Apple julkisti eilen iOS 15:n ja muut uudet merkittävät käyttöjärjestelmäversionsa, joita odotetaan kaikille käyttäjille julkaistavina päivityksinä saataville syksyllä. Sovelluskehittäjille Apple julkaisi ensimmäiset beetatestiversiot jo eilen ja julkiset beetatestiversiot ovat tulossa heinäkuussa.
iOS 15:ssä on jälleen kokonaisuutena paljon erilaisia uudistuksia, joita kävimme läpi jo alkuperäisessä artikkelissamme. Monet uudistuksista liittyvät yksittäisiin sovelluksiin tai toimintoihin – esimerkiksi FaceTime-videopuhelujen voi sanoa uudistuneen lähes kauttaaltaan – tai eivät kuitenkaan vaikuta niin merkittävästi jokapäiväiseen käyttöön.
Lyhyen käyttötuntuman perusteella alla käsitellään kolmea iOS 15:n uudistusta, joilla voi sen sijaan olla merkittäväkin vaikutus käyttökokemukseen. Soveltuvin osin kaikki nämä kolme ominaisuutta – Keskittyminen, uudistunut Safari ja Live-teksti – ovat mukana myös iPadOS 15:ssä ja macOS Montereyssa.
Keskittyminen ja Keskity-tilat (Focus)
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Englanniksi nimellä Focus tunnettava kokonaisuus kulkee ainakin toistaiseksi iOS 15:n testiversiossa suomeksi Keskittyminen-nimellä ja Keskity-tiloina.
Vanha on taas tavallaan uutta. Kuka muistaa älypuhelinaikaa edeltäneiden matkapuhelinten profiilit? iOS 15:ssä esitellyissä Keskity-tiloissa on paljon samaa, erilaisella twistillä.
Uusilla tiloilla voi määritellä eri tavallisesta ”perustilasta” poikkeaviin käyttötilanteisiin erilaisia ilmoitusasetuksia sekä myös erilaisia kotinäkymiä. Samanaikaisesti Keskittyminen-tilat ovat laajennus aiemmasta Älä häiritse -tilasta – sen lisäksi Applen suoraan tarjoamia tai ehdottamia tiloja ovat Kuntoilu, Ajaminen, Pelaaminen, Lukeminen, Nukkuminen, Oma aika ja Työskentely. Kunkin tilan osalta voi erikseen määritellä henkilöt ja sovellukset, joiden ilmoitukset näytetään tilan ollessa päällä. Muut kuin sallitut ilmoitukset kerääntyvät ilmoituskeskukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilmoitusten ohella eri tiloihin voi räätälöidä omat kotinäkymänsä. Ainakin toistaiseksi tämä onnistuu vain varsin kömpelösti: halutut näkymät täytyy ensin luoda tavallisesti, jonka jälkeen ne voi oletusarvoisesti piilottaa, mutta lisätä asetusten kautta haluttuihin tiloihin. Jo viime vuoden iOS 14:stä alkaenhan kotinäkymiä on voinut iPhonessa piilottaa – ja kaikki sovellukset ovat löytyneet Appikirjaston kautta. Nyt iOS 15:ssä kotinäkymiin voi lisätä saman sovelluksen kuvakkeita useamman kerran, mikä mahdollistaa myös erilaisten kotinäkymien koostamisen ja valitsemisen eri tiloihin.
Älykkyyttä Keskity-tiloissa on parilla eri tavalla:
- Päälle voi kunkin tilan osalta kytkeä älykkään aktivoinnin, joka laittaa tilan päälle automaattisesti asianmukaisina aikoina esimerkiksi sijainnin tai appien käytön perusteella (tämän testaamiseen ei ole ollut vielä aikaa, ja ominaisuus voi olla vielä varsin buginen, kuten uusien tilojen asetukset tässä vaiheessa muutenkin). Vaihtoehtoisesti tiloja voi asettaa menemään päälle ajastetusti, sijainnin perusteella tai aina kun tietty sovellus avataan. Mahdollista on siis vaikkapa asettaa työtila kytkeytymään päälle työpaikalle saavuttaessa ja pois työpaikalta lähdettäessä ja niin edelleen.
- Käytössä oleva Keskity-tila voi näkyä muille – esimerkiksi Applen Viesteissä, mutta jatkossa myös muissa sovelluksissa niiden ottaessa Applen tarjoaman mahdollisuuden käyttöön. Tämä tilatiedon tarjoaminenkin on ideana tuttu jo älypuhelimia edeltäneeltä aikakaudelta, mutta saattaa vasta nyt yleistyä.
Laajemmin viriteltynä eri Keskity-tilat ovat ehdottomasti tehokäyttäjäominaisuus, jota todennäköisesti monipuolisesti tulee käyttämään vain pieni osa iPhone-käyttäjistä. Jos asetuksia kuitenkin jaksaa säätää, voi uusilla tiloilla parantaa merkittävästikin käyttökokemusta räätälöimällä laitteen toiminnan kuhunkin tilanteeseen sopivaksi. Lisäksi alkuun pääsee yksinkertaisesti uuden kokonaisuuden rakentuessa Älä häiritse -tilan pohjalle.
Uusi Safari
Myös Applen Safari-verkkoselain uudistuu merkittävästi uusissa käyttöjärjestelmäversioissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhonessa Safarin käyttöliittymä muuttuu niin, ettei näyttö pystyasennossa yläreunassa näy enää mitään selaimen käyttöliittymäelementtejä. Sen sijaan lähellä alareunaa on uusi ”kelluva”, selattaessa alareunaan kutistuva yhdistetty osoiterivi/hakukenttä/väilehti/toimintopalkki. Painamalla palkista avautuu käytettäväksi kenttä verkko-osoitteen tai haun kirjoittamiseksi.
Avoinna olevien välilehtien välillä voi liikkua palkin päällä sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Palkin oikeasta reunasta löytyvästä välilehtipainikkeesta saa avattua avointen välilehtien näkymän. Tätä kautta pääsee käsiksi myös välilehtiryhmiin, joihin voi halutessaan ryhmitellä välilehtiä erilaisiksi joukoiksi. Nämä synkronoituvat myös käyttäjätilin eri laitteiden välillä. Safarin Yksityinen-tila on myös jatkossa oma välilehtiryhmänsä.
Näyttö vaaka-asennossa yhdistetty osoiterivi/hakukenttä/väilehti/toimintopalkki näkyy näytön yläreunassa, ja eri välilehdet listataan rinnakkain.
Lisäksi iOS ja iPadOS 15:n myötä Safari-selain saa myös iPhoneissa ja iPadeissa tuen kolmansien osapuolten laajennuksille, mikä on myös merkittävä muutos toiminnallisuuden kannalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena itse pidän Safarin muutoksista iPhonessa erityisesti helposta mahdollisuudesta vaihtaa eri välilehtien välillä pyyhkäisemällä, kun selataan näyttö pystyasennossa. Se helpottaa useamman verkkosivun välillä vaihdellen selaamista huomattavasti.
Live-teksti Kamerassa ja Kuvissa
iPhone oppii iOS 15:n myötä tunnistamaan tekstiä kuvissa ja muuntamaan sen helposti digitaaliseen muotoon.
Kun tekstiä havaitaan joko Kamera-sovelluksessa esikatselussa tai Kuvat-sovelluksessa kuvaa katseltaessa, ilmestyy kuvan kulmaan uusi kuvake. Sitä painamalla kohdistettuna oleva teksti korostuu kuvasta ja tämän jälkeen teksti on esimerkiksi helposti kopioitavissa tai jaettavissa digitaalisessa tekstimuodossa eteenpäin.
Jos tekstistä tunnistuu puhelinnumero, sähköpostiosoite tai osoite, tarjoaa ohjelmisto suoraan myös mahdollisuutta puheluun, viestiin tai navigoinnin käynnistämiseen.
Englannin, kiinan, ranskan, italian, saksan, portugalin ja espanjan kielten välillä Live-tekstinkin osalta on tarjolla myös käännösmahdollisuus.
Tallennettuja kuvia voi myös hakea niiden sisältämien, tunnistettujen tekstien perusteella. Tämäkin toimii muutamien kokeilujen perusteella kohtuullisen hyvin. Kätevä hakuominaisuus voi olla vaikkapa tietyn näyttökuvan löytämisessä, jos tietää sen sisältävän jonkin tekstin.
Live-tekstitoiminto vaatii vähintään A12 Bionic -järjestelmäpiirin, eli iPhoneista XR / XS -mallin tai uudemman, vaikka iOS 15 itsessään tulee päivityksenä iPhone 6s:lle ja uudemmille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »