Ruotsissa hallinto-oikeus on asettunut maan viranomaisten kannalle ja pitänyt voimassa niiden Huawei-kiellon 5G-verkkolaitteiden osalta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
”Ruotsin turvallisuudella on suuri merkitys ja hallinto-oikeus on ottanut huomioon, että vain turvallisuuspoliisilla ja armeijalla yhdessä on täysi kuva liittyen turvallisuustilanteeseen ja Ruotsille aiheutuviin uhkiin”, oikeuden tiedoksiannossa todetaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeuden päätös on tappio Huaweille, joka oli haastanut viime vuonna tehdyn päätöksen oikeudessa. Huawein mukaan se harkitsee nyt asiassa jatkotoimiaan.
Huawein itäisen Keski-Euroopan ja Pohjoismaiden alueen johtaja Kenneth Fredriksen kommentoi, ettei oikeuden päätös ole yllätys siinä mielessä, että se tukeutuu Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon näkemyksiin.
”Me tulemme jatkamaan taistelua oikeudestamme pysyä markkinoilla”, kommentoi Fredriksen Ruotsin osalta. Huaweilla on vielä mahdollisuus valittaa nyt annetusta tuomiosta korkeampaan oikeusasteeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ruotsin posti- ja televiestintäviranomainen PTS kertoi kiinalaisia Huaweita ja ZTE:tä koskevasta kiellosta 20. lokakuuta. Huawein ja ZTE:n laitteiden käyttö kiellettiin uuden 5G-taajuushuutokaupan yhteydessä. Huawein ja ZTE:n 5G-verkkolaitteet on kielletty operaattoreilta uusissa 5G-verkkojen asennuksissa, ja lisäksi jo olemassa olevista verkoista Huawein ja ZTE:n laitteet tulee poistaa keskeisten toimintojen osalta vuoden 2025 alkuun mennessä.
Huutokauppaan osallistuakseen operaattoreiden on tullut sitoutua edellä mainittuihin ehtoihin liittyen verkon rakentamisessa käytettäviin laitetoimittajiin.
Huawei vei ulos sulkemisensa hallinto-oikeuteen, ja hallinto-oikeus Tukholmassa päättikin keskeyttää osittain PTS:n kieltopäätöksen toimeenpanon. PTS kuitenkin valitti kieltopäätöksestä, ja sille myönteinen päätös mahdollisti sittemmin tammikuussa huutokaupan etenemisen alkuperäisin, kiinalaiset ulos sulkevin ehdoin.
Laajemmin Huawein ja Kiinan suunnasta on myös esitetty Ruotsin toiminnan voivan rikkoa Kiinan ja Ruotsin kahdenvälistä investointisuojasopimusta, ja tältä osin asia voitaisiin viedä välimiestuomioistuimen ratkottavaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinan suunnasta on kuultu myös uhkailuja vastavuoroisesti ongelmista Ericssonille Kiinassa. Ericssonin edustaja on kommentoinut ruotsalaisviranomaisen päätöksen ”voivan haitallisesti vaikuttaa Ruotsin ja ruotsalaisen teollisuuden, mukaan lukien Ericssonin, taloudellisiin intresseihin”. Ericssonin liikevaihdosta 10 prosenttia kertyy Kiinasta, mutta jatkossa sen markkina-asema maassa saattaa alkaa rapistua.
Ruotsin posti- ja televiestintäviranomainen PTS laati alun perin Huawein kieltävän linjauksen yhteistyössä Ruotsin puolustusvoimien ja turvallisuuspoliisi Säpon kanssa. Huawein on nähty olevan liian lähellä Kiinan valtiota ja liian tiukasti sen hallinnon ohjattavissa.
Huawei puolestaan on vakuuttanut, ettei Kiinan turvallisuuspalvelulla tai valtiolla ole oikeutta käyttää yhtiötä vakoiluun.
Ruotsin päätös sulkea Huawei ja ZTE ulos maan verkkolaitemarkkinoilta seurasi toimia muualla Euroopassa. Suomessa ei ole ainakaan vielä toistaiseksi tehty Huaweita tai muita verkkolaitetoimittajia kieltäviä päätöksiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Brittimarkkinoilta Huawei suljettiin tylysti kokonaan ulos viime vuonna. Brittioperaattorien tulee poistaa käytöstä tulevaisuudessa jo nyt käyttöön otetut Huawein 5G-verkkolaitteet, mihin on kuitenkin annettu aikaa vuoteen 2027 asti. Uusia 5G-verkkolaitteistoja operaattorit eivät voi hankkia Huaweilta ensi vuodesta alkaen.
Myös Ranskassa operaattoreita on ohjattu välttämään Huaweita, kuitenkin ilman varsinaista virallista kieltoa.
Lokakuun alussa puolestaan raportoitiin Saksan suunnitelmista. Huawein verkkolaitteiden hankkimista ei Saksassakaan kiellettäisi suoraan, mutta eri arvioiden mukaan käytännössä näin voisi tapahtua suunnitelmien luomien byrokraattisten esteiden myötä.
Yhdysvallat on lobannut ahkerasti muitakin maita asettamaan kieltoja Huaweille ja estämään sen osallistuminen verkkojen rakentamiseen. Yhdysvalloissa Huawein Kiina-tausta nähdään turvallisuusuhkana mahdollisen tietojen Kiinaan siirtämisen takia. Yhdysvallat on muun muassa pitänyt Kiinan lainsäädäntöä, joka pakottaa yhtiöt ja kansalaiset avustamaa tiedustelussa, yhtenä uhkaa lisäävänä tekijänä.
Huaweihin kohdistuneet epäilyt ja kiellot ovat hyödyttäneet sen verkkolaitemarkkinoiden tärkeimpiä kilpailijoita Ericssonia ja Nokiaa, jotka ovat saaneet Euroopasta lisätilauksia operaattorien siirtyessä pois Huawein ratkaisuista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »