Tutkimusyhtiö Counterpoint Researchin mukaan virtuaali- ja lisätyn todellisuuden lasien toimitukset lähes kolminkertaistuivat vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä vuodentakaisesta.
Koko markkinan kasvua on ajanut Facebookin omistaman Oculuksen itsenäisesti toimiva virtuaalitodellisuuslaite Quest 2, joka kehittyneiden ominaisuuksiensa sekä erityisesti kohtuullisen hintansa myötä on houkutellut paljon uusia ostajia. Oculus Quest 2 tuli markkinoille syksyllä 2020.
Facebookin markkinaosuus virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden toimituksista onkin kasvanut jo loppuvuodesta 2020 alkaen noin kolmen neljänneksen tasolle. Alkuvuonna 2021 Facebook nappasi erityisesti Oculus Quest 2:n ansiosta 75 prosentin markkinaosuuden virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden toimituksista. Perässä seurasivat DPVR (6 %), Sony PlayStation VR:n voimin (5 %), Pico (4 %) sekä Valve ja HTC. Näistä DPVR ja Pico ovat vähemmän tunnettuja – esimerkiksi DPVR:n fokus on tiukasti yritys- ja kouluasiakkaissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Merkittävästi virtuaalitodellisuuden laitteisiin panostanut, takavuosina suurena älypuhelinvalmistajana tunnettu HTC näyttää jäävän myös virtuaalitodellisuudessa pieneksi toimijaksi. HTC itsekin on kommentoinut, ettei se pysty kilpailemaan Facebookin ja sen erittäin edullisesti suhteessa valmistuskustannuksiin myymän Oculus Quest 2:n kanssa. Facebook on myynyt Quest 2:ta pienellä katteella kasvattaakseen virtuaalitodellisuuslaitteiden markkinaa. Facebook pyrkii jatkossa johtavaksi alustaksi tässä uudessa laitekategoriassa, eikä vahvasti kannattava sosiaalisen median jätti ole niin huolissaan lyhyen aikavälin laitemyynnin kannattavuudesta.
Vaikka virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden markkinat ovat kasvaneet vauhdikkaasti, ovat ne edelleen verrattain pienet. Esimerkiksi Facebookin arvioidaan toimittaneen vasta 4,6 miljoonaa kappaletta Oculus Quest 2 -laitteita.
Mielenkiintoista on, mitä virtuaalitodellisuuslaitteiden markkinoille tapahtuu, kun Apple tulee mukaan markkinoille. Huhujen mukaan tämä on tapahtumassa jo vuoden 2022 aikana. Laajasti on arvioitu, että Applen mukaantulon myötä markkina herää todella eloon. Todennäköisesti markkinoiden kasvun kiihdyttämänä uusia virtuaalitodellisuuslaitteita voidaan odottaa jälleen markkinoille myös muiltakin merkittäviltä toimijoilta, kuten esimerkiksi Samsungilta ja Xiaomilta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »