksessä viitataan kesäkuussa toisessa oikeusjutussa annettuun päätökseen, joka helpotti edellä kuvatulla tavalla viivästettyjen vanhempien patenttien haastamista.
Alun perin Apple haastettiin oikeuteen Personalized Media Communcationsin toimesta vuonna 2015, mutta oikeuskäsittely viivästyi Applen ensin haastettua patenttien pätevyyden onnistuen aluksi saamaankin osittaisen voiton ennen kuin valitustuomioistuin teki päinvastaisen päätöksen, mikä lopulta käynnisti oikeudenkäynnin asiassa.
Patentteihin liittyvät oikeudenkäynnit eri oikeusasteissa sekä patenttien pätevyyden arviointeineen ovat yleensä erittäin monimutkaisia, monivuotisia prosesseja. Viimeisin nyt saatu oikeuden päätös on jälleen tästäkin oiva esimerkki: kun oikeus maaliskuussa määräsi Applen 308,5 miljoonan dollarin maksumieheksi, on nyt taas uusi oikeuden päätös vapauttanut sen korvauksista. Eikä asiaa kuitenkaan ole loppuun käsitelty, vaan mitä todennäköisimmin Personalized Media Communications jälleen valittaa tuoreimmasta päätöksestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google ja sen omistama YouTube voittivat myös aiemmin Personalized Media Communicationsin oikeudessa ja välttyivät ainakin toistaiseksi korvauksilta eri patentteihin perustuen, mutta Personalized Media Communications on luonnollisesti valittanut päätöksestä korkeampaan oikeusasteeseen. Lisäksi Personalized Media Communications on haastanut oikeuteen myös Netflixin, jonka osalta käsittely odottaa ensin YouTube-tapauksen valituksen käsittelyä.
Aiemmin Personalized Media Communications on haastanut oikeuteen kymmeniä yrityksiä, joista monet ovat taipuneet sen kanssa sopimukseen pelätessään mahdollisia oikeuden määräämiä suurempia korvauksia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »