Xiaomi on nyt virallisesti poistettu Yhdysvaltojen puolustusministeriön niin sanotulta mustalta listalta.
Xiaomin pääsystä sopimukseen Yhdysvaltojen hallinnon kanssa kerrottiin jo parisen viikkoa sitten.
Tämän seurauksena 25. toukokuuta tuomioistuin antoi päätöksensä, joka kumosi puolustusministeriön aiemman määrittelyn, jonka mukaan Xiaomi olisi ”kommunistisen Kiinan armeijan yhtiö”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Päätöksen myötä oikeus poisti näin kaikki Xiaomiin yhdysvaltalaisille oikeusministeriön määrittelyn myötä kohdistuneet osakkeiden osto- ja omistusrajoituket.
”Yhtiö toistaa, että se on avoin, läpinäkyvä, julkisesti listattu, itsenäisesti toimiva ja johdettu yhtiö”, kommentoi Xiaomi päätöstä.
Aiemmin Donald Trumpin presidenttikauden loppumetreillä Yhdysvaltojen puolustusministeriö lisäsi älypuhelin- ja muiden laitteiden valmistajana tunnetun Xiaomin listalle, jonka yrityksillä on sen mukaan kytkös Kiinan armeijaan tai ne ovat sen hallinnoimia. Xiaomi vei tämän määrittelyn oikeuteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo maaliskuussa liittovaltion oikeusistuin asettui asiassa Xiaomin puolelle ja määräsi puolustusministeriön Xiaomia koskevan päätöksen toimeenpanon väliaikaisesti keskeytettäväksi. Tuolloin oikeus näki, että Xiaomi tulisi todennäkoisesti lopultakin voittamaan kanteen.
Sittemmin oikeudelle toimitetun tiedoksiannon osapuolet – Yhdysvaltojen hallinto ja Xiaomi – olivat sopineet tavasta, joka ratkaisee oikeuteen viedyn asian ilman tarvetta sen pidemmälle käsittelylle.
Xiaomin listauksessa oli kyse eri listasta kuin kauppaministeriön kieltolistasta, jolle päätyminen on aiheuttanut Huaweille ongelmia jo keväästä 2019 alkaen. Puolustusministeriön listan merkittävimmät seuraukset liittyvät sijoituskieltoon yhdysvaltalaisille listalle asetettuihin yrityksiin. Tämä olisi tarkoittanut tarvetta myös yhdysvaltalaisille sijoittajille luopua omistuksistaan Xiaomissa, jonka osakkeet on listattu Hongkongin pörssissä.
Xiaomi on tätä nykyä maailmanlaajuisesti kolmanneksi suurin älypuhelinbrändi Samsungin ja Applen perässä. Xiaomin ohella muut puolustusministeriön listalle lisätyt yritykset ovat olleet ennemminkin teollisuus- ilmailu- tai kemian alan yhtiöitä, joten Xiaomin lisäämistä sille pidettiin alun alkaenkin yllättävänä. Myös Huawei on kuitenkin tälläkin listalla, mutta siitä poiketen Xiaomi ei ole mukana verkkolaitteiden markkinoilla, vaan on keskittynyt kuluttajatuotteisiin, kuten älypuhelinten lisäksi televisioihin, kannettaviin tietokoneisiin sekä erilaisiin puettaviin ja älykodin laitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puolustusministeriön mukaan listan tarkoituksena on toimia vastatoimena Kiinan armeijan kehitysstrategialle, jossa näennäisesti yksityisesti toimivat yhtiöt tukevat armeijan modernisointia tarjoten sille kehittyneitä teknologioita ja osaamista.
Trumpin kaudella Yhdysvallat toimi laajasti kiinalaisia teknologiayhtiöitä vastaan. Kiinalaisten ByteDancen omistamaa TikTokia ja Tencentin omistamaa WeChatia kohtaan esitetyt vaatimukset ovat sittemmin joutuneet myös oikeuksien keskeyttämiksi, ja niiden osalta tulevaisuus on vielä avoinna. Bidenin hallinto pidensi huhtikuussa tarkasteluaikaa TikTokin osalta 11. kesäkuuta asti. Trumpin aikana Yhdysvallat edellytti TikTokin Yhdysvaltojen toiminnan siirtämistä uuteen omistukseen, mutta raportoidusti näistä suunnitelmista ollaan luopumassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »