Nokia XR20 on kestävin Nokia-älypuhelin toistaiseksi, ja tuo samalla ehdottomasti oman mielenkiintoisen lisänsä kestävärakenteisten älypuhelinten markkinoille.
Nokia-puhelimia myyvän HMD Globalin mukaan Nokia XR20 on IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis kestäen upotuksen 1,5 metrin syvyyteen veteen tunnin ajaksi. Lisäksi sen luvataan kestävän lämpötilaeroja +55 asteesta –22 asteeseen ja pudotuksia 1,8 metrin korkeudelta.
Nokia XR20
- Android
- Muovi
- 6,67" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 48 + 13 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 480 -piiri
- 4630 mAh akku
Samanaikaisesti Nokia XR20:ssä kestävyys on kuitenkin pyritty yhdistämään hillittyyn designiin, joka ei mahdottomasti erotu tavanomaisista älypuhelimista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elokuussa myyntiin tulleen Nokia XR20:n suositushinnat Suomessa ovat muistimääristä riippuen 529 euroa (4+64 Gt) ja 599 euroa (6+128 Gt). Värivaihtoehdot ovat sininen Ultra Blue ja harmaa Granite Grey.
Nokia XR20:n tekniset tiedot
- Alumiinirunko, takaa ja osin myös kyljiltä muovinen rakenne
- 6,67 tuuman IPS LCD -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella, tyypillinen kirkkaus 550 nitiä, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija kyljellä virtapainikkeessa
- Stereokaiuttimet
- Kaksi takakameraa
- 48 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/2,25 tuuman Samsung S5KGM1 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,79-aukolla
- 13 megapikselin kiinteätarkenteinen 123 asteen ultralaajakulmakamera 1/3 tuuman Samsung S5K3L6 -kennolla 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- ZEISS-optiikka
- Kaksi erillistä LED-kuvausvaloa: kaksisävyinen LED-kuvausvalo ja yksittäinen LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 1080p 30 / 60 fps
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 1/4 tuuman Samsung S5K4H7 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 fps
- Nokia OZO Audio -tilaaänitallennus ja -kohinanvaimennus
- Qualcomm Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri (8 nm, Kryo 460, 2x 2,0 GHz ARM Cortex-A76 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55 -keskussuoritinytimet, Adreno 619 -grafiikkasuoritin)
- 4 tai 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 tai 128 gigatavua sisäistä talennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavun korteille)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: taajuudet n1, n2, n3, n5, n7, n28, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C- (USB 3.0, 5 Gbit/s) ja 3,5 mm -liitännät
- 4 630 milliampeeritunnin akku tuella 18 watin pikalataukselle ja 15 watin langattomalle lataukselle (Qi)
- Mitat 171,64 x 81,5 x 10,64 millimetriä ja paino 248 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne (1,5 metrin syvyys 1 tunnin ajan), MIL-STD-810H-testattu kestävyys muun muassa 1,5 metrin pudotusten osalta
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio (päivityslupauksena kolme versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä kuukausittain)
Hyvää Nokia XR20:ssä
- Kestävä rakenne. Nokia XR20 on toteutettu onnistuneesti kestävärakenteiseksi säilyttäen samalla puhelimen muotoilu hillityn tyylikkäänä. IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys, Gorilla Glass Victus -lasi ja pudotuksia vastaan vahva takaa sekä kyljiltä muovipintainen rakenne alumiinirungon ympärille luovat vankan kokonaisuuden. Lisäksi puhelimella on 3 vuoden takuu ja vuoden mittainen näytönvaihtotakuu, jonka aikana yhden näytönvaihdon saa maksutta.
- Pitkä päivityslupaus. HMD Global on luvannut Nokia XR20:lle päivityksenä kolme Android-versiota ja neljä vuotta kuukausittain julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tulossa on siis Android 12, 13 ja 14 sekä tietoturvapäivityksiä kesään 2025 asti. Päivityslupaus on Android-puhelinten joukossa erinomainen, eikä parempaa ole tarjolla. Kestävän rakenteen ohella myös ohjelmistoltaan Nokia XR20:n pitäisi pysyä käyttökelpoisena pitkään.
- Tuki langattomalle lataukselle. Langaton lataus on ollut Nokia-älypuhelimissa verrattain harvinainen ominaisuus, eikä se kovin yleinen ole laajemminkaan keskihintaisissa älypuhelimissa. Nokia XR20:stä se kuitenkin löytyy. Osa Nokia XR20:n muutenkin kattavaa ominaisuusvarustusta ovat myös stereokaiuttimet sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
- Parin päivän akunkesto. Nokia XR20:n käyttöaika täydellä latauksella yltää kahteen päivään, tai ainakin hyvin lähelle sitä, varsin aktiivisellakin käytöllä. Akunkesto on siis hieman keskivertoa parempi.
Huonoa Nokia XR20:ssä
- Näyttö, suorituskyky ja kamerat puhelimen hintaluokassa. Nokia XR20:n 500-600 euron hintaa voi perustella sen vahvuuksilla ja erikoisuuksilla, eli kestävällä rakenteella ja pitkällä päivitystuella, mutta samanaikaisesti selvää on, että näytön, suorituskyvyn ja osin kameroidenkin osalta Nokia XR20 ei tarjoa mitään ihmeellistä, jota ei saisi jo puolet tai vielä enemmän halvemmissa älypuhelimissa. Esimerkiksi optinen kuvanvakain kameraan olisi ollut mukava lisä.
- Pikalatauksen hitaus. Nokia XR20:n tukema 18 watin pikalataus alkaa olla jo verrattain hidas. Nokia XR20:n 4 630 milliampeeritunnin akku latautui testissämme 30 minuutissa 36 prosentin varaukseen, kun pikalataukseltaan parhaimmissa älypuhelimissa akku latautuu samassa ajassa täyteen asti. Nokia XR20:n akun lataaminen täyteen kesti kaksi tuntia.
Huomioitavaa Nokia XR20:ssä
- Suuri koko ja paino. Nokia XR20 on jykevän rakenteensa takia varsin kookas ja painava, mikä on hyvä tiedostaa ennen ostopäätöksen tekoa. Suuri leveys yhdistettynä 10,64 millimetrin paksuuteen ja 248 gramman painoon tarkoittaa, että Nokia XR20 on raskas käsitellä ja käyttö vaatii useimmiten kaksi kättä.
- Ei laturia mukana. X-sarjan Nokia-älypuhelinten mukana ei toimiteta myyntipakkauksessa laturia, joten tarvittaessa laturi on ostettava erikseen.
Kestäväksi suunniteltu
Nokia-puhelinyhtiö HMD Globalin tutkimuksen mukaan 72 prosenttia älypuhelimen käyttäjistä rikkoo jollakin tavalla laitteensa, ja keskimäärin rikkoutuminen tapahtuu jo 10 viikon kuluessa ostohetkestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tähän tarpeeseen tavallista kestävämpi Nokia XR20 on suunniteltu. Sitä ei haittaa esimerkiksi putoaminen laiturilta veteen.
Nokia XR20 on IP68-luokitellusti pölyn- ja vedenkestävä, ja puhelimen on testattu kestävän upotuksen 1,5 metrin syvyyteen asti 1 tunnin ajaksi. Pöly- ja vesitiiviys onkin hyvä perusta kestävyydelle, mutta sen lisäksi Nokia XR20:ssä kestävyyteen on panostettu muutenkin puhelimen rakenneratkaisuilla.
Nokia XR20:n alumiinista runkoa kiertää hieman kumimainen, muovinen pehmustus osittain puhelimen sivuilla sekä kokonaisuudessaan kulmissa sekä ylä- että alapäädyssä. Kyljillä alumiinirunkoa on jätetty jonkin verran näkyviin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttölasi on Corningin kestävin Gorilla Glass Victus, joka valmistajansa mukaan selviytyy testissä kahden metrin pudotuksista ja on myös neljä kertaa parempi kestävyydessä naarmuja vastaan verrattuna kilpaileviin alumiinisilikaattilaseihin. Näyttölasi Nokia XR20:ssä on myös upotettu hieman alemmaksi kuin sitä kiertävä reunus, minkä pitäisi myös parantaa kestävyyttä.
Mielenkiintoisena lisänä HMD Global tarjoaa Nokia XR20:lle myös yhden vuoden näytönvaihtotakuun, jonka puitteissa rikkoutunut näyttö(lasi) voidaan vaihtaa kerran. Muuten takuuaika Nokia XR20:ssä on aiempien X-sarjalaisten tavoin kolme vuotta, eli sekin pidempi kuin tavanomaisesti älypuhelimissa.
Myös takana Nokia XR20:n takakamerakohouman keskeltä löytyvä kahden kameran ja kahden erillisen LED-kuvausvalon alue on upotettu vastaavalla tavalla kuin näyttö ympäröivään reunukseensa nähden matalammalle.
HMD Global itse kertoo, että Nokia XR20 kestää pudotuksia jopa 1,8 metrin korkeudelta. Osana Yhdysvaltojen puolustushallinnon MIL-STD-810H-standardin mukaista testausta kestävyys on testattu 1,5 metrin pudotusten osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Me emme testimme aikana pudottaneet Nokia XR20:n tarkoituksellisesti kuin pari kertaa testin loppuvaiheessa kuvausten yhteydessä. Näistä pudotuksista kovalle pinnalle Nokia XR20 selvisi erinomaisesti toimintakuntoisena, kuten selvisi myös veteen upotuksista.
Karkealle betonikivipinnalle pudottaminen söi Nokia XR20:n reunaa pehmustavaa muovia pois hieman ruman näköisesti. Tämä on kuitenkin tavallaan iskuja pehmentävän rakenteen vastapuoli, ja toki vastaava pudotus olisi tehnyt pahaa jälkeä mille tahansa muullekin älypuhelimelle.
Nokia XR20:n jämäkkä kokonaisuus huomioiden puhelin on helppo uskoa myös kestäväksi.
XR20:ssä on pöly- ja vesitiiviyden ohella muita kestävyyttä parantavia ratkaisuja alkaen jykevistä muovikyljistä upotettuihin näyttölasiin ja takakamera-alueeseen, minkä lisäksi esimerkiksi takapinnan polymeerimuovi on tietenkin materiaalina kestävämpi kuin monissa älypuhelimissa nykyään yleinen lasi.
Heikoin kohta Nokia XR20:n kestävyydessä on monien muiden älypuhelinten tavoin näyttölasi, vaikka myös sen suojaukseen on panostettu. Erityisesti yhdessä vielä näyttöä suojaavan panssarilasin kanssa Nokia XR20 on joka tapauksessa erittäin kestävä älypuhelin.
Jykevän rakenteen lisäksi Nokia XR20:ssä on ulkoisesti kaksi muutakin erikoisominaisuutta. Puhelimen vasemmasta alakulmasta löytyy paikka kantohihnan kiinnittämiselle ja toisena erikoisuutena Nokia XR20 on varustettu yläreunassaan lisäpainikkeella, jonka toiminnot ovat käyttäjän valittavissa. Muuten oikealta sivulta löytyvät virtapainike, jossa sijaitsee myös sormenjälkilukija, sekä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Vasemmalla sivulla on puolestaan Google Assistant -painike, jolle ei saa asetettua muuta toimintoa – vain kytkettyä päälle tai pois. Tämä on sääli, sillä painikkeesta voisi olla enemmänkin iloa.
Nokia XR20:n asetusvalikossa punaista yläreunan painiketta kutsutaan nimellä Ohjelmoitava hätäpuhelunäppäin, mutta sille saa määriteltyä vapaasti muitakin toimintoja kuin puhelun hätäyhteyshenkilölle.
Lyhyen ja pitkän painalluksen toiminnot ovat valittavissa laajasta valikoimasta eri järjestelmän toimintoja, minkä lisäksi voi määritellä painalluksella avattavaksi haluamansa sovelluksen.
Sormenjälkilukija Nokia XR20:ssä toimii kohtuullisesti, mutta virtapainikkeesta löytyvä lukija ei missään nimessä ole toimintavarmuudeltaan ja -nopeudeltaan aivan markkinoiden parhaimmistoa.
Alemman keskiluokan tekniikkaa
Nokia XR20:ssä on 6,67 tuuman IPS LCD -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselin tarkkuudella. Näytön kirkkaus yltää 550 nitiin. Katselukokemusta täydentävät stereokaiuttimet, joiden äänenvoimakkuus yltää valmistajan mukaan jopa 96 desibeliin.
Nokia XR20:n näyttö ei aiheuta suurempia tunteita suuntaan tai toiseen. Tarkkuutta ja kirkkautta näytössä on riittävästi, myös sujuvaan käyttöön ulkona. Muuten kuin kestävissä älypuhelimissa 400-600 euron hintaluokassa AMOLED-näyttöpaneelit ovat jo alkaneet yleistyä, ja niihin verrattuna LCD-näyttö tuntuu väritoistoltaan valjulta.
Lisäksi Nokia XR20:ssä etukamerareiän ympärillä näytön yläreunassa on nähtävissä vaalealla taustalla selviä varjostumia, joka on jopa hieman häiritsevää, ja laskee hieman laadun tunnetta.
Sisuksista Nokia XR20:stä löytyy Qualcomm Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri, joka sisältää integroidun 5G-modeemin. Suorituskyvyltään Snapdragon 480:n myötä Nokia XR20 sijoittuu alempaan keskiluokkaan.
Snapdragon 480:llä varustettuja älypuhelimia löytyy jo alle 200 euron hintaluokasta (esimerkiksi Motorola Moto G50), mihin nähden Nokia XR20:n 529 ja 599 euron suositushinnat ovat tietenkin korkeita ja vastaavasti 500-600 eurolla saa huomattavasti suorituskykyisemmän älypuhelimen esimerkiksi pelaamiseen, jos se on omalta osalta tärkeää.
Peruskäytössä, kuten esimerkiksi verkkosivuja ja sosiaalisen median palveluja selattaessa, sähköposteja luettaessa ja viestisovelluksia käytettäessä, Nokia XR20 toimi testin aikana täysin sujuvasti. Testin aikana ei myöskään törmätty erikoisempiin ongelmiin muuten kuin, että kertaalleen kamerasovellus ilmoitti ongelmasta.
Ennen kaikkea yllä esitetyt mitatut suorituskykyerot älypuhelimissa näkyvät pelaamisessa sekä mahdollisesti esimerkiksi muissa raskaimmissa kuvan- ja videonmuokkaussovelluksissa.
Positiivista on, että Nokia XR20 ei juuri lämpene käytössä. Suuri koko pystyy nähtävästi haihduttamaan tehokkaasti lämpöä ja pitämään Snapdragon 480:n viileänä.
5G-verkkoja Nokia XR20 tukee kymmenellä eri alle 6 gigahertsin taajuudella. 5G-yhteyksien lisäksi mukana on tuki myös Wi-Fi 6 -yhteyksille. 5G-yhteydet tarjoavat jo parhaimmillaan käyttöön moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet 4G-verkkoihin verrattuna, ja Nokia XR20:n pitkäikäisyyden kannalta niiden tuki on tärkeä seikka. 5G-verkoissa Nokia XR20 toimi testin aikana täysin odotusten mukaisesti.
Akun kapasiteetti Nokia XR20:ssä on 4 630 milliampeerituntia. Tuettu 18 watin pikalatausteho alkaa olla nykymittapuulla jo vaatimaton, mutta ilahduttavaa on tuki myös langattomalle lataukselle, jonka osalta Nokia XR20 tukee Qi-standardia ja jopa 15 watin tehoa.
Akunkesto osoittautui varsin hyväksi. Varsin aktiivisellakin käytöllä Nokia XR20:n akku voi kestää kaksi päivää tai ainakin lähelle sitä. Tinkimällä näytön kirkkaudesta kahden päivän käyttöaika on varmasti saavutettavissa.
Akunkestoon vaikuttavat näytön kirkkauden ohella merkittävästi myös käyttöympäristö, esimerkiksi verkon voimakkuus. Testin aikana puhelinta käytettiin pääasiassa Elisan 5G-verkossa Helsingissä. Myös kytkemällä 5G:n pois voi käyttöaikaa yhä hieman pidentää.
Aiempien Nokia X10:n ja X20:n tavoin myöskään Nokia XR20:n mukana ei HMD Globalin mukaan elektroniikkaromun vähentämiseksi tule myyntipakkauksessa lainkaan laturia, vaan laturi myydään tarvittaessa erikseen. HMD Global on kertonut ohjaavansa laturien myyntituotot suoraan CLEAR RIVERS -järjestölle, joka pyrkii siivoamaan muovia maailman joista ja puroista.
Me testasimme Nokia XR20:n akun latausnopeutta 18 watin Nokia-laturilla. Akku latautui 30 minuutissa tyhjästä 36 prosentin varaukseen ja täyteen asti lataaminen vei kaksi tuntia. Kovin nopeana tätä suoritusta ei enää nykyisin voi pitää. Markkinoilla on älypuhelimia, jotka latautuvat 30 minuutissa tyhjästä täyteen asti.
Takaa Nokia XR20:stä löytyvät kaksi kameraa ovat 48 megapikselin pääkamera f/1,79-aukolla sekä 13 megapikselin 123 asteen kuvakulman tarjoava ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla. Käytössä on ZEISS-optiikka. Näytön yläreunan keskellä sijaitsevasta reiästä löytyvä etukamera on 8-megapikselinen f/2,0-aukolla.
Kameroiden kuvanlaatu on kohtuullisen hyvää, muttei 500-600 euron hintaluokassa mitenkään ihmeellistä. Itse kuitenkin pidän Nokia XR20:n kuvien HDR-värimaailmaa varsin onnistuneena, ja myös tarkkuus kuvissa on useimmiten hyvällä tasolla. Optista kuvanvakainta ei kuitenkaan ole, mikä tarkoittaa kuvista voivan tulla nopeammissa tilanteissa tärähtähtäneitä, ellei käden vakauteen kiinnitä erityistä huomiota.
Pääkameran suuri 48 megapikselin tarkkuus mahdollistaa kohtuullisen laadun myös zoomatuissa kuvissa, vaikka erillistä telekameraa Nokia XR20:ssä ei olekaan.
Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on odotusten mukaisesti asteen pääkameraa pehmeämpää, ja etukamera on kuvanlaadultaan pääosin välttävä, parhaimmillaankin vain kohtuullinen. Nokia XR20:n takakameroilla tallennettuja esimerkkikuvia löytyy alta arvostelun lopusta.
Tarjolla kamerasovelluksessa on myös totuttuun tapaan myös erilliset muotokuva-, yö- ja panoraamakuvaustilat sekä manuaalisäätöjä tarjoava Ammattilainen-tila.
Tavallista videokuvausta Nokia XR20 tukee takakameroilla 1080p-tarkkuudella 30 tai 60 fps -nopeudella ja etukameralla 1080p-tarkkuudella 30 fps -nopeudella. Lisäksi tarjolla on useampia videokuvauksen erikoistiloja:
- Dual Sight -kuvaustila, jossa voi kuvata joko jaetulla ruudulla tai kuva kuvassa -asetelmassa samanaikaisesti kahdella laitteen yhteensä kolmesta kamerasta
- Elokuva-kuvaustila, jossa videon tallennus tapahtuu 21:9-kuvasuhteella (1920×822 pikseliä), 24 fps -nopeudella ja jopa 50 Mbit/s -bittivirralla, tarjolla on erilaisia sävyefektejä, ja tallennuksen voi tehdä myös H-Log-muodossa
- Toiminta-kuvaustila, joka tallentaa videon 1080p-tarkkuudella ja 60 fps -nopeudella käyttäen kuvanvakautusta
- Ajastettu kuvaus -tila, joka tallentaa ns. timelapse-videon 1080p-tarkkuudella valinnan mukaan 5x / 10x / 15x / 30x / 60x / 120x / 240x / 480x / 960x -nopeudella
- SpeedWarp-kuvaustila, joka tallentaa videon 1080p-tarkkuudella valinnan mukaan 5x / 10x / 15x / 20x / 25 / 30x -nopeudella, mutta erona tavallisesta timelapse-videosta kuvaamisen aikana voi vaihtaa todelliseen 1x-nopeuteen haluttuina hetkinä
- Hidastus-kuvaustila, joka tallentaa videon 720p-tarkkuudella ja 120 fps -nopeudella, jolloin sitä voidaan hidastaa halutuista kohdista nelinkertaisesti
Lisäksi videokuvauksessa Nokia XR20 tukee Nokian OZO Audio -äänialgoritmeihin perustuvaa tilaäänitallennusta ja tuulesta aiheutuvan kohinan vaimennusta, jonka voi kytkeä päälle tai pois.
Videokuvauksen erikoistiloista uusi lisäys on SpeedWarp, joka on muunnelma tavallisista timelapse-videoista. Videon kuvaamisen aikana on helppo vaihtaa yhdellä painalluksella todelliseen 1x-nopeuden tallennukseen, minkä avulla voi luoda hauskalla efektillä varustettuja videoita.
Vako-Android 3+4 vuoden päivityslupauksella
Nokia XR20 on varustettu muiden HMD Globalin Nokia-älypuhelinten tavoin puhtaalla vakio-Androidilla, joka tarjoaa sujuvan käyttökokemuksen. Eri Android-älypuhelinvalmistajat tarjoavat omissa ohjelmistoissaan vakio-Androidista puuttuvia ja välillä käteviäkin lisätoimintoja, mutta näiden puutteen vastapainoksi vakio-Android on miellyttävän vaivaton ja kevyt käyttää.
Nokia XR20:n julkistaessaan HMD Global kertoi uusista kumppanuuksista Spotifyn ja ExpressVPN:n kanssa, ja nämä sovellukset löytyvätkin Nokia XR20:stä esiasennettuna. Halutessaan sovellukset saa kuitenkin poistettua.
Laajan Googlen sovellustarjonnan jatkoksi HMD Globalin omaa käsialaa puhelimessa ovat My Phone -hallinta- ja lisäpalvelusovellus sekä kamerasovellus.
Parasta Nokia XR20:n ohjelmistossa on luvassa oleva pitkä päivitystuki. HMD Global on luvannut puhelimelle kolme Android-versiopäivitystä (Android 12, 13 ja 14) sekä neljä vuotta kuukausittain julkaistavia tietoturvapäivityksiä, eli siis kesään 2025 asti. Parempaa lupausta päivityksistä ei tarjoa yksikään Android-puhelinvalmistaja. Lähimmäksi pääsevät Samsung huippu- ja valituissa keskihintaluokan malleissaan sekä OnePlus huippumalleissaan myös kolmen versio- ja neljän vuoden tietoturvapäivityslupauksella, mutta nekin tarjoavat tietoturvapäivityksiä ainakin loppuvaiheessa harvemmin kuin Nokia XR20:lle pitäisi olla luvassa.
Hyvä päivitystuki on erinomainen asia, jos puhelinta aikoo käyttää pidempään. Erityisen merkittävä se voi olla myös yrityskäytössä, joka onkin kestävää älypuhelinta itselleen hakevien ohella toinen Nokia XR20:n tärkeä kohdemarkkina.
Yhteenveto: Kestäväksi suunniteltu, pitkään päivittyvä älypuhelin – hidasteena korkea hinta
Ei ole epäselvää, mitkä ovat Nokia XR20:n vahvuudet. Ne ovat sen kestävä rakenne ja pitkä 3+4 vuoden päivityslupaus, jotka molemmat lupaavat Nokia XR20:lle pitkää käyttöikää.
Samanaikaisesti myös kolikon vastapuoli on selkeä: Nokia XR20 maksaa enemmän kuin mitä sen muut tekniset ominaisuudet – näyttö, suorituskyky ja osittain myös kamerat – oikeuttaisivat. 529 euron (4+64 Gt) ja 599 euron (6+128 Gt) suositushinnat ovat korkeita.
Kestäviä älypuhelimia vastaavalla tyylikkyydellä, ja kestävän ohella myös laadukkaalta tuntuvalla rakenteella, ei kuitenkaan markkinoilta löydy liiemmäksi haastajaksi Nokia XR20:lle. Lisäksi tuntemattomampien kiinalaisbrändien kestäviin älypuhelimiin nähden Nokia XR20:n 3+4 vuoden päivityslupaus on aivan omaa luokkaansa. Lisää mielenrauhaa tuo lisäksi puhelimen kolmen vuoden takuu sekä yhden vuoden näytönvaihtotakuu, jonka aikana rikkoutunut näyttö vaihdetaan kerran maksutta uuteen.
Kenties pahin haastaja Nokia XR20:lle vaikuttaisi tällä hetkellä olevan Samsungin ”tavallinen” älypuhelin Galaxy A52 5G. Se tarjoaa myös IP67-luokitellusti pölyn- ja vedenkestävän rakenteen ollessa näin tältä osin käytännössä samalla viivalla Nokia XR20:n kanssa. Muussa kestävyydessä Galaxy A52 5G itsessään tietenkin häviää Nokia XR20:lle, mutta yhdessä suojakuoren kanssa kestävyys nousee jo samaan luokkaan. Samoin Samsung lupaa Galaxy A52 5G:lle kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapävityksiä, loppuvaiheessa tosin alkuvaiheen kuukausittaisia päivityksiä harvemmin.
Näytöltään, suorituskyvyltään ja kameroiltaan Galaxy A52 5G voittaa selvästi Nokia XR20:n, ja on yli 200 euroa halvempi kuin Nokia XR20 128 gigatavun tallennusmuistilla. Tekniikassa Nokia XR20:n ainoa valttikortti Galaxy A52 5G:een verrattuna on oikeastaan tuki langattomalle lataukselle.
Samsungin valikoimista löytyy toki myös suoraan kestävä vaihtoehto Nokia XR20:lle, Galaxy XCover Pro, jonka kanssa Nokia XR20 kuitenkin on ominaisuuksissa samalla tasolla tai edellä käytännössä kaikilla osa-alueilla. Kesäkuussa 2021 julkistettu kestävärakenteinen Motorola Defy on myös edullisemmalla 329 euron suositushinnallaan Nokia XR20:lle yksi haastaja sen saapuessa laajemmin saataville Suomessa. Halvemman hinnan vastapainoksi Motorolan heikkouksia ovat huonompi päivitystuki, vähemmän tarkka näyttö sekä puuttuvat ultralaajakulmakamera, 5G-tuki ja langaton lataus.
Lisäksi kestäviä älypuhelimia voi tarkastella myös Cat-puhelinten valikoimasta, josta ei kuitenkaan vielä löydy 5G:tä ja päivitystuki on valitettavan heikko.
Kokonaisuutena Nokia XR20 onkin älypuhelin, joka kestävyydellään erottuu massasta. Samanaikaisesti kestävien älypuhelinten joukossa se on parasta mitä on tarjolla, kun huomioidaan kattavasti eri ominaisuudet, laatu ja ohjelmisto päivitystukineen. Jos hakusessa on erityisesti kestävä älypuhelin, joka tarjoaa myös hyvän käytettävyyden peruskäytössä ja mukavan akunkeston, on Nokia XR20 vahvoilla.
—
Alla vielä esimerkkikuvia Nokia XR20:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin niitä kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x, muotokuva):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »