Suomalainen Nokia-puhelinyhtiö HMD Global on kertonut tänään vuoden 2020 tuloksestaan.
HMD Globalin liikevaihto laski edelleen noin 30 prosentilla 1,2 miljardiin euroon vuonna 2020 vuonna 2019 saavutetusta 1,7 miljardista eurosta. Aiemmin vuonna 2018 liikevaihto ylsi huipputasolleen 2,4 miljardiin euroon, josta liikevaihto on sittemmin puolittunut.
Liiketappiotaan HMD Global onnistui kuitenkin pienentämään merkittävästi viime vuonna: liiketappio koko vuodelta 2020 oli 47 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2019 oli vielä 295 miljoonaa euroa ja vuonna 2018 puolestaan 188 miljoonaa euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime vuoden aikana HMD Globalin toiminta kääntyikin vuoden edetessä kannattavaksi. ”Olemme olleet viime kesäkuusta lähtien kannattavia”, kommentoi toimitusjohtaja Florian Seiche Talouselämän haastattelussa.
Seichen mukaan yleinen komponenttipula haittaa tällä hetkellä Nokia-puhelinten toimituksia – ongelma ei ole tällä hetkellä kysynnässä, vaan operatiivisella puolella.
Koronapandemiavuoden 2020 on tiedetty jo pitkään olleen HMD Globalille toimitusten puolesta haastava. Lisäksi vaikeuksia pärjätä kilpailussa sillä oli jo vuonna 2019.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuoden 2020 alkupuoli oli HMD Globalille erittäin vaikea koronapandemian pyörteissä. Alkuvuonna tammi-maaliskuussa älypuhelintoimitukset olivat 1,7 miljoonaa, ja huhti-kesäkuussa ne romahtivat ennätysalas vain 1,4 miljoonaan älypuhelimeen, josta heinä-syyskuussa nähtiin jo hieman elpymistä 2,1 miljoonaan. Loppuvuoden loka-joulukuun noin 2,8 miljoonan älypuhelimen toimitukset olivat siis HMD Globalille selvästi vuoden vilkkain neljännes 35 prosentin kasvulla edellisneljänneksestä.
Edellä mainitut luvut ovat tutkimusyhtiö Counterpoint Researchilta. HMD Global itse kertoo toimittaneensa viime vuonna yhteensä 55 miljoonaa perus- ja älypuhelinta, mikä on hieman aiempia Counterpointin yhteenlaskettuja tilastolukuja korkeampi lukema. Aiemmin vuonna 2019 toimitukset ylsivät 70 miljoonaan.
Elokuussa HMD Global kertoi nostaneensa 230 miljoonaa dollaria eli vajaat 200 miljoonaa euroa uutta rahoitusta. Rahoituskierrokseen osallistui sijoittajina joukko HMD Globalin tärkeimpiä globaalisti toimivia strategisia kumppaneita, kuten Google, Qualcomm sekä myös Nokia Technologies, joka ei ole aiemmin kuulunut HMD Globalin omistajiin.
Maaliskuun lopulla yhteistyökumppani ja HMD Globalin osakas FIH Mobile kertoi HMD:n kassatilanteen olevan yhä tiukka. Uudesta rahoituksesta ei ole vielä tänä vuonna tiedotettu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuoden 2020 aikana myös HMD Globalin johtoryhmä uusiutui merkittävästi, ja yhtiö on pyrkinyt luomaan myös uutta liiketoimintaa puhelinten myymisen oheen. Viime vuonna HMD Global esitteli kansainvälisen dataroaming-palvelun HMD Connectin, paransi tietoturvaosaamistaan mobiilialalla ostamalla Valona Labsin ja avasi uuden ohjelmistoihin, tietoturvaan ja palveluihin keskittyvän tutkimus- ja tuotekehitysyksikön Tampereelle. Tänä vuonna HMD Global on jo laajentunut HMD Mobile -liittymien tarjoamiseen virtuaalioperaattorina Isossa-Britanniassa sekä tuonut tarjolle yritysten laitehallintaan HMD Enable Pro -palvelun.
Viime vuoden johtoryhmämuutokset ovat saaneet jatkoa myös tänä vuonna, kun HMD Globalin tuotejohtajana alusta asti toiminut Juho Sarvikas kertoi jättävänsä yhtiön.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »