Applen nykyiset viimeisimmät järjestelmäpiirit – iPhone 12 -puhelinten ja iPad Airin A14 Bionic ja Mac-tietokoneiden ja iPad Pro -laitteiden M1 perustuvat taiwanilaisen TSMC:n 5 nanometrin tuotantoprosessille.
Myös syksyn uusiin iPhone-puhelimiin odotettava uusi järjestelmäpiiri, nimeltään mahdollisesti A15 Bionic, tulee jatkamaan yhä TSMC:n 5 nanometrin prosessilla, joskin sen kehittyneemmällä versiolla.
Nyt japanilainen talousjulkaisu Nikkei raportoi, että Apple tulee ottamaan TSMC:n uuden edistyneemmän 3 nanometrin tuotantoprosessin käyttöön vuoden 2022 toisella puoliskolla järjestelmäpiirissä, joka tullaan näkemään ensimmäisenä osana iPad-laitetta – mitä todennäköisimmin siis seuraavaa iPad Pro -sukupolvea.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple tulee olemaan 3 nanometrin tuotantoprosessin käyttöönotossa aivan etulinjassa, ja mahdollisesti jälleen aivan ensimmäinen ainakin merkittävässä mittakaavassa.
iPhone-järjestelmäpiireissä Apple ei siirry 3 nanometrin tuotantoprosessiin vielä vuonna 2022, vaan syksyllä 2022 odotettaviin iPhoneihin TSMC tulee valmistamaan järjestelmäpiirejä ensi vuonna 4 nanometrin tuotantoprosessillaan. Syynä tähän ovat aikataulut sekä uuden tuotantoprosessin tyypillisesti alkuvaiheessa vaatima ylösajo, joka ei mahdollista vielä iPhone-piirituotantoon riittävän hyvää saantoa.
Yleisesti ottaen mitä pienemmän viivanleveyden eli transistorien välisen etäisyyden tuotantoprosessi, sitä pienempi virrankulutus ja lämmöntuotanto suoritinpiirillä on mahdollista saavuttaa. Näitä etuja voidaan vastavuoroisesti kääntää paremmaksi suorituskyvyksi korkeampien kellotaajuuksien käytöllä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eri valmistajien eri viivanleveyksien tuotantoprosessit eivät kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia keskenään, ja toki tehokkuusparannuksia voidaan myös saavuttaa ilmoitetun nanometrilukeman pysyessä ennallaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »