Applea vastaan on kerrottu jälleen uudesta tutkinnasta hallitsevan markkina-aseman mahdollisesta väärinkäytöstä ja kilpailun rajoittamisesta.
Tällä kertaa asialla on Saksa, jonka liittovaltion kilpailuviranomainen Bundeskartellamt on kertonut aloittaneensa tutkinnan Applesta mitä tulee App Store -sovelluskauppaan, tuotteisiin ja muihin palveluihin.
Tutkinnassa selvitetään, onko Applella ja millä markkinoilla hallitseva markkina-asema ja toimiiko se kilpailun rajoittamiseksi omia palvelujaan suosien.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple tarjoaa omina palveluina muun muassa iCloud-pilvipalvelun, AppleCare-sopimukset laitteiden rikkoutumisen varalta, Apple Pay -maksupalvelun, Apple Music -musiikkipalvelun, Apple Arcade -pelipalvelun sekä sarjoja ja elokuvia sisältävän Apple TV+ -sisältöpalvelun.
Pääasiassa tutkinnan on kerrottu keskittyvän Applen App Store -sovelluskauppaan ja siihen liittyviin ehtoihin.
Saksan kilpailuviranomaisen mukaan se on saanut useita valituksia Applen mahdollisesti kilpailua rajoittavista käytännöistä. Näistä useat ovat liittyneet Applen uusissa käyttöjärjestelmäversioissa esittelemään App Tracking Transparency -uudistukseen, jonka tarkoitus on ollut tarjota käyttäjille valinnanmahdollisuus sovellusten harjoittaman seurannan osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huhtikuussa yhdeksän eri alojen etujärjestöä, jotka edustavat esimerkiksi Facebookia sekä mediayhtiö Axel Springeriä, jättivät valituksen Applesta viranomaisille.
Lisäksi on valitettu myös Applen esiasennetuista sovelluksista, joiden kilpailijat näkevät vääristävän kilpailua.
Viime aikoina myös Applen App Store -sääntöihin on kohdistunut yleisesti kovenevaa kritiikkiä. Apple edellyttää App Store -sovellusten käyttävän digitaalisen sisällön myyntiin vain Applen tarjoamaa maksutapaa, jonka kautta tehdyistä maksuista Apple ottaa 30 tai 15 prosentin osuuden itselleen. Sovellusten ei ole myöskään sallittua kertoa esimerkiksi tilausmahdollisuuksista, joita ne voivat tarjota palveluihinsa verkkosivujensa kautta.
App Store on myös ainoa tapa asentaa sovelluksia Applen iPhoneihin ja iPadeihin, sillä Apple ei salli kilpailevia markkinapaikkoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple itse on jo julkaissut myös kommentin muun muassa MacRumors-sivustolle reaktiona tuoreimpaan tutkintaan.
”Apple on ylpeänä toiminnastaan ajurina innovaatiolle ja työpaikkojen luonnille yli 250 000 työpaikalla, joita iOS-sovellukset tukevat Saksassa. App Storen kasvu ja aktiviteetti ovat antaneet kaikenkokoisille saksalaiskehittäille saman mahdollisuuden jakaa intohimonsa ja luovuutensa käyttäjien kanssa ympäri maailman luoden samalla turvallisen ja luotetun paikan asiakkaille ladata sovelluksia varustettuna yksityisyyden suojaamisella, jota he odottavat. Saksa on myös kotipaikka Applen suurimmalle tuotekehityskeskukselle Euroopassa ja uudelle 1 miljardin euron investoinnille European Silicon Design Centeriin Münchenissä. Odotamme keskusteluja toimintatavastamme kilpailuviranomaisen kanssa ja avointa dialogia mistä tahansa huolista heidän kanssaan.”
Aiemmin huhtikuun lopulla Euroopan komissio linjasi jo kilpailututkintansa päätteeksi, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista. Komissiolta odotetaan myöhemmin tietoa Applelle koituvista seuraamuksista sekä sille asetettavista vaatimuksista muuttaa toimintaansa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi suurten teknologiajättien toimintaan kohdistuu muutospaineita myös uuden lainsäädännön kautta, niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »