Sonyn älypuhelinten menekki ei ole viime aikoina yltänyt takavuosien tasolle, mutta japanilaisyhtiö jatkaa silti markkinoilla omalla, monilta osin massasta poikkeavalla tavallaan. Sonyn älypuhelinmalliston tuorein lippulaiva, Xperia 1 III on paperilla vaikuttava tapaus.
Huipputarkkoja 4K-näyttöjä on nähty Sony-puhelimissa jo vuodesta 2015 lähtien, mutta Xperia 1 III yhdistää ensi kertaa 4K-tarkkuuden ja korkean 120 hertsin virkistystaajuuden. Myös telekamera on mielenkiintoinen tarjoten vaihtuvan polttovälin ensimmäistä kertaa älypuhelimissa periskooppirakenteisessa kamerassa.
Sony Xperia 1 III
- 6,5" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 + 12 Mpiks. + 3D ToF kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 4500 mAh akku
Muutkin tekniset yksityiskohdat ja ominaisuudet ovat niin ikään ehdotonta kärkitasoa. Puhelin kestää vettä, on tehokas ja kun sekä käyttö- että tallennusmuistiakin on runsain mitoin, on Sony Xperia 1 III lupaavan oloinen uutuus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony Xperia 1 III on tulossa saataville Suomessa 10. elokuuta, ja ennakkomyynti on jo käynnissä ennen sitä. Xperia 1 III:n suositushinta on 1 299 euroa. Aikaiset ostajat saavat kaupantekijäisiksi japanilaisvalmistajan WH-1000XM3-vastamelukuulokkeet, joiden arvo on 249 euroa. Kampanja on voimassa 30. syyskuuta asti tai niin kauan, kun varastoa riittää.
Sony Xperia 1 III:n tekniset tiedot
- Edestä ja takaa lasia, runko alumiinia
- 6,5 tuuman AMOLED-näyttö 21:9-kuvasuhteella ja 3840×1644 pikselin 4K-tarkkuudella, 120 hertsin virkistystaajuus ja 240 hertsin kosketustunnistus, HDR-laajasävyskaalan tuki, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Stereokaiuttimet, Dolby Atmos -tilaäänituki ja 360 Reality Audio -tuki
- Kolme takakameraa
- 12 megapikselin 82 asteen pääkamera 24 mm -polttovälillä, 1/1,7 tuuman kennolla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 124 asteen ultralaajakulmakamera 16 mm polttovälillä, 1/2,6 tuuman kennolla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin telekamera 70 ja 105 mm -polttoväleillä (34 ja 23 astetta), 1/2,9 tuuman kennolla, f/2,3- tai f/2,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, optinen zoom noin 2,9x tai 4,4x pääkameraan verrattuna
- ZEISS T* -linssit ja kaikissa kameroissa dual pixel PDAF -automaatttitarkennus
- 3D iTOF -syvyyssensori
- 8 megapikselin 78 asteen etukamera 1/4 tuuman kennolla ja f/2,0-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (5 nm, 1x 2,84 GHz Kryo 680 Prime / ARM Cortex-X1 + 3x 2,42 GHz Kryo 680 Gold / ARM Cortex-A78 + 4x 1,80 GHz Kryo 680 Silver / ARM Cortex-A55, Adreno 660 -grafiikkasuoritin)
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavuun asti)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- USB-C (USB 3.1 Gen1) ja 3,5 mm -liitännät
- 4 500 milliampeeritunnin akku 30 watin pikalatauksella (50 % 30 minuutissa)
- Langaton lataus ja virranjako (käänteinen langaton lataus)
- IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Mitat 165 x 71 x 8,2 millimetriä ja paino 186 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio (päivityslupauksena kaksi Android-versiopäivitystä ja kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä)
Hyvää Sony Xperia 1 III:ssa
- Erinomainen näyttö. Sony-uutuuden näyttö yhdistää ensi kertaa 4K-tarkkuuden ja 120 hertsin virkistystaajuuden samaan pakettiin. Molempia ei useinkaan saa aktivoitua samalla kertaa, mutta kookasta näyttöä on silti ilo katsella. Leffojen katseluunkin paneeli sopii erinomaisesti 21:9-kuvasuhteensa ansiosta.
- Huiman monipuolinen kameraohjelmisto. Xperia 1 III:n kameraohjelmisto voi hyvin olla kaikkien aikojen monipuolisin älypuhelimissa nähty. Ammattilaistason kuvaajille suunnatussa ohjelmistossa riittää kokeiltavaa, ja etenkin ammattilaistila on uskomattoman hyvin varusteltu. Peruskuvaajalle käyttö voi kuitenkin olla melko monimutkaista.
- Joukosta erottuvia ratkaisuja. Sony kulkee älypuhelinvalmistajana omia teitään. Pitkulainen 21:9-kuvasuhde on japanilaisvalmistajan tavaramerkkejä, minkä lisäksi Xperia 1 III erottuu edukseen fyysisellä kamerapainikkeella ja yhä esimerkiksi LED-ilmoitusvalolla.
- Ei selkeitä puutteita. Sony Xperia 1 III:ssa on pitkälti kaikki, mitä älypuhelimelta voi toivoa. Huippuluokan ominaisuuksien lisäksi mukana on myös erillinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, eikä microSD-muistikorttipaikkakaan ole enää itsestäänselvyys. Xperia 1 III:ssa on sellainenkin, ja puhelin on lisäksi IP65/68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis.
Huonoa Sony Xperia 1 III:ssa
- Heikohko akunkesto ja hidas lataus. Sony Xperia 1 III:n akku ei kestä peruskäytössäkään yhtä vuorokautta enempää. Ikävä kyllä myös reilusti yli puolentoista tunnin latausaika erottuu kilpailijoista aivan väärällä tavalla. Sony-uutuus on tämän vuoden hitaiten latautuvia lippulaivapuhelimia.
- Lämpeneminen. Xperia 1 III lämpenee verrattain nopeasti. Rasituksessa lämpeneminen on huomattavaa, ja myös peruskäytössä puhelin muuttuu melkoisen lämpöiseksi harmittavan äkkiä. Suorituskykytestien mukaan lämpeneminen myös vaikuttaa enimmäistehoihin.
- Hinta. Xperia 1 III on 1 299 euron suositushintoineen turhan kallis. Puhelimessa on todella runsaasti huippuominaisuuksia, ja japanilaisen pikkutarkkuuden aistii selvästi, mutta kilpailijoihinsa verrattuna Xperia 1 III on liian tyyris. Polttoväliä vaihteleva telekamerakaan ei ole riittävästi erottaakseen Sony-uutuutta tarpeeksi muista, edullisemmista, mutta huippuluokan ominaisuudet tarjoavista vaihtoehdoista.
Japanilaisvalmistajan lippulaivapuhelin kolmannessa sukupolvessa
Sony teki muutamia vuosia sitten merkittäviä pelilikkeitä älypuhelinstrategiassaan jakaessaan puhelimensa kolmeen kastiin. Xperia 10 -mallisto sijoittuu keskihintaluokkaan Xperia 5 -puhelinten korvatessa osin aiemmat huipputason Compact-älypuhelimet, kun taas Xperia 1 -sarja on läpikotaisin kyllästetty kulloinkin parhailla teknisillä ominaisuuksilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Sony Xperia 1 III on teknisesti erittäin vakuuttava paketti. Puhelimessa on paperilla kaikki, mitä Android-maailman valiopuhelinta etsivä voisi toivoa kehittyneistä kameraominaisuuksista tarkkaan näyttöön ja huippuluokan järjestelmäpiiristä vedenkestävyyteen.
Sonyn tyyli poikkeaa hieman muista valmistajista. Näytönreunukset ovat yhä alhaalla ja ylhäällä huomattavat, eikä puhelimissa perinteisesti nähdä erityisiä design-jippoja katseiden vangitsemiseksi. Sen sijaan myös Xperia 1 III on minimalistisesti viimeistelty ja mattapintainen.
Edestä Corningin Gorilla Glass Victus -lasilla ja takaa Gorilla Glass 6 -lasilla varustettua Xperia-uutuutta kiertää alumiininen runkoreunus, ja puhelimen viimeistely on loistava. Laatutuntuma on korkealla, eikä kulmikkaassa rungossa ole minkäänaista huomautettavaa.
Xperia 1 III on myös pöly- ja vesitiivis IP65/68-luokituksen mukaisesti. Ilahduttavasti käytössä on silti 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä USB-C-portin ohella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony Xperia 1 III:n oikealla kyljellä on peräti neljä painiketta: ylimpänä äänenvoimakkuuden säädin, seuraavina sormenjälkilukijankin sisältävä virtanäppäin ja erillinen Google Assistant -painike sekä alimpana Sonyn tunnusmerkki, kaksivaiheinen laukaisinpainike kameralle.
Kamerapainike käynnistää kamerasovelluksen myös puhelimen ollessa lukittuna, ja kuvatessa sillä voi sekä tarkentaa kohteeseen että vangita valokuvia ja videoita. Etenkin talviaikaan hanskakeleillä fyysiset kamerapainikkeet ovat älypuhelimissa käteviä, ja niitä näkisi mielellään useammissakin malleissa. Xperia 1 III:ssa sellainen on, ja hyvä näin.
Virtapainikkeeseen integroidut sormenjälkilukijat jakavat aina mielipiteitä, niin myös Xperia 1 III:n tapauksessa. Oikeakätiselle allekirjoittaneelle lukija sopii hienosti, ja peukalolla näyttö aukeaa muitta mutkitta, mutta vasenkätisille lukijan sijainti voi vaatia enemmän totuttelua.
Google Assistant -painikkeesta ei monille liene suurtakaan hyötyä, mutta vahinkopainalluksia ei näppäimen sijainnin ansiosta tapahdu. Pitkä painallus aktivoi Assistantin, jonka herättämiseen on Android 11 -ohjelmistossa lukemattomia muitakin tapoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xperia 1 III:n vasemmalla kyljellä on vain SIM-rkelkka kahdella korttipaikalla, joista toisen voi halutessaan varata microSD-muistikortille. Sisäistä tallennusmuistiakin on 256 gigatavua Suomessa myytävässä malliversiossa. Myös RAM-käyttömuistia on riittävästi käytännössä kaikkiin tarpeisiin, 12 gigatavua.
Xperia 1 III:n sisältämä Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri on suorituskyvyltään Android-puhelinten kärkeen lukeutuva järjestelmäpiiri, jolla kaikki tavallinen käyttö hoituukin sujuvasti. Sony Xperia 1 III ei töki eikä takeltele pärjäten hienosti vertaisilleen myös suorituskykyä koeteltaessa. Erot Android-älypuhelinten eliiitin välillä ovat pienet, ja joissakin testeissä Xperia 1 III hätyyttelee jopa aivan kärkisijoja.
Harmittavasti Sony Xperia 1 III lämpenee melko nopeasti, eikä vain raskaassa käytössä. Myös esimerkiksi suoratoistovideoiden katselu saa Sony-uutuuden lämpötilan herkästi nousuun, ja vaativammissa tehtävissä voidaan toisinaan puhua jopa kuumenemisesta. Erillisen suojakuoren kanssa lämpötilan muutosta ei juuri huomaa, mutta pelkkää puhelinta pideltäessä lämpeneminen on kouriintuntuvaa.
Kevyemmässä arkikäytössä lämpenemisellä ei ole merkittävää vaikutusta käyttökokemukseen, mutta puhelimen suorituskyvyn äärimmilleen venyttävissä testeissä tulokset laskevat lämpötilan noustessa ja pelatessa puhelin kuumenee selvästi. Nykyisten huippupuhelinten lämpeneminen ei ole harvinainen ilmiö, mutta Xperia 1 III:lla sitä ilmenee hieman turhan nopeasti.
Nähtäväksi jää, pystyykö Sony myöhemmin korjaamaan lämpenemistilannetta ohjelmistopäivityksillä.
Yhteydet Xperia 1 III:ssa ovat huippuluokkaa. 5G-mobiiliverkkoyhteyden osalta tuettuna on 12 alle 6 gigahertsin taajuutta, minkä lisäksi tuki löytyy Wi-Fi 6:lle ja Bluetooth 5.2:lle.
Sony itse on nostanut Xperia 1 III:sta puhuessaan esille erityisesti näytön. Uutuudessa on 6,5-tuumainen AMOLED-näyttö korkealla 3840×1644 pikselin 4K-tarkkuudella, joka yhä on perin harvinainen älypuhelimissa. Kuvasuhde on edelleen sama kuin aiemminkin, pitkulainen 21:9, mutta tällä kertaa virkistystaajuus on hilattu perustason 60 hertsistä korkeaan 120 hertsiin.
Sonyn mukaan Xperia 1 III onkin ensimmäinen älypuhelin, jossa on 120 hertsin virkistystaajuutta tukeva 4K-näyttö. Käytännön tasolla 4K-sisällöstä pääsee 120 hertsin virkistysaajuudella nauttimaan vain ani harvoissa tilanteissa, eivätkä useimmat sovellukset tue kummankin huippuominaisuuden samanaikaista käyttöä.
Xperia 1 III osaa kuitenkin kytkeä haluttaessa 4K-tarkkuuden päälle automaattisesti havaitessaan sitä tukevaa sisältöä näytöllä. Käyttäjälle ei asiasta ilmoiteta, ja 4K-tarkkuuden todelliset hyödyt pienellä näytöllä ovatkin kyseenalaistettavissa. Erinomaisen tarkasta paneelista on yhtä kaikki kyse, ja pikselitiheyskin kipuaa peräti 643 pikseliin tuumaa kohti.
Sisältöä näyttö toistaa erinomaisesti, oli 4K päällä tai ei. Värit ovat kirkkaan luonnolliset, ja asetuksista toistoa voi mukauttaa monipuolisesti vaikkapa väriasteikkoa, kontrastia ja valkotasapainoa säätelemällä. Kirkkautta näytöltä toivoisi hieman enemmän, mutta muilta osin Xperia 1 III:n kuvaruutu on huippuluokkaa.
Xperia 1 III:ssa on myös mallikkaasti toimivat stereokaiuttimet, yksi pystyasennossa näytön ylä- ja alapuolella. Ne toistavat ääntä tasavahvasti ja erittäin kirkkaasti, eikä Xperia 1 III korvakuulolla taivu oikeastaan yhdellekään älypuhelimelle äänentoistossa.
Multimedialaitteeksi Sony Xperia 1 III on siis erinomainen. Näytön 21:9-kuvasuhde sopii myös hienosti elokuville, ja stereokaiuttimet tukevat kokemusta. Mukana on myös Dolby Atmos -tilaäänen sekä myös kaiuttimilla 360 Reality Audio -äänen tuki, mutta jälkimmäinen jää hieman kuriositeetiksi tuen rajoittuessa vähemmän suosittuihin Deezer- ja TIDAL-suoratoistopalveluihin.
Sony Xperia 1 III:n käyttö on muutenkin mukavaa. Puhelimen verrattain suuri koko on huomioitu kätevällä yhden käden käyttötilalla, ja muutenkin Sonyn lisämausteet tekevät vakio-Androidia muistuttavasta ohjelmistosta näppärän käyttää. Mukana on muutamia japanilaisvalmistajan omia sovelluksia, kuten Pelioptimointi, Musiikki ja kaksi kamerasovellusta, mutta muuten käyttötuntuma on puhdasta Androidia mukaileva.
Sonyn Android-ohjelmistossa on kuitenkin verrattain paljon esiasennettuja sovelluksia, joista osaa – esimerkiksi Netflixiä, Facebookia tai LinkedIniä – ei voi kokonaan poistaa poistaa.
Sonyn oma kädenjälki näkyy siellä täällä. Näytön oikeaa tai vasenta laitaa napauttamalla saa auki Sivutunnistus-pikavalikon suosikkisovelluksille, ja lisäksi valikkoon voi ympätä vaikkapa kuulokkeiden hallintawidgetin – kunhan käytössä on Sony-kuulokkeet.
Sony tarjoaa Xperia 1 III:lle kaksi vuotta Android-päivityksiä. Luvassa pitäisi olla siis sekä Android 12 että Android 13 -päivitykset sekä kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä, ja lippulaivaluokassa lupaus on vain tyydyttävä. Esimerkiksi Samsung että OnePlus tarjoavat Xperia 1 III:n kanssa kilpaileville huippupuhelimilleen kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä vaihtelevalla tiheydellä.
Samoin vaikka Sony Xperia 1 III:n Android-ohjelmisto verrattain kevyt ja puhdas onkin, ei se ikävä kyllä heijastu puhelimen käyttöaikaan. Puhelin on käytännössä ladattava joka päivä, eikä säästeliäs käyttökään oikein riitä selviämään kahta vuorokautta aamusta iltaan. Lippulaivaluokassa käyttöajat ovat tehoista johtuen muutenkaan harvoin ehdotonta kärkitasoa, mutta Xperia 1 III jättää silti jonkin verran toivomisen varaa.
Puhelimen akunkesto on jotakuinkin samalla tasolla esimerkiksi OnePlus 9 -uutuuksien kanssa ja vastaavasti hieman Samsungin Galaxy S21 -mallistoa ja Xiaomin Mi 11 -huippupuhelimia jäljessä. Käyttöaika pitenee jonkin verran, kun näytön tarkkuutta ja virkistystaajuutta laskee, mutta lippulaivasta lippulaivan tekeviä ominaisuuksia ei mielellään kytkisi pois.
Xperia 1 III:n latausajassa on niin ikään petrattavaa – ja paljon. Puhelimen tyhjä akku tarvitsee täyttyäkseen noin tunnin ja 40 minuuttia, ja puolessa tunnissa akku täyttyy vasta 53 prosentin varaukseen asti. Verrattuna esimerkiksi OnePlussan ja Xiaomin vuoden 201 huippupuhelimiin Xperia 1 III:n lataus on sanalla sanoen hidas. Esimerkiksi OnePlus 9 -puhelimet vaativat täyteen lataukseen vain puolisen tuntia.
Ero Samsungin lippulaivoihin ei kuitenkaan ole yhtä suuri, ja alemmat lataustehot saattavat myös parantaa akun käyttöikää. Lisäksi Xperia 1 III tukee älykästä latausta, joka viimeistelee esimerkiksi yöllisen latauksen vasta aamun koittaessa, jotta akun käyttöikä pitenisi.
Langallisen latauksen ohella Xperia 1 III:n voi ladata myös langattomalla latauksella (Qi), ja Xperia 1 III tukee myös käänteistä langatonta latausta eli virranjakoa muille laitteille.
Mielenkiintoinen kamera on erinomaisen kaksijakoinen
Sony Xperia 1 III on edeltäjänsä tavoin varustettu kolmella 12 megapikselin takakameralla, joissa on käytössä ZEISS-linssit. Pääkameran polttoväli on 24 millimetriä, kennokoko 1/1,7 tuumaa ja aukkokoko f/1,7. Ultralaajakulmalla vastaavat ominaisuudet ovat puolestaan 16 millimetriä, 1/2,6 tuumaa ja f/2,2. Pääkameralla kuvakulma on 82 astetta, laajakulmaotoksissa taas 124 astetta.
Pää- ja ultralaajakulma ovat siis jotakuinkin tavanomaisia tapauksia – ominaisuuksiltaan kehittyneitä, vaikka eivät erityisesti massasta poikkeakaan. Toisin on telekameran laita, ja zoom-otoksissa käytettävä kamera onkin kiehtova tapaus.
Telekameran tarkkuus on niin ikään 12 megapikseliä ja kenno 1/2,9-tuumainen. Kamerassa on peilien avulla toteutettu periskooppirakenne, jollaisia ovat Sonyn lisäksi hyödyntäneet monet muutkin valmistajat, kuten Huawei, Xiaomi ja Samsung. Periskooppirakenteessa on peilejä hyödyntämällä saatu mahdutettua suurempi optinen zoom litteämpään pakettiin, jolloin takakamerakyttyrän korkeus pysyy aisoissa.
Xperia 1 III:n telekamerasta kiintoisan tekee kuitenkin sen erikoisuus, vaihdettava polttoväli. Se voi vaihtua kahden vaihtoehdon, 70 ja 105 millimetrin, välillä ja aukkokoko vastaavasti f/2,3:n ja f/2,8:n välillä. Täten Sony-uutuus tarjoaa kuvaajalle kaksi optisen zoomin vaihtoehtoa: joko 2,9-kertaisen tai 4,4-kertaisen lähennyksen pääkameraan verrattuna.
Teknisesti telekamera on siis eräänlainen edelläkävijä, mutta useimmille käytännön tuotokset – siis valokuvat – lienevät tekniikkaa tärkeämmässä roolissa. Xperia 1 III:n zoom-valokuvat ovat yhteenvetona hyviä ja parhaimmillaan mainioita, mutta eivät sittenkään aivan ensiluokkaisia.
Kapeammalla 70 millimetrin polttovälillä ja 2,9-kertaisella optisella zoomilla kuviin tallentuu mukavasti yksityiskohtia, vaikka kuvia lähemmin tarkastelemalla onkin havaittavissa tarkkojen yksityiskohtien sumenemista. Pidemmällä polttovälillä ja 4,4-kertaisella optisella zoomilla yksityiskohdat puuroutuvat entisestään. Kuvat ovat kauemmaskin zoomattaessa hyviä ja ehdottomasti käyttökelpoisia, mutta eivät kenties aivan niin laadukkaita kuin teknisen kokoonpanon perusteella olisi lupa odottaa.
Telekameralle on annettava erityismaininta värimaailmasta. Siinä missä useimmilla puhelimilla värit rahtusen haalistuvat tai vääristyvät kauemmas zoomattaessa, ei Xperia 1 III:lla juuri ole havaittavissa moista.
Alla olevissa kuvissa vertaillaan Sony Xperia 1 III:n ja OnePlus 9 Pron telekameroiden kuvanlaatua.
Värit tallentuvat erinomaisesti myös pää- ja ultralaajakulmakameroilla, ja myös tarkkuus on pätevällä tasolla. Etenkin valokuvien renderöintiä on kehuttava: vaikka näkymä sisältäisi paljon keskenään lähes identtisiä kohteita, kuten vaikkapa ruohonkorsia, ovat lopputulokset useimmiten priimaa.
Sony Xperia 1 III:ssa on toki myös etukamera, vaikkakin se on viime vuosina jäänyt huomattavasti takakameroita vähemmälle huomiolle. Ominaisuuksiltaan jokseenkin perustasoinen 8 megapikselin etukamera sijaitsee Sonyn perinteitä mukaillen verrattain paksussa näytön yläreunuksessa ja on tasokas, muttei erinomainen.
Harmi kyllä etukamerassa ei vieläkään ole automaattista tarkennusta, ja vaikka myös selfie-kuvien värimaailma on hieno ja totuudenmukainen, toivoisi japanilaisvalmistajalta enemmän panostusta myös tähän osa-alueeseen tarpeisiin – etenkin näin hintavassa älypuhelimessa.
Täksi vuodeksi Sony on päivittänyt kamerasovelluksensa uuteen uskoon. Siinä missä esimerkiksi Xperia 1 II:ssa oli vielä erikseen niin sanottu perustason kamerasovellus sekä Pro-sovellus kokeneemmille kuvaajille, on Xperia 1 III:ssa molempien sovellusten sisältö pakattu yhteen ohjelmaan Photography Pro -sovellukseen.
Sovelluksen käyttöliittymää on muutenkin uudistettu. Kameran käyttäminen yhdellä kädellä on aiempaa helpompaa, kun zoom-painikkeiden lisäksi myös esimerkiksi taustan sumentava boke-kuvaustila on saanut oman painikkeensa sulkimen välittömään läheisyyteen. Kuvaustiloja on Sonyn perinteitä mukaillen runsaasti, ja Pro-ammattilaistila on erittäin monipuolinen.
Ammattilaistila mukailee Sonyn ammattitason Alpha-järjestelmäkameroita ollen suunniteltu kahdella kädellä käytettäväksi. Vasemmalla kädellä pyöritellään asetuksia vaihtelevaa virtuaalista kiekkoa, oikealla säädetään tarkemmat kuvausasetukset. Homma toimii hienosti, ja uuden sovelluksen käyttäminen on mukavaa.
Lisäksi tarjolla on vielä erikseen Cinema Pro -sovellus monipuolisempaan videokuvaukseen.
Sekä Photography Prolla että elokuvien kuvaamiseen tarkoitetulla Cinema Prolla voi myös tallentaa omat manuaalisesti säädetyt asetuksensa myöhempää käyttöä varten, mikä on näppärä yksityiskohta. Videokuvaajien kannattaa huomioida, että siinä missä Photography Prolla 4K-kuvaus käy vain 30 ruudun sekuntitahtiin, onnistuu se Cinema Prolla peräti 120 ruutua sekunnissa ja tarjolla on myös muita lisäasetuksia.
Eräs huomionarvoinen lisä on myös kohdetta seuraava tarkennus. Xperia 1 III:lla kohteen voi lukita napauttamalla sitä etsinnäkymässä, minkä jälkeen kamera pitää tarkennuksen automaattisesti vaikkapa edestakaisin kirmaavassa lapsessa. Järjestelmäkameroista tuttu toiminto on nyt saapunut myös Sonyn älypuhelimiin, ja hyvin toimiva ominaisuus on ehdottomasti tervetullut lisä.
Useimmista muista valmistajista poiketen Sony ei ole mieltynyt erillisiin yötiloihin, eikä sellaista ole uusimmassa lippulaivassakaan. Sen sijaan hämärässä Xperia 1 III mukauttaa kuvausasetukset automaattisesti mahdollisimman sopiviksi, ja ainakin kesäyössä kuvanlaatu miellyttää silmää.
Kaiken kaikkiaan Sony Xperia 1 III on kamerapuhelimena kohtalaisen hyvin onnistunut ja parasta Sony-laatua toistaiseksi. Kamerakokoonpanon erikoisuus, polttoväliään lennosta vaihtava telekamera, on mielenkiintoinen, muttei kuvanlaadultaan paras mahdollinen kilpailijoiden ollessa zoom-kuvissa vielä hieman edellä.
Yhteenveto: Sony Xperia 1 III on omanlaisensa tyyris huippupuhelin
Sony Xperia 1 III saapuu markkinoille tilanteessa, jossa monet sen tärkeimmistä kilpailijoista ovat jo ehtineet olla myynnissä jonkin aikaa. Suomessa Xperia 1 III:n toimitukset alkavat 10. elokuuta ja suositushinta on 1 299 euroa.
Sony Xperia 1 III:n 4K-näyttö on oikein hyvä, suorituskyky Snapdragon 888:n voimin kärkitasoa, kameroiden kuvanlaatu parhaimmillaan erinomaista ja kuvausohjelmisto monipuolisuudessaan älypuhelinmaailman parhaimmistoa. Akunkesto ei sen sijaan erotu edukseen, ja myös lataus käy harmittavan hitaasti.
Heikkoudeksi Sonylle on laskettava vielä korkean hinnan ohella sen vain kahteen vuoteen ulottuva päivityslupaus.
Myyntiin saapuessaan Sony Xperia 1 III on markkinoiden aivan kalleimpia tavanomaisia älypuhelimia ilman taittuvaa näyttöä, ja 1 299 eurolla saa jokaisen kilpailevan Android-älypuhelimenkin niin halutessaan, joten kyse on vain siitä, mikä on itselle paras.
Vaihtoehdoista paras, kun hinta jätetään huomioimatta, Sony Xperia 1 III:lle on yhä jo keväällä markkinoille tullut, 1 299 euron nyt yleisestä hinnastaan jo paikoin hieman edullisemmaksikin painunut Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Edullisempia vaihtoehtoja huippuluokan ominaisuuksilla ovat muun muassa Samsung Galaxy S21 ja S21+, OnePlus 9 Pro sekä Xiaomi Mi 11, jotka kaikki ovat reilusti Xperia 1 III:a edullisempia. Samsungin edullisemmissa Galaxy S21 -malleissa ja Xiaomi Mi 11:ssä joutuu kuitenkin tyytymään esimerkiksi vähäisempiin kameraominaisuuksiin. Xiaomin Mi 11 Ultra olisi myös kova haastaja, mutta valitettavasti sen myynti Suomessa jäi vain rajattuun erään.
Monelle Sonya harkitsevalle vaihtoehtona voivat olla myös Applen iPhonet, joista odotetaan uuden sukupolven malleja syyskuussa, eli varsin pian Xperia 1 III:n myyntiintulon jälkeen.
Kokonaisuutena Sony Xperia 1 III on älypuhelin, joka on muutamalla tavalla – ennen kaikkea 21:9-kuvasuhteeltaan näytöltään – erilainen kuin läheisimmät kilpailijansa. Korkean hintansa vuoksi vastineessa rahalle ei kyseessä ole vahvin vaihtoehto, mutta omalla tavallaan Xperia 1 III on kuitenkin mielenkiintoinen älypuhelin, mikäli Sonyn tekemät ratkaisut ovat omaan mieleen. 21:9-näytön lisäksi näihin kuuluu esimerkiksi perinteisen kuulokeliitännän säilyttäminen.
Mikäli Xperia 1 III:n hinta markkinoilla laskee, voi siitä muodostua laajemmin vakavasti otettava haastaja Samsungin, OnePlussan ja Xiaomin huippupuhelimille, mutta toistaiseksi se on siihen hieman liian kallis.
—
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Sony Xperia 1 III:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmäm pakkaa kuvia varsin ronskisti, joten tarkemmin niitä kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversio. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »