Nokiassa elokuun 2020 alussa aloittaneen toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan Nokia on edistynyt liiketoiminnassaan nopeammin kuin mitä yhtiön sisällä itsekään on odotettu.
”Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä teki selvästi paremman tuloksen mitä vielä alkuvuonna odotettiin”, Lundmark kommentoi suomalaismedioille järjestetyssä etätapaamisessa tulosjulkistuksen jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian kilpailukyky 5G-tuotteissa on parantunut uusien lanseerauksien myötä. Viimeksi kesäkuussa Nokia julkisti uusia ReefShark-järjestelmäpiireihin perustuvia AirScale 5G -tukiasematuotteita. ”Asemamme 5G:ssä on alkamassa selvästi parantua, ja olemme voittamassa asemia takaisin. Kanada ja Kiina ovat tästä hyviä esimerkkejä”, totesi Lundmark tulosta esitellessään.
Heinäkuussa kerrottiin Nokian saaneen Kiinasta 4 prosentin osuuden China Mobilen uusista 5G-radioverkkosopimuksista, kun aiemmin tähän asti Nokia oli jäänyt ulos Kiinan 5G-verkkomarkkinoilta.
Vuoden 2021 alkupuoliskolla tammi-kesäkuussa Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä on yltänyt nyt 7,0 prosentin vertailukelpoiseen liikevoittoon, kun Nokia vielä pääomamarkkinapäivässään maaliskuussakin kertoi koko vuoden odotukseksi nollatuloksen vaihteluvälillä -1 prosentista 2 prosenttiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Matkapuhelinverkkojen ohella erityisesti Nokian Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä, joka kattaa kiinteät verkot, optiset verkot, IP-reitityksen ja merikaapelit, on menestynyt viime ajat kokonaisuutena vahvasti. Sen liikevaihdon kasvu huhti-kesäkuussa ilman valuuttakurssimuutoksia oli 20 prosenttia, ja vertailukelpoista liikevoittoa syntyi 9,1 prosenttia liikevaihdosta.
Nokia nosti tänään koko vuoden 2021 näkymänsä aiemmasta 20,6-21,8 miljardin euron liikevaihdosta 21,7-22,7 miljardiin ja vertailukelpoisesta liikevoitosta 7-10 prosentista 10-12 prosenttiin.
Nokian aiemmat ennusteet kuluvan vuoden vaikeudesta ovat osoittautuneet varovaisiksi, mutta erinomaisen alkuvuoden jälkeen toimitusjohtaja Lundmark toppuuttelee edelleen odotuksia loppuvuodelle – ja nostaa esiin yhä Nokiaa kohtaavat haasteet mitä tulee toisella vuosipuoliskolla aiemmin Pohjois-Amerikassa menetettyyn markkina-asemaan (Verizonin suuren 5G-sopimuksen päätyminen Samsungille), tiukkaan hintakilpailuun sekä komponenttipulaan.
Itse asiassa komponenttipula rajoittaa nyt myös selvästi Nokian kasvua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Komponenttitilanne on jatkuvaa taistelua. Tämä tulee jatkumaan loppuvuoden ja hyvin varmasti myös ensi vuoden aikana. Pystyisimme kasvamaan jonkin verran nopeammin, jos enemmän komponentteja olisi saatavilla. Markkinat ovat vahvat ja kysyntää on paljon, mutta komponenttipula rajoittaa kasvumahdollisuuksia”, kommentoi Lundmark.
Vuoden 2023 näkymät pidettiin ennallaan
Nokian tämän päivän tulosjulkistuksessa kenties silmiinpistävin asia on se, että korotetuilla näkymillään täksi vuodeksi Nokia on yltämässä jo lähelle aiemmin vasta vuodelle 2023 esittämiään näkymiä.
Nokia odottaa nyt tälle vuodelle, jonka piti olla käännetarinan vaikea lähtövuosi, 10-12 prosentin vertailukelpoista liikevoittoa samalla, kun vuoden 2023 näkymät pidettiin edelleen ennallaan 10-13 prosentissa.
Ohjeistus parin vuoden päähän näyttääkin nyt vaatimattomalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”On vasta neljä kuukautta siitä, kun se pääomamarkkinapäivässä annettiin”, kommentoi toimitusjohtaja Lundmark vuoden 2023 ennusteen pitämistä ennallaan. ”Olemme edistyneet nopeammin kuin mitä kuvittelimme, mutta tämä on vasta alkuvaiheessa, joten pidimme tuon ennusteen ennallaan.”
Toistaiseksi Nokia on Pekka Lundmarkin aikakaudella ylittänyt odotukset, mutta pikku hiljaa nekin kasvavat ja samanlaisten tulosyllätysten toistaminen vaikeutuu.
Siltikin Nokian käänne vaikuttaa vahvalta, eikä kyse ole myöskään vain markkinoiden hyvästä vedosta, vaan myös Nokian paremmasta suorituksesta.
”Parantunut teknologiajohtajuus alkaa näkyä yhdistettynä uuteen toimintamalliin. Liiketoimintaryhmillä on nyt vastuu investoinneista ja niiden tuotosta”, kommentoi Lundmark.
Nokia organisoitui vuoden alusta uudelleen, missä yhteydessä päätöksentekoa ja samalla vallan ohella myös vastuuta hajautettiin verrattuna Nokian aiempaan toimintamalliin. Tavoitteena oli lisätä Nokian vauhtia toimintaa yksinkertaistamalla, ja ainakin toistaiseksi nähtyjen tulosten perusteella Nokia on tässä erinomaisesti onnistunut.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »