Qualcommin toimitusjohtajana heinäkuun alussa aloittanut, jo aiemmin President-tittelillä yhtiön johdossa piiriliiketoiminnasta kakkosmiehenä vastannut Christiano Amon kertoo yhtiön tavoittelevan merkittävää markkina-asemaa myös tietokoneiden suoritinpiireissä. Markkinoiden muutos on avannut sille nyt tämän saavuttamiseen oivan tilaisuuden.
Tähän asti Qualcomm on tunnettu parhaimmin älypuhelinten järjestelmäpiireistään ja modeemipiireistä, joita se toimittaa myös Applen kaikkiin iPhone 12 -puhelimiin.
ARM-pohjaisten suoritinten markkinaosuuden kasvaessa myös Windows-tietokoneissa, Qualcommilla on tilaisuus nousta merkittäväksi peluriksi myös läppärien suoritinmarkkinoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Monet PC-tietokonevalmistajat kaipaavat uusia ratkaisuja pystyäkseen kilpailemaan Applen omalla suoritinpiirillä varustettuja uusia Mac-tietokoneita vastaan. Applen M1-suoritinpiiri tarjoaa tällä hetkellä lyömättömän suorituskyvyn ja akunkeston yhdistelmän kannettavissa tietokoneissa. Intelillä tai AMD:llä ei ole tarjota sille kunnollista kilpailijaa, mutta Qualcomm uskoo, että se voi sellaisen tuoda saataville reilun vuoden päästä.
Qualcomm on asettanut panoksensa kilpailussa Applella karttuneeseen osaamiseen.
Qualcomm osti alkuvuonna ARM-suoritinten kehittämiseen erikoistuneen NUVIAn 1,4 miljardilla dollarilla. NUVIA perustettiin vasta helmikuussa 2019. Yhtiön perustajina oli muun muassa entisiä Applen työntekijöitä, jotka olivat kehittämässä Applen suorituskyvyltään markkinoiden johtavia suorittimia iPhoneihin ja muihin sen laitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
NUVIA-kaupan myötä Qualcommin palkkalistoille siirtyivät muun muassa sen perustaja, Applen entinen piirien suunnittelusta vuodesta 2010 aina vuoteen 2019 asti vastannut johtaja Gerard Williams III, yhdessä kahden muun perustajan Manu Gulatin ja John Brunon kanssa. Applen lisäksi NUVIAn tiimillä on aiempaa kokemusta muun muassa Googlelta, ARMilta, Broadcomilta ja AMD:ltä.
NUVIA-yritysostolla Qualcomm panostaa omien ARM-pohjaisten CPU-suoritinydintensä kehittämiseen ARMin suoritinpiirisuunnitelmien suoran hyödyntämisen sijaan.
Qualcommin aiemman ilmoituksen mukaan ensimmäiset Snapdragon-alustat, joissa tulee olemaan Qualcommin sisäisesti suunnittelema CPU-suoritinydin, tulevat olemaan suunnattu korkean suorituskyvyn ”ultrakannettaviin” läppäreihin ja tulossa saataville näytetoimituksiin asiakkaille vuoden 2022 toisella puoliskolla. Käytännössä tämä tarkoittanee uusilla suoritinpiireillä varustettujen laitteiden markkinoilletuloa vuoden 2023 aikana, ainakin laajemmissa määrin.
”Me tarvitsimme johtavan suorituskyvyn akulla varustettuihin laitteisiin”, Qualcommin toimitusjohtaja Christiano Amon kommentoi NUVIA-yritysostoa Reutersin haastattelussa. ”Jos ARM, jonka kanssa meillä on ollut kumppanuus vuosien ajan, jatkossa kehittää CPU-suorittimen, joka on parempi kuin mihin pystymme itse, sitten meillä on aina olemassa mahdollisuus lisensoida se ARMilta.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi jatkossa NUVIAn myötä Qualcommille tulevaa osaamista on tarkoitus hyödyntää seuraavan sukupolven CPU-suoritinytimissä myös huippuluokan älypuhelimiin ja autojen digitaalisiin kojelauta- ja ajoavustinjärjestelmiin, lisätyn todellisuuden laitteisiin ja verkkoratkaisuihin.
Sen sijaan Amonin mukaan Qualcommilla ei ole parhaillaan suunnitelmia omien CPU-suorittimien kehittämiseen datakeskusten palvelimiin. Aiemmin juuri tämä oli NUVIAn oman kehitystyön painopiste, mutta yrityskauppa toi tässä suhteessa muutoksen. Qualcomm voi kuitenkin lisensoida NUVIAn suunnitelmia pilvipalveluyhtiöille, jos ne haluavat käyttää niitä pohjana omiin suorittimiinsa. Näin Qualcommista voisi tulla myös kilpailija ARMille, jota Nvidia yrittää ostaa 40 miljardin dollarin jättikaupassa. Qualcomm vastustaa Nvidian ostoaikeita.
Amon kertoi haastattelussa lisäksi, että Qualcomm aikoo panostaa suurella tavalla Kiinan markkinaan. Qualcommin liiketoimintamahdollisuuksia kasvattaa muun muassa kasvava yhteistyö Huawein kanssa. Yhdysvallat on myöntänyt luvan Qualcommille toimittaa komponentteja Huawein 4G-laitteisiin. Kun Huawei ei Yhdysvaltojen rajoituksista johtuen muuten saa juuri hankittua älypuhelimiin tarvittavia piirejä, tuovat vain 4G-laitteisiin rajatutkin toimitukset nyt lisäbisnestä Qualcommille.
Lisäksi Qualcomm on ylipäänsä jo laajemmin hyötynyt siitä, että muut entuudestaan Huaweita enemmän Qualcommin piirejä käyttävät kiinalaiset älypuhelinvalmistajat ovat napanneet itselleen Huaweilta vapautuvat markkinaosuudet maailmanlaajuisilla älypuhelinmarkkinoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »