Heinäkuun alusta voimaan astuva uusi lainsäädäntö tuo muutoksia arvonlisäverotukseen tilattaessa tuotteita Euroopan unionin ulkopuolisista verkkokaupoista.
Koko EU:n alueella astuu voimaan verkkokaupan arvonlisäverouudistus 1.7.2021. Jatkossa myös alle 22 euron arvoisista tavaralähetyksistä on maksettava arvonlisävero ja tehtävä tullaus. Muutos koskee myös EU:n ulkopuolelta lähetettyjä lehtiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muutokset tapahtuvat, kun kansainvälisessä ja EU:n sisäisessä kaupassa käytettävä arvonlisäveron erityisjärjestelmä laajenee kaikkiin kuluttajille myytäviin palveluihin ja tavaroiden etämyyntiin kuluttajille.
Tulli on nyt muistuttanut, että verkkokauppaostoksilla on syytä olla jatkossa entistäkin tarkempi. Vaikka verkkokauppa toimisi EU:ssa, kannattaa varmistaa esimerkiksi myyjän verkkosivuilta, mistä maasta tavara tosiasiassa lähetetään. Myös myyjän luotettavuuteen on syytä kiinnittää huomiota.
”Ostajan näkökulmasta uudistus voi tuoda mukanaan uudenlaisia sudenkuoppia. On periaatteessa mahdollista, että myyjä veloittaa arvonlisäveron ostoksen yhteydessä, mutta ei ole rekisteröitynyt EU:n yhteiseen IOSS-erityisjärjestelmään. On myös mahdollista, että myyjä on rekisteröitynyt järjestelmään, mutta ei ole ilmoittanut IOSS-tunnistettaan esimerkiksi Postille tai asiakkaalle, eikä tunniste näin ollen välity eteenpäin Tullille. Tällöin arvonlisäveron joutuu maksamaan uudelleen maahantuonnin yhteydessä”, toteaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tulli ei voi palauttaa ylimääräistä maksua, vaan asiakkaan on haettava sitä takaisin myyjältä. Kannustammekin suosimaan luotettavia verkkokauppoja ja varmistamaan asiat myyjältä etukäteen.”
Arvonlisävero voi olla mukana ostoksen hinnassa enintään 150 euron ostoksissa. Kuljetusyrityksestä riippuen myös tullaus voi tällöin hoitua ostajan kannalta automaattisesti kuljetusyrityksen kautta. Kuljetusyritys saattaa periä palvelusta maksun.
On myös hyvä muistaa, että Iso-Britannia ei enää nykyään kuulu Euroopan unioniin, joten heinäkuun alun muutos koskee myös sitä esimerkiksi Yhdysvalloista ja Kiinasta tehtävien verkkokauppaostosten ohella.
Aiemmin EU:n ulkopuolelta tilattavista pikkulähetyksistä ei ole tarvinnut maksaa arvonlisäveroa. Tulli muistuttaakin, että uudistus tarkoittaa tasavertaisempaa kilpailutilannetta muun muassa kotimaisille yrityksille. Samalla uudistus myös osin helpottaa EU:ssa kuluttajakauppaa tekeviä verkkokauppoja: yrityksen ei tarvitse rekisteröityä alv-verovelvolliseksi kaikkiin niihin EU-maihin, joihin yritys myy tavaroita tai sähköisiä palveluja kuluttajille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tulli ilmoittaa jo nyt myös mahdollisista viivästyksistä tullikäsittelyssä. ”Tullattavien pakettien määrä moninkertaistuu yhdessä yössä. Vuositasolla tullattaviksi tulee miljoonia paketteja, joita ei ole aiemmin tarvinnut tullata. Tämä voi näkyä saapuvien pakettien ja asiakasneuvonnan ruuhkautumisena etenkin heinäkuussa”, Tulli kertoo tiedotteessaan.
Lisätietoa heinäkuun alun arvonlisäveromuutoksesta löytyy Tullin verkkosivuilta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »