Xiaomi on viime aikoina täyttänyt Suomessakin nopeasti Huawein jättämää tyhjiötä, ja Mi 11 -sarjan älypuhelimet ovat kiinalaisyhtiön keihäänkärkituotteita. Xiaomi Mi 11i tuo huippuluokan suorituskyvyn nyt alle 600 euron hintaluokkaan.
Xiaomi Mi 11i on läheistä sukua Mi 11:lle, jonka kanssa se jakaa muun muassa tehokkaan Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin 5G-modeemeineen. Joitakin eroavaisuuksiakin kaksikon välillä on, ja esimerkiksi näyttö on Mi 11i:ssä tasainen, Mi 11:ssä taas reunoille kaartuva.
Xiaomi Mi 11i
- 6,67" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 108 + 8 + 5 Mpiks. kamera
- 20 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 4520 mAh akku
Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi 11i vaikuttaa paperilla hintaansa nähden erinomaisesti varustellulta älypuhelimelta sekä eräänlaiselta sillalta ylemmän keskiluokan ja varsinaisen lippulaivakategorian välillä. Myös kattava kamerakokoonpano nostaa odotuksia korkealle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Xiaomi Mi 11i on jo myynnissä 599 euron suositushintaan 8 ja 128 gigatavun muisteilla varustettuna. Värivaihtoehtoja on kolme: sinertävä Celestial Silver, valkea Frosty White ja mustanharmaa Cosmic Black, arvostelulaitteemme väri.
Xiaomi Mi 11i:n tekniset tiedot
- 6,67 tuuman tasainen AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselin tarkkuudella sekä 120 hertsin virkistystaajuudella ja 360 hertsin kosketustunnistuksella, HDR10+-laajasävyskaala, ympäristöön mukautuva värilämpötila, enimmäiskirkkaus 1 300 nitiä ja kontrastisuhde 5000000:1, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kolme takakameraa
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,52 tuuman kennolla ja 0,7 mikronin pikselikoolla (yhdeksän pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 2,1 mikronia) ja f/1,75-aukolla
- 8 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 5 megapikselin 50 mm -telemakrokamera f/2,4-aukolla
- 20 megapikselin etukamera 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 5 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,5-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (5 nm, 1x 2,84 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-X1 + 3x 2,42 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-A78 + 4x 1,8 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-A55, Adreno 660 -grafiikkasuoritin)
- 8 gigatavun RAM-käyttömuisti (LPDDR5)
- 128 gigatavun tallennusmuisti (UFS 3.1)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 (160 MHz, 4096QAM) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä
- 4 520 milliampeeritunnin akku 33 watin pikalatauksella
- Mitat 163,7 x 76,4 x 7,8 millimetriä
- Paino 196 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversiona osana MIUI 12 -ohjelmistoa
Hyvää Xiaomi Mi 11i:ssä
- Huippuluokan suorituskykyä edullisesti. Xiaomi Mi 11i on toistaiseksi edullisin älypuhelin Suomessa Android-puhelinten kärkeä tehoissa edustavalla Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä, ja myös muistit ovat nopeinta mahdollista laatua. Suorituskyvyssä Mi 11i ei siis taivu tuplasti kalliimmillekaan Android-puhelimille.
- Edelleen mainiot kamerat. Kamerakokoonpano on lähestulkoon sama kuin sisarmalli Mi 11:ssa, ja pienistä säästötoimenpiteistä huolimatta kuvanlaatu on edelleen loistavaa. Etenkin pääkamera on erittäin hyvä, eikä videoissakaan ole moittimista. Mi 11i lukeutuu myös kameroiltaan hintaluokkansa kärkijoukkoon.
- Kirkas hyvä näyttö. Xiaomi Mi 11i:n näyttö antaa hieman tasoitusta tarkkuudessa Mi 11:lle, mutta on erittäin kirkas ja tarkkavärinen. AMOLED-teknologian ansiosta tummat sävyt säilyvät tummina, ja katselukulmat ovat laajat.
- Laatutuntuma. Xiaomi Mi 11i:n laatutuntuma on aika lailla huippupuhelinten tasolla, vaikka tyylillisesti puhelin onkin melkoisen varovainen. Uutuus ei nitise tai taivu, eikä laatutuntuma käytännössä kärsi muovisista kyljistä juurikaan.
Huonoa Xiaomi Mi 11i:ssä
- Akun latausnopeus vain kohtuullista tasoa. Mi 11i:n akun latausnopeus on vain kohtuullista tasoa. Akku latautui tyhjästä mukana toimitettavalla 33 watin laturilla 30 minuutissa 53 prosentin varaukseen ja täyteen asti lataus vie reilun tunnin.
- Ei kunnollista päivityslupausta. Xiaomi ei tarjoa kalleimmillekaan älypuhelimille kunnollista päivityslupausta. Android 12:n toki tiedetään olevan tulossa Mi 11i:lle ja todellisuudessa päivityksiä voitaneen odottaa pidempäänkin, mutta päivitystuen ja siitä kertomisen osalta monet kilpailijat vetävät kuitenkin pidemmän korren.
- Ei muistikorttipaikkaa. Muistikorttipaikan puuttuminen tarkoittaa, että sisäisen 128 tallennusmuistin on riitettävä. Lisäksi puuttuvien ominaisuuksien listalla ovat myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja langaton lataus, mutta nämä ovat tässä ajassa ja hintaluokassa ymmärrettävämpiä puutteita.
- Vain auttavasti vesitiivis. Xiaomi Mi 11i on IP53-luokituksen mukaisesti vesi- ja pölytiivis. Tämä tarkoittaa, että puhelimen pitäisi olla melko hyvin suojassa pölyltä sekä satunnaisilta roiskeilta. Esimerkiksi rannalla Mi 11i:n kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä kattavampaa IP67/8-tason luokitusta puhelimella ei ole.
Tyylikäs huippupuhelin kilpailukykyisellä hinnalla
Xiaomi Mi 11i on Suomen markkinoiden toistaiseksi edullisin älypuhelin Qualcommin tehokkaimmalla Snapdragon 888 -huippupiirillä. Uutuus sijoittuu 599 euron hintaisena joko aivan ylimpään keskiluokkaan tai huippupuhelinkategorian rajalle näkökulmasta riippuen, ja ainakin ulkoisesti Mi 11i tuntuu ja näyttää lippulaivalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomin tuttu pyöreälinjainen ja pelkistetty muotokieli on läsnä myös Mi 11i:ssä, ja etenkin mustanharmaana puhelin on kenties liiankin hillityn oloinen. Kyljet ovat materiaaliltaan muovia. Laatutuntuma on kuitenkin erinomainen, ja siro Mi 11i istuu hienosti käteen, jos kohta takakuori onkin melkoinen sormenjälkimagneetti.
Erottuvin yksityiskohta on perinteistä radiokasettia muistuttava kamerakomponentti, joka kohoaa laitteen rungosta kohtalaisen merkittävästi. Puhelimen oikealla kyljellä ovat sormenjälkilukijan sisältävä virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säätöpainike, eikä erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ole.
Myyntipakkaus sisältää itse puhelimen ja 33 watin pikalaturin lisäksi jämerän silikonikuoren, johon kohtalaisen liukkaan ja sekä edestä että takaa lasisen älypuhelimen sujauttaa mielellään suojaan. Joistakin valmistajista poiketen Xiaomi toimittaa edelleen laturit Euroopassa kaikkien puhelintensa mukana, eikä Mi 11i ole poikkeus. Pakkauksessa on myös 3,5 millimetrin adapteripiuha USB-C-liitännälle.
Xiaomin mukaan myös Mi 11i:n sisuksia on käsitelty kosteutta sietäviksi, ja puhelimella on myös IP53-luokitus. Uutuus voi siis kestää ajoittaisia vesiroiskeita ja on kohtalaisen tiiviisti turvassa pölyltä, mutta IP67- tai IP68-luokituksen mukaista suojaa Mi 11i:llä ei ole. Uimarannalla tai laiturilla kannattaa siis olla tarkkana. Paremman vedenkestävyyden puute on harmillista, muttei tässä hintaluokassa mitenkään poikkeuksellista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi Mi 11i:n näyttö sitä vastoin on mainio, vaikkei aivan Mi 11:n huippupaneelin veroinen olekaan. Mi 11:n vastaavasta poiketen Mi 11i:n näyttö on täysin tasainen ja myös tarkkuudeltaan hieman alhaisempi. Kooltaan 6,67-tuumaisen näytön resoluutio on 2400×1080 pikseliä, ja etenkin enimmillään 1 300 nitin kirkkaudesta se ansaitsee kehut – kesäisessä paisteessakin Mi 11i:n käyttö on helppoa ja miellyttävää.
Väritkin paneeli toistaa silmämääräisesti moitteetta, ja 120 hertsin virkistystaajuus tekee sisällön selailusta sulavaa. AMOLED-teknologialla toteutetussa paneelissa on myös värien syvyyttä parantava HDR10+-laajasävyskaalan tuki sekä tavanomaista korkeampi 360 hertsin kosketusherkkyys, jonka pitäisi tuoda etua ahkerimmille mobiilipelaajille.
Kuten sisarmalli Mi 11:ssä, myös Mi 11i:ssä kontrastisuhde on peräti 5000000:1, eikä näytöstä ole liiemmin pahaa sanottavaa. Aivan huippupaneeleista sen erottaa lähinnä alhaisempi tarkkuus sekä se, ettei ruutu jatku älypuhelimen reunoille. Monille paneelin tasaisuus saattaa itse asiassa olla positiivinenkin asia, ja ainakin omaan käteeni suorat, tasaiset näytöt sopivat paremmin.
Kaverikseen tasokas näyttö on saanut äänekkäät ja kohtalaisen täyteläiset stereokaiuttimet. Puhelimen alaosassa sijaitseva pääkaiutin ja yläosaan sujautettu toinen avustavassa roolissa toimiva kaiutin ovat musiikkia toistettaessa jotakuinkin yhtä kuuluvia, eikä ääni rätise korkeimmillakaan voimakkuuksilla. Bassoääntä jää toisinaan kaipailemaan lisää, mutta vaikkapa elokuvan katselemiseen stereokaiuttimet kyllä kelpaavat enemmän kuin hyvin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laadukkaampaa ääntä toivovat voivat yhdistää Mi 11i:hin ulkoisen kaiuttimen tai kuulokkeet viimeisimmän Bluetooth 5.2 -standardin mukaisin yhteyksin. Myös muilta osin Mi 11i:n yhteydet ovat kärkitasoa Wi-Fi 6:n, NFC-lähiyhteyden ja tietenkin 5G-tuen myötä.
Uuden sukupolven 5G-verkkojen vaatima modeemi on sisäänrakennettuna Xiaomi Mi 11i:n Snapdragon 888 -järjestelmäpiirissä, joka on Qualcommin tämän hetken paras ja tehokkain Android-piiri.
5G-verkkojen tuki Xiaomi Mi 11i:llä on melko kattava. Tuettuja taajuuksia on runsaasti (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n41/n77/ n78), ja yhteydet toimivat kantaman alueella hienosti. Tätä nykyä tiedonsiirtonopeudet ovat 5G-verkossa tyypillisesti muutamien satojen megabittien luokkaa, parhaimmillaan jopa lähellä yhtä gigabittiä tai ajoittain ylikin.
Parhaiten 5G:n edut huomaa suuria tiedostoja ja vaikkapa mobiilipelejä ladattaessa. Esimerkiksi verkkosivujen ja sosiaalisen median selailussa ja muussa peruskäytössä ero 4G:hen ei ole mitenkään valtava, vaikka kyllä puhelin pääsääntöisesti vikkelämmältä tuntuu.
Tehoja Xiaomi Mi 11i:ssä riittää. Uutuus selviää ongelmitta oikeastaan kaikista kuviteltavissa olevista haasteista vaativasta moniajosta mobiilipelaamiseen parhailla grafiikoilla. Mi 11i lämpenee verrattain nopeasti jonkin verran, vaikka varsinaisesta kuumenemisesta ei voidakaan puhua.
Saman malliston Mi 11 ja Mi 11 Ultra lämpenevät niin ikään melko runsaasti ja kertonee muun muassa joitakin kilpailijoita heikommin onnistuneesta jäähdytyksestä koko Xiaomin Mi 11 -kolmikossa. Esimerkiksi Mi 11i:n käyttöaikaan lämpenemisellä ei kuitenkaan näyttäisi olevan vaikutusta. Mi 11i ja Mi 11 ovat melkoisen siroja, millä lienee vaikutuksensa lämmönhaihdutuksen rajallisuuteen.
Suorituskyvyssä Mi 11i on jotakuinkin samalla viivalla muiden Snapdragon 888 -älypuhelinten kanssa. Erot ovat vähäistä prosentin parin luokkaa, mikä jää lähinnä virhemarginaalin ja pienten ympäristöerojen vaikutuksen sisään.
Hieman edullisempiin älypuhelimiin, kuten Snapdragon 870:llä varustettuun Motorola Moto G100:aan tai Xiaomin Snapdragon 780G:llä varustettuun Mi 11 Lite 5G -sisarmalliin nähden erot mitatussa suorituskyvyssä ovat jo merkittävämpiä.
Suomessa Xiaomi Mi 11i on varustettu 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla, joka on toistaiseksi nopeinta LPDDR5-tyyppiä. Tallennusmuistia on 128 gigatavua (UFS 3.1), ja ikävä kyllä muistikorttipaikkaa ei ole. Tämä on hyvä pitää mielessä esimerkiksi tuhteja 4K- ja 8K-tarkkuuksisia videoita tallenneltaessa.
Valituilla markkinoilla Xiaomi Mi 11i:tä myydään myös 256 gigatavun tallennusmuistikapasiteetilla ja taustatietona mainitsemme, että arvostelukappaleemme oli varustettu 256 gigatavun muistilla, joista oli alkuasennusten jälkeen käytettävissä noin 230 gigatavua. Ainakaan toistaiseksi 256 gigatavun variantin saapumisesta myyntiin Suomessa ei kuitenkaan ole tietoa.
Xiaomi Mi 11i julkaistiin Android 11:een perustuvalla MIUI 12 -ohjelmistolla. Sen tarjoama käyttökokemus on tuttuakin tutumpi Xiaomin ja Redmin ystäville, ja muokattavuudessa MIUI 12 on aivan kärkikastia.
Android 11:n perustoimintojen lisäksi mukana on monia valmistajan omia lisiä kattavasta pelitilasta näyttö kiinni tapahtuvaan YouTube-toistoon. Esiasennettuja sovelluksia on MIUI 12:ssa melkoinen määrä, mutta kaikeksi onneksi suurimman osan niistä voi halutessaan poistaa ja täten vapauttaa tallennustilaa vaikkapa videoita varten.
MIUI 12:n ja täten Mi 11i:n käyttö on sujuvan mukavaa, ja teemaeditorin ansiosta ulkoasuun ei pääse turtumaan. Puhtaan Androidin ystäville ohjelmistoa ei voi suositella, mutta varsinaisia heikkouksia MIUI:sta on enää vaikea löytää. Virransäästöasetukset tosin ovat kuitenkin oletustasolla hieman turhan tiukkoja, mistä syystä ilmoituksia saattaa toisinaan jäädä väliin. Uutta puhelinta asennettaessa kannattaakin piipahtaa säätämässä virransäästöasetuksia omaan makuun sopiviksi.
Mi 11:n globaalin julkistuksen rinnalla Xiaomi esitteli jo MIUI 12.5:n, joka on tulossa päivityksenä toisen vuosineljänneksen eli huhti-kesäkuun aikana. MIUI 12.5:ssä on muun muassa optimoitu suorituskykyä: muistinkäytön tulisi päivityksen jälkeen olla 20 prosenttia, virrankäytön taas 15 prosenttia vähäisempää. Sovellusten availu puolestaan kuluttaa Xiaomin mukaan 22 prosenttia vähemmän muistia päivityksen jälkeen, joten MIUI 12.5 -ohjelmisto parantanee Mi 11i:n jo ennestään oivaa käyttökokemusta entisestään.
Xiaomi-ohjelmistojen suurin harmituksen aihe on päivityslupaus, tai pikemminkin sen puute. Useimmat valmistajat tarjoavat etenkin kalliimmille tuotteilleen kahden, kolmen tai jopa neljän vuoden asteittain heikkenevän Android-päivityskaaren, mutta Xiaomilla vastaavaa lupausta ei ole. Tämä on myös noin 600 euron hintaluokassa selkeä heikkous.
Xiaomilta voitaneen kuitenkin odottaa ainakin noin kaksivuotista päivitystukea Mi 11 -älypuhelimilleen ja täten myös Mi 11i:lle. Android 12:n tulo Mi 11i:lle on lyöty jo käytännössä kansiin, sillä puhelin on Xiaomin laitteista yksi, joka on mukana myös Android 12 Beta -testiohjelmassa.
Huippuvarusteltujen älypuhelinten akunkesto taipuu usein keskihintaisille laitteille, sillä tehokkaammilla piireillä virrankulutus on usein suurempaa. Täten myöskään Snapdragon 888 -puhelimilla akunkesto ei usein yllä aivan huippuluokkaan, mutta Xiaomi Mi 11i:n tapauksessa yllätys on positiivisen puolella.
Käyttökokemustemme perusteella Xiaomi Mi 11i:n akku voi kestää kohtuullisella peruskäytöllä kaksikin vuorokautta, kunhan näytön virkistystaajuudessa on valmis tinkimään. Arvostelumme aikana Mi 11i oli pääasiassa yhteydessä 4G-verkkoon, mikä 5G-yhteyksiin verrattuna toki auttaa parantamaan akunkestoa jonkin verran.
Xiaomi Mi 11i:n akunkestoa saattaa parantaa näytön maltillinen 2400×1080 pikselin tarkkuus, josta aiemminkin arvostelussa mainittiin. Vertailun vuoksi esimerkiksi sisarmalli Mi 11:n resoluutio yltää haluttaessa 3200×1440 pikseliin, mikä luonnollisesti verottaa myös omalta osaltaan käyttöaikaa.
Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi 11i:n käyttöaika on Snapdragon 888 -puhelinten joukossa erinomaisella tasolla. Moni keskihintainen puhelin suuremmalla akulla ja heikommilla ominaisuuksilla päihittää kyllä uutuuden, mutta päiväreissulle voi lähteä laturitta ilman huolen häivää.
Xiaomi Mi 11i:n 4 520 milliampeeritunnin akku täyttyi testissämme mukana toimitettavalla 33 watin laturilla reilussa tunnissa, mikä on hieman Xiaomin ilmoittamaa vauhtia pidempi aika. 30 minuutissa akku latautui tyhjästä 53 prosentin varaukseen, joka on kohtuullista tasoa. Myös edullisempi sisarmalli Mi 11 Lite 5G tukee yhtä tehokasta latausta, jolla sen pienempi akku täyttyy hieman nopeammin. Mi 11:ssä puolestaan tuettuna on selvästi tehokkaampi 55 watin pikalataus, jolla sen 4 600 mlliampeeritunnin akku täyttyy tyhjästä 30 minuutissa jo 84 prosentin varaukseen. Mahdollisista vaihtoehdoista esimerkiksi OnePlus 9:ssä on vieläkin nopeampi lataus, kuten yltä löytyvä kuvaaja kertoo.
Latausnopeus on suhteellisesti yksi Mi 11i:n heikompia puolia, vaikkei lataaminen mitenkään järin hidasta olekaan.
Langatonta latausta Mi 11i ei tue toisin kuin sisarmallinsa Mi 11.
Pätevä pääkamera takaa oivat otokset
Xiaomin huippupuhelimet ovat tulleet tunnetuksi viime aikoina varsin hyvistä kameroistaan, ja Mi 11i:n isoveli, lippulaivamlli Mi 11 Ultra, pokkasi vastikään ykkössijan DxOMarkin arvostetussa kameravertailussa. Mi 11i:n kamerakattaus ei ole samanveroinen, mutta kohtuullisen pätevä kuitenkin alle 600 euron hintaluokkaan:
- Kolme takakameraa
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,52 tuuman kennolla ja 0,7 mikronin pikselikoolla (yhdeksän pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 2,1 mikronia) ja f/1,75-aukolla
- 8 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 5 megapikselin 50 mm -telemakrokamera f/2,4-aukolla
- 20 megapikselin etukamera 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 5 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,5-aukolla
Merkittävin puute Mi 11i:n kamerakokoonpanossa on optisen zoomin telekamera, jollaista ei siis ole ensinkään. Pääkameran suuren tarkkuuden mahdollistama zoom paikkaa puutetta osin.
Kamerakokoonpano on lähestulkoon sama kuin Mi 11:ssa. Pääkameran kenno on kuitenkin eri ja hieman pienempi (pikselikoko 0,7 vs. 0,8 mikronia), minkä lisäksi optinen kuvanvakain puuttuu. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on niin ikään matalampi (8 megapikseliä vs. 13 megapikseliä).
Etu- ja makrokamerat ovat Mi 11:ssa ja Mi 11i:ssä teknisiltä määreiltään samanlaiset.
Xiaomi Mi 11i:n sisarmalleihin verrattuna hieman karsittu 108 megapikselin pääkamera ottaa kaikesta huolimatta erinomaisia valokuvia niin hienoissa kuin haastavammissakin olosuhteissa. Erillinen yötila tuo kuviin lisää valoa – toisinaan liikaakin – eikä pääkamerasta ole merkittävää valitettavaa.
Pääkamera kykenee myös oikein laadukkaaseen 2x-zoomiin korvaten täten hieman telekameran puuttumista. Oletuksena kuvat tallennetaan yhdeksän pikseliä yhdistäen 12 megapikselin koossa, ja kennolta rajatut zoom-otokset säilyttävät tarkkuuden kehuttavan hyvin.
Myös jopa 5x-tasolla kuviin tallentuu yhä yllättävänkin hyvin yksityiskohtia myös värien pysyessä tarkkoina. Telekameran puute ei täten pääsekään harmittamaan melko mainiota pääkameraa käyteltäessä.
Optisen kuvanvakautuksen puutteen tosin huomaa. Valokuvia rauhallisesti otettaessa erot ovat pienempiä, mutta videokuvauksessa Mi 11i:n käyttäjältä vaaditaan vakaata kättä. Sama on tarina 5 megapikselin telemakrokameralla, joka käytännössä vaatii tukemista alustalle, jotta lähiotoksiin saadaan riittävästi tarkkuutta.
Xiaomi Mi 11i:n telemakrokamera poikkeaa tavanomaisista lähikameroista siten, että sen avulla kuvausetäisyys on muutamia kymmeniä senttimetrejä, sillä kamerassa on 2x verran optista zoomia. Järjestely on toimiva, eikä puhelimen varjo pääse valonlähteen ja kohteen väliin, vaikka optisen kuvanvakauksen puute tältäkin osin häiritseekin toisinaan.
Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on niin ikään kohtuuhyvällä tasolla suorien linjojen pysyessä suorina ja värien sekä yksityiskohtien selkeinä. Kaiken kaikkiaan Mi 11i:n kamerakokoonpano onkin kelpo tasolla: etenkin pääkameran kuvissa yksityiskohtia riittää, värimaailma on kunnossa ja hämäräkuvatkin hienoja.
Kenties heikoin lenkki okinn 20 megapikselin etukamera, jonka kuvanlaatu on kohtuullisella tasolla, vaikkei erityisesti erotukaan edukseen.
Videokuvaus on Mi 11i:llä mahdollista jopa 8K-tarkkuudella. Fiksuin valinta lienee kuitenkin 4K (30 / 60 fps), jossa kuvanlaatu on pienellä näytöllä käytännössä vastaavalla tasolla tiedostokoon pysyessä paremmin aisoissa. Alhaisempikin tarkkuus toki riittää, mikäli videoita on tarkoitus katsella yksinomaan Mi 11i:n hyvällä, mutta tarkkuudeltaan vain keskitasoisella näytöllä.
Maininnan ansaitsee mukana oleva, yhä mielenkiintoinen Audio Zoom -videokuvaustila, jossa kamera lähentää automaattisesti kuvattavaan kohteeseen myös äänen osalta. Vaikkapa pihamaalla sirkuttavan linnun toiminto tunnistaa tyynenä päivänä oivallisesti ja lähentääkin ääntä pätevästi, mutta samalla äänenlaatu saattaa kärsiä melkoisesti.
Kuvaustiloja Mi 11i:n pyyhkäisyelein toimivassa kamerasovelluksessa riittää. Muun muassa muotokuville, panoraamoille, hämäräkuvaukselle, hidastusvideoille ja pitkälle valotusajalle on omat tilansa, ja kattava ammattilaisnäkymä tarjoaa kokeneemmille kuvaajille mukavasti manuaalisäätömahdollisuuksia. Kaksoisvideo-tilalla voi tallentaa sekä etu- että takakameralla samanaikaisesti, ja videotarinoiden kuvaamiseenkin on valmiita ideoita vlogitilassa. Myös täyden 108 megapikselin tarkkuuden valokuvia Mi 11i:llä voi vangita, vaikka kovin merkittävää tasonparannusta 12 megapikseliin nähden ne eivät tarjoakaan.
Alle 600 euron hintaluokassa Xiaomi Mi 11i:n kamera on oikein pätevä. Merkittäviä puutteita ei ole, vaikka esimerkiksi optisia kuvanvakaimia kilpailijoissa jo onkin. Telekameran uupumista ei tässä tapauksessa voida pitää kovin pahana miinuksena, sillä 108 megapikselin pääkameran tarkkuus riittää mainiosti kaksin- tai kolminkertaisesti lähennettyihin zoom-otoksiin.
Yhteenveto: Xiaomi Mi 11i yhdistää keski- ja huippuluokkien parhaat puolet
Xiaomi Mi 11i on jälleen onnistunut älypuhelin Xiaomilta. Huippuluokan järjestelmäpiirillään ja verrattain tasokkailla kameroillaan se kolkuttelee lippulaivaluokan ovia antaen tasoitusta muun muassa näytön tarkkuudessa, vaikka paneeli muilta osin onkin valovoimainen ja näyttävä.
Kilpailukykyisen 599 euron hintansa vastineeksi Mi 11i tarjoaa Android-maailman johtavaa suorituskykyä ollen tällä osa-alueella satoja euroja kalliimpien älypuhelinten tasolla. Myös laatutuntuma on kaikin puolin hyvä huolimatta muovin käytöstä kylkien materiaalina.
Hinnan vuoksi ominaisuuksissakin on jostain pitänyt myös karsia, eikä Mi 11i:ssä ole esimerkiksi muistikorttipaikkaa tai langatonta latausta, ja pöly- ja vesitiiviyskin on vain IP53-tasolla. Akun pikalataus on nopeudeltaan vain kohtuullista tasoa. Myös päivitysten osalta on toivomisen varaa, ja Xiaomilta kaivattaisiin selkeämpää pidemmän aikavälin päivityslupausta.
Vaihtoehtoja Xiaomi Mi 11i:lle ovat esimerkiksi alkuvuodesta julkaistut Samsung Galaxy S21 -älypuhelimet, joista etenkin perusmalli, alle 700 euron hinnaltaan Galaxy S21 osuu jotakuinkin samaan hintahaarukkaan sisältäen tiettyjä etuja esimerkiksi optisessa kuvanvakaimessa sekä pöly- ja vesitiiviissä rakenteessa. Niin ikään alle 700 euroa maksava OnePlus 9 on myös varteenotettava vaihtoehto pienellä lisäpanostuksella. Pienempää puhelinta hakeva saa alle 700 eurolla puolestaan Asus ZenFone 8:n.
Suunnilleen samassa hintaluokassa eräs ehdokas on myös viime vuoden Samsung Galaxy S20 FE 5G noin 550 euron hintoineen. Se jää suorituskyvyssä, mutta pärjää muuten hyvin vertailussa. Alle 500 euron Motorola Moto G100, joka on varustettu Snapdragon 870:llä, on myös yksi vaihtoehto.
Lisäksi mielenkiintoisesti yksi kovimmista kilpailijoista myös Mi 11i:lle löytyy Xiaomin omasta mallistosta. Alle 400 euron hintaisekseen mainio Mi 11 Lite 5G pärjää muuten kuin huippusuorituskyvyssä yllättävän hyvin vertailussa Mi 11i:n kanssa.
Mikäli budjetti joustaa, kannattaa toki myös suositushinnaltaan 849 euron Xiaomi Mi 11 -sisarmalli ottaa mukaan päätöksentekoon. Sen kamera on kenties vielä rahtusen kyvykkäämpi ja näyttö jonkin verran Mi 11i:n vastaavaa parempi. Lisäksi tuettuna on nopeampi lataus ja langaton lataus.
Xiaomi Mi 11i tuo Snapdragon 888 -huippupiirin tehot jo alle 600 euron hintaluokkaan, tehokasta älypuhelinta hakevalle tämä Xiaomi-malli on ehdottomasti harkinnan arvoinen. Xiaomi on löytänyt hyvän tasapainon keski- ja huippuluokkien välillä, ja 599 euron suositushinnallaan Mi 11i on erittäin houkutteleva, hyvin suorituskyvyn tarjoava älypuhelin.
Hinta on juurikin kohdallaan: oikeastaan satasen kalliimmalla (tai kilpailijoiden ollessa satasen halvempia) Mi 11i:tä olisi jo vaikeampi suositella, mutta nyt se on sopivan hyvä hintaisekseen.
Alla Mi 11i:n kameroilla tallennettuja kuvia. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin paljon, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »